FPI 1: NERVOZITATE

Descarcă programul.

FPI 1: NERVOZITATE – tulburat psihosomatic / netulburat psihosomatic.

(+) Tulburari vegetative subiective: tulburari de somn, stari generale proaste, fatigabilitate, epuizare, neliniste.

(-) Tulburari psihosomatice minore

Valoarea mare de testare: semnifica tendinta spre acuze somatice, afectiuni de ordin vegetativ (circulatie, respiratie, tulburari motorii). Un scor ridicat la FPI 1 indica un subiect cu disconfort psihosomatic (tulburari de somn, dureri si stari generale proaste, fatigabilitate si fenomene de epuizare, neliniste, iritabilitate, metereopatie), cu o somatizare puternica a afectelor (starile de iritatie afectiva sunt insotite de tulburari vegetative si musculare intense).

Valoarea mica de testare: subiectul in cauza nu acuza, sau prezinta tulburari minore psihosomatice, rezonanta afectiva scazuta cu concomitente somatice normale. La femei, media statistica de testare este mai mare decat la barbati (se inregistreaza scoruri mai ridicate).

Valorile de testare mari in FPI 1 coreleaza puternic cu FPI 3 (depresivitate), FPI 8 (retinere) si FPI 4 (irascibilitate).

Interpretarea acestor dimensiuni ca nervozitate, trebuie sa accentueze caracterul subiectiv al tulburarilor psihosomatice relatate. Aceasta nervozitate poate fi o caracteristica de personalitate obisnuita sau consecinta unei boli organice.

FPI 2: AGRESIVITATE

FPI 2: AGRESIVITATE – imatur emotional-negativ / neagresiv-nestapanit.

(+) Tendinta spre acte de agresiune corporala, verbala, imaginara, impulsivitate, tendinte sadice, nestapanire, exaltare, imaturitate emotionala.

(-) Stapanire de sine (autocontrol), tendinta de agresiune spontana minima.

Valoarea mare de testare: subiectul poate comite spontan acte de agresiune corporala, verbala sau imaginara. Reactioneaza afectiv fata de obiecte si animale. In relatiile cu oamenii are un comportament impulsiv (uneori agresiv), poate fi sadic, se bucura de raul altuia, face glume grosolane sau lipsite de sens si se amuza la glumele puerile. Este in general nestapanit, nelinistit, cu o pregnanta nevoie de schimbari, sete de aventura, tendinta spre exaltare (bucurie exacerbata). Reprezinta tabloul imaturitatii emotionale.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta tendinte de agresiune spontana minime, stapanire de sine, comportare stabila si constienta, care-i confera trasaturi de om extrem de linistit.

FPI 2 este independent de gradul de cultura, de numarul de locuitori ai comunitatii, de sex, dar nu si de varsta. Subiectii tineri prezinta valorile cele mai ridicate, pe cand cei in varsta, in special femeile in varsta prezinta valorile cele mai scazute. Valorile FPI 2 coreleaza pozitiv puternic cu valorile mari ale scalei FPI 9 (franchete, sinceritate), FPI 3 (depresie) si FPI 4 (irascibilitate).

Prin agresivitate nu trebuie sa intelegem ca valorile de testare mari denota neaparat manifestari agresive. Din cauza interdependentei relativ stranse cu scala FPI 9 (franchete) se pot exprima prin valorile mari starea de dispozitie (disponibilitate pregatire), slabiciunile personale, afectele si, in mod special, tendintele agresive.

FPI 3: DEPRESIE

FPI 3: DEPRESIE – indispus, nesigur de sine / multumit, sigur de sine.

(+) Stari depresive, tensionale, pesimiste, nemultumire, iratibilitate, apatie, anxietate, singuratate, putere de concentrare redusa, complexe de inferioritate, sentiment de culpabilitate.

(-) Multumire si siguranta de sine, dispozitie echilibrata, optimism, raporturi emotionale bune cu ceilalti, persoana relaxata.

Valoarea mare de testare: subiectul are stari de indispozitie sau prezinta fluctuanta mare in dispozitii, prevaland insa starile depresive, tensionate, pesimiste. Asadar, individul este in general prost-dispus, fara vitalitate, epuizat, in parte iritabil, nemultumit, ursuz. Se mai caracterizeaza prin anxietate, sentimentul de pericol nedefinit, amenintator, singuratate , sentiment de apatie si de gol launtric, putere de concentrare redusa ; dus pe ganduri, adesea inutile, viseaza cu ochii deschisi; complexe de inferioritate adanc inradacinate, are vesnic probleme, mediteaza mult, apeleaza la autoagresiuni, are de multe ori sentimentul de culpa, de insuficienta (insatisfactie generala), isi face singur reprosuri.

Valoarea mica de testare: subiectul are odispozitie echilibrata, este mai degraba pozitiv si relaxat, optimist, are putine griji; raport emotional bun cu ceilalti, capacitate de concentrare, siguranta de sine se simte in stare sa-si croiasca singur drum in viata si e multumit de soarta.

Valoarea scalei de testare la FPI 3 este independenta de varsta, instructie scolara (grad de cultura), numar de locuitoridin localitatea in care domiciliaza si de sex. Valorile mari de test la FPI 3 sunt legate de valorile mari de la FPI 1 (nervozitate), FPI 2 (agresivitate), FPI 4 (emotivitate), FPI 8 (inhibitie) si FPI 9 (fire deschisa).

FPI 4: EXCITABILITATE

FPI 4: EXCITABILITATE – iritabil, usor frustrat / calm, apatic.

(+) Iritabilitate, tensiune, susceptibilitate, emotivitate, toleranta redusa la frustrare, neliniste, nerabdare, tendinta spre furie, agresivitate, actiuni si afecte violente.

(-) Stari de impulsivitate redusa, calm, stapanire emotionala, toleranta mare la frustrare.

Valoarea mare de testare: subiectul prezinta stari de iritabilitate, este tensionat, susceptibil si emotiv, are toleranta redusa la frustrare (se simte deranjat, tulburat chiar de dificultati banale) este nerabdator si nelinistit. Devine usor irascibil si furios, apoi agresiv, amenintator (vorbe necugetate), actiuni de afect, afecte violente, este putin inhibat in afecte.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta stari de impulsivitate si spontaneitate redusa, este calm, eventual apatic, sec si flegmatic in sine insusi, stapanit emotional si care poate fi incarcat, rabdator, are o toleranta mare la frustrare.

Valoarea mare la testul FPI 4 nu depinde de sex, varsta, instructie si nr de locuitori. Valori maxime la FPI 4 sunt legate de valori maxime la FPI 3 (depresii), FPI 2 (agresivitate), FPI 1 (nervozitate), FPI 7 (tendinta de dominare) si FPI 9 (fire deschisa).

FPI 5: SOCIABILITATE

FPI 5: SOCIABILITATE –  sociabil, vioi / nesociabil, retras.

(+) Caracter sociabil, dorinta si tendinta de a stabilii contacte, prietenii, posibilitatea de a intretine si cultiva relatiile, vioiciune, spirit intreprinzator, disponibilitate pentru actiune, comunicativitate, prompt la replica.

(-) Dorinta redusa pentru contacte interpersonale, preferinta pentru solitudine, retras, rezervat, taciturn, putin intreprinzator.

Valoarea mare de testare: subiectul prezinta dorinta si tendinta de a stabili noi contacte, este sociabil, leaga repede prietenii si are un cerc mare de cunostinte; are voiciune, este intreprinzator, activ, comunicativ, vorbaret si prompt la replica.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta o dorinta redusa de contact si se multumeste cu propria persoana, evita contacte in anumite imprejurari, prefera sa fie singur, are un cerc redus de cunostinte, intra greu in relatii cu alte persoane (putin comunicativ), ciudat, retras, in anumite situatii „teapan”, distant, atitudine rezervata in raport cu alte persoane, putin intreprinzator, mai degraba taciturn.

Valoarea mare la testul FPI 5 nu depinde de sex, varsta, grad de cultura sau numarul de locuitori ai domiciliului subiectului. Valori maxime la FPI 5 sunt legate de valori minime la FPI 8 (inhibitie), aflandu-se in corelatie negativa mare. Aceasta dimensiune interpretata drept „caracter sociabil” nu poate fi considerata la nivelul scalei FPI 8 fiindca aici tema principala o constituie dorinta si nevoia de a stabili contacte, in timp ce FPI 8 testeaza capacitatea de a stabili contacte si capacitatea de a actiona.

FPI 6: CALM

FPI 6: CALM – cu sange rece, incredere in sine, bine dispus / iritabil, ezitant.

(+) Darzenie, optimism, rabdare, nehotarare.

(-) Iritabilitate, susceptibilitate, deceptie, suparare, descurajare, ingrijorare, permisiv, tendinta de a se simtii deranjat si pus in situatii penibile.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta iritabilitate, poate fi deceptionat si suparat usor, este susceptibil si descurajat, ia lucrurile prea in serios, se simte usor deranjat si pus intr-o situatie penibila, este ingrijorat, ezita, prefera sa astepte, nu-i plac hotararile si actiunile impulsive, este pesimist si descurajat in anumite situatii.

Valoarea mare de testare: subiectul are incredere in sine, nu se abate din drumul sau, nu poate fi enervat usor, in anumite conditii este rabdator, darz si neclintit; buna dispozitie, optimism; nu-i plac disputele agresive. Este energic si ii place sa actioneze repede si eficient.

Valoarea de testare la FPI 6 nu depinde de varsta, grad de cultura sau numarul locuitorilor, depinde insa de sex. Valorile maxime din FPI 6 sunt in legatura cu valorile negative la FPI 8.

FPI 7: DOMINARE

FPI 7: DOMINARE – reactiv, agresiv, stie sa se impuna / fire care cedeaza, ponderat.

(+) Egocentrism, incredere, suspiciune fata de ceilalti, gandire autoritar-conformista, agresivitate sociala, acte de agresivitate fizica, verbala, imaginara (agresivitate reactiva)

(-) Tact, atitudine ponderata, intelegere, maleabilitale, atitudine toleranta, judecati morale diferentiate.

Valoarea mare de testare: subiectul prezinta acte de agresiune reactiv fizice, verbale sau imaginare, stie sa-si impuna interesul propriu, conceptia egocentrica, atitudine de suspiciune si neincredere fata de ceilalti. Tinde spre o gandire autoritara, conformista. Este agresiv in limita formelor de convietuire in societate conventionale. Caracteristicile sale sunt: agresivitate reactiva, vina si pedeapsa, judecati morale conventionale.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta tact si atitudine ponderata, este intelegator si maleabil, ii repugna comportarea agresiv militareasca, are o atitudine toleranta, mai degraba increzatoare, judecati morale diferentiate.

Valoarea de testare a lui FPI 7 nu depinde de varsta si de numarul locuitorilor, este insa dependenta de sex si de gradul de cultura. Barbatii si subiectii care nu au decat scoala elementara prezinta valori ridicate. Valorile mari la FPI 7 sunt in legatura cu valorile mari de la FPI 4 (emotivitate).

FPI 8: INHIBITIE

FPI 8: INHIBITIE – inhibat, in tensiune / degajat, capabil de contacte.

(+) Timiditate, inhibitie in relatiile cu altii, mai ales in colectivitate, comportament anormal in situatii de reactionare, trac, neplaceri fizice inaintea unor ocazii deosebite, emotii cu importante aspecte vegetative, capacitate redusa de a actiona, nesiguranta in luarea unei hotarari, incapacitatea de a lupta pentru realizarea celor propuse,  teama, iritare cand este privit.

(-) Dezinvoltura, siguranta de sine, capacitate de contacte sociale, disponibilitate pentru actiune, hotarare.

Valoarea mare de testare: subiectul prezinta timiditate, este stingher, inhibat in contact cu alte persoane, mai ales in colectivitate si in anumite situatii, incapabil de contact, sau cu un comportament anormal in situatii de contact; cu trac si neplaceri fizice inaintea anumitor ocazii sau emotii (neliniste, tremuraturi, i se inmoaie genunchii, paloare sau roseata, se balbaie, are tulburari digestive), putere de actiune redusa, este nesigur in luarea unor hotarari, nu este dispus sa lupte pentru realizarea celor propuse, este fricos si foarte iritat cand se stie observat.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta dezinvoltura, este sigur pe sine, increzator in propriile puteri, independent de alte persoane, actioneaza hotarat si este capabil de contacte, prezinta putine fenomene fizice, datorate tensiunii psihice. Are o participare fizica redusa la afect, disponibilitate pentru actiune, capabil de abnegatie, dispus sa experimenteze, intreprinzator.

Valoarea testului FPI 8 nu depinde de varsta si grad de cultura, dar este influentata de sex. Femeile prezinta valori mai mari. Valorile mari de testare la FPI 8 sunt in legatura cu valorile mari de la FPI 3 (depresie) si FPI 1 (nervozitate) si sunt legate de valori minime la FPI 5 (caracter sociabil) si FPI 6 (caracter calm).

FPI 9: SINCERITATE

FPI 9: SINCERITATE – fire deschisa, autocritic / fire inchisa, fara simt autocritic.

(+) Franchete, sinceritate, spirit autocritic, dezinvoltura, recunoasterea unor mici slabiciuni, defecte (la propria persoana).

(-) Disimulare, incercarea de a face impresie buna, lipsa de sinceritate si de spirit autocritic, in anumite situatii, atitudine inchistata.

Valoarea mare de testare: subiectul recunoaste mici slabiciuni si defecte pe care le are, probabil fiecare. Autocritic, are in anumite imprejurari o atitudine dezinvolta.

Valoarea mica de testare: subiectul tine sa disimuleze mici slabiciuni si defecte, vrea sa produca o impresie buna; este lipsit de sinceritate si de spirit autocritic, in anumite situatii manifesta o atitudine de automultumire, sau o atitudine inchistata.

Valoarea testului FPI 9 nu depinde de gradul de cultura, dar depinde de sex si mai ales de varsta subiectului. Tinerii prezinta in acest caz valori mai scazute. Valoarea mare de testare la FPI 9 este legata de valori mari obtinute la FPI 2 (agresivitate), FPI 3 (depresie) si FPI 4 (emotivitate). Se poate presupune ca valori extreme de testare la FPI 9 duc la o denaturare a informatiei.

FPI E: (EXTRAVERSIUNE - INTROVERSIUNE)

FPI E: (EXTRAVERSIUNE – INTROVERSIUNE). Itemii provin din cinci scale FPI, mai ales din FPI 5 si FPI 2.

(+) Sociabilitate, vioiciune, volubilitate, caracter interprinzator, conduita degajata, persoana activa, genul “a da tonul si a domina”, uneori lipsa de stapanire.

(-) Rezervat, pasiv, necomunicativ, nesociabil, stapanit, putin intreprinzator.

Valoarea mare de testare: subiectul prezinta sociabilitate, nevoie de contact, cauta si este capabil de a stabili contacte, leaga usor prietenii, este degajat, vioi, impulsiv, vorbaret, ii plac variatia si divertismentul; activitate si emotivitate; intreprinzator, domina, da tonul, este capabil sa impuna; in anumite situatii este nestapanit (excitabil).

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta nesociabilitate, prefera sa fie singur, leaga greu prietenii, se multumeste cu sine insusi, are nevoie redusa de contact; calm si rezervat, putin intreprinzator, constant (egal), stapanit, pasiv, putin comunicativ, evita sa fie in centrul atentiei, vrea sa fie lasat in pace.

Valoarea de testare la FPI E nu depinde desex, de gradul de cultura sau de numarul locuitorilor, depinde in schimb de varsta. Subiectii tineri au valori ridicate fata de cei varstnici. Valorile de testare FPI E si FPI N nu depind statistic si empiric unele de celelalte, ele se afla insa intr-o dependenta matematica din cauza valorificarii duble de itemi.

FPI N: (LABILITATE EMOTIONALA - STABILITATE EMOTIONALA)

FPI N: (LABILITATE EMOTIONALA – STABILITATE EMOTIONALA). Itemii provin din patru scale FPI, mai ales din FPI 3 si FPI 4.

(+) Indispozitie (stari depresive, tristete, apasare, apatie), iritabilitate (violenta, susceptibilitate, agitatie, suparare), labilitatea atentiei, sentiment de culpabilitate, dificultati de contact, tendinte spre reverie inutile, sentiment de neindreptatire.

(-) Dispozitie emotionala stabila, echilibrata, degajata, capacitate buna de concentrare, raporturi emotionale armonioase si stabile cu ceilalti.

Valoarea mare de testare: subiectul prezinta indispozitie, sau dispozitie labila, preponderent depresiv, trist, apasat, lipsit de vlaga, prost dispus, iritabilitate; usor de lezat, violent, susceptibil, morocanos, usor agitat, suparacios, mereu in tensiune; meditari inutile, dus pe ganduri, atentie usor de distras, viseaza cu ochii deschisi, are griji, sentimente de vinovatie, dificultati de contact, se simte adesea gresit inteles si nedreptatit, in anumite imprejurari este apatic.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta o dispozitie stabila si echilibrata, pozitiv, degajat, bine dispus, stapanit, rabdator, calm, linistit; siguranta de sine, putine griji sau sentimente de culpabilitate, capacitate de concentrare, netulburat emotional.

Valoarea de testare la FPI N nu depinde de varsta, grad de cultura, numarul locuitorilor, sex. Valorile FPI N si FPI E nu sunt matematic sau statistic dependente.

Valorile de testare mari la FPI N se afla in legatura vadita cu valorile minime la FPI M (masculinitate).

FPI M: (MASCULINITATE – FEMINITATE)

FPI M: (MASCULINITATE – FEMINITATE). Itemii provin din 7 scale FPI, mai ales din FPI 1 si FPI 8.

(+) Constiinta de sine, mod de a fi optimist, increzator, gata de actiune, rar neplaceri organice, lipsa tracului, dispozitie echilibrata.

(-) Atitudine rezervata, timiditate, descurajare, neincredere in sine, neplaceri fizice, tulburari psihomatice generale, trac, oboseala, epuizare.

Valoarea mare de testare: subiectul se impune activ in anumite situatii, constient de sine, intreprinzator, optimist, gata de a actiona, dispozitie echilibrata, putine neplaceri fizice, fara trac sau tulburari psihosomatice generale.

Valoarea mica de testare: subiectul prezinta o atitudine de rezerva, timid, in anumite situatii inhibat, abatut, usor descurajat si dezamagit, putin optimist, neincredere in sine, neplaceri fizice, tulburari psihosomatice generale, in special pulsul neregulat, ameteli, maini si picioare reci, constipatie, sensibilitate la lumina si zgomot, genunchi moi la emotii si neliniste fizica, trac, adeseori obosit, epuizat, sensibil la schimbarile atmosferice.

Valoarea de testare la FPI M nu depinde de varsta, gradul de cultura si numarul locuitorilor, dar depinde de sex. Barbatii au valori mai ridicate decat femeile. FPI M depinde matematic de FPI E dar nu depinde matematic de FPI N. Exista o legatura empirica intre FPI M si FPI N (labilitate emotionala). Valori ridicate la FPI M determina valori scazute la FPI N.