Caracteristici

Atitudine constructiva (predominanta): stiti sa afirmati drepturile si opiniile, fara a fi agresiv. Va place sa fiti voi insiva, sa va bazati pe incredere si franchete si sa-I si ascultati si sa tineti cont de punctul de vedere al celorlalti, ceea ce nu va impiedica sa va afirmati cu o siguranta temperata, sa va mentineti parerile si deciziile. Este cea mai buna atitudine care ajuta de cele mai multe ori sa va atingeti scopurile fara a provoca resentimentele celorlalti si chiar atragandu-va stima lor. (tipul managerului democratic).

Atitudine de infruntare (predominanta): un orgoliu rau inteles va impinge sa fiti cel care are ultimul cuvant, care striga cel mai tare, care domina, chiar daca acest lucru va indispune. Aceasta atitudine ia forme diferite: incercarea de a-i domina pe ceilalti, chiar infricosandu-i, dorinta de a reusi cu orice pret, chiar trecand peste altii, monopolizarea cuvantului in societate, placerea de a contrazice, de a soca sau de a critica cu rautate, de a umili, dorinta de razbunare pentru cea mai mica ofensa, reala sau imaginara, tendinta de ati asuma riscuri excesive. Aceasta atitudine suscita riposta celorlalti sau macar antipatia lor si va face nefericiti, caci aveti sentimentul de a nu fi iubit.(tipul managerului autoritar).

Atitudine expectativa (predominanta): asteptati momentul potrivit, preferati rolurile din culise, va ascundeti, urmariti clipa prielnica in loc sa spuneti ce aveti de spus in mod deschis. Schimbati bucuros cuvantul dupa interlocutor. Va place sa fiti alaturi de cei mari, sa cunoasteti amanunte ignorate de ceilalti, intentii ascunse. Aceasta atitudine globala prezinta unele aspecte evidente, dupa individ (inselaciunea, culpabilizarea celorlalti; ascundere de ceilalti “Sa nu-i stie lumea”; sa intoarca cu usurinta totul in favoarea lor). Daca manevrele acestei persoane sunt descoperite si ies la lumina, ceilalti nu vor mai avea incredere in el; exista si riscul de a fi marginalizat.

Atitudine de evitare (predominanta): aveti tendinta de a va ascunde, de a fugi mai degraba decat de a infrunta oamenii. Aceasta situatie nu va face respectat nici de altii nici de dvs. insiva si va poate provoca sentimente de ranchiuna, impresia de a fi exploatati.

Descarcă programul.