Darnicul

Cel mai convingator – “specialist in relatiile cu oamenii”

Extravertit Intuitiv Afectiv Judecator

(Afectivitate extroverta cu intuitie introverta)

Fiind tipul “DARNICUL”, esti orientat dominant spre exterior unde te raportezi la lucruri potrivit felului in care simti despre ele sau, altfel spus, potrivit sistemului personal de valori. Orientare secundara este interna unde judeci lucrurile folosindu-te de intuitie.

Tipul “DARNICUL” este unul centrat pe oameni. Persoanele caracterizate de acest tip traiesc intr-o lume a posibilitatilor. Mai mult decat alte tipuri de personalitate, ei au excelente abilitati in relatiile cu ceilalti, fiind supra numiti specialisti in realtiile cu oamenii. Ii inteleg pe ceilalti si au un talent deosebit in a scoate la suprafata ce este mai bun din ei. Tipul “DARNICUL” este interesat in mod deosebit sa ofere dragoste, intelegere, suport, incurajari celorlalti si sa petreaca un tip placut cu acestia. Satisfactia lor cea mai mare este sa ajute pe ceilalti.

Deoarece tipul “DARNICUL” are abilitati comunicationale si relationale atat de bine dezvoltate, au capacitatea de a-i convinge pe ceilalti sa faca exact ceea ce ei doresc ca acestia sa faca. Persoanele din acest tip stiu sa intre pe sub pielea oamenilor si stiu sa se faca doriti. De obicei motivele lor nu sunt egoiste, dar acele persoane mai putin principiale sunt cunoscute ca folosindu-si darul ca sa manipuleze pe ceilalti.

Tipul “DARNICUL” este atat de mult orientat spre exterior, spre lumea din afara sinelui, incat este deosebit de important sa petreaca si timp singuri, cu ei insisi. Aceasta poate fi dificil pentru unii “DARNICUL” deoarece au tendinta sa fie aspri cu ei insisi si sa aiba ganduri pesimiste atunci cand sunt singuri. De aceea ei vor evita pe cat de mult singuratatea si isi vor umple existenta cu activitati care sa ii includa si pe altii. Ei au tendinta de a-si defini scopul in viata si prioritatile dupa nevoile celorlalti ceea ce nu le da sansa sa realizeze care sunt si nevoile lor personale. Este natural pentru acest tip de personalitate sa dea prioritate dorintelor celorlalti si mai putin dorintelor personale. Este deci foarte important ca persoanele “DARNICUL” sa fie constiente de ceea ce isi doresc si ele si sa nu se sacrifice continuu doar pentru a ajuta pe cei din jur.

Cei “DARNICUL” au tendinta de a fi mai rezervati in a se expune pe ei insisi, in a vorbi despre ei decat alte tipuri de extravertiti. Totusi ei au credinte personale puternice care nu ii opreste de la nimic daca aceasta consta in a-i ajuta pe ceilalti sa scoata tot ce este mai bun in ei. Interesul lor cel mai puternic este sa fie un catalizator al schimbarii celorlalti. De aceea interactioneaza cu cei din jur intr-o maniera cameleonica, adaptata tipului fiecarei persoane, pentru ca aceasta sa se simta cat mai confortabil si sa fie incurajata in ceea ce face.

Nu putem spune totusi ca persoanele “DARNICUL” nu au pareri personale. Ei au opinii si valori personale pe care le exprima concis si clar. Cand exista un coflict intre o valoare personala destul de puternica si faptul de a ajuta o persoana, este foarte posibil sa raspunda mai degraba nevoii celuilalt.

Persoanele “DARNICUL” se pot simti destul de singuri chiar fiind inconjurati de oameni. Simtamantul de singuratate este accentuat de tendinta lor de nu arata adevaratul sine.

Oamenii ii iubesc pe cei din tipologia “DARNICUL”. Este distractiv si relaxant sa fii cu un “DARNICUL”. Ei sunt foarte onesti si morali. Multi “DARNICUL” emana o mare incredere de sine si au o multime de abilitati pentru diverse activitati. Sunt in general ingeniosi, capabili, energici si rapizi. Sunt in general buni la tot ce le captiveaza interesul.

Acestor persoane le place sa fie organizate si lucreaza mult la a pastra lucrurile bine structurate si in a exclude ambiguitatea.

La locul de munca, “DARNICUL” se descurca in acele pozitii in care au de a face cu oameni. Sunt facuti natural pentru activitati sociale, comunitare. Au abilitatea de a intelege oamenii, de a spune exact ceea ce e nevoie pentru a-i face fericiti, de aceea sunt buni consilieri. Le place sa fie in centrul atentiei si se descurca foarte bine in situatiile in care trebuie sa ii inspire pe ceilalti sau sa ii conduca, ca in meseria de profesor.

Celor din tipologia “DARNICUL” nu le place sa lucreze cu lucruri impersonale, ei nu inteleg sau nu apreciaza logica si faptele care nu au nicio legatura cu oamenii. Traind intr-o lume de posibilitati umane, ei se bucura mai mult de planurile lor decat de implinirea lor. Se simt impresionati de posibilitatile viitoare, dar se pot plictisi repede de prezent.

Un “DARNICUL” are un puternic interes pentru relatii apropiate, intime si va face tot ce poate in a crea si a mentine aceste relatii. Ei sunt foarte loiali si de incredere odata implicati intr-o realtie.

Un “DARNICUL” care nu si-a dezvoltat prea mult partea Afectiva, emotionala, poate avea dificultati in a face alegeri bune si atunci ajung sa se bazeze cu greu pe ceilalti in procesul decizional. Daca nu e bine dezvoltata partea Intuitiva, pot sa nu fie atat de capabili in a vedea optiunile si vor analiza lucrurile prea repede, bazandu-se doar pe sisteme de valori prestabilite sau pe reguli sociale fara sa inteleaga intr-adevar situatia curenta. Un “DARNICUL” care nu si-a gasit locul in lume este posibil sa fie extrem de sensibil la critica si sa aiba tendinta de a fi anxios si sa se simta vinovat. Este posibil, de asemenea, sa fie usor de manipulat si controlat de altii.

In general, cei din tipul “DARNICUL” sunt calzi, gratiosi, creativi, foarte placuti ca si companie, si au credit in fata oamenilor. Aceasta abilitate speciala de a vedea potentialul de crestere din ceilalti, combinat cu darul deosebit de a ajuta oamenii, face din tipul “DARNICUL” o persoana cu adevarat valoroasa. Ei au nevoie insa sa isi aminteasca sa valorizeze nu doar pe ceilalti ci si pe ei insisi si nevoile lor personale.

Hamlet, Tutore

Extravert etico-intuitiv “Darnicul”

 1. Este un om serios, concentrat pe probleme globale, vede lumea in culori dramatice, chiar tragice, se asteapta la tot felul de neplaceri. Laitmotivul sau sunt patru note muzicale din Beethoven – motivul destinului. Inclina sa puna problemele personale intr-o perspectiva globala si sa le rezolve tot asa, adesea tinde sa fie un binefacator al omenirii, surprinde just starea emotionala a celor din jur, stie sa se foloseasca de sansa care ii ofera de la sine dezvoltarea situatiei in timp, intreprinde cu abilitate pasul hotarator, de exemplu atunci cand adversarul nu se asteapta.
 2. Nu se rusineaza de starile sale emotionale si nu se ascundei lucrul pe care il pretuieste cel mai mult la el insusi e profunzimea si diversitatea afectelor, pentru aceasta apreciaza si pe ceilalti, de aceea are o atractie puternica catre poezie, muzica, vorbeste cu usurinta nu numai despre emotiile pozitive, dar si cele negative precum frica, ura, ca temperament este cel mai adesea un coleric avand un sistem nervos puternic, dinamic, dar dezechilibrat, are uneori izbucniri bruste de bucurie, capricii si perioade neasteptate de pesimism, dar toate acestea dureaza de regula putin, dispar tot atat de repede cum au aparut. Este activ, sociabil, dar schimbator, se entuziasmeaza pentru multe dar devine repede indiferent, ii face placere sa lucreze cu oamenii, e omenos, iubeste viata.
 3. Este atent cu oamenii, dar uneori e pisalog si prea exigent, compatimmeste oamenii, cauta sa-i ajute in momente grele, celor din jur le vine greu cu el, ii lipseste usurinta in acepptarea vietii, cunoaste bine oamenii, resimte pantile lor negative si pozitive, observa particularitati pe care nu le observa altii, apreciaza lucrurile clar si exact si resimte o mare placere atunci cand se bazeaza pe propria sa intuitie, stie sa prevada destul de exact cum o sa se comporte omul respectiv intr-o anumita situatie concreta.
 4. Isi manifesta sentimentele fata de partener nu prin grijs fata de el, ci prin relatari si avertizari dramatice privind nenorocirile care se pot abate asupra lui. Acest lucru esta foarte important pentru dualul sau (Gorki) care nu prea presimte viitorul.
 5. Intampina cu curaj o anumita situatie atunci cand a cantarit-o si a pregatit totul cu grija, asteapta, ia masuri de precautie cu privire la toate neplacerile posibile dupa care actioneaza mergand la sigur, cauta sa duca lucrurile pana la capat si se straduieste sa invinga cu orice pret, prefera o infrangere unui compromis, in situatii extreme precautia sa se evaporeaza cu totul.
 6. Atunci cand o persoana, o colectivitate sau chiar o masa mare de oameni se afla intr-o stare de dezorientare, de nehotarare stie sa puna stapanire pe starea lor sufleteasca, sa dea dovada de hotarare, sa ii dirijeze si sa-i duca dupa el, stie sa electrizeze masele, sa le trezeasca entuziasmul – acestea sunt procedeele sale fundamentale, stie sa le transmita convingerea sa, dar de obicei ii lipseste vointia puternica, tenacitatea, rabdarea si asta il impiedica ca aiba succes.
 7. Are insusiri artistice deosebite, stie sa improvizeze, sa imite vocea si gesturile altor oamini, si chiar daca nu iese chiar asa, cei de fata recepteaza totul in mod adecvat sub impresia emotiilor precedente si a starii de insufletire anterioare.
 8. Poseda o stare de incordare energetica interioara, se asteapta la un pericol, vrea sa fie pregatit pentru el; e precaut, suporta cu greu inactivitatea, e preocupat de gasirea unui scop, dar mai degraba cugeta decat actioneaza; este un strateg, stie cum sa imparta fortele in timp, are o atitudine serioasa, plina de raspundere fata de orice lucru, nu-i place sa execute mai multe lucruri deodata, mai bine un singur lucru, dar temeinic.
 9. Are tendinta de a avea mereu indoieli, oscilari, face uneori impresia de dezechilbru, de persoana usor excitabila, de exemplu il irita toate miscarile de prisos, el vede si asa lumea prea de tot in miscare, nu-i place sa dea dovada de initiativa, prefera sentimentele ratiunii, de multe ori nu-i place matematica si alte stiinte exacte, viseaza la lucruri indepartate si irealizabile, e convins ca tot ce e bine sa va sfarsi prost mai devreme sau mai tarziu.
 10. Nu percepe in mod suficient caracterul material al lumii inconjuratoare, resimte nevoia ca cineva sa-i spuna: uite ce fel de caine e acesta, uite ce masina e aceasta, ca cineva sa aiba grija sa-i procure lucrurile necesare. Stie ca are nevoie de o haina noua, dar ii vine greu sa o cumpere singur, dar in schimb se pricepe bine la lucruri vechi si de pret, de anticariat, lucrurile il intereseaza mai ales prin prisma istoriei legate de ele.
 11. Are un fel specific de comportament care pare ingamfare, de parca si-ar da prea multa importanta, nu-i place sa se ocupe in prezenta altora de treburile gospodaresti, in genere nu-i place sa lucreze cand sunt altii de fata, atunci cand poate le da fel de fel de sarcini ca sa scape de ei, se teme foarte mult ca miscarile, gesturile sale sunt neestetice, se sileste cu mari eforturi sa creeze in jurul sau conditii confortabile, sa se inconjoare cu oameni placuti, sa se simta in largul lui.
 12. Tendinta prea pronuntata de empatie il face uneori sa evite filmele apasatoare, spectacolele impresionante, daca il suni noaptea si il intrebi: “Te-am trezit?” Iti va raspunde vesel: “Da, m-ai trezit”. Un om de tipul Dostoievski, de asemeni inclinat spre empatie iti va raspunde: “Nu m-ai trezit” insa cu o voce care e face sa intelegi ca ai fost lipsit de bun simt.

Ierarhia Jung-iana a functiilor pentru “DARNICUL”:

Dominant: Extravertit Afectiv

Secundar: Introvertit Intuitiv

Tertiar: Extravertit Senzorial

Inferior: Introvertit Ganditor.

 

Cariera pentru tipul de personalitate “DARNICUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

Persoanele “DARNICUL” au in general urmatoarele caracteristici:

 • Calzi si sincer, interesati de buna relationare cu ceilalti
 • Valorizeaza simtamintelor celorlalti
 • Pretuiesc structura si organizarea
 • Valorizeaza armonia si sunt buni la a o crea
 • Au abilitati relationale deosebite
 • Le displace analiza impersonala si logica
 • Au foarte bune abilitati organizatorice
 • Sunt loiali si sinceri
 • Sunt creativi si imaginativi
 • Le place varietatea si provocarile
 • Au satisfactie personala atunci cand ii ajuta pe altii
 • Sunt extrem de sensibili la critici si conflict
 • Au nevoie de aprobarea celorlalti si de incurajari din partea lor pentru a se simti bine cu ei insisi.

Flexibilitatea mare a acestor caracteristici le permite celor “DARNICUL” sa aiba o gama larga de profesii din care sa aleaga. Atat timp cat se afla intr-un mediu suportiv in care sa poate lucra cu oamenii si in care sa le fie stimulata creativitatea, ei se vor descurca foarte bine.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care un “DARNICUL” le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile variante de cariera pentru “DARNICUL”:

 • Mediator
 • Consultant
 • Psiholog/Logoped
 • Asistent social / Consilier orientare profesionala
 • Profesor
 • Preot
 • Reprezentant de vanzari
 • Resurse umane
 • Manager
 • Coordonator de evenimente
 • Lucrator in publicitate
 • Politician / Diplomat
 • Scriitor
 • Nutritionist

“DARNICUL” – relatii interpersonale

Persoanele “DARNICUL” investesc mult efort si entuziasm in realtiile lor cu ceilalti. In anumite privinte, cei “DARNICUL” se definesc prin apropiere si autenticitate in realtiile lor interpersonale si prin urmare sunt daruiti in acest domeniu, socializarea. Au foarte bune abilitati de relationare si sunt afectuosi si respectuosi. Stiu sa puna in evidenta ce este mai bun din ceilalti si ii sustin deseori cu caldura. Pot deveni putin cam sufocanti pentru cei apropiati, dar sunt in general apreciati pentru purtarea lor de grija si pentru afectuozitatea lor. Cand situatia o impune, “DARNICUL” pot deveni foarte critici si directi, aspri, dar, dupa ce isi vor face clar punctul de vedere, revin la felul natural, cald de a fi.

“DARNICUL” – Puncte tari

Cei mai multi “DARNICUL” vor avea urmatoarele puncte tari intr-o relatie:

 • Abilitati verbale, comunicationale
 • Foarte receptivi la gandurile si motivatiile oamenilor
 • Stiu sa motiveze, sa inspire, sa scoata la iveala ce e mai bun din ceilalti
 • Foarte afectuosi
 • Este confortabila prezenta lor, au simtul umorului, sunt optimisti, energici, stiu sa se joace
 • Sunt chibzuiti
 • Sunt capabili sa mearga inainte dupa ce au avut un esec in dragoste, chiar daca se invinovatesc in primul rand pe ei insisi
 • Loiali si responsabili, isi doresc relatii de lunga durata
 • Sunt pentru solutii “castig-castig” in situatii conflictuale
 • Motivati, centrati pe nevoile celorlalti

“DARNICUL” – Puncte slabe

Cei mai multi “DARNICUL” vor avea urmatoarele puncte slabe in relatiile lor cu ceilalti:

 • Tendinta de a deveni sufocanti, prea protectori
 • Tendinta de a controla, de a manipula
 • Nu acorda suficienta atentie nevoilor personale
 • Au tendinta sa fie critici cu opinii sau atitudini care nu se potrivesc cu ale lor
 • Uneori nu sunt constienti de un anumit protocol social pe care ar trebui sa il respecte
 • Foarte sensibili la conflicte, cu tactica de tip evitant, ignorand lucrurile care duc la conflict
 • Tendinta sa se acuze pe ei insisi atunci cand lucrurile merg prost, dar neoferindu-si suficient credit atunci cand lucrurile merg bine.
 • Sistemul lor de valori ii fac rigizi in anumite situatii
 • Stiu foarte bine ce este bine si ce este rau pentru societatea in care traiesc si se comporta ca atare.

“DARNICUL” – ca iubiti

“A iubi inseamna sa primim partile negative tot asa cum le acceptatam pe cele pozitive ale celor dragi – intristarea, durerea, dezamagirea la fel ca si bucuria, implinirea si o imensa constientizare de sine pe care nu am fi crezut ca am putea-o avea”

Rollo May

“DARNICUL” se angajeaza reponsabili in realtii de lunga durata cu cei iubiti. Sunt total dedicati realtiei si partenerilor lor si au un dar special de a scoate la iveala ceea ce este mai frumos din celalalt. Ei fac orice pentru ca relatia sa fie reusita. In cazul in care survine esecul, ei se acuza pe ei insisi pentru ca nu au facut tot ce le statea in putinta sa salveze relatia. Dar au puterea sa mearga inainte fara sa priveasca la ruinele trecutei relatii.

Din momente ce relationarea este punctul forte, central al unui “DARNICUL”, ei se vor descurca foarte bine in relatiile lor intime. Stiu sa isi intrebe mereu partenerul despre felul in carea acesta se simte, despre ce gandeste. Aceasta poate fi interpretata putin cam sufocant, dar este o buna monitorizare a starii de bine sau de “boala” a unei relatii.

Sexual, persoanele “DARNICUL”, cauta momentele intime pentru a-si arata dragostea si grija. Ei sunt interesati in general de fericirea si satisfactia pe care partenerul ajunge sa o aiba in preajma lor. Pentru ca cea mai mare satisfactie a lor provine din a-i face pe altii fericiti, este posibil sa se descurce foarte bine atunci cand iubesc. Ca alti Judecatori, este posibil sa urmeze un program pentru momentele intime, riscand sa devina rutinanti. Pentru ENTJ, cel mai important aspect al sexualitatii este oportunitatea de a-si arata dragostea si afectiunea.

Totusi, cei “DARNICUL” nu vor cere explicit astfel de momente, ei au nevoie de vorbe dulci si afirmatii care sa ii incurajeze. Sunt usor de satisfacut si de facut fericiti, in comparatie cu alte tipuri de personalitate, pentru ca satisfactia lor provine din a-i face pe altii fericiti. Dar ei trebuie sa invete sa echilibreze aceasta balanta, sa invete sa isi verbalizeze dorintele si sa se sondeze mai mult in ceea ce si-ar dori.

O problema serioasa pentru “DARNICUL” este faptul ca ei urasc tot ceea ce seamana a conflict. Este posibil sa cedeze in anumite situatii doar pentru a nu se confrunta direct, pentru a nu se ajunge la conflict. Dar, a ignora problemele nu duce si la rezolvarea lor.

In general, cei “DARNICUL” sunt intens si entuziasti implicati in realtiile lor cu cei dragi, facand tot ce se poate pentru a avea o relatie reusita, fericita.

Desi orice indivizi maturi, de orice tip de personalitate, pot avea o relatie apropiata, partenerii cei mai potriviti pentru “DARNICUL” sunt cei INFP sau ISFP. “DARNICUL” are functie dominanta Afectivitatea Extroverta de aceea se potrivesc cu cineva cu o Afectivitate Introverta. “DARNICUL” se potrivesc bine cu un INFP pentru ca impartasesc partea Intuitiva in a analiza lumea.

“DARNICUL” ca Parinti

 “DARNICUL” isi ia rolul de parinte in serios. Ei considera ca este in totalitate responsabilitatea lor reusita in viata a copiilor. Ca parinti sunt destul de stricti si cu asteptari inalte fata de comportamentul copiilor lor. Pe de alta parte, ei stiu sa fie calzi si afectuosi si foarte suportivi si pozitivi. Se poate conta pe ei in ceea ce priveste grija zilnica fata de copii.

De obicei nu este chiar usor sa fii copilul unui “DARNICUL”. Pentru ca sunt centrati foart mult pe tot ce inseamna relationare, “DARNICUL” va monitoriza foarte serios bunul mers al lucrurilor intr-o familie. Ei pot deveni hiper protectivi si dominanti. Ei au idei bine definite despre ceea ce este bine si ce este rau. Ei trebuie sa isi aminteasca sa acorde mai multa incredere copiilor si mai multa autonomie pentru a creste sanatosi. Nu este recomandabil sa isi proiecteze visele, planurile personale asupra copiilor, influentandu-le viitorul. Un “DARNICUL” trebuie sa invete sa tina in balanta aceste tendinte.

Parintii “DARNICUL” vor oferi copiilor camin cald, confortabil si plin de viata. Ei vor fi mereu aproape de copii lor cu o imbratisare de cate ori vor avea nevoie. Atitudinea lor fata de copii va fi mereu loiala, demna, pozitiva si plina de caldura, apropiere.

Ca mai in toate cazurile, si tipul “DARNICUL”, ca parinti, va avea probleme cu copii cand acestia vor ajunge la pubertate. Pentru ca acestia vor avea nevoie de mai mult spatiu la aceasta varsta, ei vor resimti mult protectia sufocanta a parintelui “DARNICUL”. Mai tarziu copiii vor simti si tendinta manipulativa a parintelui “DARNICUL” si il va intreba despre sistemul lui de valori care pare ipocrit uneori. Pentru parintii “DARNICUL” cel mai bun sfat este acesta: sa incercati sa va controlati tendinta de manipulare si de control a copiilor pentru ca ii va indeparta de voi.

De obicei, cei “DARNICUL” nu au alte motivatii ascunse, ei fiind foarte bine intentionati in legatura cu copiii lor. In general, copiii lor isi amintesc de parinti ca fiind suportivi, calzi, afectuosi, chiar daca stricti, lucru care i-a ajutat sa isi atinga scopul in viata.

“DARNICUL” ca Prieteni

“DARNICUL” sunt persoane sociabile, orientati pe sentimentele altora, spre ceea ce altii gandesc si simt. Le place sa fie pozitivi in legatura cu prietenii, evidentiind doar partile lor pozitive. Sunt energici, le place distractia. Ei cauta relatii de prietenie sincere, autentice.

“DARNICUL” sunt interesati in toate categoriile de oameni si este posibil sa poata relationa cu toate celelalte tipuri de personalitate. In schimb, pentru mai multa intimitate, timpul personal il va petrece doar cu aceia care sunt la fel de sensibili, care au aceleasi valori ca ale lor. Ei nu au relatii prea reusite cu Ganditorii, ca tipologie de personalitate, pentru ca acestia sunt centrati pe lucruri abstracte, teoretice care nu atrag interesul unui “DARNICUL”, iubitor de relatii si de oameni. Compania Intuitivilor si a Afectivilor este cea mai placuta pentru un “DARNICUL”.

“DARNICUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “DARNICUL”?

“DARNICUL” sunt motivati de prezenta celor din jur, de contextul social in care se afla.Talentele oamenilor, nevoile, aspiratiile, ingrijorarile lor, toate formeaza lumea in care un “DARNICUL” traieste. Persoanele “DARNICUL” isi doresc “sa faca bine” pentru binele celorlalti, pentru a-i ajuta pe cei apropiati, familie, priteteni sau colegi sa isi intareasca punctele forte si abilitatile. Ei isi folosesc partea intuitiva pentru a gasi solutii care sa fie bune pentru toti, inclusiv pentru ei insisi. Succesul pentru “DARNICUL” vine din implicarea lor intru ajutorarea altora. Ei isi gasesc implinirea cand ii ajuta pe altii, cand se isi dau seama ca au mai imbogatit omenirea cu noi valori si principii demne de urmat.

Caracteristici ale “DARNICUL” ce trebuie dezvoltate

Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:

 • A-i face pe ceilalti sa se simta pretuiti si importanti
 • Observarea rapida a aspectelor pozitive si negative ale unei situtii
 • Exprimarea clara a emotiilor
 • Loialitate si angajamente fata de parteneri, familie si colegii de lucru
 • Incercarea de a gasi mereu o solutie care sa fie buna pentru toata lumea
 • Incurajarea umorului si a exprimarii de sine in altii
 • Gasirea de solutii pentru a-i ajuta pe altii sa isi indeplineasca nevoile
 • A fi pentru valori pozitive
 • Potrivirea naturala a rolului de lider in comunitate.
 • Persoanele “DARNICUL” care si-au dezvoltat partea intuitiva vor avea urmatoarele caracteristici deosebite:
 • Intelegerea si empatizarea cu simtamintele celorlalti.
 • Talentul unei exprimari creative care poate transforma lucruri banale in ceva magic
 • Un puternic simtamant al conectarii la simtamintele lumii din jur
 • Abilitatea de a vedea mai multe parti ale unei probleme si mai multe pobilitati de a fi rezolvata
 • Abilitatea de a face lucruri deosebite, creative si utile atunci cand petrece timp singur
 • Deschidere spre legaturi spirituale existente intre lucruri

Pot deveni din ce in ce mai creativi, vizionari si empatici si pot deveni manageri eficienti si cu mult tact in lucrul cu oamenii in diferite situatii.

Potentiale domenii problematice

Fara ceva rau nu ar putea exista ceva bun, fara ceva dificil nu ar exista ceva usor. Trebuie sa ne cunoastem si punctele slabe si posibilele arii problematice ale personalitatii noastre.

Majoritatea punctelor slabe ale unui “DARNICUL” provin din dominanta Afectivitatii Extroverte care ii face sa supra aprecieze ceea ce ei considera a fi valori obiective ale lumii exterioare, prin urmare judecand prea mult prin prisma nevoilor altora si dupa aparente. Aceasta se datoreaza nedezvoltarii suficiente a laturii intuitive introverte care i-ar fi ajutat sa vada prioritatile si sa discearna dincolo de aparente. Latura intuitiva este cea care i-ar ajuta sa nu mai supra aprecieze valorile lumii exterioare si sa ramana atenti si la nevoile personale. Ei cauta din fire satisfactie si valoare in exterior. Au tendinta sa devina rigizi, dupa altii chiar nerealisti, cautand sa defineasca valori pentru binele celorlalti.

Explicarea Problemei

Aproape toata tensiunea descrisa anterior se datoreaza dorintei persoanei “DARNICUL” de a gasi valoarea “corecta, potrivita” in toate. Ei trebuie sa invete sa treaca dincolo de aparenta a ceea ce ei definesc rapid ca fiind bun sau rau. De cele mai multe ori aprecierile lor sunt subiective si nu se pot aplica doar pentru ca ei simt astfel. Practica de a se opri din cand in cand si a-si analiza propriul sistem de valori trebuie invatata de cei “DARNICUL”. A evita rationamentele abstracte din jurul problemelor sau a simtamintelor este o tactica de supravietuire pentru “DARNICUL”, dar, din cand in cand, este nevoie si de aceasta confruntare. Afectivitatea Extroverta ii impinge sa caute valoare in oameni si situatii sociale. Ei pot deveni rigizi si pot ajunge sa aiba asteptari si considerente nerealiste de la oameni. Susceptibilitatea si simtamantul ca au fost abandonati poate fi finalul unei abordari unilaterale a lumii, atunci cand vor realiza ca sistemul lor valoric nu functioneaza intotdeauna.

Solutii

O persoana “DARNICUL” trebuie sa invete sa dea mai multa atentie imaginilor interioare. Aceasta inseamna sa invete sa dea mai mult credit posibilitatilor care stau dincolo de judecata si de valori externe, aparente. Ei trebuie sa aiba incredere ca nimic dezastruos nu se va intampla daca vad si partea subiectiva a lucrurilor, fie din perspectiva lor, fie din perspectiva celorlalti. Trebuie sa inteleaga si contextul problemelor sau felul de a gandi a celorlalti.

Cum se poate concluziona din cele mentionate anterior, unii “DARNICUL” au dificultati de adaptare la realitatea sociala. Problema lor se datoreaza Afectivitatii Extroverte care ii face sa se simta foarte dependenti de ceea ce ei inteleg ca fiind valori obiective, de multe ori nefiind decat obiectivizarea simtamintelor proprii. Rigiditatea sistemului lor valoric nu face altceva decat sa-i indeparteze pe ceilalti, prin urmare, un “DARNICUL” va ajunge sa se simta singur si se va invinovati pentru asta. Aceasta invinovatire poate sa-i duca si mai mult la neglijarea propriilor nevoi sau, in alte situatii, la manipularea celorlalti pentru a-i conforma felului lor de a vedea lucrurile. Acei “DARNICUL” care vor incerca constant sa vada ceea ce sta dincolo de lucruri si posibilele alte interpretari ale lucrurilor, vor ajunge sa se acomodeze corect cu fiecare persoana si situatie din viata.

Deci cheia dezvoltarii de sine a unui “DARNICUL” este imbunatatirea laturii Intuitive Introverte. Pentru ca de obicei este foarte greu sa definesti ce inseamna aceasta pentru fiecare persoana “DARNICUL”, care oricum este unica, incercam sa oferim aici cateva sugestii orientative de lucruri care pot fi facute:

Atunci cand se confrunta cu o situatie in care o persoana pare ca respinge sau se amuza auzind despre valorile tale sau felul in care tu vezi lucrurile si, mintea ti se umple de tot felul de argumente, analizeaza din nou pe acelea pe care le consideri modalitati ineficiente de a actiona. Se prea poate ca raspunsul sa fie printre ele. Unele imagini din mintea ta pot sa te conduca la alte simtatminte si puncte de vedere. Aminteste-ti ca lucrurile care ti se par tie pozitive pot sa nu fie la fel pentru altii sau pot fi considerate total ineficiente.

In spatele lucrurilor pe care le consideri valoroase, importante pentru tine, sta de fapt un potential mult mai mare. Nu te multumi doar cu un singur punct de vedere, doar cu un singur rezultat chiar daca este bun. Imagineaza ca esti o persoana foarte creativa, lasa-ti timp pentru a vedea si alte interpretari, vorbeste cu tine insuti in oglinda ca si cum ai discuta cu alta persoana si vezi cate feluri de a pune problema pot exista.

Cand esti singur, incearca sa vezi ce inseamna singuratatea pentru tine, ce simti si nu te speria, imagineaza-ti ce ai putea face pentru altii in acest timp de singuratate. Nu esti chiar singur, esti impreuna cu o persoana speciala care esti tu insuti. Ce ai putea face si pentru aceasta persoana daca ai vrea sa faci lumea un loc mai bun?

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “DARNICUL”:

 1. Hraneste-ti punctele forte!
 2. Confrunta-ti punctele slabe!
 3. Exprima-ti simtamintele si emotiile!
 4. Ia decizii fara teama de a arata ce crezi!
 5. Zambeste criticii, accepta diferentele dintre oameni!
 6. Fii constient ca mai exista inca 15 tipologii de personalitate, deci cel putin tot atatea puncte de vedere!
 7. Fii constient de nevoile personale, nu te gandi doar la altii!
 8. Invata sa ai asteptari realiste! Nu tot ce-i usor pentru tine e la fel de usor si pentru altii.
 9. Crede in tot ce este mai bun! Nu trece la extrema scepticismului dupa prima dezamagire.
 10. Cand ai dubii, pune intrebari, nu presupune!

Descarcă programul.