Executantul

Cel mai directiv – “detine totul sub control”

Extravertit Intuitiv Ganditor Judecator
(Extravertit Ganditor cu Introvertit Intuitiv)

Ca un “EXECUTANTUL”, modul tau dominant de existenta este focalizat pe exterior unde tratezi lucrurile in mod rational, logic. Secundar esti orientat spre interior, analizand lucrurile pe baza intuitiei personale.

Cei din tipologia “EXECUTANTUL” sunt nascuti pentru a fi lideri. Ei traiesc intr-o lume a posilibitatilor dar plina de provocari si de tot felul de incercari care se cer a fi depasite, iar ei vor sa fie cei responsabili de depasirea lor. Au un dar in a fi lideri, pozitie bine servita si de abilitatea lor de a controla si de a intelege complexitatea unor situatii, abilitatea de a asimila o cantitate mare de informatii impersonale si de promtitudinea decizionala. Ei sunt cei care ii delega pe altii pentru diferite sarcini de indeplinit.

Persoanele “EXECUTANTUL” sunt foarte centrate pe cariera si se potrivesc manusa unei lumi corporatiste. Ei scaneaza constant mediul inconjurator pentru a detecta posibile pericole sau probleme pe care cauta sa le transforme in solutii. In general observa lucruri cu mult inaintea altora, avand perspectiva. Tot din acest motiv ei sunt cei care detecteaza inaintea tuturor posibilele probleme atunci cand se iau anumite decizii, in special in probleme institutionale. “EXECUTANTUL” sunt persoane de succes mai ales in afaceri, fiind neobositi in eficientizarea muncii lor, avand viziune pentru afecerea corporatiei pentru care lucreaza, conducand natural oamenii spre implinirea sarcinilor cerute.

Nu exista loc de prea multe greseli intr-o lume a celor “EXECUTANTUL”. Ei nu au rabdare cu ineficienta si le displac greselile repetate. Pot deveni chiar aspri cand rabdarea lor atinge limitele, deoarece ei nu sunt natural orientati spre sentimentele celor din jur si nici nu cred ca ar trebui sa-si orienteze judecatile, deciziile potrivit simtamintelor celorlalti. Ei au dificultati in a vedea lucrurile si altfel decat prin perspectiva lor personala. Ei nici nu au prea multa rabdare cu aceia care nu vad lucrurile asa cum le inteleg ei. De aceea, cei din tipul “EXECUTANTUL” trebuie sa lucreze in a acorda valoare si interes si opiniilor celorlalti cat si in a se sensibiliza la simtamintele oamenilor. Altfel, va fi lipsit de colaborarea valoroasa a multor persoane si va fi greu de suportat ca partener de viata si ca parinte.

Un “EXECUTANTUL” are o extraordinara putere si daruri care vor conlucra in atingerea tuturor scopurilor sale. Totusi, aceasta putere personala este in acelasi timp un agent al insingurarii si al multumirii de sine, care ar fi bine de evitat.

“EXECUTANTUL” sunt persoane foarte puternice, hotarate. Ei iau hotarari rapid si le verbalizeaza la fel de rapid celorlalti. Cei “EXECUTANTUL” care nu si-au dezvoltat Intuitia vor lua decizii prea rapid, fara sa inteleaga toate fatetele problemei si posibilele solutii. Pe de alta parte, un “EXECUTANTUL” care nu si-a dezvoltat partea de Gandire va avea dificultati in a aplica logic ceea ce doresc si vor face alegeri nu tocmai reusite. Ei pot avea idei extraordinare si sa inteleaga profund situatiile, dar nu au abilitatea de a decide cum este mai bine sa actioneze potrivit cu ceea ce inteleg. Un “EXECUTANTUL” mai putin principial va dezvolta un stil de conducere si de existenta dictatorial si aspru, dand ordine si directii fara sa tina cont de persoanele din jur.

Desi nu sunt natural orientati spre realatiile cu ceilalti, persoanele “EXECUTANTUL” au efuziuni sentimentale puternice pe care le vor ascunde cu succes de ceilalti, considerand sentimentele ca pe o slabiciune. Acest obicei le va cauza probleme, de cele mai multe ori probleme de sanatate.

Celor “EXECUTANTUL” le place sa aiba oameni in jur pentru ca se simt energizati, dinamizati de prezenta acestora. Nimic nu se compara pentru cei “EXECUTANTUL” cu o conversatie captivanta, provocatoare. Ei respecta in mod special acele persoane care sunt capabile sa le reziste si care argumenteaza cu succes punctul lor de vedere. Bineinteles nu sunt prea multe persoane capabile de asa ceva in fata unui “EXECUTANTUL”, pentru ca un “EXECUTANTUL” este plin de incredere de sine, dinamic si un excelent orator. Chiar si cei mai buni si mai increzatori pot experimenta momente de slabiciune intr-o dezbatere cu un “EXECUTANTUL”.

“EXECUTANTUL” isi vor casa frumoasa, bine mobilata si bine organizata si condusa. Isi doresc relatii devotate partenerului de viata, copii bine educati, disciplinati. Acasa, un “EXECUTANTUL” este la carma la fel ca la serviciu. El face o partida buna cu cineva care este de aseamenea un Ganditor, cineva cu o puternica imagine de sine. Un “EXECUTANTUL”, fiind in mare parte orientat spre cariera, poate lipsi mult de acasa, fizic sau sufleteste.

Persoanele “EXECUTANTUL” au multe daruri care le imbogateste puterea personala si ii ajuta sa implineasca ceea ce doresc. Sunt asertivi, inovatori, cu o mare capacitate cognitiva si de transpunere a teoriilor si posibilitatilor in planuri solide de actiune.

  1. Este un truditor neobosit, se ocupa cu placere de orice activitate daca ea promite in viitor un succes; avantajele, desfatarile de astazi nu exista pentru el, face totul foarte repede, chiar si mersul ii este specific, are un mers putin saltat, si daca se poate considera mai potrivit sa alerge, se mandreste pe drept cuvant cu capacitatea sa de a executa orice treaba foarte repede si in modul cel mai eficace, “concizia este sora talentului”; are tendinta de a schimba deseori locul de munca, profesia, ocupatia.
  2. Este o fire romantica, se ocupa de alpinism, turism, etc. il atrag locurile indepartate, se arunca primul in treburile cele mai riscante, deseori inventeaza aventuri romantice si apoi singur ajunge sa creada ca s-au intamplat aevea. Aceste inventii au de regula un prototip real in viata. Ii place sa demonstreze spiritul sau temerar. Neglijenta in aspectul exterior este parca o provocare curajoasa adresata tuturor.
  3. Imbina spiritul romantic al pionerilor “vestului salbatic american” cu spiritul intreprinzator si practic al acelorasi bisnesmeni americani; e teoreticianul treburilor practice. Calculeaza totul pana si ceea ce de regula nu apartine sferei aritmeticii, inainte de a se ocupa de ceva culege informatia, nu-i place sa actioneze orbeste, isi planifica ziua, modeleaza in intimitatea sa situatiile si conversatiile, analizeaza in minte toata desfasurarea evenimentelor retinand pentru sine greselile si inexactitatile.
  4. Are incredere in sine, porneste cu curaj intr-o actiune care altora li se pare o aventura periculoasa, infrangerea nu-l tulbura: tot ca se intampla. Este spre mai bine, faptul de a incepe deodata chiar si 1 treburi pentru ca macar una din ele sa se termine cu succes este cu totul in stilul sau. E convins ca riscul e un lucru nobil. E un individualist, un erou singuratic, considera ca e mai bine sa se bizuie numai pe sine.
  5. Nu suporta sa se piarda timp, acela care nu se grabeste soseste ultimul, are mereu impresia ca cei ce ii sunt apropiati raman in urma, pierd din ritm, pierd o sansa, niciodata nu va sta la coada pentru inghetata si-si bate joc de cei care isi irosesc timpul in acest fel.
  6. Nu-i plac lenesii care cauta comfort si placeri, stie intotdeauna cu certitudine ca alcolul este pagubitor si bea doar de dragul unei mai bune comamicari intr-o societate, atunci cand dispune de timp, se bucura nu de alcool ci de posibilitatea unei suete sincere, de perspectiva de a descoperi noi prieteni.
  7. Din cauza gandirii abstracte dezvoltate este adeseori indiferent la aspectul sau exterior, e in stare sa umble cu parul valvoi, are deplina incredere in partener, ii permite sa-i comande in traiul cotidian, nu suporta daca cineva se uita la el fix, de aceea dualul sau Dreiser evita sa-1 priveasca in ochi pe interlocutor, din cauza neatentiei sale fata de cei din jur nu stie cum il privesc ceilalti, niciodata nu e sigur de aspectul sau exterior si sufera din cauza aparentei sale uratenii, are nevoie de un partener cu simt estetic dezvoltat pe gustul caruia te poti baza, ca sa simta: ii plac, desi, de fapt, are un gust pretentios si chiar rafinat.
  8. E un optimist, reactioneaza repede la tot ce provoaca emotii, mai ales pozitive, este programat pentru a indrepta starea sufleteasca a dualului sau mereu parca speriat sau suparat, emana in mod permanent spirit sociabil, emotii pozitive, zambeste, cauta sa provoace rasul chiar si facandu-1 pe clovnul, il trage mereu de maneca pe partener pana ce obtine de la el o reactie, pozitiva sau negativa, altfel nu obtine informatia necesara despre starea sa sufleteasca, ii vine usor sa se adreseze unui om necunoscut, declara ca toti oamenii sunt frati, dar in momente critice nu are incredere in nimeni, are nevoie de un prieten oare sa-i sugereze in cine poate avea incredere si in cine nu.
  9. Iubeste viata, cauta legaturi omenesti sincere (una din temele principale ale lui Jack London este lupta cu natura nemiloasa).
  10. Nu reactioneaza la excitantele prezente exterioare, e greu sa te certi cu el, daca partenerul nu-i acorda atentie se preface ca totul e normal, ca nu s-a intamplat nimic si asteapta ca dupa un timp oarecare acela sa se intoarca. Isi cunoaste la perfectie drepturile si le apara in mod activ, la adverdar li infurie cel mai mult comportarea necinstita, jocul ce nu respecta reguli.
  11. Are ambitia inovatorului dar nu e orgolios, de obiceiu nu vrea sa fie in frunte, chiar daca il indeamna la aceasta cei din jur, devine primul de obicei fiindca ii place competitia si se inflacareaza foarte tare.
  12. Nu are respect profund pentru nimic in lume in afara de legile naturii, de fapte si logica, nu recunoaste autoritatile, adesea e un razvratit care se ridica cu curaj impotriva sefilor si a ordinei existente, atunci cand ele ii ingradesc drepturile, dar e un om puternic, care stie spre ce tinde, nu-i plac oamenii care speculeaza cu slabiciunea lor, se intampla sa nu cedeze locul unei babute scandalagioaice.

Ierarhizarea jung-iana a functiilor pentru “EXECUTANTUL”:

Dominant: Extravertit Ganditor
Secundar: Introvertit Intuitiv
Tertiar: Extravertit Senzorial
Inferior: Introvertit Afectiv

Cariera pentru “EXECUTANTUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“EXECUTANTUL” are in mare urmatoarele trasaturi:

  • Dotat pentru a transpune teoria in planuri, idei concrete
  • Volum mare de cunostinte
  • Orientat spre planuri de viitor
  • Lider innascuti
  • Nu tolereaza ineficienta si incompetenta
  • Ii plac lucrurile structurate si ordonate
  • Abilitati verbale deosebite
  • Nu-i place rutina si sarcinile care cer migala
  • Increzator in sine
  • Hotarat

“EXECUTANTUL” sunt in special dotati pentru a fi lideri si fondatori de organizatii. Au abilitatea de a identifica problemele si de a gasi solutii inovatoare pentru binele organizatiei. Avand o mare dorinta de a conduce, nu se vor simti prea bine doar ca angajati. Celor “EXECUTANTUL” le place sa aiba responsabilitati si au nevoie de acesta pentru a-si dezvolta capacitatile deosebite.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care un “EXECUTANTUL” le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile trasee de cariera pentru “EXECUTANTUL”:

  • Sef birou executiv
  • Consultant logistic; fondator de organizatie
  • Antreprenor
  • Consultant IT
  • Avocat
  • Judecator
  • Manager de afaceri
  • Profesor universitar
  • Analist economic
  • Investigator de credite

“EXECUTANTUL” – Relatii interpersonale

“EXECUTANTUL” investesc mult efort si entuziasm in relatiile lor. Din moment ce marea preocupare a lor este de a cunoaste lucruri si de a le folosi pentru un scop folositor, ei vor incerca sa vada orice experienta ca pe ceva folositor, instructiv. In contextul unei relatii, “EXECUTANTUL” vor cauta constant sa revizuiasca regulile, sa o redefineasca, sa o monitorizeze. Ei apreciaza cel mai mult acele relatii care ii provoaca sa afle mai mult, care le provoaca dorinta de a invata. Relatiile care nu le ofera nici o sansa pentru dezvoltare de sine nu prezinta nici un interes pentru un “EXECUTANTUL”. Doar aceste schimburi conduc la afectiune si satisfactii pentru un “EXECUTANTUL”. Lor le place sa fie responsabili si la conducerea relatiilor lor. Partenerii lor e preferabil sa aiba multe puncte forte, iar pentru acestia, “EXECUTANTUL” are multe de oferit!

“EXECUTANTUL” – Puncte forte

  • Sunt natural interesati de ideile si gandurile oamenilor
  • Entuziasti si energici
  • Isi iau angajamentul in serios
  • Bine intentionati si interesati in a face ceea ce trebuie
  • Foarte buni cu administrarea banilor
  • Foarte directi si hotarati
  • Fluenti verbal
  • Apreciaza cunoasterea lucrurilor si dezvolatarea sinelui in toate aspectele vietii
  • Capabil sa paraseasca o relatie fara sa se uite inapoi
  • Capabili sa rastoarne orice situatie de conflict intr-o lectie pozitiva
  • Pot sa inteleaga critica ce li se aduce
  • Au standarde inalte si asteptari inalte (aceasta este si o calitate si un defect)
  • De obicei sunt sentimentali si afectuosi
  • Autodidacti

“EXECUTANTUL” – Puncte slabe

  • Entuziasmul lor pentru dezbateri verbale ii face sa para ca le-ar placea sa contrazica oamenii
  • Au tendinta de a fi conflictuali
  • Au tendinta sa trateze conversatiile cu strategia “castig-pierzi”
  • Tendinta de a nu asculta opiniile altora
  • Tendinta de a critica parerile altora care nu se potrivesc cu parerile lor
  • Standarde foarte inalte (este si o calitate si un defect)
  • Nu sunt focalizati natural pe simtamintele si reactiile oamenilor, le observa mai greu
  • Pot avea dificultati in a exprima dragostea si afectiunea
  • Pot sa ii intimideze pe altii
  • Tendinta de a dori sa isi asume mereu singuri responsabilitatile fara sa imparta si cu altii
  • Pot fi foarte duri si intoleranti cu dezordinea si ineficienta
  • Tendinta de a controla pe ceilalti, intruzivi
  • Mai zgarciti in a aprecia, lauda pe cineva sau nu realizeaza nevoia cuiva de apreciere
  • Daca sunt nefericiti sau nu foarte educati, pot fi dictatoriali, nepoliticosi
  • Tendinta de a lua decizii in pripa
  • Pot avea iesiri necontrolate in situatii de stres extrem

“EXECUTANTUL” ca Iubiti

“EXECUTANTUL” sunt parteneri care isi iau in serios angajamentul, sunt entuziasti fata de relatie, dar si agresivi. Ca si in celelalte domenii ale vietii, ei vor sa fie lideri si in relatiile cu cei dragi, luandu-si responsabilitatea bunului mers al relatiei. Ei sunt lideri creativi si este posibil sa aiba relatii in care sa promoveze dezvoltarea de sine si invatarea, autoeducarea continua. Din moment ce investigheaza permanent ce alte lucruri noi se pot invata, acumula, “EXECUTANTUL” pot redefini periodic “regulile”, principiile relatiei, angajamentul lor ramanand neschimbati. Daca le devine foarte clar faptul ca relatia in care se afla nu le mai ofera sansa unei dezvoltari de sine, unei formari continue, ei pot parasi acea relatie fara sa se uite inapoi.

“EXECUTANTUL” sunt de obicei foarte impliniti in cariera lor si stau bine financiar, fiind si foarte chibzuiti. Aceasta este bine ca se exclude riscul aparitiei de conflicte in familie din cauza banilor, dar apare riscul ca persoana “EXECUTANTUL” sa fie un dependent de munca, sa petreaca mult timp la lucru si nu in familie.

Persoanele “EXECUTANTUL” nu sunt natural centrate pe simtamintele si emotiile partenerilor lor. Cei care isi acorda putin timp cu ei insisi, putina singuratate pentru a-si analiza emotiile, vor fi in general mai blanzi cu partenerii lor, vor fi mai constienti si de nevoile emotionale ale partenerilor daca stau sa si le analizeze pe ale lor mai bine. Totusi, a fi constient de parte emotionala a lor sau a partenerilor, este o caracteristica educata la “EXECUTANTUL” si nu una innascuta. Exista constant riscul la “EXECUTANTUL” sa nu comunice suficient in relatia lor.

Din punct de vedere sexual, “EXECUTANTUL” este o persoana imaginativa, entuziasta, robusta. Instinctul natural de a conduce se va observa si in acest aspect al vietii lor si isi va conduce partenerul prin momente de dragoste creative, intelegerea mutuala fiind impartirea afectiunii dar si invatarea de lucruri noi. Este posibil sa astepte ca momentele intime sa fie cumva programate.

Persoanele “EXECUTANTUL” nu au de obicei probleme cu increderea in sine si nu au nevoie emotionale speciale. Totusi le place sa li se spuna cuvinte de apreciere si de incurajare, dar nu au nevoie sa li se spuna prea des ca celorlalte tipuri de personalitate. Daca sunt alaturi de un partener de tip Afectiv, este posibil sa nu ii indeplineasca nevoile emotionale ale acestuia fara a depune un efort sustinut. Chiar si asa, un “EXECUTANTUL” poate avea probleme in a realiza nevoile emotionale ale celuilalt si uneori, chiar daca sunt constienti de acele nevoi emotionale, nu le vor intelege.

“EXECUTANTUL” vede conflictul ca pe o ocazie de a invata si de a creste, de a afla lucruri noi. Aceasta este o foarte buna abordare in general, dar poate fi o problema intr-o relatie apropiata mai ales cu tipul Afectiv. Acestia detesta conflictul si remarcile critice si le evita cat pot de mult. Tendinta celor “EXECUTANTUL” de a fi conflictuali, argumentativi, poate fi foarte amenintatoare pentru cineva cu preferinte Afective, mai ales daca sunt foarte intimi. De aceea este posibil ca un “EXECUTANTUL” sa aiba o relatie reusita cu un tip Ganditor sau un tip care nu este foarte Afectiv ca preferinte.

In general, cei “EXECUTANTUL” au mult de oferit intr-o relatie intima. Ei sunt dedicati si entuziasti si doritori de a face lucrurile bine. Relatia lor va fi una bazata pe respect reciproc, dezvoltare continua si acumulare de cunostinte noi.

Partenerii cu cele mai multe sanse de a se intelege bine cu un “EXECUTANTUL” sunt cei INTP sau ISTP. Un “EXECUTANTUL” cu dominanta de Ganditor Extrovert se va potrivi cu un Ganditor Introvert. Deci un “EXECUTANTUL” / INTP este o combinatie relationala ideala pentru ca au in comun Intuitia prin care analizeaza lumea. Si combinatia “EXECUTANTUL” / ISTP se potriveste destul de bine.

“EXECUTANTUL” ca Parinti

“EXECUTANTUL” ca parinti, isi iau rolul in serios. Ei considera foarte importanta transmiterea valorilor si cunostintelor lor copiilor. Ei se vor asigura constant de cresterea si evolutia copiilor lor in modul cel mai recomandabil. Un parinte “EXECUTANTUL” este mai degraba strict, sever si are asteptari inalte de la copii.

Ca parinte, un “EXECUTANTUL” va incuraja studiul si gandirea critica, independenta. Ei transmit copiilor dragostea de cunoastere si ii provoaca pe copii sa isi inteleaga pozitia si perspectivele. Ei se asteapta ca ai lor copii sa ii respecte, sa respecte regulile casei. “EXECUTANTUL” va fi un parinte autoritar mai ales daca regulile au fost incalcate. Copiii unui “EXECUTANTUL” isi stiu bine locul si isi respecta mult parintii.

In anii adolescentii este posibil ca ei sa asiste la revolta copiilor. Parintii ar fi bine sa fie intelepti si sa lase mai moale controlul si sa comunice mai mult cu copii, sa ajunga sa ii cunoasca si sa ii inteleaga mai bine.

“EXECUTANTUL” au tendinte agresive, aspre mai ales daca nu iau in considerare atat simtamintele lor cat si ale copiilor. Ei se asteapta de multe ori ca odraslele sa ii asculte fara o discutie in prealabil. Daca continua prea mult timp cu astfel de asteptari si cerinte inalte, exista riscul crearii unei atmosfere foarte stresante pentru copii. “EXECUTANTUL” se poate opri din aceste tendinte daca isi iau timp suficient pentru analiza interioara, introspectie a sentimentelor.

Aceia care au reusit sa isi controleze instinctele sunt parinti foarte minunati. Ei sunt pretuiti de catre copii pentru cunostintele pe care parintii le-au transmis, pentru dorinta de a se dezvolta si de a intelege cat mai multe lucruri. Copiii devin adulti responsabili si independenti, cu opinii personale, critice asupra lucrurilor.

“EXECUTANTUL” ca Prieteni

“EXECUTANTUL” sunt sociabili, energici, isteti care sunt foarte interesati de ideile, perspectivele altor oameni. Nu vad nimic mai reusit pentru o relatie de prietenie decat conversatii si dezbateri pe diferite teme, impartasindu-si punctele lor de vedere. Ei au nevoie de prieteni care sa ii stimuleze, interesanti, energici, cu preocupari inalte.

“EXECUTANTUL” vor sa invete de la ceilalti de aceea pretuiesc prietenii care au ce sa le impartaseasca, care au cu ce sa-i provoace. Ei isi doresc sa inteleaga numeroasele fatete ale lucrurilor pe care un context al conversatiilor l-ar favoriza. Tot din astfel de conversatii ajung sa se cunoasca mai bine cu ceilalti. Cei care nu pot sustine un dialog, o confruntare cu “EXECUTANTUL”, nu vor fi pastrati ca prieteni foarte apropiati ai lor. Asta este putin cam rusinos pentru ca exista atatia oameni care ar avea ceva de oferit, dar care nu pot purta un dialog in stilul combativ al celor “EXECUTANTUL”. Ei admira oamenii carora le place dezbaterea desi nu sunt de acord cu ei. Cei mai apropiati prieteni vor fi cei Intuitivi Extraverti ca “EXECUTANTUL”, ENFJ si ENFP. Intuitivii Extraverti sunt cei mai potriviti prieteni pentru ca ei impartasesc acelasi entuziasm pentru idei si pentru a invata lucruri noi.

“EXECUTANTUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “EXECUTANTUL”?

Persoanele “EXECUTANTUL” sunt realiste in cel mai profund sens al cuvantului. Nu doar pentru ca gandirea lor se bazeaza pe felul in care sunt de fapt lucrurile in realitate, ci si pentru ca ideile si strategiile lor sunt adaptate cu bun simt la ceea ce este viata de fapt. Desi sunt pragmatici, ei nu sunt satisfacuti pana nu obtin, prin metodele cele mai eficient si mai productive, rezultatele cele mai bune. Fara implicatii emotionale care ar putea sa il distraga de la calea aleasa, succesul devine ceva predictibil si posibil pentru o persoana “EXECUTANTUL”. Ei incearca sa scoata ce este mai bun dintr-o situatie, sa obtina cat mai mult posibil. Chiar daca masoara succesul in bani, in caramizi, paine sau oameni fericiti, un “EXECUTANTUL” il va obtine pentru ca el stie ca merita incercat si reusita tine doar de putin mai mult efort, dar o vor obtine!

Caracteristici ale “EXECUTANTUL” ce trebuie dezvoltate:

Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:

  • Capacitateal sa mearga direct la tinta fara sa se lase distras de lucruri sau problematici neimportante, neesentiale in acel moment.
  • Inclinatiile pentru functii de conducere care vin natural din abilitatea lor de a controla si a administra timpul si lumea in mod realist.
  • Talentul de a analiza faptele fara prejudecati si fara emotii.
  • Acel “eu pot” ca metoda pozitiva de abordare a vietii.
  • Respectul pentru institutiile economice si sociale care isi fac treaba.
  • Abilitatile de organizator, de administrare a timpului si spatiului.
  • Abilitatea de a sintetiza si adapta constant idei noi in strategii de afaceri, sociale sau financiare sau dezvoltarea a mediului.
  • “EXECUTANTUL” care au o Intuitie Introverta mai bine dezvoltata care sa completeze latura de Ganditor Extravert vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:
  • Talentul de a crea mari beneficii in numele dreptatii sociale
  • Abilitatea de a recunoaste si de a media potentialul lor in functie de asteptarile celorlalti
  • abordare a vietii care include faptul de a fi constient de diferentele dintre nevoile lor si ale celorlalti
  • Capabil sa realizeze cand sa se opreasca si sa profite de viata, sa se bucure de placerea unui moment
  • Talentul de a arata altora modalitatea de a trece peste dificultatile din viata lor
  • Dezvoltarea, largirea ambitiilor personale care ii includ pe ceilalti mai degraba decat sa-i excluda in ceea ce priveste beneficiile si deciziile.

Potentiale domenii problematice

Fara ceva rau nu ar putea exista ceva bun, fara ceva dificil nu ar exista ceva usor. Trebuie sa ne cunoastem si punctele slabe si posibilele arii problematice ale personalitatii noastre.

“EXECUTANTUL” sunt persoane foarte puternice, rationale si justitiare, cautatoare de dreptate. Aceasta este pe de o parte slabiciunea lor. Cea mai mare parte a punctelor slabe ale unui “EXECUTANTUL” provine din dominanta de Ganditor Extravert:

  • Poate sa nu fie capabil sa inteleaga nevoile altor oameni, nevoi care difera de ale lor
  • Considera ideile lor ca fiind singurele idei corecte si incearca sa le impuna si altora
  • Poate sa devina in mod copilaros suparat, chiar nervos atunci cand se confrunta cu situatii care cer analize emotionale
  • Poate sa se implice atat de mult intr-un proiect personal incat ajunge sa uite de nevoile celorlalti
  • Pot fi usor manipulabili cand o persoana este de acord cu felul lor de a gandi
  • Poate sa ajunga sa fie obsedat cu mici dificultati sau bariere pana intr-acolo incat poate sa uite imaginea generala a planului
  • Poate sa creada ca limita naturala este de fapt o indispozitie sau boala care trebuie eliminata
  • Pot ajunge sa creada ca altii comploteaza impotriva lor
  • Pot sa creada ca doar parerea lor despre lume si situatii este corecta, ajungand chiar sa o tranforme intr-un fel de dogma care trebuie urmata de cei din jurul lor.

Explicarea Problemei

Multe din punctele slabe ale unui “EXECUTANTUL” provin nu doar din dominanta laturii de personalitate de Ganditor Extravert ci si din inferioritatea naturala a functiei Afective care duce la o lipsa de adaptare. Aceste puncte slabe enuntate mai sus se observa mai ales la cei cu puternic “EXECUTANTUL”. Viata isi pune amprenta in mod particular asupra fiecarei persoane in mod diferit.

Dominanta de Ganditor Extravert conduce la un fel profund intelectual de a vedea lumea, unde valori ca bine si rau, folositor si nefolositor sunt judecate matematic, prin prisma aplicabilitatii lor. Ei au mereu o atitudine rationala asupra vietii. Un “EXECUTANTUL” nu poate avea incredere in felul de a gandi sau in comportamentul celorlalti. Ei isi vor urma planul sau ideile fara sa ia in considerare nevoile lor fizice sau afective. Un “EXECUTANTUL” simte ca totul ar fi armonios doar atunci cand proiectele sale, munca sa, toata realitatea exterioara ar cadea la un acord cu propriile lui puncte de vedere si atunci toate nevoile lui s-ar intalni formand un tot unitar. Din nefericire o astfel de atitudine nu poate sa isi gaseasca niciodata implinirea pentru ca lumea nu este doar rationala, ci e plina de situatii si comportamente umane care trebuie apreciate si intelese diferit, chiar daca pentru un “EXECUTANTUL” ele par a fi, de cele mai multe ori, absurde.

O personalitate echilibrata trebuie sa tina in balanta functiile sale dominante si cele secundare. Pentru un “EXECUTANTUL” ar fi recomandabil sa isi dezvolte latura de Intuitiv Introvert si, nu pentru a isi sustine mai mult punctul de vedere, ci pentru a pentru a se sonda mai bine, pentru a accesa lumea lor interioara. Intuitia Introverta il poate proteja pe “EXECUTANTUL” sa nu se ataseze doar de fapte, rationamente. Din aceasta cauza ei judeca prea logic faptele altora, gresind deseori interpretarea comporatamentului lor.

Solutii

Pentru o buna dezvoltare a personalitatii, un “EXECUTANTUL” trebuie sa recunoasca importanta Intuitiei si sa invete sa ii inteleaga limbajul. Ei trebuie sa inteleaga ca rolul intuitiei nu se adreseaza lumii externe, ci are de-a face cu lumea lor interioara, cu rezolvarea contradictiei dintre comportamentul lor si a celorlalti.

Dezvoltarea intuitiei nu este un proces rational, asa cum un “EXECUTANTUL” ar fi obisnuit sa faca. Mai jos sunt cateva sugestii care pot conduce la dezvoltatea intuitiei pentru o persoana “EXECUTANTUL”:

Cand te confrunti cu situatii care cer o decizie importanta, incearca sa o lasi putin deoaparte pana crezi ca pot sa o abordezi intr-o maniera confortabila. Astfel iti dai timp sa vezi si sa simti imaginile care iti vin in minte privitor la aceasta situatie. Incearca sa separi pentru moment gandurile care provin din rationamente si credinte personale si gandurile care se refera la altii, la cum vor privi ei decizia pe care urmezi sa o iei. Incearca sa iti pui atunci problema de ce unii oameni ar putea interpreta intr-un anumit mod decizia ta.

Exista oameni in jurul tau care par a sti care este drumul pe care trebuie sa mearga sau ce va aduce o anume situatie fara sa aiba prea multe informatii. Acestia sunt cei intuitivi. Si tu ai acest talent, dar ti-ai facut un obicei din a-l ingnora pentru ca gandesti prea mult la optiunea care “trebuie” sa fie corecta. Incearca sa dai mai multa importanta acelor impresii care iti vin prima data in minte si analizeaza-le ca posibile optiuni. Trebuie sa intelegi ca nu sunt idei fara fundament, ele rezulta din tot felul de informatii pe care oricum le acumulezi fie ca iti planifici, fie ca nu.

Unele persoane “EXECUTANTUL” au dificultati in a se adapta vietii sociale. Problema aceasta vine din faptul ca unii au puternica tendinta de a fi foarte dogmatici si de a vedea viata foarte rational, fara a avea abilitatea de a-i intelege pe altii. Asfel “EXECUTANTUL” se regasesc adesea in mijlocul unei lumi care nu refuza sa se conformeze idealurilor lor. Aceste situatii sunt primite cu o emotionalitate atat de copilaroasa de catre “EXECUTANTUL” incat ceilalti renunta la ce aveau de spus si ajung sa-l izoleze pe “EXECUTANTUL”. Plin de suspiciuni, cu reactii sentimentale copilaresti, cu viziuni dogmatice, rigide, nu e de mirare de ce un “EXECUTANTUL” ramane adesea fara prieteni. A intelege nevoile si simtamintele celorlalti nu este o sarcina deloc usoara pentru un “EXECUTANTUL”, dar folosindu-si intuitia, va reusi.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “EXECUTANTUL”:

  1. Intareste-ti punctele forte! Ofera-ti orice oportunitate sa arati altora aprecierea ta si cum vezi lucrurile evoluand.
  2. Confrunta-ti punctele slabe! Intelege ca si tu ai limite. Grija pentru cum apari tu in fata altora nu este totul. Felul in care sunt interpretate lucrurile nu este doar preocuparea ta, toti se preocupa de asta. Lasa unele lucruri sa existe pur si simplu si invata cum fac altii fata.
  3. Ia-ti timp sa discuti cu altii despre cum gandesc ei cu adevarat.
  4. Ia-ti timp ca sa intelegi care este insemanatatea deplina a unui lucru. Nu fi lenes si nu renunta la acele ganduri care par prea abstracte, prea plictisitoare sau prea estetice ca simtaminte. Nu le minimaliza importanta.
  5. Cand ajungi sa te superi, atunci pierzi! Aminteste-ti ca altii nu vad si nu trebuie sa vada lucrurile asa cum le vezi tu, iar cand te vor refuza, o sa ajungi sa simti resentimente la adresa lor.
  6. Respecta-ti nevoia pentru compatibilitate intelectuala! Trebuie sa realizezi ca vor fi reusite doar acele prietenii care incep cu “capul” nu cu “inima”. Fii deschis la sentimentele celorlalti si fii tu insuti, dar exprima-ti, in limbajul tau, pretuirea pentru ei.
  7. Fii responsabil! Nu invinui pe altii de problemele pe care le ai tu in viata. Nimeni nu are mai mult control asupra vietii tale mai mult decat ai tu.
  8. Fii umil, judeca-te pe tine insuti cel putin la fel de dur cum ii judeci pe altii!
  9. Abordeaza in mod pozitiv diferentele dintre persoane!
  10. Nu deveni obsedat de un lucru! Nimic nu este mai important decat fericirea ta, nu lasa alte lucruri sa iti controleze viata!

Descarcă programul.