Ganditorul

Cel mai conceptual – “pasionat de rezolvarea problemelor”

Introvertit Intuitiv Ganditor Perceptiv
(Gandire Introverta cu Intuitie Extraverta)

Ca “GANDITORUL”, modul dominant de centrare a atentiei este unul interior, spre lumea interioara unde analizezi lucrurile rational si logic. Modul secundar de orientare este unul extern, spre lumea exterioara unde analizezi lucrurile in principal prin filtrul intuitiei personale.

Persoanel “GANDITORUL” traiesc intr-o lume a posibilitatilor teoretice. Ei vad totul in termeni de “cum s-ar putea imbunatati” sau “cum s-ar putea transforma mai bine”. In primul rand ei traiesc in interiorul mintii lor, avand abilitatea de analiza cele mai dificile probleme, sa identifice paternuri de rezolvare a lor si sa aduca explicatii logice si solutii. Ei cauta sa faca lucrurile foarte clare si le place sa construiasca un sistem functional pentru a usura munca si chiar viata celorlalti. Ei sunt stilul de profesor “distrati”, cu mintea in alta parte mereu, cu o mare capacitate intelectuala si abilitate de a aplica teorii logice si de a gasi solutii la probleme. Pentru ca traiesc mai mult in interiorul mintii lor, ei nu acorda prea multa importanta lucrurilor mondene sau celor obisnuite, fiind insa aceia care ajuta societatea spre progres.

Cei “GANDITORUL” apreciaza cunoasterea mai mult decat orice. Mintea lor lucreaza constant la a gasi noi teorii sau pentru a proba sau dezaproba teoriile existente. Ataca teoriile si problemele cu entuziasm si scepticism, ignorand regulile existente si alte opinii, analizand problemele in modul lor original. Ei cauta explicatii logice si solutii pentru orice ii intereseaza. Sunt de obicei foarte patrunzatori, isteti, capabili de obiectii critice solide. Iubesc tot ce inseamna teorie noua si devin foarte entuziasti cand e vorba de ceva abstract, teoretic. Le place sa discute conceptele lor cu ceilalti. Par de multe ori visatori si distanti, pentru ca petrec mult timp in interiorul mintii lor. Nu le place rutina, prefera sa construaisca sisteme complexe de solutii teoretice dar sa lase pe seama altora implementarea lor.

Celor “GANDITORUL” nu le place sa conduca sau sa controleze oamenii. Sunt foarte toleranti si flexibili cu conditia sa nu le fie atacate credintele lor, atunci devenind foarte rigizi si reci. Se poate ca un “GANDITORUL” sa fie foarte rusinos atunci cand este vorba sa intalneasca persoane noi. Pe de alta parte cei “GANDITORUL” au incredere in fortele proprii si sunt foarte sociabili cu persoanele pe care le cunosc deja sau cu aceia cu care discuta teorii si se simt pe deplin intelesi.

Cei “GANDITORUL” nu inteleg si nu valorizeaza deciziile luate din motive emotionale sau subiective. De aceea ei nu sunt foarte receptivi la emotiile celor din jur sau la nevoile lor emotionale.

Persoanele “GANDITORUL” pot avea o problema cu grandomania si cu revolta sociala, ceea ce va interfera cu potentialul lor creativ. Pentru ca partea Afectiva este cel mai putin dezvoltata parte a personalitatii lor, persoanele “GANDITORUL” au dificultati in a oferi caldura si suportul necesar in relatii apropiate. Daca ei nu vor realiza importanta intelegerii simtamintelor celorlalti, ei vor deveni critici si sarcastici cu oamenii. Daca nu isi vor gasi locul potrivit si ambientul care sa ii sustina in a-si dezvolta abilitatile, ei devin negativisti si cinici. Persoanele “GANDITORUL” care nu au dezvoltata suficient partea senzoriala, pot sa nu se imbrace adecvat sau sa nu fie constienti de mediul in care se afla, uitand sarcini cotidiene simple cum este platitul facturilor.

Pentru un “GANDITORUL” este foarte important ca ideile si faptele sa fie exprimate scurt si la obiect. Este mai greu pentru ei sa se exprime potrivit felul in care ei cred ca este adevarul absolut. De aceea croiesc deseori adevarul sau felul in care ei stiu ca sunt lucrurile pentru a le putea prezenta celorlalti. Cei “GANDITORUL” au tendinta de a abandona un proiect odata ce si-au dat seama cam despre ce este vorba, incepand altceva. Ei trebuie sa inteleaga importanta transpunerii teoriilor in sisteme mult mai inteligibile pentru ca, in cele din urma, o descoperire uimitoare nu are mare valoare daca nu este inteleasa de toata lumea.

Persoanele “GANDITORUL” sunt de obicei foarte independente, nonconventionale si originale. Ei nu vor pune prea mult pret pe valori traditionale ca popularitatea sau securitatea. Au caractere complexe si sunt temperamentali, negasindu-si usor linistea. Sunt persoane foarte ingenioase, neconvetionale, analizand ideile dupa metode proprii. O multime descoperiri ale lumii au fost facute de persoane de tip “GANDITORUL”.

Cei “GANDITORUL” se simt cel mai bine cand lucreaza la sistemele lui teoretice de unul singur. Cand sunt sustinuti, geniul lor creativ poate naste lucruri remarcabile. Ei sunt pionierii noilor teorii in societatea noastra.

  1. Are o imaginatie puternica, intelectuala (Honoré de Balzac a creat portretele a 2000 de oameni care se recepteaza ca mai reale decat oamenii vii), studiaza viata pe care de observatie si deductie logica, dar nu pe baza experientei personale, este un analitician profund, e convins ca daca nu-ti faci o imagine despre ordinea lucruilor din lume e imposibil sa traiesti.
  2. In consideratiile sale cu privire la viata se simte un iz de reprezentari vadit realiste, daca nu cinice; de exemplu el va afirma ca speranta ca nu va fi razboi fiindca e fioros este o iluzie fara temei, toate judecatiile lui sunt temeinice, el are darul analizei scrupuloase si aceasta analiza este lipsita de orice autoinselaciune, il caracterizeaza un spirit ironic foarte pronuntat si specific, un simt al umorului avand o nuanta de “umor negru”, nu-i plac entuziastii inflacarati.
  3. Nu exteriorizeaza aproape nicidata emotii, ii fereste pe cei apropiati de asa ceva, e convins ca pasiuni prea puternice aduc la dezastru, nu-i plac tipetele, la manifestari de isterie si la lacrimi reactioneaza simplu: se indeparteaza, uneori chiar adoarme, este dusamnul divertismentelor triviale care provoaca emotii ieftine, daca ii place cineva nu manifesta aceasta, stie sa toarne o galeata de apa peste cel care se inflacareaza dar stie sa calmeze si starea de disperare a celuilalt, cand acesta nu are noroc, pierde orice elan si soarta i se pare potrivnica; sub masca lui rece de impasibilitate se ascunde sensibilitatea.
  4. Este un pesimist nu lipsit de omenie, spiritul negativist si zeflemisitor se imbina la el cu bunatatea si blandetea, considera ca e necesar sa se ia in consideratie interesele altor oameni, caci numai astfel poti sa-i influentezi, ca si Pierre Bezuhov considera ca orice “reforma prin constrangere merita sa fie condamnata, caci nu indreapta cu nimic raul pana ce oamenii raman asa cum sunt”; intelegerea clara a caracterului conservator al firii omenesti constituie baza pesimismului sau.
  5. Respecta pe oamenii puternici, care isi cunosc bine drumul si pretind concesii, acestia il scutesc de necesitatea de a inventa tinte, acestia la randul lor se folosesc de metodele de actiune inventate cu mare pricepere de el, are tendinta de a avertiza despre pericole, de a-l convinge pe partener sa nu faca actiuni negandite, dar s-ar simti nefericit alaturi de un om pe care nu trebuie sa-l convingi sa nu faca ceva, caci in adancul sufletului doreste sa se infrunte cu soarta, sa riste.
  6. Are tendinta de a acoperi cu valul nedefinitului limita clara dintre constient si inconstient, in activitatea sa practica e secretos si precaut, niciodata nu-si da acordul total chiar daca stie ca poate duce ceva la bun sfarsit, nu-i place sa ceara sau sa se targuiasca, un baroat de acest gen nu va accelera niciodata desfasurarea evenimentelor in relatia sa cu femeile, isi pastreaza demnitatea si reuseste sa li se frecoare in suflet.
  7. E capabil sa actioneze just in situatiile cele mai imposibile, unde nu se potrivesc nici un fel de doctrine si conceptii, nu considera din principiu necesar sa respecte nici un plan dinainte stabilit, reflecteaza din timp la zeci de procedee posibile, dar actioneaza sub imperiul intuitiei, al sentimentelor si emotiilor, considera necesar sa introduca in actiunile sale un element de mister, uneori surprinde prin caracterul neasteptat al faptelor sale, fa ce si ceea ce e ingaduit dar si ceea ce in conceptia curenta nu e cazul sa se faca in situatia lui, nu suporta reglementarea meschina a actiunilor, considera ca nu exista o stiinta universala a vietii, exista numai imprejurari si personalitati.
  8. Cerceteaza acele premize spirituale care fac din om o personalitate si asigura unitatea societatii, ii este apropiata deviza lui Socrate “Cunoaste-te pe tine insuti”, il preocupa nu atat atitudinea oamenilor fata de ceilaiti cat atitudinea fata de ei insisi, considera ca omul nu gaseste fericirea nu fiindca nu ar dori-o ci fiindca nu stie in ce consta, adesea se intereseaza de istorie, se lasa impresionat de figurile marilor ei personalitati, ale caror glasuri le aude, sau mai exact le creeaza prin forta fanteziei sale, dupa pilda glasurilor care au inspirat-o pe Jeanne D’Arc, pentru el notiuni ca patria, datoria, misiunea nu sunt vorbe goale, il caracterizeaza spiritul nostalgic.
  9. Alcatuieste din actiunile izolate ale oamenilor un fel de model dinamic, in general stie toate dinainte, daca nu ar avertiza despre neplaceri din timp s-ar simti un om de prisos, adesea pune intrebari interlocutorului doar din politete, stiind dinainte ce raspunsuri va primi, e un maestru al dialogului, de obicei acorda partenerului posibilitatea sa vorbeasca si intervine doar la momentul oportun, intelege psihologia oamenilor, prezice actiunile, faptele lor.
  10. Nu e sigur ca lumea obiectiva poate fi cunoscuta, dar e sigur de capacitatea sa de a se descurca in orice situatie, idealul sau este omul de actiune, dar el prefera sa fie lasat in pace; “eu stiu azi neimdoielnic cine sunt si ce voi deveni”; stie exact valoarea laudelor si niciodata nu se lasa inselat de banalitati.
  11. Ca toti oamenii cu adevarat siguri de sine e modest, prefera roluri secundare, se comporta calm si retinut, adesea isi ascunde modestia sub masca ingamfarii, are o infatisare serioasa si concentrata, e cu totul adancit in gandurile sale, adesea e tacut, neprietenos, chiar mormaie, ochii sai nu reflecta nimic din ce se intampla in jurul sau si nu reactioneaza la comportarea celor prezenti sau la schimbarile din atmosfera din jur, cauta sa pastreze independenta si sa nu fie dependent de sentimente: are mici curiozitati, se spala adesea pe maini, nu poarta ceas si se descurca de minune fara el.
  12. Iata cum descrie pe cavalerul viselor sale studenta Laima (“Caesar”): “Trebuie sa fie frumos si trist, ochii mari si melancolici, tacut, nu face complimente si de aceea pare inaccesibil, il chinuie zeci de probleme, care, dupa parerea mea nu merita atentia, pe mine ma atrage tristetea lui, seriozitatea lui, incerc sa-l invesel lesc sa-i ridic moralul, sa-i fac o bucurie, daca la serata e prezent un astfel de baiat, eu nu ma plictisesc” – iata descrierea lui “Balzac” care este constant in sentimentele lui, nu-i plac aventurile, isi dorest dependenta totala de iubitul exigent.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “GANDITORUL”:

Dominant: Introvertit Ganditor
Secundar: Extravertit Intuitiv
Tertiar: Introvertit Senzorial
Inferior: Extravertit Afectiv

Cariera pentru “GANDITORUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“GANDITORUL” are urmatoarele caracteristici generale:

  • Iubeste teoria si ideile abstracte
  • Cautatori de adevar, ei vor sa inteleaga principiile si structura care stau la temelia lucrurilor
  • Pune pret cel mai mult pe cunoastere si competenta
  • Are standarde de performanta foarte ridicate pe care si le aplica si lor insisi
  • Independent, original, posibil excentric
  • Lucreaza foarte bine singur si valorizeaza autonomia, independenta
  • Nu are nici o dorinta spre a conduce, spre a fi lider, dar nu ii place nici sa urmeze pe cineva
  • Nu-i plac detaliile, lucrurile cotidiene
  • Nu este interesat in partea aplicativa a muncii lor
  • Creativ si cu o intelegere profunda a lucrurilor
  • Orientat spre viitor
  • De obicei are o inteligenta stralucitoare, ingenua
  • Are incredere in propriile pareri mai mult decat in cele ale celorlalti
  • Pentru ca traiesc in principal in interiorul mintii lor, pentru ca sunt interiorizati, multi ii considera detasati, neimplicati, reci.

“GANDITORUL” au un dar deosebit in a analiza teoriile si ipotezele si in a le aproba sau dezaproba. Sunt ganditori profunzi si creativi, ceea ce le permite sa patrunda rapid idei abstracte si complexe. Au execelente abilitati de rationare si gandire logica, ceea ce ii ajuta sa faca lucrurile clare, sa organizeze dezordinea acestei lumi. Meseriile trebuie sa le asigure autonomie, sa le ofere posibilitatea sa lucreze singuri, sa se concentreze pe adevaruri si principii teoretice, de care este mult mai interesat in comparartie cu aplicabilitatea lor practica.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile cariere pentru “GANDITORUL”:

  • Oameni de stiinta, cercetatori, in mod special in domeniul fizicii si al chimiei
  • Fotografi
  • Strategi, logisti
  • Matematicieni
  • Profesori universitari
  • Programator, analist IT, specialist IT
  • Cei care scriu parte tehnica
  • Ingineri
  • Avocati, judecatori
  • Cercetator in medicina legala
  • Neurolog
  • Inventator in diferite domenii
  • Planificator financiar

“GANDITORUL” – Relatii interpersonale

“GANDITORUL” au o viata bogata in interiorul mintii lor, sunt plini de imaginatie si de entuziasm, nerabdare. In consecinta, lumea exterioara isi pierde culoare prin comparatie cu cea interioara. Aceasta duce la o lipsa de motivatie pentru a forma si a mentine relatii. Ei nu au prieteni foarte multi, sunt inconjurati de cateva persoane pentru ca are un respect deosebit si o mare afectiune. Din moment ce “GANDITORUL” sunt centrati spre interior, spre a aduce claritate, ordine in lumea ideilor abstracte, ei nu sunt natural orientati spre simtaminte si nevoi emotionale. Se pare ca este dificil sa cunosti bine o astfel de persoana care nu se deschide decat celor care au dovedit a fi meritorii sa auda gandurile, cugetarile unui “GANDITORUL”. Pretuind mai mult cunostinta si puterea creierului, “GANDITORUL” va alege sa fie inconjurati de persoane care sunt inteligente. Odata ce s-au implicat intr-o relatie, sunt loiali si credinciosi. Relatiile sunt lucru foarte serios pentru ei si nu incape loc de joaca. Totusi, daca ceva se intampla si ei considera a fi un lucru ireconciliabil, ei pot parasi relatia fara sa se uite inapoi.

“GANDITORUL” – Puncte tari

  • Ei simt dragoste si afectiune pentru cei apropiati lor, sentimente pure aproape ca ale unui copil
  • In general sunt permisivi si tin cont de parerea partenerilor
  • Se intereseaza de lucruri doar daca ii atrag sau ii entuziasmeaza
  • Foarte imaginativi si creativi
  • Nu se simt personal atacati de conflicte sau critici
  • De obicei au nevoi zilnice simple.

“GANDITORUL” – Puncte slabe

  • Nu sunt natural pe aceeasi unda cu sentimentele celorlalti, raspund incet nevoilor emotionale
  • Nu sunt buni, natural, la exprimarea propriilor nevoi
  • Au tendinta de a fi suspiciosi si neincrezatori in altii
  • Nu sunt foarte buni la lucruri practice, ca de exemplu administrarea banilor, exceptand faptul de a lucra cu ei
  • Au dificultati in a parasi o relatie care nu functioneaza
  • Au tendinta sa stinga conflictele prin a le ignora sau sa le aprinda prin accese de manie.

“GANDITORUL” ca Iubiti

“GANDITORUL” sunt persoane care iau in serios relatiile, ca majoritatea lucrurilor din viata lor. Sunt de obicei loiali si credinciosi. In general este usor sa traiesti in preajma unui “GANDITORUL” pentru ca ei au nevoi zilnice simple si nu suprasolicita partenerul aproape in nici un domeniu. Deoarece viata interioara a unui “GANDITORUL” este foarte complexa si teoretica, de aceea nevoile sale externe sunt mai simple. Le place ca lumea exterioara lor sa fie cat mai putin complicata pentru a se putea concentra interior asupra teoriilor, ideilor abstracte. Aceasta ii face sa fie si niste iubiti onesti, cu o dragoste aproape pura in simplitatea ei.

Totusi ei aleg sa pastreze lucrurile cu o directie precisa in relatii, aceasta neinsemnand ca le lipseste profunzimea sentimentelor sau pasiunea. “GANDITORUL” este o persoana foarte creativa. Ei pot fi foarte entuziasti si impresinati de relatia lor. Uneori au o problema in a impaca lumea interioara cu cea exterioara.

Sexual, cei “GANDITORUL” abordeaza intimitatea cu entuziasm si excitare, unii folosindu-si imaginatia si entuziasmul copilaros pentru a transforma momentele de intimitate in ce se poate mai frumos. Altii pot renunta aproape total la nevoia de intimitate. Cei “GANDITORUL” vor experimenta de obicei momentul intimitatii cu o intensitate interioara deosebita, chiar daca aceasta va fi sau nu observata de partener.

Cel mai des motiv al conflictelor pe care un “GANDITORUL” le poate avea in relatie de cuplu este greutatea acestuia de a intelege nevoile emotionale ale partenerului. Un “GANDITORUL” poate fi extrem de devotat relatiei si foarte indragostit de partenerul sau, dar poate sa ii inteleaga mai greu nevoile emotionale si sa isi exprime la fel de greu dorintele sale.

“GANDITORUL” nu vor sa aiba de-a face lucruri complicate de natura domestica, asa cum ar fi conflictele si de aceea le ignora atunci cand apar. Daca trebuie sa confrunte o astel de situatie, el va analiza conflictul dintr-o perspectiva teoretica, analitica. Aceasta poate agrava situatia tensionanta deja, in timp ce partenerul poate doreste doar suport emotional si sa se simta iubit. Multi oameni, si mai ales cei Afectivi ca tipologie, vor sa fie doar incurajati atunci cand sunt suparati.

Partenerii naturali ai lui “GANDITORUL” sunt cei cu dominanta de Ganditor Extravert ca ENTJ sau ESTJ.

“GANDITORUL” ca Parinti

“GANDITORUL” doresc sa transmita dragostea lor pentru cunoastere si conceptualizare si copiilor. Cea mai mare satisfactie a lor este sa isi vada copiii independenti.

“GANDITORUL” sunt parinti care vor incuraja cresterea copiilor ca indivizi autonomi, cu opinii si pareri critice. Ca parinti ei sunt flexibili, intelegatori. Cat priveste nevoile zilnice, cei “GANDITORUL” conteaza doar pe parteneri. Ei nu traiesc intr-un mediu foarte strict organizat de aceea nu va avea astfel de asteptari nici de la copii. Daca sotii nu sunt tipul Judecator, copii vor duce lipsa unor limite, reguli de urmat. Copiii au nevoie ca parintii sa le traseze limite, ei nu se nasc cunoscand binele si raul. Acesta este un lucru pe care un “GANDITORUL” trebuie sa si-l aminteasca.

In ciuda nestructuralitatii sale, un “GANDITORUL”, ca parinte, isi ia rolul in serios si vor depune mult efort ca ai lor copii sa creasca adulti intelepti, cu preocupari deosebite. Ei stiu sa se distreze cu copiii, fiind parinti creativi si foarte loiali acestora.

“GANDITORUL” pot avea o problema cu nevoile emotionale ale copiilor. Desi in general sunt grijulii si ofera suport, “GANDITORUL” nu inteleg intotdeauna indiciile emotionale. Un copil poate sa ajunga astfel la tot felul de comportamente disfunctionale doar pentru a atrage atentia la nevoile sale emotionale. Daca esti un parinte cu un astfel de copil, trebuie sa stii ca simpla exprimare a emotiilor personale il va ajuta enorm pe copil. Arata-i ca-ti pasa de el si vorbeste despre ceea ce si tu, ca parinte, simti.

Copiii unui “GANDITORUL” isi amintesc in general de acesta ca fiind un parinte respectabil, loial, tolerant care ii iubeste foarte mult dar care nu stie sa o arate adeseori.

“GANDITORUL” ca Prieteni

“GANDITORUL” este posibil sa aiba prieteni care impart aceleasi interese si scopuri. Din moment ce un “GANDITORUL” iubeste teoriile, ideile, conceptualizarea, nu prea au prieteni si nici rabdare sa ii inteleaga pe cei care nu se simt la fel de confortabili cu parte abstracta a lucrurilor.

“GANDITORUL” – Dezvoltare personala

Ce Inseamna succesul pentru un “GANDITORUL”?

Oamenii cu tipul de personalitate “GANDITORUL” sunt ganditori globali. Ei vad totul ca pe o Entitate gigantica conectata si cauta sa obtina cunostinte despre aceasta. Ei cauta in mod constant Adevarul si au un mare respect pentru acesta. Nu este usor pentru un “GANDITORUL” sa ajunga la o concluzie despre Adevar. Functia lor auxiliara, Intuitia Extravertita, le permite sa absoarba multe complexitati din lumea noastra si sunt porniti sa o ia in calcul pe fiecare dintre acestea inainte de a ajunge la o concluzie. Odata ce au ajuns la o concluzie, sau au descoperit Adevarul, sunt “foarte” speciali in privinta felului in care Adevarul este exprimat si inteles. Vor sa stie ca principiul intelegerii lor a fost inteles corect si cer precizie absoluta si corectitudine din partea celorlalti cand descriu aceste principii. De asemenea, ei aplica aceste standarde si pentru ei atunci cand isi comunica cunostintele. Pentru ca isi acorda timp ca sa isi dezvolte stilul de comunicare in asa fel incat sa indeplineasca propriile lor exigente, pot deveni extraordinari scriitori in invatamant.

Ca un adaos pentru imensul lor respect pentru principiile metapsihice, fapte si Adevaruri, “GANDITORUL” respecta foarte tare logica si modul in care mintea lucreaza logic cand cauta sa stapaneasca unele subiecte sau situatii. Simt o placere deosebita din implicarea in acte logice care cer rapiditate, sau rationament spatial, cum ar fi jocurile logice sau testele de IQ contra cronometru. “GANDITORUL” stralucesc in acest domeniu. Gandirea Introvertita este un tip de logica bazata pe actiune. In cazul “GANDITORUL” (care este opus ISTP), actiunea se poate petrece sau nu intr-un loc psihic inafara mintii “GANDITORUL”, dar se experimenteaza cu viteza luminii in momentul de fata, bazandu-se pe obiecte curente, folosind in mod subiectiv intelegerea “actiunilor”.

“GANDITORUL” sunt fericiti in situatiile in care isi pot folosi logica cu regularitate pentru a descoperi Adevarul despre Entitate. Capacitatea lor de a fi eficienti in aceste eforturi, ca si abilitatea de a se simti confirtabil cu locul lor in lume si de a interactiona cu oamenii, este in mare parte dependenta de dezvoltarea Intuitiei Extravertite. Desi au nevoi mult mai simple in privinta relatiilor interpersonale fata de majoritatea celorlaltor tipuri, este foarte important sa poata tina pasul cu relatiile extraverte pe care le au si sa nu ramana singuri. “GANDITORUL” care se izoleaza au foarte rar senzatia de fericire sau de succes. Aceasta senzatie de succes a “GANDITORUL” depinde de oportunitatile pe care le au ca sa isi exerseze mintile active sa gaseasca Adevarul si de conditiile in care se afla relatiile lor din viata extraverta.

Caracteristici ale unui “GANDITORUL” ce trebuiesc dezvoltate

Ca “GANDITORUL” sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti fi mult mai fericit cu rolul dumneavoastra.

Majoritatea tipului “GANDITORUL” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

  • Au o abilitate naturala de a se concentra si de a se implica in problema la care lucreaza. Ei pot absorbi complet o problema in mintea lor si pot lucra la ea cu o viteza si o acuratete uimitoare. Aceasta abilitate ii face nemaipomeniti trouble-shooteri. Din moment ce abilitatile logice depind de experientele traite, aceste abilitati vor creste in timp. “GANDITORUL” cu experienta sunt de obicei vazuti ca “guru” in profesiile lor.
  • Respectul lor pentru precizie in comunicare le da abilitatea de a isi transmite cu acuratete ideile si descoperirile.
  • Sunt, in general, foarte inteligenti si pot intelege concepte dificile.
  • Sunt, de obicei, joviali si blajini si au un simt al umorului foarte bun.
  • Nu sunt foarte pretentiosi in relatiile personale si au nevoi zilnice simple. Sunt persoane cu care se poate convietui usor si placut.

“GANDITORUL” care si-au dezvoltat Intuitia Extravertita in masura in care sa ia in mod regulat informatii intr-un mod obiectiv si nu doar sa isi hraneasca in mod strict Gandirea Introvertita, se vor bucura de urmatoarele abilitati:

  • Pot fi exceptional de inteligenti si pot face descoperiri inovatoare.
  • Cu o intelegere a mediului inconjurator bine dezvoltata si cu abilitatea de a actiona foarte rapid, ar putea deveni foarte buni atleti.
  • Sunt de obicei capabili sa isi comunice ideile mai concis decat un “GANDITORUL” mediu fara sa isi sacrifice acuratetea.
  • Inteleg beneficiile relatiilor apropiate si stiu cum sa le sustina si sa le intensifice.
  • Vad valoarea principiilor care nu sunt strict logice
  • Au personalitati atractive si convingatoare si sunt placuti si acceptati de majoritatea oamenilor.

Potentiale domenii problematice

La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara “rau”, nu ar exista “bine”. Fara “dificil”, nu ar mai fi “usor”. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.

Majoritatea slabiciunilor care se gasesc la tipul “GANDITORUL” se datoreaza functiei dominante, Gandirea Introvertita, care preia personalitatea pana la punctul in care toate celelalte functii abia exista pentru a servi scopurilor Gandirii Introvertite. In asemenea cazuri, un “GANDITORUL” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

  • Poate deveni “blocat in sant” si poate face doar acele lucruri cunoscute cu care se simte confortabil.
  • Poate respinge orice lucru care nu sustine propria lui intelegere experimentata a lumii. Daca el considera ca ceva nu este logic, il respinge pe motiv ca este neimportant.
  • Respinge oamenii care gandesc sau traiesc diferit fata de el.
  • Poate fi extrem de caustic si insultator cu ceilalti.
  • Poate deveni izolat de societate.
  • Poate deveni paranoic in privinta organizatiilor sociale si institutiilor si poate crede ca incerca sa il controleze
  • Poate rani sentimentele oamenilor in mod inconstient sau nepasator.
  • Poate fi necunoscator asupra a cum sa isi exprime lumea interioara fata de ceilalti intr-un mod semnificativ.
  • Poate fi necunoscator in privinta tipului de comunicare dorit si (intr-o anumita masura) asteptat intr-o relatie intima. Daca stie ce lucruri trebuie sa spuna si sa faca pentru a intretine o legatura emotionala, ar putea fi incapabil sa aprecieze valoarea acestor actiuni. S-ar putea simti vulnerabil daca s-ar exprima in acest mod si ar putea respinge intreaga idee din start.
  • Daca este impins dincolo de nivelul de confort ca sa isi faca angajamente sau legaturi emotionale, ar putea respinge in intregime o relatile.
  • Daca se afla in conditii de stres, ar putea arata emotii intense care pot parea nelalocul lor in situatia respectiva.
  • Ar putea sa nu recunoasca principiile sociale de baza cum ar fi imbracamintea corespunzatoare sau comportamentul general.

Explicatii ale problemelor

Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite in anumita masura problemei comune a “GANDITORUL”, aceea de a lua numai informatiile care relateaza sau sustin propria lor experienta de viata. “GANDITORUL” intelege lumea aplicand logica (o logica rapida, spatiala si “pufoasa”) in situatia respectiva. Desi in general cauta sa descopere Adevarul, ei nu au mereu in minte un scop de a obtine ceva din procesul logic. Simplul act sau proces de folosire a logicii este multumitor pentru “GANDITORUL”. In zelul lor pentru satisfacerea care vine din stapanirea unei probleme sau situatii, “GANDITORUL” aleg de obicei sa se puna in situatii in care au posibilitatea sa isi exerseze aceste abilitati. Asta cu siguranta nu este o problema. Majoritatea tipurilor de personalitate aleg sa faca cel mai des lucruri la care sunt cei mai buni. Aceasta este natura de valorificare a punctelor tari. Problema apare atunci cand scopul “GANDITORUL” devine acela de a atinge satisfactia personala pe toate planurile.

Este sanatos sa iti alegi caile si telurile in viata in asa fel incat sa coincida cu ceea ce gasesti tu ca este satisfacator pentru tine si la care esti bun. Oricum, cateodata se intampla sa mergem cu aceasta abordare un pic cam prea departe si sa punem sacrificiile, acuratetea, obiectivitatea intelegerii lumii pentru o viziune mai apropiata care este mai usoara, mai confortabila si mai convenabila pentru noi. “GANDITORUL” schimba aceasta problema cand inceteaza sa mai ia informatiile intr-un mod cu adevarat obiectiv si le inlocuiesc pe cele care trebuiesc prelucrate prin logica.

Latura dominanta a “GANDITORUL” este Gandirea Introvertita. Aceasta este sustinuta indeaproape si cu multa importanta de latura auxiliara, Intuitia Extravertita. Intuitia Extravertita percepe lumea si trimite informatii psihicului, unde sunt procesate de Gandirea Introvertita. Un “GANDITORUL” care isi foloseste Intuitia Extravertita intr-un mod diminuant este acela care percepe informatii cu singurul scop de a-si hrani Gandirea Introvertita si nu de a privi totul obiectiv. Acesta este mai putin preocupat de intelegerea lucrurilor de dragul intelegerii si cauta mai mult sa isi hraneasca funtia de Gandire cu o bucatica de informatie. Informatiile care nu sunt logice sunt respinse pe motiv ca sunt neimportante.

El mai poate respinge informatiile si pentru ca nu sunt la fel ca vederea lui logica sau cu puterea lui de intelegere a unei situatii. O Intuitie Extravertita bine dezvoltata percepe situatiile cu intelegere adanca si globala. Recunoaste posibilitati. Gandirea Introvertita trage concluzii. Daca psihicul unui “GANDITORUL” serveste scopurile Gandirii Introvertite mai presus decat orice altceva atunci concluziile logice devin mai importante decat posibilitatile.

In asemenea cazuri, “GANDITORUL” alege informatiile din Intuitia Extravertita care sunt interesante pentru el din perspectiva de a ajunge la concluzii logice. Asta tine “GANDITORUL” concentrat pe atingerea concluziilor logice, dar previne luarea in calcul a oricarei alte informatii ce nu se incadreaza bine in latura lor logica. Asta poate include lucruri ca dragostea, emotiile, asteptarile sociale, etc. Aceste lucruri sunt importante pentru multi oameni din lume si nu pot fi respinse din consideratia ca cineva spera ca poate intelege cu adevarat ceilalti oameni si societatea in care traim.

Cand “GANDITORUL” respinge importanta datelor ce nu pot fi manipulate de latura Gandirii, el respinge importanta ideilor care sunt centrale in viata pentru jumatate din tipurile de personalitati (aproximativ jumatate din populatia umana foloseste Sentimentele ca latura primara in luarea deciziilor). Un “GANDITORUL” care vrea sa inteleaga oamenii si sa recunoasca atat valorile ideilor logice cat si a celor ilogice va reusi sa adune cat mai multe informatii posibile despre lume cu scopul de a-si dezvolta propria intelegere.

“GANDITORUL” care sufera din cauza utilizarii diminuate a Intuitiei Extravertite va fi cel mai probabil taios si batjocoritor cu oamenii care isi vor exprima dezacordul in privinta lui. Fara o perceptie suficienta a lumii Extraverte, “GANDITORUL” nu va putea intelege principiile interactiunii umane si este putin probabil sa poata recunoaste nemasurata valoare a intelegerii cu ceilalti oameni si a relatiilor.

Functia inferioara a “GANDITORUL” (a patra) este Gandirea Extraverita. Asta inseamna ca “GANDITORUL” nu este la curent in mod natural cu sentimentele celorlalti sau cu asteptarile lor sociale. Defapt, s-ar putea ca “GANDITORUL” sa respinga importanta ritualurilor sociale, a regulilor si a asteptarilor. Acesta este un punct slab natural al “GANDITORUL”, care cauzeaza fara indoiala conflicte intre el si partenerul de viata. Aceasta slabiciune poate fi invinsa prin dezvoltarea Intuitiei Extravertite pana la punctul in care pot percepe asteptarile Sentimentale in lumea exterioara. Ei nu trebuie sa foloseasca Simtul Extravertit ca sa inteleaga cum sa se comporte intr-o situatie. Ei pot percepe comportamentul asteptat cu ajutorul functiei Intuitiei Extravertite.

Oricum, daca isi restrictioneaza informatiile adunate doar la cele care le sustin propriul lor mod de viata, atunci ei nu invata de la Intuitia Extravertita deloc. Nu isi cresc intelegerea asupra comportamentului in lumea sociala si intima – mai degaraba reduc importanta acestui tip de intelegere din viata lor. In aceste situatii “GANDITORUL” se vor intimida, se vor indeparta de relatiile personale foarte apropiate, se vor simti mult mai vulnerabili si mai putin siguri pe ei in situatii care implica exprimarea emotiilor lor. In cazuri extreme, ei resping in totalitate interactiunea sociala. Au tendinta de a nu placea pe nimeni si interactioneaza cu lumea cu scopul primar de a scapa de persoana incriminata. Majoritatea “GANDITORUL” au zile proaste in care nu se simt in stare sa aiba de-a face cu oameni. Problema apare cand fiecare zi devine o zi proasta.

Solutii

Pentru a se dezvolta ca individ, “GANDITORUL” are nevoie sa se concentreze pe adunarea a cat mai multor informatii posibile prin Intuitia Extraverta. Au nevoie sa isi permita sa intre in situatii care nu sunt neaparat confortabile pentru ei, sau sunt diferite de situatiile pe care le-ar alege in mod normal. “GANDITORUL” invata din experienta asa ca cea mai buna cale ca un “GANDITORUL” sa se dezvolte ca persoana este sa fie deschis la noi experiente. Aveti grija la tendinta de a vrea sa fugiti si sa faceti ceva “nou” pentru ca poate fi defapt doar o metoda diferita de a va exersa o abilitate cunoscuta. Atributia ta, ca persoana interesata de cresterea proprie, este aceea de a intelege lumea intr-un mod cu adevarat obiectiv si de a te integra in ea si nu aceea de a intelege cum se integreaza lumea in viata ta.

“GANDITORUL” ar trebui sa fie, de asemenea, foarte atent la motivatia proprie cand receptioneaza informatii noi. Sunt percepute cu o minte deschisă sau cu o agendă? Cauta sa inteleaga intradevar ceva sau sunt mai degraba atenti sa transforme informatia intr-o concluzie logica? Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.

Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca “GANDITORUL”

Problemele pe care “GANDITORUL” le au in privinta incadrarii in lumea noastra, nu sunt de obicei legate de prietenii platonice. In general, “GANDITORUL” are probleme in a gasi si a mentine o relatie de dragoste. “GANDITORUL” are de obicei nevoi si asteptari simple din partea perechii sale si este surprins si confuz sa descopere ca aceasta are cerinte mai complexe. Ei nu inteleg nevoile partenerilor lor si li s-ar putea parea inadecvat sa le indeplineasca. Se simt foarte inconfortabil intr-o situatie in care realizeaza ca se asteapta sa faca ceva neobisnuit pentru ei. Se indeparteaza din relatie. In general isi ascund teama si disconfortul prin reducerea importantei relatiei atat pentru ei cat si pentru ceilalti sau prin a pune esecul lor pe seama asteptarilor ridicole ale fostei/fostului partener. Inafara unei relatii, ei se simt neiubiti si neapreciati, dar nu se implica intr-o relatie pentru ca le este frica sa nu fie raniti si respinsi.

Majoritatea “GANDITORUL” intampina dificultati in relatii la un moment dat. Un “GANDITORUL” cu o Intuitie Extravertita bine dezvoltata va gasi relatiile mai satisfacatoare si mai usor de suportat. In consecinta, va oferim cateva sugestii generale despre cum sa va descurcati in relatii si cateva sfaturi care sa va ajute sa va dezvoltati Intuitia Extravertita.

Sugestii Specifice:

  • Realizeaza cum te simti fata de persoana cealalta. Nu exprima dragoste falsa si nu conduce pe nimeni in ambivalenta ta
  • Nu te astepta sa fi maestru in jocul “atinge-simte”. Fi tu insuti, dar aminteste-ti de asumarea decentei umane de baza de care este nevoie intr-o relatie. Daca nu stii sigur ce inseamna asta, ai grija in special sa observi cum se comporta oamenii ale caror relatii merg bine ca sa iti poti da seama unde sa tragi linie.
  • Fa pereche cu un Ganditor Extravertit (ESTJ sau ENTJ) care este mai putin probabil sa presupuna ca lipsa feedback-ului este acelasi lucru cu feedback-ul negativ.
  • Realizeaza si accepta ideea ca pentru tine relatiile vor incepe, cel mai probabil, cu mintea si se vor muta mai tarziu la inima.
  • Largirea lumii si experientelor tale va ajuta la largirea intelegriii tale asupra asteptarilor umane. Incearca sa iti dai seama ce tip de personalitate au oamenii pe care ii cunosti si cu care ai de-a face in viata.
  • Ai grija sa observi cum arata oamenii in situatii sociale diferite. Observa-le parul, machiajul (sau lipsa acestuia), starea hainelor lor, pantofii, expresiile faciale. Nu compara aparitiile altora cu ale tale, doar observa-le.
  • Cand discuti cu un prieten sau o ruda, petrece cel putin jumatate din timp vorbind despre ea. Concentreaza-te sa intelegi cu adevarat ce vrea sa spuna. Pune intrebari.
  • Gandeste-te la oamenii care iti sunt apropiati. Aminteste-ti ca au propriile lor vieti. Incearca sa vizualizezi ce face o persoana si sa iti dai seama la ce se gandeste. Nu te apuca sa judeci, doar gandeste-te la asta.

Zece reguli pentru o viata de succes ca “GANDITORUL”

  1. Intareste-ti Punctele Forte! Realizeaza darul tau de a stapani probleme si situatii prin logica si ofera-ti sansa sa iti exersezi abilitatile. Mare parte din senzatia ta de bine vine din aceste exercitii.
  2. Infrunta-ti Slabiciunile! Cu totii avem slabiciuni. Recunoscandu-le asa cum sunt (fara a te invinovati singur) vei avea puterea sa iti schimbi viata in mai bine.
  3. Vorbeste Despre Gandurile Tale! Discutand ideile si perceptiile tale cu ceilalti te va ajuta sa iti dezvolti Intuitia Extravertita si, implicit, intelegerea asupra lumii. Este foarte important pentru tine cat de bine iti folosesti functia auxiliara pentru ca iti afecteaza sanatatea si fericirea.
  4. Ia In Calcul Totul. Incearca sa nu respingi nimic imediat. Lasa sa se absoarba informatia apoi aplica judecata.
  5. Ai Grija La Ceilalti. Intelege ca fiecare are propria lui viata si perspectiva. Fiecare are ceva de oferit. Incearca sa indentifici tipurile de personalitate ale oamenilor.
  6. Recunoaste Principiile Sociale. Realizeaza ca societatea noastra functioneaza in jurul unor principii sociale de baza si ca lucrurile ar esua daca acestea nu s-ar respecta. In democratie, oamenii voteaza. La lumina rosie a semaforului, oamenii se opresc. Daca acestia nu ar mai vota pentru ca nu este important pentru ei, cine ar fi la putere? Daca nu s-ar mai opri la culoarea rosie a semaforului pentru ca nu se incadreaza in planurile lor, cum am mai putea conduce in siguranta? Prioritatile si planurile tale sunt importante, dar trebuie sa recunosti ca si agenda lumii exterioare este foarte importanta. Nu respinge importanta principiilor care nu iti afecteaza viata in mod direct.
  7. Iesi Din Zona Ta De Comfort. Intelege ca singura cale de a te dezvolta este sa iesi din zona ta de comfort. Este bine daca te simti incomfortabil cu o idee sau situatie in care nu stii cum sa reactionezi. Este o sansa sa cresti.
  8. Identifica-ti Si Exprima-ti Sentimentele. S-ar putea sa intampini greutati in a intelege ce simti pentru cineva. Este important sa reusesti. Nu baga pe nimeni in ambivalenta ta. Daca iti dai seama ca apreciezi persoana, spune-i asta de cate ori o gandesti. Este cea mai buna cale sa o faci sa se simta in siguranta cu afectiunea ta si sa dezvolti o relatie de lunga durata.
  9. Fi Responsabil Pentru Tine. Aminteste-ti ca nimeni nu are mai mult control ca tine asupra vietii tale. Nu fi o victima.
  10. Asuma-ti Ce Este Mai Bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive.

Descarcă programul.