Artistul

“vede mult, dar spune putin”

Introvertit Senzorial Afectiv Perceptiv
(Afectivitate Introverta cu Senzorialitate Extraverta)

Ca un “ARTISTUL”, modul dominant de orientare a atentiei este spre lumea interioara de unde judeci lucrurile potrivit cu felul in care simti despre ele sau dupa sistemul propriu de valori. Secundar ai atentia orientata spre exterior, unde analizezi lucrurile prin filtrul celor cinci simturi.

Persoanele “ARTISTUL” traiesc intr-o lume a senzatiilor. Ei sunt centrati pe felul in care arata lucrurile, miros, se simt, se aud, ce gust au. Ei au un puternic simt estetic si simt artistic, fiind posibil sa ii gasim intr-o meserie care tine de arta pentru ca ei stiu sa combine si sa creeze lucruri care sa impresioneze. Au un puternic set de valori si fac eforturi pentru a le pastra de-a lungul vietii. Au nevoie de simtamantul ca isi traiesc viata potrivit a ceea ce cred ca este bine si se vor revolta impotriva a orice care ii va impiedica sa isi implineasca acest obiectiv. Este posibil sa isi aleaga meserii care sa le permita sa lucreze tinand cont de obiectivele sistemului personal de valori.

“ARTISTUL” au tendinta sa fie tacuti, rezervati si este dificil sa ajungi sa ii cunosti bine. Isi pastreaza ideile si parerile pentru ei insisi, exceptie facand aceia care sunt foarte apropiati. Sunt persoane sensibile, sufletiste in relatie cu oamenii. Sunt interesati sa contribuie la binele si fericirea oamenilor, investand multa energie in sarcini si obiective in care cred din toata inima.

Persoanele “ARTISTUL” au o afinitate considerabila pentru estetic si frumos. Sunt iubitori de animale si au o consideratie aparte fata de natura. Sunt originali si independenti si au nevoie de liniste interioara. Ei apreciaza pe aceea care isi iau timp sa ii inteleaga si care ii sustin in a-si urma drumul implinirii scopului vietii in felul lor unic. Oamenii care nu-i cunosc pot percepe modul lor unic de a trai ca pe un semn al nepasarii. De fapt “ARTISTUL” iau viata in serios, adunand permanent informatii si acordand sistemul lor de valori la informatiile noi analizate.

“ARTISTUL” sunt persoane orientate spre actiune. Nu se simt prea confortabili teoretizand sau analizand idei abstracte, daca nu le vede si aplicabilitatea practica. Ei invata cel mai bine facand, fiind deseori plictisiti de metoda traditionalista de predare care incurajeaza mai mult abstractizarea. Nu le place analiza impresonala si nu iau decizii bazate doar pe logica.

Cei “ARTISTUL” sunt extrem de constienti de altii. Ei aduna permanent informatii despre oameni si incearca sa descopere intelesul acestora. Sunt destul de exacti in intelegerea felului de a fi a celorlalti.

Persoanele “ARTISTUL” sunt calde si simpatice. In mod natural le pasa de oameni si sunt foarte mult orientati spre a face diferite servicii altora pentru a se face placuti. Ei au un fel deosebit de a avea grija de cei dragi si isi arata dragostea mai mult prin fapte decat prin vorbe.

“ARTISTUL” nu simt nicio dorinta in a conduce sau a controla vietile altora, tot la fel cum lor nu le-ar placea sa li se intample una ca asta. Ei au nevoie de spatiu si timp pentru a fi singuri si pentru a evalua situatiile de viata pe care le simt impotriva sistemului lor de valori si credinte. De aceea ei stiu sa respecte dorinta altora de intimitate.

Un “ARTISTUL” poate fi foarte perfectionist si se autocritica destul de aspru pentru lucruri pe care de altfel le fac foarte bine.

Persoanele “ARTISTUL” ofera multe daruri lumii, in special in domeniul artistic, creational, creand senzatii unice celor care le admira. Ei stiu sa-i ajute pe altii in mod dezinteresat. Viata poate sa nu fie prea usoara pentru o astfel de persoana pentru ca ei iau totul foarte in serios, dar au darurile necesare pentru a face viata lor si a celor dragi o oaza de experiente frumoase.

 1. E un realist si pragmatic, intelege bine interesele oamenilor si tine seama de ele, luand decizii in orice problema considera ca oamenii nu sunt in stare sa actiuneze impotriva propriilor lor interese, orice declaratii ar faoe, de aceea are o atitudine ironica fata de cuvinte bombastice v si comportari nefiresti, isi bate joc de ele (Hasek), se orienteaza catre valori simple, care inspira incredere – familia, casa, prietenii, acele mici bucurii si placeri pe care le aduc, se ghideaza calm dupa cursul vieta asteptand ca el sa-i sugereze incotro sa o apuce in continuare.
 2. Lumea il iubeste pentru firea blanda, surasul cald si gluma, stie sa aduca bucurie oamenilor, partea lui forte este capacitatea de a dirija starile emotive ale altor oameni, are reactii emotionale foarte rapide, constiente, indreptate inspre studierea si schimbarea starilor emotive ale celor din jur, aceasta este motivatia numeroaselor glume, la care renunta foarte repede atunci cand observa ca sunt ne la locul lor, in el se produce un proces permanent de creatie emotionala, cautarea unor variante cat mai eficiente care sa-l dinamizeze pe partener, controleaza cu pasiune deosebita dispozitia celor apropiati.
 3. Urmareste cu atentie timpul, isi aduce bine aminte de date, femeia care apartine acestui tip isi va aduce aminte si la nunta de aur de ziua si ora primei intalniri, de data depunerii actelor la oficiul de stare civila; uneori il chinuie sentimentul ca e neputiincios fata de scurgerea timpului, fata de cotiturile si schimbarile destinului, nu-i place sa promita, fiindca stie ca pe urma acestea vor veni la un timp nepotrivit si promisiunea ar putea deveni de neindeplinit din cauza aglomerarii unor sarcini, daca celalalt insista, el raspunde: “Nu pot sa va promit dar ma voi stradui”.
 4. Are inclinatie pentru tot ce e simplu, firesc, il defineste spiritul practic, care aseaza latura materiala a vietii deasupra valorilor spirituale, un atasament fata de traditii si in acelasi timp neincrederea fata de tot ce e neobisnuit, pasiunea pentru camin ca simbol al independentei personale, il atrag nu atat ideile abstracte cat latura folositoare a lucrurilor, nu generalizarile teoretice ci indemnul la actiune care ar duce nemijlocit la un rezultat concret; retinerea vi stapanirea de sine care il caracterizeaza se pot transforma intr-un moment greu intr-o exaltare incrancenata.
 5. Resimte cu rafinament natura, arta, stie sa fixeze in memorie si sa reproduca stari emotionale si sentimente traite o singura data, sunetele, culorile, mirosurile se sedimenteaza la el in senzatii ce rezista timpului, un sunet, un miros accidental pot trezi in memoria lui intregi tablouri. “Dumas” este in stare sa creeze imagini care sa trezeasca sentimente, dar e incapabil sa le analizez: in sufletul lui se lupta stoicul lucid cu liricul razvratit.
 6. E un fatalist, crede in rolul intamplarii, al norocului, considera ca viata e guvernata de destin, adesea crede in semne, prevestitoare. Atunci cand predomina aceasta stare sufleteasca devine pasiv, lipsit de initiativa, odata ce nimic nu depinde de el, de ce sa te mai agiti: asteapta cu intristare batranetea sau neplacerile; aceasta stare, ca si urmatoarea, sunt manifestari ale lipsei de dualism a lui “Dumas”.
 7. Pot fi un Iaudaros, un fanfaron; in viata oricarui om exista momente in care el se revolta impotriva controlului social asupra sa, intr-o asemenea stare de spirit dintr-un om modest, calm, care condamna afectatia, poza “Dumas” se transforma intr-un increzut, un fanfaron si un impertinent; in asemenea clipe iti vine greu sa crezi ca e un introvertit, in loc sa cauta cu anxietate sa discearna contururile viitorului el alege solutii riscante, provoaca destinul. “Dumas”-fanfaronul se folosest adesea de presingul emotional pentru a crea si a mentine o stare de permanenta ciocnire si contradictie a intereselor in care se simte ca pestele in apa.
 8. Exista reprezentanti mai mult sau mai putin sociabili ai acestui tip, insa in nici una din aceste cazuri nu prea poti sa ti-l imaginezi ca un orator pe tribuna, multumita unei prezente placute, atragatoare, zambetului nelipsit de pe buze el provoaca simpatia celor din jur, e adesea acostat pe strada cu diverse intrebari, dar nu zambeste unei persoane fata de care manifesta antipatie.
 9. Remarca intotdeauna altercatiile si contradictiile dintre oameni, fiindca subliniaza interesele fiecaruia, insa nu-i place sa ia partea cuiva, de cele mai multe ori cauta sa-i impace, e un maestru al diplomatiei de luntre, prefera sa se lamureasca cu calm in chestiunile aflate in discutie, fara izbucniri emotionale, sprijinindu-se pe fapte, ii este contraindicat sa tipe, sa faca scandal, caci atunci cand ajunge sa strige isi pierde demnitatea, autoritatea.
 10. Sociabil, aparent intotdeauna intr-o dispozitie buna, optimista, cald, grijuliu, cu fata zambitoare, isi ascunde adevaratele sentimente, ii place foarte mult sa faca vizite, primeste musafiri cu un deosebit devotament, e nevoit sa se ingrijeasca de mancare, de comfort, ceea ce ii rapeste mult efort ceea ce are uneori drept consecinta ca nu mai doreste sa invite la el, ii plac iesirile in mijlocul naturii cu un grup intreg de oameni interesanti, dar nu de mare durata: il sperie conditia lipsei de comfort.
 11. Nu-i place sa ceara sau sa pretinda sa i se faca vreun serviciu, isi satisface toate nevoile cu propriile forte, explicand aceasta prin faptul ca ii e incomod, dar aceasta explicatie ascunde refuzul de a se simti obligat fata de cineva, nu-i place sa se afirme pana nu e nevoie de el, cauta sa nu ajunga nici in randul fruntasilor nici al codasilor, nu-i place sa concureze, sa spuna “nu”, intrerupe cunostintele nedorite, de aceea se teme de oamenii “lipiciosi”, are nevoie de un om care in nici o imprejurare ne intra in conflict, ci mai degraba pleaca trantind usa.
 12. Ia in considerare comoditatea celorlalti, e atent la problemele prietenilor sai, incepand de la aceea daca sunt satui si terminand cu apararea drepturilor si intereselor lor; ii vine greu sa ceara pentru el si usor sa ceara pentru prieteni, se hotareste cu greu sa cumpere lucruri pentru sine si cu usurinta ajuta pe omul apropiat, chiar imprumutand de la altii, pentru ca sa faca cumparaturi mai mari are nevoie de aprobarea partenerului, obtinand-o e, incantat.
 13. Intrevede mai bine dificultatile si pericolul decat perspectivele stralucitoare, aceasta imprejurare ii limiteaza initiativa, nu se hotareste sa intreprinda ceva nou fara aprobarea dualului, are spirit de initiativa numai pe propriul sau teritoriu, nu-i place daca altul se amesteca in bucataria lui, prezinta numai rezultatele, nu suporta sa i se critice metodele si faptele, prefera sa ajunge la o intelegere pe cale neoficiala, nu-i place sa actioneze pe cai oficiale, cedeaza acest lucru partenerului.
 14. Uneori ajunge la concluzia ca partenerul sau toti colaboratorii nu sunt suficient de activi, atunci e in stare sa descarce asupra lor supararea sa, uneori e gata sa zgaltae pe dualul sau pasnic si putin inert, pe “Don Quijote”, alteori de-a dreptul il implora “ia infurie-te si tu odata!”

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “ARTISTUL”:

Dominant: Introvertit Afectiv
Secundar: Extravertit Senzorial
Tertiar: Introvertit Intuitiv
Inferior: Extravertit Ganditor

Cariera pentru “ARTISTUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“ARTISTUL” are urmatoarele caracteristici generale:

 • Sunt constienti de mediul inconjurator
 • Traiesc in prezent
 • Savureaza momentul prezent si au un pas domol
 • Nu le place sa lucreze cu lucruri abstracte daca nu vad si parte practica a lor
 • Sunt loiali oamenilor si ideilor importante pentru ei
 • Individualisti, nu au nici o dorinta sa conduca sau sa se lase condusi
 • Iau lucrurile in serios chiar daca de cele mai multe ori par ca nu le-ar pasa
 • Au o legatura speciala cu copiii si animalele
 • Sunt rezervati si tacuti, exceptie facand aceia pe care ii cunoaste foarte bine
 • Sunt persoane sensibile, de incredere si amabile
 • Sunt motivati, atrasi sa ii ajute pe ceilalti
 • Au un simt al frumosului, esteticului foarte bine dezvoltat
 • Posibil sa fie originali, nonconventionali
 • Invata cel mai bine facand
 • Nu suporta sa se conformeze programului strict, inregimentarii
 • Au nevoie de spatiu si libertate sa lucreze in stilul lor
 • Nu le plac lucrurile cotidiene, rutina, dar vor indeplini sarcini care presupun rutina, daca este necesar.

Persoanele “ARTISTUL” sunt deosebite prin faptul ca au nevoie de o cariera care este mai mult decat o meserie, un job. Nu se simt bine cu jumatati de masura sau cu lucruri facute doar pe jumatate. Au nevoie de o cariera care sa fie in stransa legatura cu sistemul lor de valori. Pentru ca le place sa traiasca in prezent si le ia timp sa il guste, nu se vor descurca prea bine cu ritmul companiilor actuale. De aceea, cei mai multi sunt artisti sau persoane care ii ajuta pe ceilalti.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile cariere pentru “ARTISTUL”:

 • Artist
 • Muzician, compozitor
 • Designer
 • Educator
 • Asistent social, consilier
 • Profesor
 • Psiholog
 • Veterinar
 • Padurar
 • Pediatru
 • Agent de turism
 • Asistent medical
 • Bucatar, cofetar
 • Operator calculatoare
 • Biolog

“ARTISTUL” – Relatii interpersonale

“ARTISTUL” sunt persoane blande, generoase care isi iau in serios angajamentul relational si cauta relatii de lunga durata. Ei sunt foarte rezervati in ceea ce priveste exprimarea adevaratelor simtiri si opinii fata de oameni. Aceasta poate sa le cauzeze probleme si in relatiile intime cu partenerul, mai ales daca acesta nu cunoaste sau nu are incredere in sentimentele unui “ARTISTUL”. Cei care au acest obicei de a nu exprima ceea ce simt si ce isi doresc, se pot afla in viata in situatii in care sa se simta umbriti sau chiar tratati de deasupra de altii. Foarte practici si cinici din fire, nexprimarea simtamintelor poate sa-i faca sa fie si mai acizi, ajungand fie sa renunte la relatie fie sa foloseasca acea relatie doar pentru avantaje personale. Nu este insa cazul tutoror celor din tipologia “ARTISTUL”, mai ales daca invata sa comunice simtamintele si nevoile personale. In general, cei “ARTISTUL” au o viziune foarte calda si pozitiva asupra vietii si iubirii si nu se vor implica in relatii in care simt ca s-ar profita de ei. Ei sunt loiali si ofera suport, satisfacandu-si partenerul, avand o mare capacitate de a iubi. Nu le plac conflictele si disensiunile, apreciind foarte mult daca sunt acceptati asa cum sunt. Au nevoie de spatiu ca sa isi traiasca viata in felul lor si vor respecta nevoia altora de intimitate si de distanta.

“ARTISTUL” – Puncte tari

 • Calzi, prietenosi, pozitivi din fire
 • De obicei optimisiti
 • Buni ascultatori
 • Buni in a face fata cerintelor practice cotidiene
 • Flexibili si toleranti, tind cont de parerea partenerului
 • Aprecierea pentru frumos si functionalitate ii ajuta sa aiba case atractive, functionale
 • Isi iau in serios angajamentul relational si cauta relatii de lunga durata
 • Respecta si apreciaza nevoia altora de intimitate
 • Se poate sa isi arate afectiunea prin fapte
 • Senzuali si pragmatici.

“ARTISTUL” – Puncte slabe

 • Nu sunt buni la planificari de lunga durata
 • Nu le place conflictul si critica
 • Sunt centrati spre a aprecia momentul prezent, uneori parand lenesi sau miscandu-se prea incet
 • Au nevoie de spatiul lor si nu le place sa fie invadati
 • Pot fi mai inceti in a-si arata dragostea in cuvinte
 • Tendinta de a tine prea mult ascunse gandurile si simtamintele
 • Pot fi cinici si prea practici.

“ARTISTUL” ca Iubiti

“ARTISTUL” sunt calzi, generosi care stiu sa poarte de grija celuilalt cu multa profunzime, cu profunzime emotionala, rar observabila din exterior, cu exceptia celor care ii cunosc bine. Sunt persoane care traiesc cu intensitate, care experimenteaza emotiile la un nivel foarte intens. Neobisnuit printre alti SP, senzorial perceptivi, ei isi doresc si investesc in relatii de lunga durata.

“ARTISTUL” au o problema cu comunicarea. Cu o afectivitate introvertita ca dominanta a personalitatii lor, sunt mult mai vulnerabili fata de oameni si usor de ranit. Probabil de aceea au tendinta de a tine ascunse parti din sine fata de altii, nespunad usor ceea ce gandesc sau simt. Aceasta este si mai adevarat in conflicte pe care un “ARTISTUL” le detesta mai mult ca orice pe lume. Argumentarea si conflictul sunt foarte greu de folosit de catre un “ARTISTUL”. In astfel de situatii se simt amenintati. Daca raman in obiceiul de a nu comunica simtamintele partenerului, pot aparea probleme serioase de-a lungul relatiei.

Sexual, cei “ARTISTUL” vad intimitatea ca o experienta a simturilor, acordandu-i multa atentie, seriozitate si profunzime. Este posibil ca si aici sa nu se exprime verbal prea mult, considerand ca actiunea vorbeste de la sine.

“ARTISTUL” au nevoie de confirmari pozitive pentru a se simti fericiti si bine cu ei insisi. Au nevoie sa fie laudati, incurajati. Cel mai mare dar pe care partenerul poate sa li-l faca este admiratia si afectiunea.

Tipurile de personalitate care se potrivesc natural cu un “ARTISTUL” sunt cei cu dominata de Afectiv Extrovert, adica ESFJ sau ENFJ.

“ARTISTUL” ca Parinti

“ARTISTUL” le place rolul de parinti si se simt foarte mandri de copiii lor. Sunt foarte atasati de copii, fiind toleranti, blanzi. Ei stiu sa directioneze copii cu mult tact, respectand caracteristicile lor individuale si opinia lor in familie.

“ARTISTUL” iubesc distractia si traiesc in momentul prezent. Toti au o parte de copil in interior si de aceea ii putem vedea jucandu-se cu copiii. Au o afinitate speciala fata de natura si animale si aceasta este o alta punte de legatura intre ei si activitatile copiilor lor.

“ARTISTUL” nu stiu sa ofere copiilor sanctiuni si directii bine structurate pentru educarea lor. Nu le place sa ii faca pe altii nefericiti, mai ales pe copii. Disciplinarea o lasa pe seama partenerului. Ei trebuie sa stie ca este nevoie de reguli, de limite in cresterea si educarea copiilor.

“ARTISTUL” isi arate dragostea mai mult prin fapte decat prin vorbe, ceea ce inseamna ca vor face multe surprize copiilor si vor petrece mult timp cu acestia.

Cei “ARTISTUL” le place sa ii faca pe ceilalti fericiti. Aceasta este tipic pentru cei cu preferinte Afective ca personalitate. Aceasta caracteristica impreuna cu neexprimarea nevoilor personale ii face pe altii sa profite de bunatarea lor. Daca aceasta se intampla, cei “ARTISTUL” pot deveni aspri si cinici. Pot ajunge sa gandeasca despre sine ca despre niste victime si ridica tot felul de bariere care ii separa de cei care i-au ranit. Deci, aceasta poate deveni o problema atunci cand un parinte “ARTISTUL” a simtit din parte copilului ca se profita de el. Este nevoie de verbalizarea, comunicarea nevoilor personale pentru a preveni astfel de situatii, pentru ca, de cele mai multe ori, copiii profita de bunatatea parintilor.

“ARTISTUL” ca parinte este loial, dedicat si se sacrifica pe sine pentru binele copiilor. Abia cand copiii parasesc casa parinteasca, ei vor investi in ingrijirea personala. Ei trebuie sa evite sa devina victime sau sa se victimizeze pentru a reusi in educarea copiilor si nu doar. Copii ii vor tine minte ca fiind parinti devotati si foarte afectuosi.

“ARTISTUL” ca Prieteni

“ARTISTUL” se vor bucura sa petreaca timpul cu aceia care stiu sa-i accepte asa cum sunt, care au aceleasi interese si care stiu sa respecte intimitatea si sa nu fie prea intruzivi.

Cei “ARTISTUL” nu au prea multa rabdare cu tipul Judecator. Nu le place argumentarea si logica, nu le place sa fie judecati si criticati.

La locul de munca este posibil sa se inteleaga bine cu majoritatea persoanelor cu exceptia celor care le invadeaza prea mult spatiul personal. In general ei sunt foarte generosi, toleranti si sunt prieteni de mare incredere.

“ARTISTUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “ARTISTUL”?

“ARTISTUL” sunt suflete creative si sensibile, cu o mare capacitate de a iubi. In relatiile cu ceilalti, ei cauta armonia, validitatea si afectiunea. Pun mare valoare pe creativitate si spiritualitate. Foarte sensibili si usor de ranit prin respingere sau asprime, decid uneori sa isi reverse intreaga dragoste asupra creaturilor care ii vor iubi inapoi in mod neconditionat, cum ar fi animalele sau copiii. Ei cred cu toata fiinta lor in dragostea neconditionata si in dreptul individual al fiecaruia de a fi asa cum este fara a fi judecat prea aspru. Dintre toate tipurile, “ARTISTUL” este cel care considera ca “iubirea este raspunsul”. Pentru “ARTISTUL”, succesul personal depinde de conditiile in care se afla relatiile apropiate, estetica mediului lor inconjurator, de dezvoltarea creativitatii artistice si spirituale si de cat de apreciati si de acceptati se simt.

Caracteristici ale “ARTISTUL” ce trebuiesc dezvoltate

Ca “ARTISTUL” sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti sti cum sa va puteti folosi mai bine talentele pentru a va implini visele.

Majoritatea “ARTISTUL” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

 • Foarte creativi, artistici si spirituali, pot creea superbe opere de arta, muzica si literatura. “ARTISTUL” sunt artisti innascuti. Vor simti o mare satisfactie daca isi vor incuraja si dezvolta abilitatile artistice. Asta nu inseamna neaparat ca “ARTISTUL” trebuie sa fie un scriitor sau un pictor faimos ca sa fie multumit. Simplul act al “crearii” va reprezenta o sursa de implinire si improspatare. Un “ARTISTUL” ar trebui sa isi permita sa aiba iesiri artistice pentru ca ar adauga bogatie si energie pozitiva vietii sale.
 • Sunt mai constienti spiritual si au o legatura mai stransa cu propriile suflete decat ceilalti oameni. Majoritatea “ARTISTUL” au o Credinta puternica. Cei care nu au, ar putea avea senzatia ca le lipseste ceva foarte important. Un “ARTISTUL” ar trebui sa isi hraneasca credinta.
 • “ARTISTUL” au o abilitate foarte bine dezvoltata de a aprecia calitatile estetice. De obicei sunt foarte constienti de mediul inconjurator si pot vedea foarte usor ce se potriveste si ce nu din punct de vedere estetic. Daca permit acestui punct forte sa infloreasca pot deveni costumieri stilati care traiesc in case incantatoare din punct de vedere estetic.
 • “ARTISTUL” au sentimente pasionale si intense.
 • “ARTISTUL” au o gandire spatiala foarte agera. Daca isi doresc pot fi foarte buni in sporturile individuale, cum ar fi golful, schiatul, ciclismul etc. Si asta deoarece sunt foarte buni observatori si au reactii rapide.
 • De obicei sunt ascultatori foarte buni si vor cu adevarat sa asculte problemele celorlalti si sa ii ajute. Asta ii face consilieri nemaipomeniti si prieteni foarte buni. Un “ARTISTUL” poate avea o satisfactie enorma din a consilia in mod voluntar.
 • Accepta si pretuiesc oamenii ca indivizi si sunt puternic egalitaristi. Ei considera ca fiecare are dreptul de a fi asa cum este fara a ii pune atitudinea si perspectivele sub control. In acest sens, ei au o mare toleranta si acceptabilitate fata de oamenii care intampina judecati negative din partea societatii. Ei pot vedea ceva pozitiv in oricine si cred in individualitate. Daca isi dau aceasta sansa, pot deveni surse valoroase de stima de sine si incredere pentru oamenii care nu pot gasi asta in propria persoana. In acest fel ei pot insanatosi un “suflet bolnav”.
 • “ARTISTUL” sunt foarte buni in manevrarea detaliilor unui proiect deoarece sunt practici si orientati spre detalii.
 • “ARTISTUL” traiesc pentru ziua de azi si au posibilitatea de a se bucura de prezent fara sa se streseze pentru viitor sau trecut.
 • Au o abilitate foarte buna de a se concentra. Din aceasta cauza se pot descurca foarte bine la scoala daca isi doresc asta.

“ARTISTUL” care si-au dezvoltat Simtul Extravertit pana in punctul in care sa poata percepe lumea in mod obiectiv si rapid vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:

 • Natura lor puternic pasionala combinata cu simtul frumusetii estetice ii poate face artisti talentati (ca Picasso sau Barbra Streisand, ambii “ARTISTUL”).
 • Constientizarea a ceea ce se petrece in jurul lor combinata cu capacitatea extraordinara de a iubi ii vor ajuta sa devina niste parinti extraordinari (sau ingrijitori).
 • Vor indentifica rapid oportunitatile unei situatii si vor actiona la fel de rapid pentru a beneficia de ele. Vor descoperi ca sunt capabili sa faca tot ceea ce isi pun in minte, altfel nu se vor simti satisfacuti din punct de vedere personal. Lucrurile vor parea foarte simple pentru acesti “ARTISTUL”. Desi sunt capabili sa rezolve multe sarcini si situatii diferite “ARTISTUL” vor fi foarte fericiti sa faca ceva ce este cu adevarat important pentru ei. Desi pot afla ca pot atinge succesul cu o oarecare usurinta, este foarte posibil sa nu gaseasca fericirea de-a lungul acestei cai decat daca daca au relatii personale foarte bogate si satisfacatoare.
 • “ARTISTUL” care isi sporesc puternicul sistemul de valori intern (Simtul Introvertit) cu o abilitate bine dezvoltata de a recunoaste oportunitatile (Simtul Extravertit) pot fi o forta puternica pentru schimbarea sociala.

Potentiale Domenii Problematice

La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara “rau”, nu ar exista “bine”. Fara “dificil”, nu ar mai fi “usor”. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.

“ARTISTUL” sunt persoane dragute si creative cu multe calitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale “ARTISTUL”. Deasemenea, amintiti-va ca slabiciunile asociate cu faptul ca sunteti un “ARTISTUL” sunt naturale. Desi ar putea fi deprimant sa cititi despre slabiciunile tipului vostru de personalitate, va rugam sa va amintiti ca va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.

Majoritatea caracteristicilor slabe care se gasesc la un “ARTISTUL” se datoreaza functiei lor dominante Senzitive care umbreste restul personalitatii. Cand functia dominanta, Simtul Introvertit, umbreste orice altceva, “ARTISTUL” nu poate folosi Simtul Extravertit ca sa adune informatii intr-un mod cu adevarat obiectiv. In asemenea cazuri, un “ARTISTUL” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

 • Poate fi extrem de sensibil la orice fel de critica
 • Poate fi incapabil sa vada oportunitatile ascunse intr-o situatie
 • Poate percepe critica acolo unde nu exista
 • Poate avea idei nerealiste despre realitate
 • Poate fi incapabil sa admita sau sa auda orice parere care merge impotriva ideilor si opiniilor sale personale.
 • Poate invinovati alti oameni pentru problemele sale si poate avea senzatia ca este o victima sau ca este tratat incorect.
 • Poate avea o mare manie si o poate arata cu izbucniri navalnice de temperament
 • Poate fi inconstient in privinta comportamentului social adecvat
 • Poate fi orb atunci cand vine vorba de aparenta personala sau de imbracamintea potrivita
 • Poate aparea in mod inconstient ca fiind excentric sau chiar ciudat pentru altii
 • Poate fi incapabil sa vada sau sa inteleaga punctele altora de vedere
 • Poate pretui propriile sentimente si opinii mai presus de ale celorlalti.
 • Poate fi inconstient asupra modului in care comportamentul sau ii afecteaza pe ceilalti.
 • Poate fi orb la nevoile altor persoane.
 • Se poate simti coplesit de tensiune si stres cand cineva isi exprima dezacordul sau dezaprobarea in privinta punctului sau de vedere
 • Poate dezvolta hotarari puternice, greu de dezradacinat, impotriva persoanelor care crede ca au fost opresive sau represive cu el.
 • In conditii de stres se poate simti temator si pierdut de sub control, locuind de “partea intunecata” a lucrurilor.

Explicatii Ale Problemelor

Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite in anumita masura problemei comune a “ARTISTUL”, aceea de a prelua doar informatii care justifica opiniile sale personale. “ARTISTUL” sunt, in general, oameni foarte intensi si sensibili si se simt amenintati in mod serios de criticism. Este foarte probabil sa considere orice alt punct de vedere ca fiind o critica asupra perspectivei lor. Daca “ARTISTUL” nu invata cum sa se descurce cu aceasta critica perceputa, va incepe sa respinga toate informatiile care vin si le cauzeaza durere. Aceasta este o tehnica de supravietuire naturala pentru un “ARTISTUL”. Principalul conducator al personalitatii “ARTISTUL” este Simtul Introvertit, al carui scop este acela de a mentine si de a onora un sistem intens de valori si morala. Daca sistemul personal de valori al unui “ARTISTUL” este amenintat de influente externe, acesta respinge informatiile amenintatoare ca sa isi poata mentine si onora propriul sistem de valori. Acest lucru este in totalitate natural si functioneaza pentru a proteja psihicul individual de eventualele raniri. In orice caz, “ARTISTUL” care exercita cu regularitate acest tip de protectie va deveni din ce in ce mai necunoscator in privinta perspectivelor celorlalti oameni si astfel va fi din ce in ce mai izolat de intelegerea reala a lumii in care traieste. Va gasi intotdeauna justificare pentru comportamentul sau neadecvat si intotdeauna va invinovati lumea exterioara pentru problemele pe care le are in viata sa. Va fi dificil pentru el sa mentina relatii personale apropiate deoarece va avea asteptari nerezonabile si nu va fi in stare sa isi accepte vinovatia.

Aceasta tendinta a “ARTISTUL” de a cauta in lumea externa informatii care sa le sustina propiile idei si valori nu este iesita din comun. In orice caz, daca i se da frau liber acestei tendinte, va rezulta o personalitate “ARTISTUL” prea egocentrista pentru a fi fericita sau inconjurata de succes. Din moment ce functia dominanta a personalitatii “ARTISTUL” este Simtul Introvertit, acesta trebuie echilibrat cu functia auxiliara, Simtul Extravertit. “ARTISTUL” ia informatiile prin Simtul Extravertit. Si acesta este un mod prin care “ARTISTUL” are de-a face cu lumea externa. Daca “ARTISTUL” foloseste Simtul Extravertit doar ca sa serveasca scopurilor Simtului Introvertit, atunci “ARTISTUL” nu foloseste Extravertia in mod eficient. Ca rezultat, “ARTISTUL” nu ia destule informatii despre lumea externa ca sa poata avea un bun simt asupra a ceea ce se intampla. Ei nu vad nimic altceva inafara de propria lor perspectiva si au de-a face cu lumea doar atat cat au nevoie ca sa isi poata sustine perspectivele proprii. Acesti indivizi apar de obicei ca fiind egoisti si nerealisti. In functie de cat de grava este problema, poate parea ca fiind “un pic excentric” pentru “lumea dinafara”. De multe ori ceilalti nu pot sa se inteleaga sau sa relationeze cu acesti oameni.

Solutii

Pentru a se dezvolta ca individ, “ARTISTUL” trebuie sa se concentreze si sa isi deschida perspectiva pentru a include o imagine mai precisa asupra a ceea ce se intampla cu adevarat in lume. Ca sa poata fi intr-o pozitie in care sa fie capabil sa perceapa si sa ia in calcul informatii care sunt interzise in sistemul lui intern de valori, “ARTISTUL” trebuie sa stie ca acest sistem de valori propriu nu este amenintat in nici un fel de noile informatii. El trebuie sa isi spuna in mod constient ca o opinie care nu coincide cu a sa nu reprezinta o acuzare a caracterului sau.

Un “ARTISTUL” preocupat de propria sa dezvoltare va da o atentie sporita motivatiei sale de a aduna informatii. Ia informatii pentru a intelege mai bine o situatie sau un concept? Sau pentru a isi sprijini o idee sau cauza personala? In momentul in care percepe ceva, este interesat sa invarta acea perceptie in asa fel incat sa se potriveasca cu valorile sale personale? Sau incearca sa absoarba informatia in mod obiectiv? Pentru a obtine o intelegere mai buna a lumii externe, “ARTISTUL” trebuie sa incerce sa perceapa informatiile in mod obiectiv inainte de a le potrivi in sistemul sau de valori. Ar trebi sa fie atent in mod constient la tendinta sa de a se debarasa de orice informatie care nu se incadreaza in valorile sale, si sa munceasca sa slabeasca aceasta tendinta. Ar trebui sa incerce sa vada situatiile din perspectivele altor oameni, fara a face judecati personale asupra situatiilor sau asupra perspectivelor celorlalti. In general, ar trebui sa isi exerseze Simturile intr-un mod cu adevarat Extravertit. Cu alte cuvinte, ar trebui sa foloseasca Simtul ca sa adune informatii despre lumea din jurul lor pentru a intelege aceasta lume si nu pentru a avea un suport pentru propriile concluzii. “ARTISTUL” care reusesc cu succes sa perceapa lucrurile in mod obiectiv pot fi o forta puternica in schimbarile pozitive.

Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca “ARTISTUL”

Unii “ARTISTUL” au dificultati in a se incadra in societatea noastra. Problemele lor rezulta de obicei din inconstientizarea comportamentului social adecvat, inconstientizarea modului in care apar in fata celorlalti sau din asteptarile nerealiste pe care le au de la ceilalti. Oricare din aceste trei probleme provine din folosirea Simtului Extravertit intr-un mod diminuat. Un “ARTISTUL” care aduna informatii pentru a putea intelege lumea din jurul sau si nu pentru a le aduce ca sprijin pentru propriile idei, va avea o intelegere mai clara si mai obiectiva despre cum pretuieste societatea comportamentul si atitudinea sociala. De asemenea, va fi mai constient in privinta modului in care este perceput de ceilalti si va avea asteptari mai realiste in relatii. Un “ARTISTUL” atat de bine ajustat se va integra fericit in societatea noastra.

Este o sarcina dificila sa incepi brusc sa folosesti Simtul Extravertit daca nu intelegi cu adevarat Tipurile Psihologice si nuantele variatelor functii ale personalitatilor. Este dificil si doar sa intelegi ce inseamna asta, cu atat mai putin sa o incorporezi in viata ta. Avand asta in minte, iti furnizam cateva sugestii specifice care sa te ajute sa iti exercitati Simtul Extravertit mai bine:

 • Ai grija sa observi cum arata oamenii in diferite situatii sociale. Uita-te la parul lor, la piele, la machiaj (sau la lipsa acestuia), la haine, la conditiile in care se afla hainele, la pantofi, la expresiile faciale. Nu ii compara cu propria ta aparitie si nu ii judeca; doar aduna informatii.
 • Gandeste-te la o situatie in care nu ai fost sigur cum sa te comporti. Acum incearca sa intelegi cum ar fi vazut alti unul sau doi oameni acea situatie. Nu compara comportamentul lor cu al tau, cum ar fi “ea ar fi stiut mai bine ca mine ce sa faca” sau “de ce este atat de simplu pentru ea si atat de complicat pentru mine”. Mai bine incearca sa incelegi cum ar vedea ei situatia. Ar fi ca pe o problema sau ca pe o oprtunitate? Ar fi luata in serios sau mai usor? Incearca sa determini punctul lor de vedere fara sa ii judeci sau sa ii compari cu tine.
 • Cand ai o conversatie cu un prieten sau cu o ruda, dedica macar jumatate din timpul tau ca sa vorbiti despre cealalta persoana. Incearca sa intelegi cu adevarat la ce se refera acea persoana. Pune intrebari.
 • Gandeste-te la oamenii care iti sunt apropiati. In timp ce te gandesti la fiecare in parte, spune-ti “aceasta persoana are propria ei viata si este mai preocupata de viata ei decat de a mea”. Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca nu ii pasa de tine. Este ordinea naturala a lucrurilor. Incearca sa vizualizezi ce face persoana respectiva in acel moment. Ce probleme intampina, ce ganduri are? Nu te apuca sa judeci sau sa compari situatia sa cu a ta.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al fiecarei persoane cu care intrii in contact pentru o anumita perioada de timp.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “ARTISTUL”

 1. Intareste-ti Punctele Forte! Incurajeaza-ti abilitatile artistice naturale si creativitatea. Hraneste-ti spiritualitatea. Da-ti sansa de a-i ajuta pe cei neajutorati sau neprivilegiati.
 2. Infrunta-ti Slabiciunile! Realizeaza si accepta ca ai unele trasaturi puternice si unele slabe. Confruntandu-te si ocupandu-te de slabiciunile tale nu inseamna ca trebuie sa schimbi cine esti, inseamna ca ca vrei sa fi cat mai bun posibil. Prin confruntarea acestor slabiciuni te onorezi pe tine insuti, in nici un caz nu te ataci.
 3. Exprima-ti Sentimentele. Nu lasa emotii neexprimate sa se constituie in interiorul tau. Daca ai sentimente puternice, scoate-le la lumina si exprima-le. Nu le lasa sa se constituie in interiorul tau pana ajung in punctul in care sunt de neatins.
 4. Asculta Tot. Incearca sa nu indepartezi nimic imediat. Lasa totul sa se absoarba un timp, apoi judeca.
 5. Zambeste La Critici. Aminteste-ti ca oamenii nu vor fi intotdeauna de accord cu tine si nu te vor intelege mereu chiar daca te considera un om de valoare. Incearca sa vezi dezacordul si critica ca pe o oportunitate de crestere. In fond, exact asta sunt.
 6. Ai Grija La Ceilalti. Aminteste-ti ca mai sunt inca 15 tipuri de personalitati care vad lucrurile in mod diferit fata de tine. Incearca sa indentifici tipurile celorlalti oameni. Incearca sa le intelegi perspectivele.
 7. Fi Responsabil Pentru Tine. Aminteste-ti ca TU ai cel mai mare control asupra vietii tale.
 8. Fi Bland In Asteptarile Tale. Vei fi mereu dezamagit de ceilalti daca te astepti la prea mult de la ei. A fi dezamagit de o alta persoana este cea mai buna metoda sa o indepartezi. Trateaza-i pe ceilalti cu aceeasi blandete cu care vrei sa te trateze si ei.
 9. Adopta Doar Ce E Mai Bun. Nu te necaji adoptand ce-i mai rau. Aminteste-ti ca o atitudine pozitiva creeaza situatii pozitive.
 10. Cand Ai Indoieli, Pune Intrebari! Nu iti asuma lipsa feedback-ului ca fiind acelasi lucru cu feedback-ul negativ. Daca ai nevoie de feedback si nu ai, cere!

Descarcă programul.