Generalul

Cel mai responsabil “fac ceea ce trebuie facut si cat mai bine”

Introvertit, Senzorial, Ganditor, Judecator.

(Senzorialitate Introverta cu Gandire Extroverta)

Ca un “GENERAL”, modul dominant de orientare a atentiei este unul spre lumea interioara, unde analizezi lucrurile prin cele cinci simturi. Secundar, atentia este orientata spre lumea exterioara, unde analizezi lucrurile in mod rational, logic.

Persoanele “GENERAL” sunt destul de tacute si rezervate, interesate intr-o viata linistita si stabila, sigura. Au un puternic simtamant intern al datoriei care le confera un aer foarte serios si motivatia sa duca la bun sfarsit ceea ce au inceput. Organizati si metodici cu ceea ce au de facut, ei pot reusi indiferent de domeniul sau sarcina pe care o au de abordat.

Un “GENERAL” este foarte loial, credincios si de incredere. Ei acorda mare valoare onestitatii si integritatii de caracter. Sunt cetateni buni care fac ceea ce este asteptat ca ei sa faca pentru familie si pentru comunitate. Chiar daca iau lucrurile foarte in serios, ei sunt inzestrati cu un puternic simt al umorului pe care il foloseste din plin cu cei apropiati sau la locul de munca.

“GENERAL” au tendinta de a crede in legi si traditii si are aceleasi asteptari de la ceilalti. Nu se simt bine cand se incalca legea. Ei pasesc in afara legii sau regulilor doar daca vad un motiv destul de intemeiat pentru a face asta. Cei, care nu au parte intuitiva foarte bine dezvoltata, au tendinta sa devina obsedati cu structura, forma lucrurilor si vor sa faca totul ca la carte.

Cei “GENERAL” sunt oameni de incredere si stiu sa duca la bun sfarsit ceea ce au inceput. Din acest motiv lucreaza mai mult, acoperind si sarcinile altora. Ei trebuie sa isi pretuiasca timpul lor mai mult si sa invete sa spuna si “nu”.

Persoanele “GENERAL” vor lucra perioade lungi de timp si vor investi o mare cantitate de energie pentru a indeplini orice sarcina pe care o considera la fel de importanta ca implinirea unui scop mare. Totusi ei vor rezista in a investi aceasta energie in lucruri care nu au mare valoare teoretica sau practica. Ei prefera sa lucreze singuri dar lucreaza bine si in ehipa atunci cand situatia o cere. Le place sa le fie recunoscute meritele si efortul si le place de asemenea si functiile de conducere sau de coordonare. Ei se simt putin atrasi de teorie sau lucruri abstracte mai ales daca nu vad nicio finalitate practica.

Cei “GENERAL” au un mare respect pentru fapte, mai ales pentru cele rodnice. Au o inregistrare impresionanta a faptelor lor sau a celorlalti pe care o colectioneaza prin cele cinci simturi, prin senzorialitatea lor. Pot avea dificultati in a intelege o idee sau vreo teorie care este diferita de perspectiva lor, dar atunci cand le este aratata importanta pe care ideea o are pentru persoane pe care “GENERAL” le respecta, acea idee devine fapt, devine un imperativ pe care “GENERAL” o va internaliza si o va promova.

Persoanele “GENERAL” sunt natural orientate spre sentimenele lor si spre sentimentele celorlalti. Fiind perfectionisti, ei au tendinta sa ii considere si pe altii la fel, sa ia efortul altora ca fiind de la sine inteles, tot asa cum si ei considera ceea ce fac ca fiind normal si usor. Ei au nevoie sa isi aminteasca ca din cand in cand sa mai multumeasca celorlalti pentru ceea ce ei fac si sa nu mai considere efortul lor ca pe ceva implicit si usor de facut, asa cum il considera pe al lor insisi.

Se poate ca “GENERAL” sa se simta inconfortabil sa isi exprime simtamintele si emotiile in fata celorlalti. Cu toate acestea, sentimentul datoriei si abilitatea de a vedea repede ceea ce este de facut ii ajuta sa treaca pentru retinerea emotionala naturala si devin cat se poate de grijulii, incurajand pe cei pe care ii iubesc. Atunci cand realizeaza nevoia emotionala a celor apropiati, persoanele “GENERAL” depun tot efortul pentru a fi alaturi de cei dragi.

O persoana “GENERAL” este foarte loiala. Traditionalista si orientata spre familie, o persoana INTJ va face totul pentru ca familia lor sa fie cat mai reusita. Cei “GENERAL” sunt parinti responsabili, le pasa sincer de cei apropiati chiar daca sunt stangaci uneori in a-si exprima afectiunea. Ei prefera sa isi arate afectiunea mai mult prin fapte decat prin cuvinte.

Cei “GENERAL” au abilitati deosebite de a considera orice sarcina ca fiind una foarte importanta, organizand-o foarte bine si ducand-o la bun sfarsit. Sunt foarte constiinciosi si nu permit niciunui lucru sa stea in calea implinirii obiectivelor lor. Nu sunt prea bucurosi de implinirile lor, considerandu-le ca naturale si ca lucruri care trebuiau facute.

“GENERAL” au un simt dezvoltat al spatiului si a functionalitatii si au pareri artistice. Se prea poate sa aiba case mobilate cu gust si foarte bine intretinute si foarte curate. Ei sunt constienti de abilitatile lor de structurare, ordine si curatenie si fac uz din plin de acestea in caminul lor.

Sub imperiul stresului, persoanele “GENERAL” pot ceda in mod catastrofal si nu vor vedea nimic altceva decat greseli si dezastre. Se vor acuza de lucruri pe care ar fi putut sa le evite sau sa le faca altfel. Isi vor pierde calmul si rezonabilitatea si vor deveni foarte depresivi.

In general, cei “GENERAL” au un mare potential, fiind capabili, logici, rationali, indivizi foarte eficienti, constiinciosi, cu o mare dorinta de a promova siguranta si un mod de viata pasnic. In viata vor implini ceea ce isi propun, datorita energiei investite la orice pas pentru indeplinirea sarcinii.

  1. Stie sa aleaga in mod inteligent si exact cel mai bun din sistemele, abordarile existente, manifestand in aceasta intransigenta care ajunge pana la incapatanare, se lupta pentru implementarea lui, refuza categoric tot ce nu adauga nimic la el, aduce acest sistem pana la starea ideala, te poti intru totul bizui pe el in ceea el priveste realizarea sistemului, chiar daca el e schimbator, evita improvizarile, se pregateste cu grija pentru luare de cuvant, referat, orice lucru de raspundere.
  2. Niciodata nu dispera si nu se lasa stapanit de iluzii, e intotdeauna la fel de egal, calm, logic, este un om modest, nu are inclinatii spre divagari fanteziste si nici la altii nu-i place ingamfarea intelectuala si sentimentalitatea desarta, acorda importanta amanuntelor, stie sa le generalizeze si sa traga concluzii, avertizeaza pe ceilalti impotriva unei explicatii simpliste a legilor existentei doar prin factori generali, integrali , neluand in considerare factorul uman, individul.
  3. Are tendinta de a analiza profund probleme inguste stabileste cu grija legatura lor cu cele studiate anterior, stie sa aplece urechea la ce spune interlocutorul sau si sa deduca chiar si din relatari fragment re esenta celor expuse, simte starea de spirit a interlocutorului, adesea se pricepe sa asculte pe doi deodata; are o norma inalta a solitudinii, citeste putin, dar mediteaza mult, aceasta este starea sa preferata, intotdeauna gaseste aplicarea practica a cunostintelor, actiunile sale par paradoxale ai imprevizibile celor care nu stiu sa inteleaga pana la capat situatia, vede iesirea acolo unde altii nu o remarca.
  4. Este destul de inchis si discret, nu-i place sa se afle in centrul atentiei, in relatiile cu oamenii e delicat si discret, dar resimte totusi nevoia de ascultatori, prin consecventa in realizarea propriului sistem trezeste admiratia oamenilor, atunci cand vede ceva precis iar altii vad gresit el devine agresiv; este incapatanat, nu accepta compromisuri, ca sef este inclinat sa stranga surubul, ars tact, simte oamenii, dar ii priveste ca instrumente, simpatiile si antipatiile personale nu-l influenteaza, importante sunt rezultatele, subordoneaza morala logicii.
  5. E darz, fara capricii, stie sa se stapaneasca, nu cheltuieste timpul cu treburile casnice, prefera sa-si ascunda senzatiile: foamea, oboseala, durerea, frica (copilul bolnav nu suspina pentru a nu traumatiza pe mama lui), munceste calm, sigur si sistematic, fara caderi si elanuri.
  6. Nu-si ascunde preferintele, uneori se pare ca le demonstreaza in mod expres, nu lasa sa treaca neobervata nici o persoana de sex opus; apreciaza sentimentele celor din jur numai dupa manifestarile lor exterioare, cum se uita partenerul la el, cum vorbeste cu el, de aceea greseste destul de usor, si ia drept sentimente ale partenerului dorinta sa de a fi iubit, e constient de acest fapt, de aceea e neincrezator si banuitor.
  7. De regula e ambitios, cauta sa detina un anumit post, sa ocupe o anumita pozitie in societate, in ierarhia functiilor, dar in aceasta il impiedica adesea firea sa inchisa, timiditatea; pune la suflet atat aprecierea cat si critica, traieste dureros insuccesele dar prefera sa nu se exteriorizeze in aceasta privinta, avand un sentiment acut al dreptatii e exigent fata de sine si de ceilalti, simpatiile sale sunt constante si profunde desi putin numeroase, nu suporta familiaritatea, pe oamenii agresivi si batjocoritori, desi nu intra in polemica cu ei.
  8. Il irita in disputa oamenii tacuti, pentru el importanta este informatia, daca nu o obtine, devine banuitor, adesea poti auzi de la el reprosul “De ce nu-mi spui nimic?” are nevoie ca sa fie ajutat sa-si imparta timpul, sa-i se creeze o dispozitie pentru lucru, inaintea unei luari de cuvant importante e uneori util pentru el sa asculte o anumita piesa muzicala.
  9. E extrem de inventiv in descoperirea unor noi forme ale obiectelor, poate fi un bun artist, meserias, disigner, creator de moda, ii place sa faca cadouri dar nu cu ocazia unor aniversari, care se fac din obligatie, are grija ca partenerul sau sa aiba tot ce-i trebuie, se imbraca foarte modest, logic, dar pe partener cauta sa-l imbrace foarte elegant, chiar luxos, sa-l faca remarcat, si o face ca paravan pentru propria sa fire introvertita; barbatii poarta barba pe care cand o lasa, cand o tund.
  10. E inclinat sa creeze pe un anumit teritoriu un spatiu inchis al unor lucruri personale, in care fiecare lucru isi are locul sau, nu-i place daca cineva se amesteca in aceasta lume, de exemplu daca ii muta lucrurile dintr-un loc in altul, fiindca prin aceasta se tulbura armonia, acasa la el este de obicei o ordine ideala, hainele si le imparte foarte strict in haine de purtare si de iesire in oras, painea, salamul taiate oricum il irita.
  1. Gandirea sa e foarte logica, consecventa, luand cuvantul pune intrebari celor de fata si apoi raspunde el insusi la ele, apreciaza tot ce observa multilateral si in expresie numerica, cantitativa, dupa parerea sa orice om poseda un anumit sistem de vederi, dac acesta nu se potriveste cu al lui il dezaproba, da devada de multe ori de pedantism.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “GENERAL”:

Dominant: Introvertit Senzorial
Secundar: Extravertit Ganditor
Tertiar: Introvertit Afectiv
Inferior: Extravertit Intuitiv

Cariera pentru “GENERAL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“GENERAL” are urmatoarele caracteristici generale:

  • Valorizeaza stabilitatea, traiul linistit
  • Va lucra mult si cu daruire sa implineasca sarcinile
  • Loial si credincios
  • Stabil, practic si realist
  • Preocupat de familie
  • Nu ii place sa faca lucruri care nu au sens pentru el
  • Nu-i place teoria abstracta daca nu vede si partea aplicativa a ei
  • Lider innascut
  • Prefera sa lucreze singur dar lucreaza bine si in echipa cand este nevoie
  • Foarte bun observator, analizeaza lucrurile prin simturi si le stocheaza sub impresii personale
  • Vast, bogat depozit interior de fapte, lucruri pe care le coreleaza pentru a intelege problemele pe care le intalnesc in viata
  • Are un respect profund pentru fapte si informatii concrete
  • Ia decizii in mod obiectiv, folosind logica si o gandire rationala
  • Nu ii place schimbarea daca nu vede si parte benefica a ei
  • Are o parere puternica despre cum trebuie facute lucrurile
  • Apreciaza structura, mediile bine organizate
  • Are un standard ridicat pentru comportamentul personal si comportamentul celorlalti
  • Nu este natural pe aceeasi lungime de unda cu simtamintele celorlalti
  • Capabil sa faca orice daca isi pune mintea
  • Preocupat de binele comunitatii, cetatean model.

Persoanele “GENERAL” au o caracteristica a personalitatii lor care ii face sa fie avantajati si sa aiba suces in cariera: perseverenta. Un “GENERAL” poate sa faca aproape orice din ceea ce decid sa faca.

Totusi, sunt domenii in care exceleaza. Ei vor fi fericiti in meserii care necesita abilitatile lor organizatorice si puterea lor de concentrare pentru a crea ordine si structura. Se pare ca ei se potrivesc foarte bine in departamentul managerial si executiv al marilor corporatii.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile cariere pentru “GENERAL”:

  • Manager de afaceri, birou executiv
  • Contabil, inspector financiar
  • Lucrator in politie, detectiv
  • Judecator
  • Avocat
  • Doctor
  • Programator IT, specialist IT
  • Lider militar
  • Agent sau manager de vanzari de imobiliare.

“GENERAL” – Relatii interpersonale

Persoanele “GENERAL” sunt de incredere si odata ce si-au dat cuvantul, este o problema de onoare sa si-l respecte. Ei sunt foarte loiali si devotati relatiilor din moment ce si-au dat consimtamantul. Ei sunt motivati intrinsec sa isi indeplineasca datoriile si responsabilitatile si vor face aceasta neobositi. Vor face ce pot mai bine sa isi indeplineasca diferitele roluri cu care se intalnesc in viata. Pot avea dificultati in a-si arata caldura, simtamintele, dar deseori ei sunt destul de profunzi. Mai presus de orice altceva, ei detin medalia pentru Efortul depus. Persoanele din aceasta tipologie vor investi multa munca pentru a-si atinge scopurile care sunt importante pentru ei. Daca a avea o relatie sanatoasa se afla printre aceste scopuri, fiti siguri ca un “GENERAL” va reusi si in aceasta privinta.

“GENERAL” – Puncte tari

  • Isi onoreaza cu succes promisiunile
  • Ia in serios toate rolurile care apar intr-o relatie
  • De obicei sunt capabili sa comunice ceea ce gandesc cu multa precizie
  • Buni ascultatori
  • Sunt foarte buni in administrarea banilor, economicosi
  • Au puterea sa inteleaga in mod constructiv critica
  • Au abilitatea de a tolera situatiile conflictuale fara fluctuatii emotionale
  • Capabil sa administreze sanctiuni si critici cand este nevoie

“GENERAL” – Puncte slabe

  • Tendinta de a crede ca au mereu dreptate
  • Se implica in conflicte crezand in metoda “castig-pierzi”
  • Nu sunt natural pe aceeasi unda cu simtamintele celorlalti
  • Valorizarea ordinii si structurii poate fi prea rigida pentru ceilalti
  • Posibil sa nu ofere suficienta lauda si incurajare celor dragi.

“GENERAL” ca Iubiti

“GENERAL” sunt parteneri loiali, devotati care vor face tot ce posibilul ca relatiile lor sa fie o reusita. Isi indeplinesc cu bucurie rolurile pe care o relatie le implica pentru ca, in general, ei sunt foarte buni in a realiza tot ceea ce isi propun. Deci, daca isi propun sa aiba o relatie reusita, este foarte probabil sa reuseasca acest lucru. Daca nu au adaugat acest obiectiv pe lista lor interna de responsabilitati, este posbil sa priveasca relatiile dintr-o perspectiva traditionalista, practica, doar bine organizata.

Sexual, persoanele “GENERAL” vor aborda intimitatea mai degraba dintr-o perspectiva fizica, decat ca o expresie a dragostei si afectiunii. De obicei au probleme in a-si arata cele mai profunde simtaminte. Ei vor programa momentele de intimitate fizica si, este posibil sa fie foarte traditionalisti in privinta rolurilor jucate in acest domeniu. Barbatii isi vor impune punctul de vedere in fata sotiilor, iar femeile “GENERAL” vor fi la fel de traditionaliste urmand parerea sotilor lor. Ceea ce nu este sigur, bine stabilit produce disconfort unui “GENERAL”.

“GENERAL” nu se simt amenintati de critica constructiva si de situatiile de conflict. Au un mare respect pentru fapte si isi bazeaza argumentatia pe realitati si pe logica. In consecinta, le este foarte greu sa admita existenta si a altui punct de vedere diferit de al lor. Cand sunt implicati intr-o disputa, tind sa isi ia aliati pentru a convinge mai usor pe cei care nu cred in punctul lor de vedere. Ei pot sau nu sa aiba dreptate, dar siguranta de sine va zdruncina cu siguranta parerile celorlalti.Aceasta ii face sa ajunga la solutii de genul “castig-pierzi” care nu sunt deloc convenabile pentru partenerii lor. Increderea de sine de nezdruncinat poate sa transmita partenerului mesajul ca nu valoreaza prea mult din moment ce niciodata nu are dreptate. Daca au un partener cu tendinte Afective, pot ruina lumea interioara a acestuia, mai ales ca un astfel de tovaras de viata fuge de conflicte si de logica argumentativa.

Din moment ce un “GENERAL” ia decizii bazandu-se pe functia sa de Ganditor mai degraba decat pe cea de Afectiv, ei nu or sa aprecieze prea mult nevoile emotionale zilnice ale partenerului. Pentru partenerii care asteapta aprecieri si incurajari, relatia cu un “GENERAL” poate deveni o problema greu de rezolvat. Un “GENERAL” trebuie sa isi aminteasca in permanenta ca ceilalti au astfel de nevoi emotionale, de apreciere si incurajare chiar daca nu ei nu simt la fel.

“GENERAL” sunt in general foarte capabili si eficienti cu tot ceea ce isi propun sa faca in viata. In consecinta, partenerii lor de viata ii vor aprecia foarte mult pentru asta, trecand peste anumite alte inconveniente care ar putea aparea in relatia lor cu un “GENERAL”. Ei ar face bine sa adauge pe lista lor interioara si nevoia partenerului de apreciere si cuvinte afectuoase si, din momente ce este atat de silitor cu alte multe lucruri, sa invete sa indeplineasca si aceste nevoi intr-o relatie. Cei care inteleg aceasta, vor avea relatii foarte reusite.

Natural ei se potrivesc bine cu aceia care au ca functie dominanta a personalitatii lor o Senzorialitate Extroverta, adica cei din tipologia ESFP sau ESTP.

“GENERAL” ca Parinti

“GENERAL” sunt parinti devotati care vor depune tot efortul pentru a-si creste copiii intr-o atmosfera calda, confortabila securizanta, ajutandu-i sa devina buni cetateni ai societatii si ajutandu-i sa-si gaseasca locul lor in viata. Acestea sunt cele mai mari scopuri ale lor pentru copii.

De-a lungul incursiunii spre implinirea acestui scop, ei se asteapta sa fie tratati cu respect de catre copii. Ei sunt foarte buni protectori ai copiilor, indeplinind toate cerintele rolului de parinte fara sa se vaite. De aceea asteapta de la copii ascultare si respect si nu vor avea prea multa rabdare cu altfel de comportamente.

Cand este nevoie de sanctiune si disciplinare, un parinte “GENERAL” poate sa actioneze fara prea multa remuscare. Ei inteleg sanctiunea ca pe o datorie de parinte pentru a atrage atentia copilului asupra a ceea ce nu trebuie sa faca, toate fiind facute in numele unei cauze nobile ca datorie si buna educatie. Ei vor aseza datoria mai presus de sentimentele personale.

Este posibil sa aiba o problema in a oferi suport emotional copiilor. Avand asteptari inalte de la sine, persoanele “GENERAL” cer acelas lucru si de la copii, uitand ca acestia au nevoie de incurajare si suport. Parintii care au un copil cu dominanta Afectiva ca personalitate, care recunosc o sensibilitate mai mare la copiii lor, trebuie sa invete sa creeze confortul emotional cerut de acestia.

Persoanele “GENERAL” vor crea pentru copiii lor un mediu sigur, securizant, cu roluri si reguli bine definite. Chiar daca la varsta adolescentei pot aparea conflicte din cauza rolului protector al parintelui, copiii cu parinti “GENERAL” isi amintesc de acestia ca fiind oameni de treaba, interesati de implinirea nevoilor lor, punand deasupra dorintelor personale necesitatile copiilor.

“GENERAL” ca Prieteni

Desi prietenia nu ocupa un loc important in lista de prioritati a unui “GENERAL”, ei fac eforturi in a mentine relatii de prietenie mai ales cu aceia care au interese si preocupari asemanatoare cu ale lor. Persoanele “GENERAL” nu au prea multa rabdare cu cei foarte diferiti de ei.

Modul lor obisnuit de a fi este unul foarte serios, lor le place sa se si distreze mai ales in compania celor extravertiti care inspira optimism si buna dispozitie, desi, de obicei, se ajunge ca acestia sa-i enerveze pe cei “GENERAL”. Ei dispretuiesc un mod de viata orientat spre placeri prezente, imediate, chiar daca uneori ajung sa-i invidieze pe cei care pot trai asa. Respectul lor pentru reguli si traditie ii face sa nu aiba prea multi prieteni in special de genul senzorialilor perceptivi.

“GENERAL” – Dezvoltare personala

Ce Inseamna Succesul pentru un “GENERAL”?

Oamenii cu tipul de personalitate “GENERAL” sunt seriosi, metodici, analitici si muncitori. Ei depoziteaza cunostintele castigate din diferite experiente si le folosesc pentru a aborda noi probleme si idei. Ei vor lucra la o problema pana vor reusi sa ajunga la o concluzie. Ei lucreaza in vederea indeplinirii unor obiective stabilite; obiectivitatea lor analitica le da tendinta sa ia decizii orientate spre teluri si care nu reprezinta preocupari individuale.

Se simt inconfortabil cu idei care sunt complet noi pentru ei sau care sunt in totalitate de natura teoretica. Daca nu au o experienta directa cu noul concept nu au instrumentele necesare pentru a sti cum sa rezolve sau cum sa priveasca problema respectiva. Au nevoie sa utilizeze cadrul unui nou concept inainte de a putea sa ocupe de el. Un “GENERAL” cu experienta este, de obicei, o persoana foarte capabila si poate fi un manager excelent.

“GENERAL” pretuiesc foarte mult abordarea de genul “incercat si adeverit” si sunt reticenti la idea de a adopta noi sisteme decat daca experienta directa dovedeste validitatea noului sistem. Ei internalizeaza si pretuiesc regulile si structurile societatii in care traiesc si dezaproba comportamentele care nu se adapteaza acestora.

“GENERAL” pun mare valoare pe pietrele de temelie ale societatii, cum ar fi Familia, Serviciul si Biserica. Natura lor muncitoare si dedicata este bine dezvoltata pentru a sustine astfel de institutii. Sentimentul de succes al unui “GENERAL” depinde de posibilitatea sa de a-si putea folosi experienta in interesul unei institutii si, de asemenea, la nivelul structurii si lipsei de haos din viata sa si pentru sanatatea si bunastarea familiei sale sau a altei structuri sociale.

Caracteristici ale “GENERAL” ce trebuiesc dezvoltate

Ca “GENERAL” sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti fi mai multumit cu rolul dumneavoastra.

Majoritatea tipului “GENERAL” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

  • Dorinta lor de a executa sisteme cunoscute impotriva faptelor concrete ii face fericiti bucata cu bucata prin cantitati mari de munca de rutina.
  • Cu respectul lor pentru reguli si ordine, pretuiesc onestitatea si integritatea si cauta sa traiasca cu aceste idealuri.
  • Un “GENERAL” are o atitudine “lipicioasa”. El nu se teme de munca asidua si va face eforturi considerabile pentru lucrurile care il intereseaza foarte mult. Aceasta persistenta il va ajuta sa reuseasca sa isi atinga scopurile propuse.
  • Valoarea unui “GENERAL” pentru structurea sociala il face mai interesat sa fie mai sociabil decat mai Introvertit.

“GENERAL” care si-au dezvoltat Gandirea Extravertita isi vor completa interesul pentru datele concrete in lumea sa interioara, interes ce va ajuta la bunastarea intregii lumi, mai ales in ceea ce priveste sustinerea sistemelor sociale si traditiilor. Acesti “GENERAL” se vor bucura de urmatoarele calitati:

  • Vor trece dincolo de speranta ca altii vor trebui sa urmeze regulile si vor incerca sa mentina ei insisi aceste standarde prin daruire si munca asidua.
  • Sunt dedicati in mentinerea relatiilor personale, fapt ce ii face sa respecte diferentele individuale.
  • Vor folosi depozitul lor interior de fapte in beneficiul unei institutii sau al societatii, mai degraba decat pentru a satisface propriile interese.
  • Cu cat isi vor dezvolta mai mult Gandirea Extravertita, cu atat mai buni vor fi in strategii. Ei vor putea sa gandeasca mai multe posibile solutii la diferite probleme.
  • “GENERAL” se simt deseori inconfortabil cu deciziile bazate pe valori mai degraba decat pe criterii obiective, dar cu cat isi dezvolta mai mult Gandirea Extravertita, cu atat vor putea sa isi foloseasca mai bine Simtul Introvertit ca forta pozitiva si nu ca una strict negativa. Asta le va permite sa inteleaga o judecata de valoare care este bazata pe perspectiva personala si nu pe obligatia sociala.

Potentiale Domenii Problematice

La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara “rau”, nu ar exista “bine”. Fara “dificil”, nu ar mai fi “usor”. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.

Majoritatea caracteristicilor slabe ce se gasesc la “GENERAL” se datoreaza functiei lor dominante, Simtul Introvertit, care preia controlul personalitatii pana la punctul in care toate celelalte functii sunt folosite ca sa apere cererile Simtului si nu in scopul de a crea un echilibru. In asemenea cazuri, un “GENERAL” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

  • Dragostea excesiva pentru mancare si bautura
  • Lipsa interesului in privinta celorlalti oameni sau a relationarii cu acestia
  • Ocazional afiseaza emotii inadecvate
  • Egoism general si tendinta de a isi purta singur de grija
  • Foloseste judecati pentru a respinge opiniile si perspectivele celorlalti inainte sa le inteleaga cu adevarat
  • Ii poate judeca pe ceilalti in loc sa se judece pe sine
  • Poate privi ideile si oamenii din lumea externa cu scopul stabilit de a invinovati
  • Poate deveni sclavul propriei rutine si al modului de a face totul “ca la carte” pana in punctul in care nu poate accepta nici o deviere de la aceste moduri.
  • Poate avea dificultati in exprimarea gandurilor si sentimentelor fata de ceilalti

Explicatii Ale Problemelor

Majoritatea problemelor descrise mai sus sunt rezultatele Simtului Introvertit care a preluat personalitatea “GENERAL” si a dus-o pana la punctul in care toate celelalte laturi au devenit supusele Simtului Introvertit. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba un echilibru bun intre latura dominanta si cea auxiliara. Pentru un “GENERAL”, dominanta Simtului Introvertit trebuie sa fie foarte bine sustinuta de latura auxiliara, Gandirea Extravertita. Daca Gandirea Extravertita exista doar ca sa sustina dorintele Simtului Introvertit, atunci nici una din laturi nu este folosita la adevaratul sau potential.

Simtul Introvertit este o latura a personalitatii care aduna constant informatii si le stocheaza intr-un fel de baza de date informationala unde pot fi accesate pe viitor. Ca jucator dominant al personalitatii, are efectul de a bombarda constant psihicul cu noi informatii. De indata ce este perceput ceva nou, este adaugat unui vast “depozit” de date ale Simtului Introvertit. Simtul Introvertit nu analizeaza el insusi informatiile pentru a le intelege sau a le conecta – doar le preia ca informatii. Pentru ca acestea sa poata fi sortate si utilizate, trebuie aplcata o functie de gandire. Aceasta functie analizeaza si ordoneaza datele.

Cand Simtul Introvertit este prea dominant sau Gandirea Extravertita nu este dezvoltata suficient, vedem un “GENERAL” care foloseste Gandirea Extravertita ca sa aranjeze o lume individuala in asa fel incat Simtul Introvertit sa poata domni fara a intampina obstacole. Aceasta poate include respingerea importantei relatiilor, sau a oricarui lucru care ameninta modul de viata adanc introvertit al “GENERAL”. In acest fel, Gandirea Extravertita este folosita impotriva lumii externe si nu impotriva datelor interne pe care le are “GENERAL”. Este mai degraba un scut de protectie si nu un filtru util.

Cu cat isi foloseste mai bine si mai “intreaga” Gandirea Extravertita cu atat mai bine isi pot evalua propria “magazie” bogata de date si, prin urmare, pot genera solutii utile pentru probleme si sisteme eficiente. La fel ca si celelalte tipuri, majoritatea “GENERAL” vor da semne de asemenea slabiciuni. Asta nu inseamna ca acestea sunt iremediabile. Adevarata problema apare atunci cand personalitatea “GENERAL” este atat de dezechilibrata incat persoana care o detine devine extrem de egoista si incapabila sa ia in calcul importanta sau validitatea perspectivelor celorlalti.

Solutii

Pentru a se dezvolta ca individ, “GENERAL” trebuie sa se concentreze pe aplicarea propriei judecati impotriva informatiilor pe care le-a adunat si nu impotriva simplului fapt ca ideile vin din partea altora. Inainte de a judeca trebuie sa puna toate informatiile noi in contextul faptelor existente deja. Lucrand cu toate datele la dispozitia sa isi va ajuta dezvoltarea abilitatii de a judeca efectiv si va reduce posibilitatea de a avea reactii ofensive si de a se izola.

Un “GENERAL” care este preocupat de dezvoltarea personala va da o atentie sporita subiectelor judecatii lor si motivatiei acestor judecati. Judeca ceva extern sau judeca ceva prin contextul cunostintelor stocate de ei? Este motivatia judecatii dorinta de a intelege utilitatea sa in lume sau pentru a o respinge? Adesea, un “GENERAL” va judeca un lucru fara a-l intelege cu adevarat si cu intentia de a-l respinge. Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.

Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca “GENERAL”

Toate tipurile de personalitati intampina uneori probleme cand au de-a face cu diferite aspecte ale civilizatiei si interactiunii umane. Pentru “GENERAL” problemele sunt asociate in general cu faptul ca nu sunt capabili sa tolereze comportamente care ies din normele percepute si cu faptul ca nu depun nici un efort ca sa inteleaga nevoile emotionale ale celorlalti. Aceste probleme provin din construirea importantei lumii sale interioare si din diminuarea importantei lumii exterioare.

“GENERAL” care recunosc ca experienta si cunostintele lor pot fi imbogatite prin sinergia cunostintelor si experientelor celorlalti oameni, vor afla ca pot fi dedicati lumii lor interne si pot avea relatii satisfacatoare cu ceilalti in acelasi timp. Cheia catre implinirea acestui lucru este dezvoltarea functiei lor celei mai inalte, Gandirea Extravertita.

Un “GENERAL” care foloseste Gandirea Extravertita ca sa invinovateasca lumea externa si nu pe cea interna poate ajunge sa aiba opinii atat de puternice incat pot forma asteptari rigide si nerezonabile in privinta celorlalti. Judecatile lor hiper-vigilente asupra ratiunii si competentei celorlalti poate fi o cale efectiva de a se tine la o anumita distanta emotionala de ceilalti. Acest lucru va ajuta la protejarea sanctitatii lumii sale interioare si a modului sau de viata, dar va reduce adunarea unei multimi de informatii valoroase, va stopa dezvoltarea caracterului sau social si va stagna dezvoltarea bogatului sau “depozit” de date experimentale. In cazuri extreme “GENERAL” poate realiza ca este destul de singuratic.

Adesea, “GENERAL” vor intra in probleme cand vor incerca sa ordoneze si sa structureze lumea din exterior mai degraba decat pe cea din interior. Incercarea de a structura oamenii intr-un sistem predefinit si acceptabil poate fi problematica. Tipurile de personalitate care pretuiesc individualitatea unica vor fi jignite de lipsa aparenta a respectului pentru persoana lor, iar oamenii cu tipul de personalitate care urmeaza valorile sociale vor dori sa onoreze propriul lor sistem si nu sa fie fortati sa il urmeze pe al tipului “GENERAL”. Multi oameni considera controlul si manipularea ca fiind o forma de suprimare si vor opune rezistenta. Eventual, pot manifesta resentimente aspre impotriva celui care i-a suprimat.

Sugestii specifice:

  • Asigura-te ca ai ascultat intreaga idee a cuiva inainte sa o judeci. Pune intrebari daca este necesar. Fa tot ceea ce trebuie ca sa te asiguri ca ai inteles ideea. Incearca sa nu o judeci inainte sa fi sigur ca ai inteles-o in totalitate
  • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care te intalnesti des. Aminteste-ti ca Intuitivii au adesea un stil ciudat de exprimare. Incearca sa fi tolerant cu ei.
  • Inainte sa incepi sa vorbesti cu o alta persoana, fa o scurta pauza si uita-te la persoana respectiva. Simte atitudinea si sentimentele persoanei din acel moment. Ai grija cu cine vorbesti.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “GENERAL”

  1. Intareste-ti Punctele Forte! Fa lucruri care permit abilitatilor tale excenlente organizationale si logice sa infloreasca. Explora lumea managementului in afaceri, contabilitatii si medicinei.
  2. Infrunta-ti Slabiciunile! Ia-ti punctele slabe asa cum sunt si cauta sa le invingi. In mod special, lupta sa iti folosesti judecata impotriva “magaziei” tale interne de cunostinte si nu pentru a respinge ideile celorlalti.
  3. Vorbeste prin Gandurile Tale. Ai nevoie sa pasesti prin vasta ta adunare de informatii ca sa poti pune lucrurile in ordine. Ofera-ti timpul necesar sa faci asta si profita discutand cu altii. Vei afla ca exteriorizarea gandurilor tale este un exercitiu valoros, ca si exprimarea clara a ideilor in scris.
  4. Ia in Calcul Totul. Nu respinge idei prematur doar pentru ca nu respecti persoana de la care vin acestea, sau pentru ca ai senzatia ca deja le stii pe toate. In fond, fiecare are ceva de oferit si nimeni nu stie totul.. Steven Covey a spus bine cand a spus: “Cauta mai intai sa intelegi si abia apoi sa fi inteles”.
  5. Suprima-ti Dorinta De A-i Controla Pe Ceilalti. Aminteste-ti ca majoritatea oamenilor detesta sa fie controlati. Incearca sa iti intorci tendinta de a controla spre interior si nu spre exterior. Singura persoana pe care o poti controla cu adevarat esti tu.
  6. Fi Atent la Ceilalti. Acorda-ti timp sa observi de unde vin ceilalti. Care este tipul lor de personalitate? Cum se simt in momentul respectiv?
  7. Fii Responsabil Pentru Tine. Nu da vina pe altii pentru problemele din viata ta. Cauta solutii in interior.
  8. Fi Bland In Asteptarile Tale. Incearca sa te judeci pe tine insuti cel putin la fel de aspru cum ii judeci pe ceilalti.
  9. Adopta Doar Ce Este Mai Bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Asa cum exista o parte pozitiva la orice parte negativa, asa este si o parte luminoasa la fiecare parte intunecoasa. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive. Asteapta-te la ce e mai bun si ce este mai bun va iesi in fata.
  10. Nu Este Nimic Mai De Temut Decat Teama In Sine! Uneori este necesar sa iti asumi riscuri ca sa poti face schimbari. Nu te teme sa faci asta atunci cand este momentul. In majoritatea cazurilor obstacolele si oprelistile care stau in cale catre telul tau nu sunt cu adevarat acolo-exista doar in perspectiva ta. Schimba-ti perspectiva – Schimba-ti viata !

Descarcă programul.