Igiena si siguranta alimentului

Igiena si siguranta alimentului trebuie să fie o preocupare pentru fiecare proprietar care deține sau gestionează o bucătărie, cofetărie, pizzerie, patiserie sau orice alt loc în care se produc sau se gătesc alimente.

Toate produsele alimentare pot fi compromise din cauza unor multitudini de factori. Mai mult decât compromiterea produsului alimentar, consumul alimentelor alterate, infectate sau infestate (acestea pot să nu prezinte indicii ale alterării) devine periculos și poate afecta sănătatea indivizilor, de la forme ușoare până la cele mai grave.

Măsurile întreprinse în cadrul fiecărei societăți (chiar și în bucătăria casnică) trebuie să fie aduse în vederea întregului personal care, într-un fel sau altul, mânuiește materii prime, echipamente și ustensile sau produsul final.

Conștientizarea acestor aspecte protejează interesele companiei, nivelul de satisfacție al clienților și profesionalismul angajaților.

Un curs de igiena și siguranța alimentului trebuie să conțină cât mai multe dintre elementele de mai jos:

ASPECTE GENERALE

  • Legislație relevantă (norme, coduri și reglementări)
  • Merceologie (proprietăți fizico-chimice-nutritive ale alimentelor)
  • Principiile alimentației sănătoase
  • Microbiologie
  • Trasabilitate

MODUL 1 – Igiena personală și calitatea apei

  • Spălarea mâinilor
  • Curățenia personală
  • Îmbolnăvirile
  • Activități incompatibile
  • Vizitatori
  • Calitatea apei
  • Sisteme și instalații sanitare

MODUL 2 – Măsuri de control

  • Controlul dăunătorilor și pericole generate de aceștia
  • Tipuri de dăunători și prevenirea dăunătorilor
  • Condiții pentru a preveni accesul dăunătorilor
  • Infestarea / infectarea
  • Bune practici de igienă
  • Controlul dăunătorilor
  • Controlul materiilor prime
  • Contaminarea produsă de personal
  • Practici pentru monitorizarea igienei personalului
  • Contaminarea încrucișată
  • Împachetarea
  • Contaminarea generată de spațiu
  • Prevenirea contaminării cu obiecte străine
  • Contaminarea generată de dăunători
  • Controlul fizic și chimic al dăunătorilor

MODUL 3 – Riscurile în bucătărie și managementul incidentelor

  • Riscuri pentru siguranța alimentelor
  • Riscuri biologice
  • Riscuri chimice
  • Riscuri fizice
  • Controlul riscurilor pentru siguranța alimentului
  • Managementul alergenilor
  • Managementul aditivilor

MODUL 4 – Igiena și sănătatea personalului

MODUL 5– Manipularea alimentelor

  • Aprovizionarea
  • Linii directoare în recepția alimentelor
  • Practici în depozitarea alimentelor
  • Bune practici pentru depozitarea alimentelor proaspete
  • Prepararea alimentelor
  • Procedura de curățenie

MODUL 6 – Siguranța alimentului

  • Motive pentru care un produs alimentar poate fi compromis
  • Bolile provocate de alimente
  • Bune practici de curățenie, igienizare și dezinfectare

MODUL 7 – Accidente și prim ajutor

  • Accidente posibile în bucătărie
  • Managementul accidentelor (arsuri, tăieturi, foc) și al ustensilelor
  • Primul ajutor în industria alimentară

 

Curs pentru gospodine:

  • Curs de prezentare general: 1 sesiune x 2 ore.
  • Curs detaliat privind igiena si siguranta alimentului: 2 sesiuni x 2 ore.

Curs pentru profesioniști (restaurante / baruri, cofetării, pizzerii, brutării, unități de producție produse alimentare):

  • 6 – 8 ore, la locația clientului sau la sala de clasă JASCOP.