Animatorul

Cel mai optimist – “Ia de la viata tot ce se poate!”

Extravertit Intuitiv Afectiv Perceptiv
(Intuitie extroverta cu Afectivitate introverta)

O persoana “ANIMATORUL” este dominant orientata spre exterior, adica extravertit, iar lucrurile le analizeaza mai mult prin intuitie. Secundar este introvert si abordeaza lucrurile intr-o maniera afectiva, contand felul in care simte fata de ele potrivit unui sistem de valori personal.

Un “ANIMATORUL” este cald, entuziast, tipic foarte istet si capabil. Ei traiesc intr-o lume plina de posibilitati si pot deveni repede pasionati si entuziasmati de lucruri. Entuziasmul lor este molipsitor si nu de putine ori ii motiveaza si ii inspira, anima pe ceilalti. Pot vorbi cu usurinta despre orice, iubesc viata pe care o vad ca pe un dar special si incearca sa ia de la viata tot ce se poate.

Tipul “ANIMATORUL” are un numar vast de abilitati si talente. Ei sunt buni la aproape toate lucrurile care le capteaza interesul. Orientati pe proiecte, planuri, ei pot schimba mai multe cariere in timpul vietii. Pentru unii, cei din categoria “ANIMATORUL” par fara directie si fara scop. De fapt ei sunt destul de coerenti, avand un puternic simt al valorilor care ii conduc in viata. Orice fac trebuie sa fie in concordanta cu valorile lor. O astfel de persoana simte nevoia sa fie autentica, in concordanta cu sine, sa faca doar ceea ce ea crede ca este bine si potrivit valorilor sale. Ei vad un inteles in orice lucru si sunt intr-o continua cautare dupa armonie, sa ajusteze viata lor astfel incat sa gaseasca pacea interioara. Le este mereu teama sa nu piarda contactul cu ei insisi. Deoarece exaltarea emotionala este o parte importanta a vietii, cei “ANIMATORUL” au o personalitate bine conturata cu valori de inalta calitate.

Un “ANIMATORUL” are nevoie sa persevereze, sa se focalizeze pe pasii urmatori din proiectele lor. Aceasta este o arie problematica pentru unii indivizi din acest tip de personalitate. Fata de alte tipuri de extravertiti, cei din acest tip au nevoie sa petreaca timp singuri cu ei insisi pentru a analiza daca se deplaseaza intr-o directie care se sincronizeaza cu valorile lor. Cei care stiu sa ramana focalizati, concentrati pe ceea ce au de facut vor reusi cu succes in planurile lor. Altii vor abandona proiectele vechi odata cu entuziasmul creat de ideea unei noi posibilitati, al unui nou plan. Astfel nu voi ajunge la implinirile deosebite de care ar fi foarte capabili.

Cei mai multi “ANIMATORUL” au bune abilitati in a relationa cu oamenii. Ei sunt natural interesati de oameni. Sunt calzi si acorda mare atentie relatiilor interpersonale. Un “ANIMATORUL” are intotdeauna o mare nevoie de a fi placut si de a se face placut. Uneori, in special la varsta adolescentei, tinde sa fie nesincer si sa faca orice ca sa fie acceptat de ceilalti. Totusi, atunci cand un “ANIMATORUL” va gasi echilibrul intre nevoia puternica de a fi el insusi si de a placea altora, el va excela in a aduce la suprafata personalitatii lui tot ce ei au mai bun. Ei au exceptionala capacitate de a intelege o persoana dupa o scurta perioada de timp si isi folosesc intuitia si flexibilitatea ca sa relationeze cu ceilalti potrivit nivelului acestora.

Deoarece un “ANIMATORUL” traieste intr-o lumea plina de posibilitati atractive, detaliile cotidiene sunt vazute ca un lucrul banal, triavial. Ei nu acorda atentie detaliilor, lucrurilor uzuale care trebuie totusi facute, si vor uita de cele mai multe ori de lucruri esentiale si de griji cotidiene, dar necesare. Cand trebuie totusi sa indeplineasca astfel de sarcini, o fac doar din obligatie, fara sa gaseasca nici o placere in astfel de activitati. Aceasta este un domeniu de multe ori spinos mai ales pentru membrii familiei din care ei fac parte.

Un “ANIMATORUL” poate obtine usor ceea ce isi doreste, poate manipula cu usurinta pe ceilalti, dar nu va abuza de aceasta abilitate pentru ca ea contravine sistemului lor de valori inalte.

“ANIMATORUL” uneori fac serioase greseli de rationament. Ei au in schimb o puternica intuitie in a percepe adevarul despre o persoana ori situatie, dar cand adauga judecata la ceea ce au perceput intuitiv pot ajunge la concluzii gresite.

Un “ANIMATORUL” care nu a invatat sa treaca peste anumite inconveniente poatea avea un mariaj cu dificultati. Mereu observand doar ceea ce ar putea fi, ei pot deveni plictisiti de ceea ce este in prezent. Totusi, puternicul simt al valorilor, principiilor, ii va tine pe cei din “ANIMATORUL” dedicati mariajului lor. Totusi celor “ANIMATORUL” le place noutatea in vietile lor si de aceea fac partida buna cu cei care sunt confortabili cu schimbarea si noile experiente.

A avea un parinte de tip “ANIMATORUL” poate fi o experienta placuta, distractiva, dar poate fi si stresanta in acelasi timp pentru un copil cu puternice tendinte senzoriale si organizatorice. Astfel de copii pot vedea parintele “ANIMATORUL” inconstient si greu de inteles. De cele mai multe ori un parinte “ANIMATORUL” va dori sa fie prietenul copilului sau. Un parinte “ANIMATORUL”, in ciuda anumitor delasari, este coerent si consistent sistemului sau de valori ceea ce ii va impresiona pe copiii lui mai mult decat orice, alaturi de o mare placere in a-si trai viata.

Cei “ANIMATORUL” sunt niste oameni in general fericiti. Ceea ce le distruge aceasta stare este confruntarea cu reguli stricte si sarcini cotidiene. Astfel, cei “ANIMATORUL” lucreaza cel mai bine cand au multa flexibilitate si cand lucreaza cu oameni si cu idei. Multi isi deschid propria afacere. Cu putina supervizare, ei au capacitatea sa devina chiar eficienti atat timp cat sunt entuziasmati de ceea ce fac.

Deoarece ei sunt atat de alerti si sensibili, constant analizand situatiile si posibilitatile din jur, pot suferi deseori de tensiuni musculare. Ei au o mare nevoie de a fi independenti si nu le place sa fie controlati si etichetati. Au nevoie sa stie cat mai multe despre ceilalti, dar le displace controlul asupra vietilor altora cum nu il suport de altfel nici in viata lor.

Un “ANIMATORUL” are sarm, este ingenios, isi asuma riscuri, sensibil, orientat spre relatiile cu oamenii. Ei au multe daruri pe care le vor folosi pentru implinirea lor si a vietilor celor apropiati, daca trebuie sa se educe sa ramana focalizati pe ceea ce au de indeplinit.

 1. “Este un entuziast inflacarat, o personalitate cu spirit inalt, artistic, rezolva repede greutatile personale, bazandu-se intotdeauna pe capacitatea sa de a improviza pe moment, in loc sa pregateasca in prealabil lucrul, ii plac foarte mult situatiile de initiativa noua, interesanta, atunci cand pot fi manifestate talentele proprii si ale altora, atunci cand se poate inca prognostica o evolutie cat se poate de neverosimila a evenimentelor” (I. Briggs Myers).
 2. E foarte comunicativ, stabileste cu usurinta contactele cu oamenii si le cucereste simpatia, in raporturile cu oamenii e atent si tolerant, stie sa creeze o atmosfera de calda amabilitate si atasament, nu se multumeste niciodata cu raspunsul “nu”, sau cu recunoasterea faptului ca cineva nu-l iubeste pe el sau pe oamenii care ii sunt apropiati, cauta sa convinga persoana respectiva, atitudinea dusmaneasa din jur mai degraba il stimuleaza sa actioneze, decat il apasa, stie sa-si ataseze oamenii.
 3. Vede in oameni un numar mare de virtuti si nu se poate stapani sa nu le comunice aceasta printr-o forma cat se poate de emotionala, adesea emotiile sale furtunoase sunt luate drept sentimente, de aceea are reputatia unui Don Juan, desi de fapt, in ce priveste sentimentele, e destul de conservator, se ataseaza doar de un cerc restrins de oameni din jurul sau a caror parere este pentru el extrem de importanta si determina intru totul starea sa sufleteasca, comportarea, cunostintele, dar daca este intr-adevar flusturatic, nu ascunde aceasta.
 4. Cuvantarile sale despre dragoste si dor sunt intr-adevar ademenitoare, dar nu intotdeauna merge mai departe de asta, deviza sa este: puterea emotionala asupra tuturora si libertatea sexuala de toti.
 5. E greu sa crezi aceasta daca il privesti, dar in fond este un conservator si in multe alte probleme, faptele sale pot sa contrazica regulile dar nu si asteptarile celor apropiati, agresivitatea sa se manifesta nu in actiuni ei in cuvinte, in umorul si sarcasmul usturator, agresiunea din partea lui o provoaca cei care pericliteaza in mod obietic lucrurile de valoare, teoriile, arta.
 6. Stie si ii place sa polemizeze, uneori isi foloseste farmecul si elanul polemic pentru a nu face nimic, arata cu o revolta vijelioasa cat este de ocupat si cat de multe a facut, el trebuie folosit in starea de elan maxim; in ipostaza de caruta, nu trage dupa el caruta, daca munca cere o atentie sustinuta si incordata, aprofuniarea detaliilor, pierde interesul pentru ea sau pur si simplu o abandoneaza.
 7. Este sau un temperament coleric sau sangvinic, poseda tipul tare al sistemului nervos, o mare diversitate de trairi sufletesti, nu remarca durerea (mai ales a celorlalti), dar este rezistent si neobosit in rezolvarea problemelor, mereu se zbate pentru ceva, e activ acolo unde altii sunt pasivi.
 8. Elanurile de dinamism alterneaza cu crize de apasare somnoroasa, la el totul depinde de dispozitie: planurile pentru viitor, raportarea fata de sine, reprezentarea despre lume, planurile marete pot alterna cu stari sufletesti grele, dar o veste interesanta, o apreciere, o sansa atragatoare, care s-a init brusc pot sa-i trasforme starea sufleteasca; plictiseala il face deadreptul bolnav.
 9. Nu este ambitios, dia moment ce se poate multumi cu tovarasia prietenilor si presimtirea a ceva interesant, spre deosebire de “Caesar” care prefera sa fie stapanul evident al situatiei, el cauta sa fie cel care o dirijeaza in taina, iar influenta sa in fond este indreptata spre obligarea celor din jur sa-si manifeste capacitatile, talentele.
 10. In timpul serviciului militari e certat pentru familiaritate, pentru el nu exista zone interzise, cabinete suspuse, el are acces pretutindeni, in ochii lui toti oamenii sunt egali, uraste pe cei care se falesc cu situatia sau functia lor.
 11. Are preocupari si cunostinte mai degraba diversificate decat profunde, si le insuseste te miri de unde, in nici un caz nu la scoala sau facultate, unde este de obicei primul chiulangiu, e un popularizator excelent, desi talentele sale oratorice raman in umbra la inceput fata de contactul direct, dar cu timpul obtine si aici succese remarcabile.
 12. E sensibil la recunoasterea capacitatilor sale intelectuale, cauta adesea sa-si sustina disertatia, se zbate pentru a obtine titluri si trepte stiintifice, aceasta ii ofera posibilitatea de a munci linistit, e foarte susceptibil daca sunt atacate ideile care ii sunt dragi, daca sunt contestate posibilitatile sale si ale oamenilor care ii sunt apropiati, de aceea cauta sa comunice mai ales cu oamenii care au pareri identice cu el.
 13. E gata sa ajute oamenii in rezolvarea problemelor lor, cea mai mare placere pentru el este de a gasi o iesire dintr-o incurcatura care pentru altii ar parea de nerezolvat, poate arata amabilitate si bunavointa fata de orisicine, face intr-adevar ceva numai fata de cei pe care ii ia in serios, si atunci face mult mai mult decat se asteapta de la el si decat ce a promis.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “ANIMATORUL”:

Dominant: Extravertit Intuitiv
Secundar: Introvertit Afectiv
Tertiar: Extravertit Ganditor
Inferior: Introvertit Senzorial

Cariera pentru tipul de personalitate “ANIMATORUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

Persoanele “ANIMATORUL” au in general urmatoarele trasaturi:

 • Orientati pe scop
 • Isteti si capabili
 • Calzi, sociabili, cu abilitati relationale deosebite
 • Foarte intuitivi si perspicace in a ghici oamenii
 • Capabil sa relationeze cu oamenii, ajustandu-se nivelului acestora
 • Le place sa faca servicii; asaza deseori nevoile altora pe primul loc
 • Planifica viitorul
 • Nu le place rutina
 • Au nevoie de aprobarea si aprecierea celor din jur
 • Cooperativi si prietenosi
 • Creativi si energici
 • Bune abilitati verbale si de scris
 • Lideri innascuti, dar nu le place controlul vietii celorlalti
 • Rezista in situatia in care sunt controlati de altii
 • Pot lucra logic, rational – isi folosesc intuitia ca sa inteleaga obiectivele
 • De obicei, capabili sa inteleaga concepte si teorii

“ANIMATORUL” sunt norocosi pentru ca sunt buni la multe lucruri si pot atinge performanta in multe domenii. Trebuie sa reziste mai bine in timp ce lucreaza la atingerea unui obiectiv, pentru ca, de obicei, au dificultati in a duce la bun sfarsit o sarcina. Ei trebuie sa evite locurile de munca rutinante. Ei sunt buni acolo unde vor lucra cu oamenii si unde pot fi creativi. Nu se vor adapta prea bine joburilor cu regim strict, conformiste.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care un “ANIMATORUL” le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile trasee de cariera pentru “ANIMATORUL”:

 • Consultant marketing
 • Psiholog
 • Antreprenor
 • Actor
 • Profesor
 • Consilier scolar, de orientare profesionala
 • Politician / Diplomat
 • Scriitor / Jurnalist
 • Reporter TV
 • Programator, Analist de sistem, Specialist in computere
 • Cercetator
 • Inginer

“ANIMATORUL” – Relatii interpersonale

“ANIMATORUL” iau relatiile foarte in serios, apropiindu-se de oameni cu un entuziasm inocent si cu multa energie. Ei cauta si cer autenticitate si profunzime in relatii si depun mult efort pentru reusita lor. Sunt calzi, respectuosi, pozitivi, darnici si foarte concentrati pe starea de bine din relatie. Ei au abilitati relationale foarte bune si sunt in stare sa motiveze si sa inspire pe cei din preajma lor. Energici si efervescenti, “ANIMATORUL” sunt foarte apreciati pentru afectuozitatea sincera si pentru idealurile lor umanitare.

“ANIMATORUL” – Puncte forte

 • Abilitati de comunicare cu altii
 • Foarte receptivi la gandurile si nevoile celorlalti
 • Ii motiveaza si ii inspira pe altii, evidentiaza cele mai bune parti ale caracterului cuiva
 • Afectuosi, calzi, pozitivi
 • In preajma lor oricine se simte bine; sunt distractivi, plin de umor si optimisti
 • Adopta metoda castig-castig pentru situatii de conflict
 • Ies in intampinarea nevoilor celorlalti
 • De obicei sunt loiali si dedicati.

“ANIMATORUL” – Puncte slabe

 • Tendinta sa fie prea protectori, sufocanti
 • Entuziasmul lor poate sa ii faca nerealisti
 • Nu sunt interesati de lucruri cotidiene ca platitul facturilor, curatenia etc
 • Raman blocati in a deplange mult timp o relatie care nu a mers
 • Nu le place deloc criticismul
 • Nu acorda suficienta atentie nevoilor lor
 • Fiind constant in cautarea relatiei perfecte, ii poate duce la a schimba usor prieteniile
 • Pot sa se plictiseasca usor
 • Au probleme in a-i sanctiona, mustra pe altii.

“ANIMATORUL” ca Iubiti

“ANIMATORUL” sunt parteneri calzi, respectuosi, pasionali care, in general, doritori sa faca tot ce pot pentru a avea o relatie pozitiva, reusita. Ei sunt entuziasti, idealisti centrati pe sentimentelel celorlalti si sunt foarte flexibili. Aceste caracteristici ii face sa fie interesati in relatii pozitive, creative, relaxante. Ei isi iau angajamentele in serios si sunt loiali, credinciosi partenerilor lor.

Exista o problema cu “ANIMATORUL” si relatiile nereusite. Ei le deplang mult timp dupa incheierea lor. Cred ca succesul sau esecul este doar responsabilitatea lor, internalizand orice problema. Ca perfectionisti, ei nu pot admite sfidarea, lipsa de respect.

Multi “ANIMATORUL” au o problema in a sta focalizati pe ceea ce si-au propus sa faca. De aceea, chiar in relatiile lor, pot avea probleme in a fi fideli. Ei pot fi deviati usor tocmai pentru ca se entuziasmeaza foarte repede la orice posibilitate, orice alta oportunitate ar aparea. Ei viseaza mereu la altceva, idealizand, nefiind realisti. Daca nu au alaturi un partener caruia sa-i placa experientele noi ori care sa imparta cu el idealurile, cei “ANIMATORUL” se plictisesc foarte repede, devin nefericiti si vor parasi in cele din urma relatia.

Pentru ca relatiile sunt centrale, sunt foarte importante pentru ei, “ANIMATORUL” stiu sa intrebe partenerii cum se simt, au grija de acestia, de gandurile si simtamintele lor.

Sexual, “ANIMATORUL” este creativ, perfectionist, jucaus, afectuos. Lumea lor este plina de fantezii ceea ce ii face a fi iubiti creativi. Folosesc orice ocazie pentru a fi cat mai intimi cu partenerul lor, intimitatea fiind un mod de a arata cat de mult iubesc.

Un “ANIMATORUL” are nevoie sa i se ofere asigurari si afirmatii incurajatoare, pozitive. Sunt vanatori de complimente, le place sa auda cat de pretuiti sunt si sunt nerabdatori sa intoarca gestul.

O arie problematica a relatiei pe care un “ANIMATORUL” o are este aceea a conflictelor. Ei sunt perfectionisti si cred ca orice critica reflecta o pata a caracterului lor, iar aceasta este greu de asumat de un “ANIMATORUL”. Conflictele sunt surse de stres enorm pentru ei. Sunt in stare sa cedeze la valorile personale decat sa intre in conflict. Ei trebuie sa realizeze ca problema nu se rezolva astfel si ca nu este un capat de lume daca apare un conflict. Mai bine sa invete sa taca in conflict decat sa fuga. Ei trebuie de asemenea sa invete sa nu considere o critica ca o acuza la intreg caracterul lor.

In general, “ANIMATORUL” sunt calzi, pozitivi, capabili sa aiba o relatie plina de sens, intensa cu partenerii lor.

Cele mai reusite relatii le poate avea cu un INTJ sau cu un INFJ. Pentru ca “ANIMATORUL” are o Intuitie Extroverta, el se potriveste cu aceia care au o Intuitie Introverta.

“ANIMATORUL” ca Parinti

Persoanele “ANIMATORUL” isi iau foarte in serios rolul de parinti dar sunt in acelasi timp foarte jucausi. Ei sunt ca niste copii ajunsi pe nesimtite la varsta adulta. De aceea va fi mare distractie si veselie atunci cand se joaca cu copiii lor. Se vor stradui sa creeze mediul propice pentru o buna educatie copiilor lor.

“ANIMATORUL” pot demonstra inconsecventa in relatia cu copiii lor. La un moment dat pot fi cel mai bun prieten al copilului, iar in momentul urmator ei pot juca un rol autoritar, directiv. Aceasta apare din cauza conflictului interior al lor, contradictia dintre dorinta de a relationa cu inocenta si entuziasmul unui copil si sistemul de valori avut. Altfel spus, ei ar vrea sa fie constant prietenul copilului lor, dar cand le sunt incalcate niste principii, impulsul lor este de a se intoarce la rolul de parinte pentru a fi siguri ca totul o sa fie bine inteles si corectat. Aceasta lipsa de consistenta poate fi frustranta si confuzionanta pentru copii.

Copiii unui “ANIMATORUL” se simt in general iubiti, inconjurati cu multa afectiune si incurajare. Ca parinti le place sa aprecieze copiii ca indivizi si de aceea le acorda multa libertate. Uneori copiii de tip Ganditori sau Senzoriali vor intelege mai greu entuziasmul parintelui lor si se vor simti jenati mai ales in public.

Parintele “ANIMATORUL” este capabil sa aiba grija de nevoile zilnice ale copiilor lui, chiar mergand cu ei la fotbal si alte activitati de acest gen. Le este in schimb mai greu sa ii disciplineze, exceptie facand momentele in care un principiu foarte important a fost incalcat.

“ANIMATORUL” sunt parinti cu multa imaginatie si creativitate, dinamici, creand un mediu placut pentru copiii lor. Ei ajung sa fie iubiti de copii pentru caldura lor, pentru prietenia pe care le-o ofera acestora.

“ANIMATORUL” ca Prieteni

“ANIMATORUL” sunt prieteni placuti, sociabili, centrati pe simtamintele si felul de a vedea a celorlalti. Este foarte distractiv si enerizant sa fii in preajma lor. Sunt niste idealisti care cauta autenticitatea in realtiile lor. Sunt pretuiti de prietenii lor pentru suportul pe care il ofera, incredere si darnicie.

La locul de munca sau in alte medii sociale, cei “ANIMATORUL” se inteleg bine cu aproape toate tipurile de personalitate. Ei sunt natural interesati de oameni si le place sa vada ce este mai bun si pozitiv in fiecare. Ei nu se inteleg foarte bine cu tipurile de Ganditori pentru ca acestia nu le inteleg entuziasmul si amabilitatea.

“ANIMATORUL” se pot simti amenintati de aceia care au puternice tendinte de a fi Judecatori. Cu tendinta de a lua orice critica foarte personal, “ANIMATORUL” se vor simti foarte ofensati, intimidati sau iritati cand un Judecator isi va exprima o critica sau o opinie negativa, considerand-o ca un semn ca ceilalti sunt dezamagiti de purtarea sa.

Pentru prieteniile apropiate, “ANIMATORUL” fac pereche buna cu Afectivii Intuitivi si cu alti Extravertiti care se bucura la fel de mult ca ei de viata. Ca si alte tipuri de Afectivi Intuitivi, ei au nevoie de sinceritate si profunzime in relatii. Este posibil sa fie inconjurati de multi prieteni, dar putini sunt cei care impartasesc realmente aceleasi valori ca si ei. “ANIMATORUL” tind sa valorizeze si compania Ganditorilor Intuitivi.

“ANIMATORUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “ANIMATORUL”?

Persoanele “ANIMATORUL” sunt motivate de ideea ca, in orice fac, sa existe o posibilitate de a intelege lumea mai bine. Ei sunt, mental si fizic, constant in cautarea intelegerii imaginii integrale despre lume. Sunt deschisi experientelor noi, cunoasterii de persoane noi. Ei folosesc orice oportunitate sa afle despre lucruri si oameni noi. Tot ceea ce afla sau experimenteaza nou, folosesc pentru intarirea sistemului lor valoric. Printre valorile personale se numara si respectul pentru nevoile si dorintele individului mai mult decat cele ale grupului. Acest respect pentru individ in parte, ii face sa dezaprobe controlul altora, tot asa cum nu-i place sa fie controlat, la randu-i. Cei “ANIMATORUL” sunt foarte dedicati sistemului lor de valori. Ei sunt mai degraba interesati sa pastreze si sa respecte ceea ce cred decat sa respecte cerintele sau asteptarile grupului in care functioneaza. Nu le place critica pentru ca o vede ca pe o discreditare a ceea ce sunt ca indivizi si a sistemului lor valoric. Ei pot ajunge sa interiorizez mania in loc sa o exprime; respectul lor pentru alti indivizi le va face dificila confruntarea sau ranirea lor. Un “ANIMATORUL” va avea simtamantul succesului atunci cand isi vor spori sansele si posibilitatile de a cunoaste mai bine lumea, aceasta fiind mai presus de sistemul propriu de valori si de o relatie apropiata.

Caracteristici ale “ANIMATORUL” ce trebuie dezvoltate

Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:

 • Au perceptie exceptionala despre oameni si situatii. Sunt adesea capabili sa evalueze rapid si cu acuratete ce rang poarta cineva.
 • Accepta si valorizeaza oamenii ca indivizi cu drepturi egale. Cred ca oamenii au dreptul sa fie ei insisi si de aceea sunt foarte toleranti.
 • Sunt deseori profunzi si inteligenti, putand fi chiar straluciti in abilitatea lor de a pune lucrurile laolalta. Ei sunt in cautarea conexiunilor intre lucruri si, de aceea, pot fi mental mai pregatiti sa interrelationeze lucrurile decat o fac altii.
 • Interesul lor de a intelege lumea ii face sa fie la curent constant cu ceea ce este sau nu acceptat social. Aceasta ii ajuta sa fie placuti si populari.
 • Sunt foarte creativi. Aceasta ii ajuta in a genera noi idei sau modalitati de gandire sau in scopuri artistice.
 • Persoanele “ANIMATORUL” care si-au dezvoltat partea de Afectiv Introvertit, vor avea urmatoarele caracteristici deosebite:
 • Au capacitatea sa duca la bun sfarsit proiectele pe care le-au inceput.
 • Vor fi mai putin maleabili, mai putin naivi, mai putin de inselat, pentru ca vor putea discerne mai bine intre bine si rau, mai degraba decat a accepta totul neconditionat.
 • Pot fi foarte artistici.
 • Ei vor avea capacitatea de a se concentra profund asupra indatoririlor. Dezvoltarea capacitatii de a gandi si procesa informatia pe plan inter, ii va face mai capabili la multe alte niveluri.
 • Vor fi echilibrati in ceea ce priveste dorinta de a intalni noi oameni si de a avea noi experiente cu dorinta de a folosi cumva ceea ce afla.
 • Ei vor gasi mai repede un sens al vietii, mai plin de semnificatie.

Posibile domenii problematice

Fara ceva rau nu ar putea exista ceva bun, fara ceva dificil nu ar exista ceva usor. Trebuie sa ne cunoastem si punctele slabe si posibilele arii problematice ale personalitatii noastre.

Cele mai caracteristice puncte slabe ale unui “ANIMATORUL” se datoreaza functiei dominante de Intuitie Extroverta care, umbreste personalitatea in asa masura incat ei nu vor aplica o judecata critica, un discernamant logic asupra niciunui lucru. De aceea ei sustin cu usurinta idei si experiente noi si accepta pe toti oamenii. In aceste conditii, un “ANIMATORUL” poate sa prezinte urmatoarele puncte slabe, problematice, in anumite nivele dezvoltate:

 • Poate fi naiv, usor de pacalit, vulnerabil in fata sarlatanilor, impostorilor.
 • Se pot expune unor situatii periculoase din cauza nerabdarii lor de a intelege cat mai multe lucruri, fara a judeca critic mai intai.
 • Pot simti o manie intensa impotriva celor care ii critica sau care incearca sa ii controleze. Dar nu vor fi capabili sa si-o exprime. Aceasta ajunge sa ii roada pe interior, devenind distructiva.
 • Pot pune problema lor pe seama altora, folosind logica si rationamentul pentru a se apara impotriva lumii.
 • Pot dezvolta judecati puternice, negative, greu de dezradacinat, impotriva celor pe care ei ii percep ca potrivnici lor.
 • Pot ajunge sa se implice in consum de droguri, alcool, promiscuitate, cautand noi experiente si senzatii.
 • Pot trece dintr-o relatie in alta, fara a fi capabili de implicare prea serioasa, de angajament.
 • Pot incepe proiecte dar sa nu le termine.
 • Sunt incapabili sa ramana pentru mai mult timp fideli unei cariere sau meserii.

Explicarea Problemei

Aproape toate caracteristicile problematice de deasupra pot fi atribuite, in grade variate, dorintei persoanei “ANIMATORUL” de a intelege si de a experimenta totul cu orice pret. Daca un “ANIMATORUL” nu invata cum sa discearna lucrurile legate de oameni si situatii, ei isi vor folosi partea Afectivitatii Introverte pentru a-si sustine si mai mult agenda noilor experiente. Aceasta este o tehnica naturala de supravietuire a unui “ANIMATORUL”, care stie sa-si argumenteze bine nevoia de nou. Ceea ce-l conduce este Intuitia Extraverta care il face sa fie curios cu privire la asamblarea lucrurilor pentru a vedea imaginea completa a lumii, cautand legaturi si intelesuri in orice. Daca abilitatea de a cauta aceasta cunoastere a lumii este amenintata, el va sti sa o restabileasca, dar, din pacate, ii va fi din ce in ce mai greu sa aplice judecata critica asupra lucrurilor. Judecata lor le va sustine doar planurile subiective. Ei vor avea mereu justificari pentru comportamentul lor inadecvat. Vor fi incapabili sa termine ceea ce au inceput si vor trece prin viata de la o experienta la alta.

Este foarte intalnita mania la un “ANIMATORUL” care nu si-a dezvoltat suficient de mult latura Afectiv Introverta. Ajung repede sa urasca oamenii pentru faptul ca-i judecat. Nu sunt buni in a-si comunica simtamintele de furie, tocmai din dorinta de a nu-i judeca si ei pe altii, contradictie care ii va macina mult pe interior.

Solutii

A creste, a se dezvolta bine pentru un “ANIMATORUL” inseamna nevoia de a se concentra pe judecarea critica, cu discernamant pentru toate lucrurile si persoanele. Aceasta inseamna sa se decida care le sunt simtamintele reale fata de oameni, locuri si lucruri, decat sa se deschida imediat noului, neconditionat. Ei trebuie sa inteleaga ca a-si dezvolta capacitatea de a gandi critic nu inseamna a ameninta abilitatea de a cunoaste lumea, ci mai degraba sporesc sansele unei cunoasteri mai calitative, ajungand la un succes in viata apreciabil si de altii nu doar de sine.

Un “ANIMATORUL” preocupat de dezvoltarea de sine va fi atent la motivatia pe care o are atunci cand face o judecata. Incearca ei intr-adevar sa determine valoare obiectiva a unor lucruri, persoane, experiente sau incearca de fapt sa isi justifice actiunile si sa isi apere dreptul de a nu fi judecat si controlat? Scopul, atunci cand judeci un lucru, nu este sa renunti la opiniile personale, la dorintele personale, ci a le indeplini intr-un context care iti va aduce mai multe foloase decat tensiuni si probleme.

Dupa cum vedem mai sus, un “ANIMATORUL” are dificultati de adaptarea in societate. Din cauza intuitiei lor, nu sunt capabili sa ramana mai mult timp fideli unui lucru pentru a avea acel sentiment al implinirii, al satisfactiei. Ei simt ca nu se potrivesc lumii, ca nu isi gasesc locul. Cei care vor aplica clasificarea, ordonarea dupa prioritati a ideilor si dorintelor lor, vor fi capabili sa isi transpuna ideile in realitate.

Cheia pentru o crestere personala a unui “ANIMATORUL” este dezvoltarea corespunzatoare a laturei Afective Introverte. Iata cateva sugestii de actiuni care vor putea ajuta in acest scop:

Cand esti furios impotriva cuiva care te critica, gandeste-te ca nu esti pus la zid; da-te un pas inapoi si incearca sa auzi ceea ce doreste de fapt acea persoana sa iti transmita in mod obiectiv. In loc sa consumi o groaza de energie in a demonta spusele acelei persoane, incearca sa te gandesti la mesajul pe care de fapt ea ti-l transmite.

Periodic, fa o lista cu obiective si cu realizarea lor. Revizuieste-le din cand in cand si vezi pe ce directie te afli.

Petrece cu regularitate ceva timp singur si gandeste-te la viata ta.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “ANIMATORUL”:

 1. Hraneste-ti punctele forte!
 2. Confrunta-ti punctele slabe!
 3. Exprima-ti simtamintele, emotiile!
 4. Ia decizii fara teama de a arata ce crezi!
 5. Zambeste criticii, accepta diferentele dintre oameni!
 6. Fii constient ca mai exista inca 15 tipologii de personalitate, deci cel putin tot atatea puncte de vedere!
 7. Fii constient de nevoile personale, nu te gandi doar la altii!
 8. Ai asteptari realiste! Nu tot ce-i usor pentru tine e la fel de usor si pentru altii.
 9. Crede in tot ce este mai bun! Nu trece la extrema scepticismului dupa prima dezamagire.

10.Cand ai dubii, pune intrebari, nu presupune!

Descarcă programul.