Intrebarile se refera la stari si comportamente, la atitudini, obiceiuri si scuze corporale. Raspunsurile individuale reprezinta configuratii complexe si corelatii care, prin analiza factoriala, pot fi reduse la un numar de dimensiuni comune.

Cele mai importante noua dimensiuni (factori) ale acestui inventar au fost cuprinse in noua scari (grupuri de itemi), in mare masura independente.

  • FPI 1 – nervozitate
  • FPI 2 – agresivitate
  • FPI 3 – depresivitate
  • FPI 4 – excitabilitate
  • FPI 5 – sociabilitate
  • FPI 6 – calm
  • FPI 7 – tendinţa de dominare
  • FPI 8 – inhibiţie
  • FPI 9 – sinceritate

plus 3 scale :

  • FPI E – extraversiune – introversiune
  • FPI N – labilitate – stabilitate emoţionala
  • FPI M – masculinitate – feminitate

Chestionarul se administreaza persoanelor care au un nivel educational si dezvoltare intelectuala medie, capabile sa inteleaga semnificatia itemilor.

Subiectul primeste un chestionar cu 212 itemi la care, pe baza unor instructiuni scrise, trebuie sa raspunda cu DA sau NU. Ele se refera la modalitati de comportare si de manifestare in anumite situatii, precum si la o serie de opinii pe care oricine le poate avea. Cititi cu atentie fiecare enunt si alegeti una din cele doua variante de raspuns: DA sau NU, dupa cum vi se potriveste sau nu continutul respectiv. Daca uneori vi se par potrivite ambele raspunsuri, gânditi-va bine si alegeti numai unul, pe acela care este valabil in cele mai multe cazuri. Varianta de raspuns aleasa o veti marca printr-un X in caseta corespunzatoare din foaia de raspuns.

La acest test nu exista raspunsuri corecte sau gresite pentru ca fiecare are dreptul sa se manifeste intr-un fel propriu si sa aibe parerile sale personale. Daca dupa marcarea unei variante de raspuns vreti sa reveniti asupra ei, puteti face corecturi. Important este sa cititi cu atentie enunturile, sa intelegeti corect sensul lor si sa raspundeti cât mai sincer. Când nu intelegeti sensul unor cuvinte sau al unor formulari solicitati explicatii chiar pe parcursul desfasurarii probei. Nu lasati nici o intrebare fara raspuns.

In principiu timpul de lucru este nelimitat, insa, se apreciaza ca 40 de minute va sunt suficiente.

Observatie:

Psihologul poate cere fiecarui subiect sa noteze pe foaia de raspuns, ora de incepere a probei si ora la care parcurgerea ei se incheie, durata calculata a desfasurarii oferind date orientative, suplimentare, despre dinamica activitatii subiectului respectiv (mobilizare in sarcina, rapiditatea deciziei si implicit gradul de autocunoastere – semn al maturitatii, etc).

Daca se inregistreaza si timpul de la jumatatea probei (itemul 100), prin compararea duratei celor doua jumatati de proba se pot obtine informatii orientative despre rezistenta subiectului intr-un regim de lucru care implica atentie concentrata.

Cotare si decizie

Când insa aceasta evaluare se face in scopul unei selectii, se pot decupa din ansamblul probei acei factori care servesc cel mai bine obiectivelor selectiei respective. Ca urmare, factorii FPI pot fi impartiti in doua categorii:

factori de decizie – factori implicati in mod direct si specific in adaptarea optima la solicitarile unei activitati performante; acestia intra in structura deciziei (avizul “apt” / “inapt”) si sunt: N1 – nervozitate; A2 – agresivitate; D3 – depresie; E4 – excitabilitate; Td7 – tendinta de dominare; I8 – inhibitie; NLE – labilitate emotional;

factori orientativi – factori colaterali, nespecifici, care sustin indirect activitatea; acestia au o valoare orientativa participând la caracterizarea de ansamblu a subiectului si sunt: S5 – sociabilitate; C6 – calm; Fd9 – fire deschisa; E – extraversie; M – masculinitate.

Descarcă programul.