Dintre toate dimensiunile personalităţii, temperamentul este cel mai uşor de observat, de identificat şi de ce nu, de măsurat. Termenul de temperament derivă din latinescul temperare care înseamnă (1) a se controla/a se abţine sau (2) a amesteca pentru a dilua. Dacă îl raportăm la celelalte dimensiuni ale personalităţii, aptitudini şi caracter, temperamentul exprimă mai degrabă forma vieţii psihice şi nu conţinutul acesteia, el reprezentând modul de a fi, de a se comporta al cuiva, sub aspect valoric.
Calitatea temperamentului caracterizează componenta dinamică a personalității: activitatea psihică generală, activitatea motorie, emoționalitatea. La rândul său, temperamentul influențează alte caracteristici psihice, cum sunt rapiditatea și stabilitatea proceselor psihice, ritmul activității și a comportamentului, intensitatea proceselor psihice.
Temperamentul nu se manifestă în același mod pe tot parcursul vieții. El evoluează o dată cu întregul organism și sistem nervos, astfel încât trăsăturile de temperament se maturizează, sunt deplin formate la sfârșitul adolescenței, se mențin relativ constante pe toată perioada maturității, până la bătrânețe, când cunosc un proces de aplatizare din cauza pierderii vivacității, a vigorii. În schimb, unele trăsături temperamentale se rigidizează, se accentuează la bătrânețe (de exemplu: iritabilitatea la un coleric, depresia la un melancolic, închistarea la un flegmatic).
Temperamentul este neutru din punct de vedere valoric pentru personalitate, adică nu el este cel care dă valoare personalității. Temperamentele nu sunt bune sau rele, de dorit sau indezirabile.
Trăsăturile temperamentale sunt înnăscute, au o condiționare biologică, dar dobândesc valențe numai în plan psihocomportamental, constituindu-se în fundamentul personalității. Ele stau la baza imprimării celorlalte trăsături, cărora le conferă o anumită nuanțare, expresivitate, dinamism, vivacitate sau dimpotrivă, inhibiție, retragere.
Tradițional se disting patru tipuri de temperament: coleric, flegmatic, melancolic, sangvinic. Fiecare din ele este însoțit de unele combinări stabile ale calităților psihice care, de altfel, și servesc la caracterizarea lui. Dar anumiți autori, pe baza cercetărilor lor, au stabilit mai multe tipuri temperamentale.
Aplică testul ca să aflii ce temperament ai.