Claudiu BARNA,  LinkedIn

1. Absolvent de educație fizică și sport.
2. Profesor, 1 an, la Colegiul David Prodan Cugir.
3. Expert evaluator la CZSO Alba – structură expert a armatei în selecția de personal pentru cariera militară – 9 ani. Ce amintiri! Aici am învățat Excel și Word.
Excel pentru că trebuia să raportăm rezultatele selecției și mă chinuiam să realizez rapoarte cu conținut statistic. Am învățat singur și continuu. Învăț și azi.
Word am învățat pentru că trebuia să întocmim rapoarte, referate, dări de seamă etc. Iar militarii cu care am lucrat nu m-au menajat deloc. Mulțumesc!
4. Colegii militari din armată mi-au spus: trebuie să te înrolăm, terist, 6 luni la Babadag. Am pus botu`, dar le-am promis ca io` în armată nu ajung.
5. Așa încât am studiat științe sociale la 1 Decembrie. 4 ani. Am învățat, memorat și fixat doar ce am avut nevoie.
6. Am plecat din armată, pentru că în carieră am atins tot ceea ce putea armata să îmi ofere. Și era prea puțin.
7. Am dat concurs la o companie etalon din Alba. Eram 22 pe 2 locuri. Era în 2007. Eu profesor, ceilalți cu experiență în comerț. Acolo sunt și azi! Am plecat de jos. Am bătut toată țara 1 an și învățam noaptea, pentru că în echipă discutam despre comerț, industrie, producție, bani, marketing, facturi, CMR, strategii de vânzări și de brand. What? Eram în altă dimensiune. Dar am folosit Excel-ul pentru a dezvolta instrumente de lucru și sisteme de analiză. Am învățat mult, din nou singur.
8. M-am înscris la Științe economice, marketing, la cea mai contestată universitate: Spiru Haret. 3 ani. Și pentru că la absolvire nu ne-au cerut un proiect de diplomă, mi l-am propus și realizat singur. Este un breviar de 500 de pagini care definește și clarifică vreo 3000 de concepte economice, din marketing, producție, siguranța alimentului, management etc. Îl citesc și azi. L-am scris singur. În Word. L-am indexat, compilat, clasificat, aranjat etc. A fost o muncă de 2 ani.
9. Am rămas la birou să coordonez vânzările. Ca să vezi. Relații cu clienții, negocieri, persuasiune, comunicare eficientă, coordonare echipă, igienă și siguranța alimentului, transporturi și livrări, procese interne, chestiuni de comercial – contracte.
10. Deja nu mai era destul ce știam. Trebuia să știu mai mult. Așa încât m-am înscris la un curs intensiv de management – 1 an. O căruță de bani am plătit, dar a fost grozav. Am învățat atât de multe!
11. Între timp am făcut cursuri de resurse umane, manager în siguranța alimentului, auditor, formator.
12. Am plecat în pribegie. 1 an în alt județ. De fapt a fost ca în altă țară.
13. Am revenit acasă și am crescut profesional. Dar nu am încetat să învăț.
14. De o bună perioadă de timp mă ocup de recrutări. Studiez și analizez piața muncii (candidații, angajatorii și alte societăți sau sisteme de intermediere). Cu implicare, interes și inspirație am înregistrat succese cu care mă mândresc – singur și în taină :). De fapt, de multe ori îmi aloc 1% din succes. 99% aparțin unor surse (și resurse) pe care nu le pot eu controla!
15. Ambiționat și hotărât pentru a transmite mai departe 98% din ceea ce știu și deja am experimentat (2% trebuie să descoperi singur) am înființat Școala JASCOP – școală de competențe. Are doar 8 locuri (la sală!). Pentru că vizez calitatea concentrată.

Și nu în ultimul rând: sunt cadru didactic pentru elevi, formator pentru adulți, experimentat și certificat în domeniile de expertiză și călit în practică în instituții cu un nivel foarte ridicat de standard, profesionalism și prestigiu.

Gândește-te câte am omis, câte pot să îți spun, câte poți învăța fără să consumi 20 de ani! Ci ceva mai mult de 3 minute!.