Gardianul

Cel mai supraincarcat – ” administrator al vietii

Extravertit Senzorial Ganditor Judecator
(Gandirea Extraverta cu Senzorialitate Introverta)

Ca persoana “GARDIANUL”, modul dominant de orientare a atentiei este spre exterior, spre lumea din jur, fiind un extravertit, judecand lucrurile in mod rational, logic. Pe plan secundar are o senzorialitate interiorizata, simtind lumea la modul cel mai concret prin cele cinci simturi.

Un “GARDIANUL” traieste intr-o lume a faptelor si a nevoilor concrete. El traieste in prezent, cu ochii scanand permanent in jur mediul in care se afla, pentru a fi siguri ca totul decurge sistematic si metodic. Un “GARDIANUL” apreciaza traditia si legile, regulile, avand un set clar de standarde si credinte. Se asteapta ca toata lumea sa fie la fel si nu are prea multa rabdare cu cineva care nu are acelasi sistem de valori. Ii place sa valorizeze eficacitatea si competenta si le place sa vada rezultate rapide ale eforturilor lor.

Persoanele “GARDIANUL” sunt cei care preaiau situatiile sub control. Ei au o viziune foarte clara despre cum trebuie sa fie lucrurile, incat natural trec la conducere. Sunt increzatori in sine si agresivi. Sunt foarte talentati in a etapiza planurile de actiune, in a vedea ce pasi sunt necesari pentru indeplinirea unor sarcini. Pot uneori sa fie foarte critici si cu multe pretentii, asteptari si sunt capabili sa si le exprime oricand cineva nu indeplineste standardele cerute. Dar cel putin este de apreciat faptul ca un “GARDIANUL” va comunica direct nemultumirile, fiind onest si transparent.

Persoanele “GARDIANUL” sunt de obicei cetateni model, stalpi ai comunitatii. Le place interactiunea cu oamenii si le plac distractiile. Pot fi foarte amuzanti la petreceri sau la intalniri de familie sau intre colegii de lucru.

Un “GARDIANUL” trebuie sa aiba grija la tendinta de a fi foarte rigid si prea mult orientat spre detalii. Deoarece pun valoare si greutate in credintele si opiniile lor, este important sa isi aminteasca sa valorizeze si parerile celorlalti. Daca neglijeaza partea Afectiva pot ajunge sa aiba o problema in a implini nevoia altora de intimitate si pot sa raneasca pe altii fara sa realizeze, aplicand logica si ratiunea la situatii care ar cere mai multa implicare emotionala.

Cand sunt doborati de stres, persoanele “GARDIANUL” se simt izolate de ceilalti. Se simt ca si cum nu ar fi suficient de intelesi si apreciati iar eforturile lor ar fi considerate ca ceva normal. Deobicei, un “GARDIANUL” este deschis, comunicativ, dar cand sub imperiul stresului au mari probleme in a-si comunica emotiile fata de ceilalti.

“GARDIANUL” valorizeaza siguranta, stabilitatea si ordinea sociala mai mult decat orice si fac tot ce se poate pentru a promova aceste idealuri. Vor merge la vot, se vor face membri ai vreunui partid politic, vor merge la tot felul de intalniri legate de bunastarea comunitatii lor, facand tot ce le sta in putinta pentru a promova securitatea sociala si personala.

Ei pun mult efort in aproape orice fac. Vor face tot ce stiu mai bine la locul de munca, in casatorie, in comunitatea in care locuiesc. Sunt constiinciosi, practici, realisti si de incredere. Este posibil ca de multe ori sa nu vada padurea din cauza copacilor, dar, atunci cand reusesc sa vada sensul larg sau scopul cadru a ceea ce fac, ei vor pune la bataie toate resursele pentru a-si satisface nevoia de claritate si securitate.

  1. Are o minte vioaie, limpede, lucida, stie sa actioneze inteligent si logic, are o alura de sportiv, trasaturi ale fetei bine conturate, pregnante, parca daltuite in granit si in acelasi timp are o nervozitate ascunsa, un inalt grad de poezie, forta si plinatate sufleteasca, se lasa prea putin dominat de sentimentele proprii mai ales intr-o situatie de viata complicata care cere decizii rapide si exacte.
  2. Crede in jocul cinstit, considera respectarea regulelor lui o trasatura forte, o manifestare a caracterului, nu suporta siretenia si perfidia, uraste pe excroci si smecheri. Una din regulile sale de baza este acesta: daca ai spus tine-te de cuvant, daca nu poti – nu promite.
  3. E plin de initiativa, hotarat, ii place sa fie in centrul atentiei, isi apara ideile cu curaj si temeritate, nu resimte timiditate in fata sefilor, ba din contra e agresiv, stie ca o treaba va merge bine daca ii imprimi dela inceput ritmul corespunzator, e un luptator pasionat pentru calitatea, temeinicia executiei, ii place sa-i instruiasca pe prieteni si cunoscuti cum sa execute just cutare sau cutare lucru.
  4. Nu crede in succese usoare, valoarea oricarui lucru de pe lume e determinata dupa parerea sa de cantitatea muncii investite, daca un lucru a fost indeplinit prea repede, incepe sa caute defectele si de obicei le gaseste, e temeinic si metodic in orice lucru, citeste literatura temeinic, nu se multumeste cu parcurgerea doar a pasajelor interesante.
  5. E hotarat, daca trebuie sa aleaga unul din doua variante, cantareste rapid si se apuca de treaba, nu amana executarea hotararilor, tinde spre economie si previziune, isi planifica ziua, daca s-a apucat de ceva cauta sa-l duca la bun sfarsit.
  6. Nu-i place se mearga pe calea incercarilor si greselilor, procurandu-si un lucru nou va citi neaparat instructiunile inainte sa inceapa sa-l foloseasca si prefera sa aiba o informatie exhaustiva, si-o procura prin toate canalele ce-i sunt accesibile, le confrunta si le analizeaza cu grija, este un detectiv innascut, nu suporta raspunsurile cetoase, incalcite, pretinde claritate si exactitate.
  7. E de neinlocuit acolo unde e nevoie nu numai sa faci, dar si sa faci ceva de nadejde, se asigura impotriva unor intamplari neasteptate, absurde din punctul de vedere al celor din jur si tocmai ele au loc, e un director potrivit pentru o statiune electrica atomica.
  8. Are tendinta de a scoate pe cei din jur din starea de calm fara griji, cauta prin emotiile sale nemultumita sa indrepte spre o alta directie emotiile celor din jur, considera ca emotiile prea numeroase obosesc pe oameni, si aceasta este adevarat in ce priveste dualul sau “Dostoievski”, intr-o conversatie exercita presiune asupra interlocutorului, cauta chiar sa-l sperie, dar daca acesta nu se teme de el, devine prietenos si politicos, mania este adapostul sau pentru o situatie limita, careia nu e in stare el insusi sa-i faca fata, meni rea ei este sa-l mobilizeze pe partener, si daca aceasta sarcina este indeplinita, se calmeaza.
  9. “Holmes” pretuieste raporturile dintre oameni, trimite cu ocazia sarbatorilor un numar infinit de felicitari, pentru a nu pierde legatura cu ei, studiaza persoanele sub toate aspectele pentru a se edifica asupra caracterului logic al sectiunilor sale, apreciaza foarte mult competenta, profesionalismul.
  10. La un om apropiat are nevoie, chiar daca nu e constient de aceasta, trasaturile sufletesti si capacitatea de a iubi, a crede, a spera, fara sa aiba alaturi un astfel de om se poate transforma intr-un om sec, un pedant, un om vesnic nemultumit.
  11. Emotionalitatea excesive a altora o recepteaza ca pe un pericol, e in stare, atunci cand banuieste ca cineva vrea sa-faca o observatie critica, sa-i dea o lovitura preventiva, sa se exprime foarte dur cu privire la acea persoana, apoi regreta dar nu are puterea sa ceara scuze, nu-i place deloc sa recunoasca ca nu are dreptate, se tine foarte tantos, pentru ca nici macar prin alura lui sa nu dea de inteles ca a gresit.
  12. Se imbraca bine si elegant, dar nu manifesta cochetarie, o haina o poarta mult timp si te surprinde mereu aspectul ei proaspat, de parca timpul nu ar actiona aici, ii place daca ce-i din jur se imbraca bine, le da indicatii, cauta sa-i imbrace dupa gustul sau, dar nu urmareste moda, este destul de conservator in ce priveste gusturile si inclinatiile.
  13. E un gospodar excelent in casa, stie excelent sa gateasca si sa puna masa, se pregateste pentru primirea oaspetilor ca pentru o parada sau o inspectie de control, totul trebuie sa straluceasca, se enerveaza ca n-o sa fie gata din timp, ii zoreste fara mila pe cei ai casei, se ocupa regulat de curatenia in casa.
  14. Nu-i place si nu stie sa boleasca, in loc sa-i dea organismului posibilitatea sa invinga boala incepe sa se lege de cauzele ei, de metodele de tratament, compara diagnosticele diversilor medici si ii acuza de lipsa de competenta, toate acestea complica mersul bolii.

Ierarhia functiilor jung-iene pentru “GARDIANUL”:

Dominant: Extravertit Ganditor
Secundar: Introvertit Senzorial
Tertiar: Extravertit Intuitiv
Inferior: Introvertit Afectiv

Cariera pentru “GARDIANUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“GARDIANUL” are, in general, urmatoarele trasaturi:

  • Lideri innascuti – le place sa aiba responsabilitati
  • Valorizeaza siguranta, stabilitatea si traditia
  • Loial
  • Harnic si de incredere
  • Aliura atletica si atragatoare
  • Are un set clar de standarde si credinte, principii potrivit carora traieste
  • Nu tolereaza incompetenta si ineficienta
  • Are abilitati organizatorice deosebite
  • Ii place sa ordoneze si sa structureze lucrurile
  • Aspru
  • Va duce la bun sfarsit ceea ce incepe
  • Onest si hotarat
  • Motivat sa implineasca orice sarcina

“GARDIANUL” sunt buni la multe lucruri pentru ca investesc mult efort pentru a face lucrurile asa cum trebuie. Se vor simti bine in pozitii de conducere pentru ca au un simt innascut al responsabilizarii. Sunt potrivit meseriilor care cer ordine si structurare.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa. Nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile trasee de cariera pentru “GARDIANUL”:

  • Lider militar
  • Administrator, manager in afaceri
  • Lucrator in politie, detectiv
  • Judecator
  • Birou financiar, de credite, consultanta
  • Profesor
  • Reprezentant vanzari
  • Analist bancar
  • Medic

“GARDIANUL” – Relatii interpersonale

“GARDIANUL” sunt persoane foarte entuziaste care sunt motivate sa isi implineasca obligatiile zilnice, mai eles pe acelea fata de familie. Prioritar, ei asaza pe Dumnezeu pe primul loc, apoi familia si, pe locul trei, prietenii. Depun o groaza de efort sa isi indeplineasca datoriile in ordinea prioritatilor. Ei sunt devotati relatiilor lor pe care le considera a fi pe viata. Le place sa fie responsabili si, se poate sa le placa sa controleze viata apropiatilor si a copiilor lor. Au un deosebit respect pentru traditie si pentru institutii si se asteapta de la copii lor la aceeasi atitudine. Nu au prea multa rabdare in a relationa cu cei care au pareri diferite de ale lor.

“GARDIANUL” Puncte tari

  • Sunt in general entuziasti, tonici si prietenosi
  • Sunt stabili si de incredere, se poate conta pe ei pentru stabilitatea familiei
  • Depun mult efort pentru a-si indeplini datoriile
  • Sunt foarte responsabili cu obligatiile casnice zilnice
  • De obicei foarte organizati cu banii, strangatori chiar
  • Nu se simt amenintati personal de conflicte sau critici
  • Interesati in a rezolva conflictele
  • Isi iau in serios angajamentele si cauta relatii de lunga durata
  • Capabil sa mearga mai departe dupa ruperea unei relatii
  • Capabil sa administreze disciplina cand este necesar

“GARDIANUL” Puncte slabe

  • Au tendinta de a crede ca au mereu dreptate
  • Tendinta de a se implica si de a-i placea mereu sa fie responsabil
  • Nu sunt rabdatori cu ineficienta altora
  • Nu sunt naturali in legatura cu ceea ce simt ceilalti
  • Nu sunt buni in mod natural in a-si exprima simtamintele si emotiile
  • Pot sa-i raneasca pe ceilalti folosind un limbaj insensibil
  • Tendinta de a fi materialisti si orientati spre statut social
  • De obicei nu se simt bine cand schimba locul

“GARDIANUL” ca Iubiti

Cand un “GARDIANUL” spune ca face un lucru, poti conta pe faptul ca ei vor face totul pentru ca acel lucru sa fie facut. Ei cauta stabilitatea si siguranta in viata lor de familie, respenctandu-si angajamentul. Ei aduc in relatii un fel de a fi dependent de cei dragi, orientat spre traditie si siguranta. Sunt persoane foarte energice atunci cand isi indeplinesc datoriile.

“GARDIANUL” se simt de obicei foarte puternici pe pozitia celui care are dreptate si care, ar sti sa faca lumea un loc mai bun, daca ceilalti ar vrea sa ii asculte cu atentie si sa ii inteleaga. O astfel de incredere in sine este foarte buna de obicei, dar poate avea fi si un punct slab pentru relatia cu partenerul de viata. Ei trebuie sa inteleaga ca si ceilalti au lucruri de oferit si pot ajuta in felul lor chiar daca nu au exact aceleasi idei ca ale celor “GARDIANUL”. Daca nu vor putea sa faca asta cu toata lumea, macar sa o aplice acasa, cu cei dragi.

Sexual, cei “GARDIANUL” se prea poate sa fie robusti, atletici, entuziasti. Au tendinta sa fie traditionalisti, programand momentele de intimitate. Ei considera momentele intime ca pe o experienta fizica de apropiere mai degraba decat un fel de a-si exprima dragostea, afectiunea. Ei trebuie sa invete sa isi exprime sentimentele si emotiile fata de partener.

In multe feluri cei “GARDIANUL” sunt Protectori din fire. Le place sa protejeze familia si sunt destul de buni la asta. Partenerii lor vor aprecia foarte mult asta, dar este posibil sa simta si prea mult control care merge mana in mana cu aceasta dorinta puternica de protectia a celor dragi. Se intampla ca, din acest motiv, sa ajunga sa spuna partenerilor lor cum sa se comporte intr-o anumita situatie si asta nu suna chiar bine.

Ei sunt foarte onesti cu ceea ce simt si stiu sa isi arate si aprobarea si dezaprobarea la fel de spontan si natural. Le place sa petreaca timp in compania altora si le place ca partenerul lor sa ia parte la astfel de intalniri de socializare. Sunt interesati in special de orice eveniment care are legatura cu familia, munca sau orice organizatie din care un “GARDIANUL” face parte. Stiu sa isi “scoata familia in lume” cu mult entuziasm, dar numai dupa ce au incheiat lucrul.

“GARDIANUL” nu sunt in legatura naturala cu ceea ce simt ceilalti, avand chiar tendinta sa nu observe deloc simtamintele acelora. Aceasta poate crea probleme mai ales cu partenerii orientati spre simtaminte, afectivi, care se pot simti neglijati de “GARDIANUL”. Daca problema aceasta va fi discutata in cuplu ca o necesitate pentru trainicia relatiei si nu ca pe un moft a partenerului mai Afectiv, persoana “GARDIANUL” va intelege mai bine si va face eforturi in a se interesa mai des de simtamintele celuilalt.

Ei indeplinesc cu bucurie datoriile vietii si vor sa fie apreciati pentru asta. Acesta este cel mai mare cadou pe care partenerul poate sa li-l ofere: aprecierea.

Cei mai potriviti parteneri pentru “GARDIANUL” sunt ISTP sau INTP. Partea de Ganditor Extravert se potriveste cu dominanta unui Ganditor Introvert.

“GARDIANUL” ca Parinti

“GARDIANUL” iau rolul de parinti foarte in serios, bucurandu-se sa indeplineasca toate datoriile ce tin de acest rol. Ei vad meseria de parinte ca pe ceva firesc in viata, simtindu-se datori fata de umanitate cu acest rol. Ei stiu sa isi creasca copiii pentru a fi responsabili, independenti ca adulti.

“GARDIANUL” se asteapta ca parintii sa fie parinti iar copiii sa fie copii. Ei isi stiu bine atributiile si stiu sa aseze bariere ale disciplinei fata de copii. Ei nu au rabdare prea multa cu devierile de la reguli.

“GARDIANUL” nu au prea multa rabdare nici cu ineficienta sau cu dezordinea. Nu le place repetarea greselilor. Ca parinti se prea poate sa aiba probleme cu copii cu preferinte Intuitive sau Perceptive, ca si personalitate. “GARDIANUL” sunt foarte practici si nu inteleg valoare imaginatiei creative a copiilor Intuitivi. Ei nu vor avea rabdare nici cu copiii Perceptivi care amana finalizarea proiectelor, care se lasa purtati de val. Din aceasta cauza, cei “GARDIANUL” pot ajunge sa se manifeste foarte urat fata de copii, ei trebuind sa isi aminteasca ca nu este neapart la fel de bun pentru copii ceea ce este potrivit pentru ei, ca adulti “GARDIANUL”.

Oricare ar fi acele dificultati pe care un parinte “GARDIANUL” le poate intampina cu copii, ei isi vor accepta mereu copilul. Ei sunt puternic motivati spre a-si implini datoria de parinti si acest trebuie nu are nicio scuza.

Copiii unui “GARDIANUL” isi vor aminti de acesta ca de un parinte de incredere, strict, traditionalist, dar mereu doritor sa se sacrifice pe sine pentru binele copiilor sai.

“GARDIANUL” ca Prieteni

Desi un “GARDIANUL” tipic va aseza familia pe primul loc, ei isi pretuiesc prietenii si se pot bucura de compania lor. Le place sa petreaca timp cu altii, mai ales cu aceea care impart aceleasi idei ca ale lor. Este posibil sa imparta cu prietenii hobby-uri, timp de exercitii fizice. Le place sa isi petreaca timpul cu alti membri ai familiei, cu cei de la locul de munca sau din organizatiile din care pot face parte.

“GARDIANUL” sunt de obicei constienti de statutul lor social si apreciaza pe cei care par sa fi atins un nivel mai inalt al succesului social. Desi stiu cum trebuie sa se comporte in societate si stiu cel mai bine ce si cum trebuie sa faca in diferite situatii, ei sunt mai putin exigenti cu aceia pe care ii simt indivizi puternici.

“GARDIANUL” nu au rabdare cu cei frivoli si non-traditionalisti. La fel, cei care sunt Perceptivi Senzoriali, opusii lor, nu vor aprecia stilul critic, prea traditionalist pentru ei al celor “GARDIANUL”. Se pare ca “GARDIANUL” se potriveste cel mai bine ca prieteni cu un alt “GARDIANUL” sau cu persoane de orice tip conditia fiind: interese si scopuri comune.

“GARDIANUL” au tendinta de a fi entuziasti, isteti si plini de umor. Le place sa auda glume bune, dar le place sa le si spuna altora. Sunt apreciati de prieteni ca fiind de incredere si foarte saritori pentru anumite cauze comune.

Celor “GARDIANUL” le place sa fie promti, sa isi exprime parerea si sa fie responsabili si inzestrati cu autoritate. Isi pot tempera aceste tendinte in prezenta altui “GARDIANUL” pe care il stimeaza. Cu alte tipuri de personalitate, aceste tendinte ale lor pot deranja foarte mult.

“GARDIANUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “GARDIANUL”?

Persoanele care apartin tipologie “GARDIANUL” sunt caracterizate de inalte valori sociale de ordine si structura. In timpul vietii, ele ajung sa isi dezvolte seturi de evaluari si judecati, de standarde pe care le folosesc pentru a ierarhiza sirul de evenimente sau impresii asupra lumii. Aceste standarde sunt in mod principal legate de oameni, de societate. “GARDIANUL” sunt foarte atasati de valorile si principiile lor si resping orice persoana care le-ar ataca. Ei le urmeaza neconditionat pentru ca sunt siguri ca fara aceste valori nu ar putea sa se comporte adecvat in societate. Asa cum isi creeaza propriile reguli si sunt natural lideri, tot asa si ei respecta alte autoritati si sisteme de reguli. Devin foarte aspri daca cineva incearca sa le desconsidere sistemul valoric. Succesul inseamna pentru ei a putea trai dupa propriile valori si a crea principii care sa dureze, care sa-i ajute sa abordeze adecvat si coerent orice situatie din viata.

Caracteristici ale “GARDIANUL” ce trebuie dezvoltate

Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:

  • Cred foarte mult in a-ti face datoria si actioneaza astfel nu pentru anumite foloase cat pentru ca asa le dicteaza constiinta
  • Au de obicei o memorie foarte buna
  • Sunt lideri innascuti
  • Sunt buni strategi si jucatori de jocuri
  • Sunt buni cetateni si foarte constiinciosi
  • Sunt loiali familiei, prietenilor, tarii, etc.

Aceia “GARDIANUL” care si-au dezvoltat si partea Senzorialitatii Introverte intratat incat ei isi folosesc informatiile inmagazinate pentru a forma tot felul de principii comportamentale, au urmatoarele daruri:

  • Creeaza principii eficiente si echidistante care pot fi urmate neconditionat de oricine, aducand astfel un beneficiu major societatii
  • Pot forma grupul de politicieni de opozitie sau de judecatori
  • Ei isi traiesc viata in modul cel mai etic posibil
  • Sunt buni strategi si pot fi buni comandanti militari
  • Pot crea sisteme care reglementeaza comportamentul, capabile sa implineasca toate nevoile intalnite in viata. Astfel ajung sa fie impliniti pentru ca viata lor este organizata pe principii eficiente care dureaza.

Posibile domenii problematice

Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala

Cele mai multe puncte slabe ale unui “GARDIANUL” se datoreaza partii dominante de Ganditor Extravertit. In acest context, ei pot avea urmatoarele domenii problematice:

  • Pot sa nu fie constienti cat de nepasatori sunt fata de altii.
  • Pot ajunge sa-i preseze pe ceilalti sa adopte un anumit comportament pe motivul intaririi unui principiu bun de viata.
  • Pot sa respinga din principiu parerile altora fara sa le ia bine in considerare
  • Pot avea dificultati in a comunica gandurile si sentimentele lor
  • Pot avea dificultati in a intelege si a respecta simtamintele altora
  • Pot avea dificultati in a ierta oamenii si a purta resentimente
  • Pot sa isi piarda usor cumpatul
  • Pot fi intruzivi, doritori de control asupra vietilor celorlalti
  • Pot sa nu acorde prea multa importanta vietii particulare a cuiva
  • Pot sa nu realizeze impactul pe termen lung a comportamentelor lor.

Explicarea Problemei

Aproape toate caracteriticile problematice ale unui “GARDIANUL” provin din functia domininanta a laturii de Ganditor Extravert. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba in echilibru functiile dominante cu cele secundare. Astfel, functia de Ganditor Extravert trebuie contrabalansata cu cea de Senzorial Introvert pentru a-si atinge intregul potential in domeniul relational si profesional.

Daca senzorialitatea lor nu este bine dezvoltata, ei va subordona totul in viata principiului gandirii logice, a lucrului facut cum trebuie sa se faca. Daca vor observa comportamente care nu se incadreaza setului lor de valori si principii, vor respinge imediat orice initiere de dialog cu astfel de persoane care se comporta ca atare. Ei pierd abilitatea de a analiza corect informatiile noi si astfel pierd capacitatea de asociere creativa cu altii. Dar cel mai important, pierd capacitatea de a se conecta la sinele real, interior care are nevoie de asociere, de comuniune nu doar de reguli si principii eficiente dupa care sa isi conduca existenta. Ei au asteptari mari, ca persoanele din jur sa ii urmeze, sa ii conduca pentru ca ei stiu cum trebuie facute mai bine lucrurile. Si de multe ori asa si este, doar ca ei exclud colaborarea si oferirea satisfactiei celorlalti ca si ei conteaza cu adevarat in viata unui “GARDIANUL”. De aceea, acest fel de lideri nu sunt foarte populari, iar in viata privata pot pierde pe cei dragi, tragic fiind faptul ca de multe ori ei nici nu sunt constienti de ceea ce produc.

Daca nu compenseaza latura de Ganditor cu o interactiune sociala pozitiva, pot deveni cicalitori, perfectionisti, pot controla vietile altora si pot induce lipsa stimei de sine la altii. Cand sunt respinsi social, femeile pot ajunge sa nu se mai respecte pe sine, iar barbatii “GARDIANUL” vor deveni si mai rigizi si mai ascultatori de standarde.

Gandirea extraverta este o functie care creeaza structuri si principii logice in viata cuiva. Aceasta ajunge sa fie o forma de judecare, de evaluare moralizatoare a oamenilor daca nu este contrabalansata de un relativism si toleranta venite prin senzorialitatea introverta. Caracteritica cea mai puternica a unui “GARDIANUL” este inalta etica dupa care isi conduce viata. Daca exista un principiu bun, atunci acesta trebuie urmat, este vorba unui “GARDIANUL”. Ei nu asteapta nicio recompensa pentru faptul ca traiesc astfel, ei respecta principiile neconditionat, din constiinta. Ei sunt practic piatra unghiulara, de sustinere a intregului edificiu legal. Din intentii curate, ei au mult de oferit societati chiar ca promotori si creatori de valori si principii.

Senzorialitatea Introverta, ca functie secundara a unu “GARDIANUL”, este cea care ajuta la observarea obiectiva a evenimentelor, a oamenilor, cea care culege date, le stocheaza si nu se grabeste sa fie declarativa sau evaluativa. Pentru “GARDIANUL”, aceasta enorma baza de data pe care o colecteaza va fi folosita doar la crearea de norme de reglementare nu si la cunoasterea mai apropiata, mai umana a semenilor.

Solutii

Un “GARDIANUL” interesat de dezvoltare sa, va trebui sa suspende orice activitate care are legatura cu judecarea celorlalti sau cu evaluarea pana nu au suficiente date si cunostinte despre persoane sau fapte. Un “GARDIANUL” flexibil nu se va teme sa reanalizeze si sa reevalueze fapte, concluzii. Practicand acest fel de comportament, va fi mai adaptabil si mai apropiat de oameni.

De exemplu, o doamna “GARDIANUL” se plangea ca doamna care face curatenie ia bani si nu a facut nimic pentru ca nu vede casa foarte bine curatata. Pentru ea, acea femeie incalcase un principiu si anume acela de a lua bani si a nu face munca pentru care acei bani erau destinati. Acea persoana incalcase principiu prin a nu face munca de curatenie. Cand am intrebat-o pe doamna “GARDIANUL” daca ii explicase femeii care erau standardele si asteptarile ei legate de curatenie, doamna “GARDIANUL” mi-a rapsuns ca nu ii spusese nimic despre acestea pentru ca femeia era femeie de curatenie si trebuia sa stie ce are de facut. Problema s-a rezolvat in momentul in care femeii care facea curatenie i s-au dat mai multe indicatii si sugestii. Blocajul persoanei “GARDIANUL” pe evaluare si critica este evident. Ea interpreta activitatea femeii ca neprofesionala, o clasificase si o platea ca atare, fara sa se gandeasca si la alte posibile explicatii sau solutii.

Mai degraba decat sa respinga informatia noua si sa o clasifice, doamna “GARDIANUL”, daca avea senzorialitatea introverta mai dezvoltata, s-ar fi gandit la posibile explicatii si interpretari care ar fi ajutat-o sa comunice din prima nemultumirile ei, in loc sa traga concluziile de-a gata. Intorsura de situatie, a ajutat-o sa isi redefineasca principiile si sa faca fata unor provocari viitoare, legate de comunicare si de diferentele de interpretare pe care le au oamenii referitor la ceea ce au de facut.

In general, dezvoltarea senzorialitatii introverte este cheia reusitei optimizarii eficiente a principiilor pe care un “GARDIANUL” le are si le cauta. Va deschide de asemenea usa spre noi interpretari legate de comportamentul oamenilor si ii va transforma in persoane mai sociabile si mai agreabile.

Unii “GARDIANUL” au dificultati in adaptarea la societate. Ei au de cele mai multe ori asteptari nerealiste fata de comportamentul oamenilor, incercand sa-i controleze, desconsiderandu-le motivatiile lor. De multe ori ajung sa ignore exceptiile sau faptele pentru a nu renunta la anumite principii personale. Iata cateva sugestii practice pentru dezvoltarea partii senzorial introverte a personalitatii lor:

  • Incearca sa aduni toate faptele sau datele valabile inainte de a judeca sau de a trage concluzii. Intreaba daca ai probleme, nu interpreta singur. Afla daca ai inteles sau nu bine mesajul pe care ceilalti il transmit.
  • Fii doritor de a crea noi principii si a schimba daca este nevoie anumite reguli atunci cand apar informatii noi.
  • Daca devii furios, iesi la o plimbare. Daca supararea iti controleaza actele, vei pierde. Calmeaza-te si incearca sa porti un dialog normal.
  • Incearca sa identifici tipul de personalitatea a altora. Aminteste-ti ca fiecare are ceva de oferit.
  • Aminteste-ti ca tu ai cel mai mult de invatat de la acei oameni care sunt diferiti de tine. Ei au ceva de oferit nou, indiferent de cat de greu iti este sa vezi asta la inceput.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “GARDIANUL”

  1. Hraneste-ti punctele forte! Ti s-a dat darul sa creezi logica, ordine si principii etice care transced experienta personala. Lasa ca aceste principii sa fie la fel de bune si de folos si pentru altii, de aceea creeaza-le si cu respect si consideratie fata de nevoile lor.
  2. Confrunta-ti punctele slabe! Rezista tentatiei de a judeca repede si aminteste-ti de faptul ca trebuie sa iei in considerare si sentimentele celoralti.
  3. Vorbeste prin fapte sau scrie un biletel pentru a-ti clarifica mintea si a nu ajunge confuz.
  4. Ia in considerare orice informatie, nu ignora fapte sau idei pentru a sustine principiile tale. Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles!
  5. Cand te enervezi aminteste-ti ca ai sa pierzi. Pasiunea ta pentru principii este absolut admirabila, dar devine distrucitva cand o aplici rigid sau cu nervi. Asta raneste pe altii si distruge relatii.
  6. Fii tu insuti in relatie. Nu vei fi prea cald sau mamos vreodata, fiind tipul care are legaturi cu altii mai mult pe cale cerebrala. Dar, pentru cei apropiati nu este de ajuns. Invata sa iti exprimi dragostea si respectul in termeni pamanteni.
  7. Bazeaza-te pe tine insuti. Nu da vina pe altii sau pe problemele din viata ta. Nimeni nu are mai mult control asupra vietii lui decat el insusi.
  8. Fii umil. Judeca-te pe tine la fel de mult ca pe altii, cel putin.
  9. Rezista tentatiei de a-i judeca pe altii. Nu poti sa-i fortezi pe altii sa adere la felul tau de a gandi. Poti crede ca stii ce este mai bine pentru ei. In loc sa ii judeci, incearca sa folosesti aceasta analiza la crearea de principii mai bune, mai impartiale.
  10. Petrece ceva timp singur. Incurajeaza-ti partea introverta din tine.

Descarcă programul.