Grijuliul

Cea mai buna gazda din lume – “cu ce te pot ajuta?”

Extravertit Senzorial Afectiv Judecator
(Afectivitate Extroverta cu Senzorialitate Introverta)

Ca o persoana “GRIJULIUL”, modul dominant de a fi este unul extravertit, orientat spre exterior, unde analizezi lucrurile in functie de sentimente, de felul in care simti despre ele sau de felul in care ele se potrivesc sistemului tau de valori. Secundar esti introvert unde iei lucrurile ca atare, folosindu-te de cele cinci simturi, la modul cel mai concret vorbind.

Persoanele “GRIJULIUL” sunt persoane iubite de catre ceilalti. Ei au un interes cald fata de ceilalti. Ei folosesc caracteristicile de a fi Senzorial si de a fi Judecator pentru a aduna cat mai multe detalii despre altii si pentru a transforma aceasta informatie in rationamente despre ceilalti. Ei isi doresc sa iubeasca oamenii, sa gaseasca doar partile pozitive ale indivizilor si de aceea stiu sa scoata tot ce este mai frumos dintr-o persoana. Sunt foarte buni in a-i citi pe ceilalti si in a le intelege punctul de vedere. De asemenea, persoanele “GRIJULIUL” isi doresc sa fie placute de oameni si de aceea devin foarte suportive pentru ei. Oamenilor le place sa fie in preajma unui “GRIJULIUL” in special pentru darul acestora de a-i face pe oameni sa se simta bine fata de ei insisi.

Cei “GRIJULIUL” isi iau responsabilitatile in serios. Valorizeaza stabilitatea si siguranta, securitatea si au o mare putere de concentrare asupra detaliilor vietii. Ei vad inaintea celorlalti ceea ce este nevoie sa fie facut si fac totul ca sa indeplineasca cu succes acele lucruri. Le place acest tip de indatoriri, sarcini si sunt extrem de buni la asta.

Persoanele “GRIJULIUL” sunt calde si energice. Ei au nevoie de aprobarea celor din jur pentru a se simti bine cu ei insisi. Se simt foarte raniti de indiferenta si nu inteleg pe cei nemilosi, rautaciosi. Sunt persoane foarte darnice care ofera mult din confortul personal pentru a-i vedea pe ceilalti fericiti. Ei isi doresc sa fie apreciati pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce ofera. Sunt foarte sensibili la nevoile celorlalti si, in mod neconditinat, ofera ajutor cat se poate de practic. Celor “GRIJULIUL” le pasa mult de ceilalti si le este foarte greu sa accepte adevaruri nu prea placute despre cineva la care tin.

Avand o Afectivitate extraverta ca dominanta a personalitatii lor, “GRIJULIUL” sunt orientati in a-i citi pe ceilalti, ajungand pana acolo incat isi schimba comportamentul in acord cu persoana cu care ei se afla. Ei au o mare nevoie de a fi placuti si de a se afla la carma lucrurilor, de a controla situatiile.

Sistemul de valori a celor “GRIJULIUL” este extrinsec, ei avand idei bine formate despre ceea ce lumea accepta si despre cum ar trebui sa fie lucrurile, neavand nici o problema in a exprima astfel de opinii. Ei au un sistem de principii morale care poarta amprenta comunitatii in care se afla si nu a vreunei valori interioare. Cand apare vreo discordanta principiala, ei nu se acuza pe ei insisi, ci sistemul exterior, stiind sa faca distinctia intre ei insisi ca indivizi si un cod moral social impersonal adesea schimbabil.

Persoanel “GRIJULIUL” care au avut si sansa de a fi educati cu valori etice, cu principii morale, pot fi cele mai generoase persoane oferind cu usurinta si fara regrete un ajutor cat se poate de practic celorlalti. Pentru astfel de persoane, lipsa egoismului este autentica si curata. In schimb, cei care nu au avut sansa de a fi inconjurati de valori si principii etice, si-au dezvoltat opinii destul de contradictorii si discutabile. Pentru ca nu au o intelegere interioara a valorilor, si nu sunt capabili de a dezvolta un sistem principial interior, fiind usor de manipulat de catre altii, ajungand sa creada cu usurinta ceea ce altii cred. Ei se ataseaza de valorile altora cu sinceritate. Lipsa totala a Intuitiei ii impiedica de la a vedea intregul tablou si, nefiind ca verisorii lor ENFJ cu o buna intuitie, ei ajung sa nu vada consecintele actiunilor lor. Cei “GRIJULIUL”, pot sa manipuleze la randul lor oamenii si sa creada totusi ca nu fac nimic rau, crezand ca se ghideaza inca dupa precepte morale.

Toate persoanele “GRIJULIUL” au o tendinta naturala de a controla mediul lor. Functia lor dominanta cere organizare si structurare si are grija indeaproape de aceasta. Ei se simt bine intr-un mediu organizat, bine condus. Nu prea le place sa faca lucruri care implica abstractul, conceptualizarea teoretica, analiza impersonala. Le place foarte mult ordinea si structurarea si au abilitati foarte bune pentru a indeplini aceste scopuri. “GRIJULIUL” trebuie sa aiba grija in ceea ce priveste controlul vietii altor persoane, mai ales cand acestia nu isi doresc nici macar protectie.

“GRIJULIUL” cred si respecta legile si regulile autoritatii si considera ca si ceilalti ar trebuie sa faca la fel. Ei sunt traditionalisti si prefera sa faca lucrurile intr-o maniera deja stabilita, mai degraba decat sa se aventureze si sa inventeze teorii noi. Nevoia mare de stabilitate ii conduce la a fi ascultatori de politica unui sisitem deja stabilit, cu traditie. Aceasta tendinta ii face de multe ori sa accepte orbeste regulile fara sa intrebe sau fara a le intelege total.

Un “GRIJULIUL” care a fost crescut intr-un mediu instabil, va cauta mereu siguranta si va face orice sa castige atentia celorlalti si sa le faca pe plac. Ei pot deveni anxiosi si isi pot imagina chiar intentii negative ale celorlalti acolo unde nu este cazul.

Un “GRIJULIUL” intruchipeaza multe din trasaturile asociate in societatea noastra cu trasaturile unei femei. Totusi, barbatii “GRIJULIUL” nu vor parea prea feminini. Ba din contra, cei “GRIJULIUL” sunt tipic foarte constiinciosi fata de rolurile de gen si se conformeaza felului in care trebuie sa fie vazut de societate. Barbatii “GRIJULIUL” vor fi destul de masculini (desi sensibili cand ii cunosti), iar femeile “GRIJULIUL” vor fi foarte feminine.

Persoanele “GRIJULIUL” sunt in general calde, simpatice, saritoare, cooperante, cu mult tact, realiste, practice, organizate, constiincioase, entuziaste si energice. Le place siguranta, simtamantul de securitate si sunt traditionalisti, avand o viata alaturi de familie si de prieteni.

  1. Se descurca bine in ce priveste sentimentele oamenilor si starile lor sufletesti si in ce priveste propriile sentimente, stie cand sunt adecvate, este sincer, uraste prefacatoria, indiferenta, badarania, lipsa de tact, e un optimist, deviza sa este „mai bine sa parcurgi drumul vietii razand decat plangand”, are emotii puternice, variate, uneori chiar porniri tiranice, este omul de actiune, energic, hotarat, darz.
  2. Este un partener de discutie placut si un ascultator deosebit de atent, stie cum sa se apropie de oricine, sa procure bucurie altora bucurandu-se el insusi de bucuria lor, ii plac mesele cu prietenii, distractiile, stie sa inteleaga, sa se entuziasmeze, sa aprobe, sa manifeste compasiune, are incredere in oameni, nu e invidios, se bucura de succesele altora, se pricepe sa faca un compliment chiar si numai cu privirea, intra usor in contact cu oamenii, este mai intotdeauna cel care ia asupra Iul initiativa in raporturile cu celalalt, reactioneaza imediat la gesturi de acest fel din partea celuilalt, se simte atras de oameni, de colectiv, il caracterizeaza bucuria de viata, optimismul, naturaletea in comportare, ii place sa fie intre oameni, nu-i place singuratatea.
  3. E capabil sa reactioneze cu vioiciune si avant la orice initiativa si a o sustine cu energie, asteapta clipa ca sa determine scopul, de indata ce il descopera se indreapta navalnic catre el, e neobosit, permanent activ, e mereu intre oameni, mereu in miscare, munceste foarte sarguindos, se antreneaza usor in alt gen de activitate, e capabil sa faca mai multe lucruri deodata, dar pe fiecare din ele le duce pana la capat.
  4. Pastreaza un ritm sustinut si destul de alert, un tempo rapid al vietii, el insusi face totul cu iuteala si il irita daca alti oameni se misca incet, nu-i plac cartile cu o dezvoltare lenta a actiunii, sare adesea peste descrieri de natura, se uita la sfarsit. Insa acest ritm nu este destul de elastic, nu-si da seama cand trebuie sa incetineasca, sa franeze, sa mai astepte (e o fire care se entuziasmeaza) si se infurie daca i se atrage atentia in acest sens.
  5. Viata personala are pentru el, de regula, o pondere mai mare decat cariera, chiar si cinicii amutesc atunci cand il vad in tovarasia unui copil, pentru el copiii sunt ceva sacru, apoi urmeaza familia, prietenii si la sfarsit munca; de aceea pare paradoxal faptul ca el adesea se casatoreste din calcul, si asemenea casnicii pana la urma nu sunt chiar atat de nereusite; fie ca a fost facut corect calculul, sau fiindca, stiind sa-si stapaneasca emotiile, a prins in mreje pe cine trebuia.
  6. Stie sa creeze pentru sine si cei din jur o atmosfera de comfort, de bunastare, de bucurie si rafinament, o foarte ospitalier, e imbracat intotdeauna potrivit, ingrijit si cu imaginatie, in locuinta sa, in masina si in camara sa este intotdeauna o ordine perfecta si o curatenie exemplara, frumusetia si comfortul cer bani, el si-i procura activ si fara urma prefacatorie, este adesea un admirator al artelor, al poeziei, al teatrului, stie sa pultive impresia dorita despre sine, apara consecvent interesele sale, si a celor apropiati.
  7. In munca nu face deosebire intre ce e interesant si ce e neinteresant, problema aceasta nu-l preocupa si nu o analizeaza, trebuie sa o faca si gata, daca a decis sa atinga un scop duce treaba neaparat pana la capat, intotdeauna tinde spre perfectiune, armonie, pe a facut el este nu numai de calitate dar si frumos, tinde sa realizeze perfectiunea in aspectul exterior al creatiilor sale.
  8. De regula nu-si supraaperciaza competenta, in adancul sufletului e mereu macinat de indoieli daca poate face fata sarcinii asumate (desi din afara pare sigur de sine si satisfacut de propria persoana) de aceea ii face mare placere daca este in mod deschis laudat pentru munca sa.
  9. Ca temperament este de regula sanguinic, poseda emotii foarte diferite dar nu puternice si ele alterneaza cu usurinta, dar exista reprezentanti ai acestui tip care dupa ce s-au patruns de o ideie sau au fost cuprinsi de un sentiment de dragoste ii raman credinciosi o viata. O problema importanta a vietii lui este capacitatea de a-si controla afectul. De obicei ii vine usor sa se elibereze de o stare sufletesca apasatoare, dar subtipul incapatanat poate fi stapanit pe o perioada indelungata de emotii negative, sa nu-si poata reveni timp de ani de zile dupa o drama grea.
  10. Poate fi caracterizat drept un fatalist optimist, crede ca el si persoanele care ii sunt apropiate s-au nascut sub o stea fericita, considera ca daca isi indeplineste rolul care i-a fost harazit de soarta “asa cum ii dicteaza ratiunea si constiinta” atunci poate sa abanadoneze fara teama in mainile sortii si daca incerci sa-l convingi de contrariul se va simti profund jignit, uneori resimte el insusi pericolul, dar vaicarelile altora il tulbura echilibrul sufletesc, nu-i plac scepticii, cartile cu un sfarsit nefericit, filmele apasatoare.
  11. E atent la impresia pe care o produce asupra celorlalti, pentru el este important cum este categorisit de ceilalti, se poarta elegant in imprejurari oficiale, nu se pierde cu firea, stie ce atitudine sa adopte si se pricepe sa organizeze atitudinea altora fata da el, ii imparte pe oameni in grupe foarte bine conturate, in ciuda ospitalitatii sale e foarte grijuliu, cand e vorba sa decida cine urmeaza sa fie invitat si cine nu, nu-i place daca anumite persoane au o comportare ne la locul ei, femeia trebuie sa ramana femeie chiar si atunci cand imprejurarile cer sa se poarta ca un barbat, barbatul trebuie sa fie barbat.
  12. Cauta sa inoculeze celor din jur dragostea de frumos si maniere elegante, in prezenta unei astfel de femei barbatii se poarta civilizat, nu recurg la comportari grosolane fiindca stiu ca ei asa ceva nu-i place, se orienteaza instinctiv cu viteza fulgerului in materie de regulile bunei purtari, a etichetei, acorda o mare irnportanta aparentelor exterioare.
  13. In problemele cruciale ale existentei – casatorie, divort, razboi – nu se sfatuieste cu nimeni, nu e in stare sa le rezolve repede, oscileaza, mediteaza mult, gandindu-se cum sa actioneze, cugeta in asemenea situatii neintrerupt desprinzandu-se parca de lumea exterioara, parca nu-i aude pe cei din jur, nu e in stare sa hotareasca in probleme complicate in prezenta altora – oamenii il distrag prea tare; e convins ca un adevarat prieten trebuie sa-l sustina in orice conflict, indiferent daca are dreptate sau nu.
  14. E inventiv cand e vorba de diverse hobby-uri, este sau un vanator pasionat sau au frecventator asiduu al teatrelor, stie sa judece spectacolul cu rafinament, e extrem de priceput in a-si procura bilete la intrare in teatru sau chiar sa se fofileze fara bilet, dar tot asa de bine poate fi un jucator pasionat de carti si chiar un sahist, e gata sa joace chiar cu zaruri numai sa existe risc.
  15. In ciuda sociabilitatii sale este in unele privinte un individualist, obtine pentru el totul prin propria sa truda, nu se asteapta la ajutor din partea altora, are putini prieteni apropiati, nu e prea usor pentru ceilalti sa suporte pressingul sau emotional.
  16. E o fire rationala, apriveste viata lucid, are simtul realitatii, nu-i place cazuistica, incalcirile sofisticate, e conservator, nu cauta si nu-i plac solutiile noi, prefera pe cele vechi, drumurile incercate, ca ile pe care le aproba majoritatea, nu intotdeauna manifesta intelegere pentru reformele radicale, crede ca metoda traditionala va reusi mea de vreme sau mai tarziu, iar cea noua este inca necunoscuta.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “GRIJULIUL”:

Dominant: Extravertit Afectiv
Secundar: Introvertit Senzorial
Tertiar: Extravertit Intuitiv
Inferior: Introvertit Ganditor

Cariera pentru “GRIJULIUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“GRIJULIUL” are, in general, urmatoare trasaturi:

  • Organizat
  • Loial
  • Ii place sa ordoneze lucrurile, sa planifice, sa structureze
  • Sociabil
  • Cald, simpatic
  • Are tendinta de a aseza nevoile altora deasupra dorintelor personale
  • Foarte bun in a ingriji pe cineva
  • Foarte cooperant, bun coechipier
  • Practic si realist
  • Valorizeaza traiul linistit si stabilitatea, siguranta
  • Ii place diversitatea, dar lucreaza bine si in situatii de rutina
  • Are nevoie de aprobarea celor din jur
  • Are satisfactii atunci cand ofera celorlalti
  • Traieste aici si acum, nu ii place sa teoretizeze despre viitor

Un “GRIJULIUL” are doua caracteristici principale care il definesc in alegerea carierei:
1) sunt foarte organizati si le place sa ordoneze lucrurile, si
2) cea mai mare parte a multumirii de sine provine din a oferi si a ajuta oamenii. Prin urmare, ei vor fi foarte buni in meserii care tin cont de aceste trasaruri principale.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile trasee de cariera pentru “GRIJULIUL”:

  • Economist
  • Educatoare
  • Profesor
  • Administrator
  • Baby-sitter
  • Doctor de familie / Asistent medical
  • Preot, lucrator religios
  • Manager de conturi in relatii publice
  • Consilier / Lucrator social
  • Contabil
  • Agent de asigurari
  • Psihopedagog
  • Consultant legislativ

“GRIJULIUL” – Relatii interpersonale

“GRIJULIUL” este o persoana calda, amabila, sufletista care apreciaza foarte mult relatiile apropiate. Sunt foarte mult orientati spre facere de servicii, iar fericirea lor este strans legata de fericirea si confortul celor din jurul lor. Sunt iubiti, apreciati pentru amabilitatea naturala, innascuta si pentru purtarea de grija fata de ceilalti. Stiu sa evidentieze ceea ce este mai bun intr-o persoana. Nu fac fata bine conflictelor si au tendinta sa fie manipulativi in relatii. Relatia cu cei dragi este centrala in vietile lor si investesc multa energie pentru a-si pastra si dezvolta relatiile apropiate. Au aceleasi asteptari si de la ceilalti.

“GRIJULIUL” – Puncte forte

  • Investesc multa energie si efort pentru indeplinirea obligatiilor
  • Amabili, prietenosi si pozitivi de fel
  • Le place sa ii faca pe ceilalti sa se simta bine, sa fie multumiti
  • Isi iau in serios angajamentele, isi doresc relatii pe termen lung
  • Sunt responsabili si practici, persoane de incredere care au grija de grijile de zi cu zi
  • In general sunt sociabili si toleranti, oamenii se simt bine in preajma lor
  • De obicei sunt buni administratori ai banilor
  • Sunt traditionalisti, centrati pe familie, le plac sarbatorile in familie.

“GRIJULIUL” – Puncte slabe

  • In general nu sunt dornici de schimbare sau mutare in teritorii noi
  • Nu le plac conflictele si critica
  • Au nevoie de incurajarea celorlalti pentru a se simti bine cu ei insisi
  • Pot fi prea constienti de sine si interesati de felul in care ceilalti ii vad
  • Au probleme in a accepta sfarsitul unei relatii si este posibil sa se acuze pentru nereusita ei
  • Nu pot accepta usor discutii negativiste la adresa celor apropiati lor
  • Nu acorda suficienta atentie nevoilor personale si au tendinta spre sacrificiu de sine
  • Au tendinta de a folosi manipularea pentru a obtine ceea ce vor.

“GRIJULIUL” ca Iubiti

“GRIJULIUL” sunt grijulii cu ceilalti si ofera in relatia intima multa atentie. Sunt de obicei traditionalisti si isi iau angajamentul in serios. Odata ce un “GRIJULIUL” promite ceva, sa fii sigur ca va depune o groaza de efort pentru ca sa isi implineasca obligatiile, mai ales intr-o relatie apropiata.

“GRIJULIUL” vor sa fie apreciati si iubiti pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce stiu si pot oferi celorlalti. Aceasta nevoie a lor este foarte evidenta uneori cand, daca nu primesc deliberat astfel de aprecieri, ei merg pana acolo incat le cer, fiind foarte emotionali. Tipic, ei nu suporta situatiile conflictuale si criticile. Ei iau o critica ca pe o respingere a intregii lor persoane. In fata unor remarci negative din parte cuiva sau in lipsa unor aprecieri, un “GRIJULIUL” devine foarte deprimat. Aprecierea este darul cel mai mare pe care partenerii lor li-l pot face.

Persoanele “GRIJULIUL” au tendinta de a fi foarte constienti de statutul lor social si de “ceea ce cred oamenii”. Trebuie sa aiba grija ca aceasta sa nu interfereze cu relatiile lor apropiate.

Din punct de vedere sexual, cei “GRIJULIUL” sunt calzi si iubitori si privesc intimitatea ca pe o ocazie de exprimare a afectiunii si le place sa primeasca dragostea din partea partenerilor lor. Multi “GRIJULIUL” au tendinta sa fie foarte traditionalisti in ceea ce priveste obiceiurile sexuale, dar aceasta este depasita de obicei prin educatie si constientizarea optiunilor. “GRIJULIUL” sunt foarte mult orientati spre a oferi si vor face totul pentru ca partenerii lor sa fie fericiti.

Fiind foarte practici, cei “GRIJULIUL” sunt foarte buni in treburi de administratie a casei. Sunt foarte responsabili in ceea ce priveste grijile zilnice si sunt precauti in cheltuirea banilor. Ei sunt interesati intr-un trai linistit si sigur, fiind doritori sa isi indeplineasca partea lor pentru a-si atinge acest scop, pentru ei si pentru familia lor.

Multi “GRIJULIUL” au o nevoie puternica de apartenenta, fie ca e vorba de institutii, fie ca e vorba de traditii sau de familie, eventual cat mai unita. Aceasta ii face foarte sociabili, carora le plac petrecerile si le place sa le si organizeze. Ei isi exprima de cele mai multe ori dorinta ca si partenerul lor sa ii insoteasca si sa imparta aceleasi experiente.

In concluzie, doua persoane bine dezvoltate ca personalitate, se pot bucura de relatii reusite, partenerul ideal pentru un “GRIJULIUL” este cel ISFP sau INFP. Functia dominanta a unui “GRIJULIUL” este Afectivitatea Extraverta care se potriveste cel mai bine cu functia unei persoane Afectiv Introverta. Combinatia “GRIJULIUL” / ISFP este foate reusita pentru ca au in comun modul Senzorial de percepere a lumii, dar nici combintatia “GRIJULIUL” / INFP este de asemenea foarte buna.

“GRIJULIUL” ca Parinti

Ca parinti, “GRIJULIUL” sunt foarte dedicati rolului lor si stiu sa isi exprime dragostea fata de copii. Ei se asteapta sa primeasca de la copii respect si ascultare si nu tolereaza prea bine nicio abatere de la aceasta regula. Partea Afectiva a personalitatii lor le creeaza dificultati in a aplica disciplina copiilor. Daca nu au lucrat prea bine la aceste metode de sanctionare a copiilor, ei pot ajunge sa foloseasca manipularea prin invinuire. Nu este preferabil sa se ajunga la asta, de aceea este mai bine ca un “GRIJULIUL” sa invete sa abordeze deschis problema unor reguli si sanctiuni de comun negociate pentru a le aplica in mod deschis cand este cazul.

Copiii sunt foarte norocosi cu un parinte “GRIJULIUL” pentru ca acesta, dorind sa ofere cat mai mult confort pentru cei dragi, va avea grija in mod eficient si responsabil de toate nevoile lor. In schimb, parintii “GRIJULIUL” vor crea limite bine delimitate pentru copiii lor cand este vorba de deplasari sau initiative independente ale acestora.

Parintii “GRIJULIUL” au tendinta de a fi foarte protectivi si sa isi controleze copiii, din dorinta de securizare a acestora. Desi sunt autoritari, tot ei sunt si cei mai buni avocati ai copiilor lor. La un moment dat, copiii unui “GRIJULIUL” pot sa se revolte fata de autoritatea parintilor ceea ce va crea o perioada foarte stresanta pentru ei si pentru parinti. In acest punct, tendinta naturala a unui “GRIJULIUL” este sa recurga la invinovatirea copiilor in legatura cu comportamentul lor. Depinzand de marimea manipularii prin invinuire, aceasta poate cauza serioase injurii relatiei lor.

Cei mai mult “GRIJULIUL” sunt prezenti in amintirea copiilor lor ca fiind parinti foarte afectuosi, iubitori, care au creat un mediu sigur, protejat si bine delimitat pentru cresterea lor.

“GRIJULIUL” ca Prieteni

Desi cei “GRIJULIUL” isi asaza de obicei familia pe primul loc, ei acorda destula importanta prietenilor apropiati si sunt foarte loiali acestora. Pentru ca, de cele mai multe ori se simt presati sa isi indeplineasca datoriile in viata, au tendinta sa vada si prietenia tot ca pe o sarcina sau ca pe o responsabilitate. Totusi, de obicei, ei stiu sa ofere multa caldura, simpatie prietenilor si se bucura sincer de prezenta acestora.

Exista o serie de tendinte ale unui “GRIJULIUL” care ii pot cauza probleme in relatiile de prietenie apropiate: 1) nu ofera lucruri pe degeaba, asteapta mereu ceva in schimb si 2) au probleme in a crede ceva rau despre cineva apropiat lor.

“GRIJULIUL” sunt valorizati, apreciati de altii pentru interesul lor sincer, generos si cald fata de oameni. Au un dar special in a vedea ceea ce este mai bun in oameni si de a-i face pe acestia sa se simta bine cu ei insisi. De aceea au un numar relativ mare de prieteni apropiati si, de remarcat, din diferite tipuri de personalitate.

Este foarte probabil ca un “GRIJULIUL” sa aiba o casa atractiva, bine mobilata si odonata. Sunt gazde excelente si le place sa dea petreceri si sa petreaca frumos timpul cu prietenii. Le place sa simta ca apartin traditiei si institutiilor si au prieteni care tin doar de cercul lor social si profesional.

“GRIJULIUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “GRIJULIUL”?

Persoanele “GRIJULIUL” sunt supranumite si cele “grijulii” si pe drept motiv sunt asa. A avea grija este insasi natura lor, ratiunea lor de a fi. Sunt persoane care au un puternic simt al lumii in care traiesc. Nu doar ca isi dau seama de cum ii afecteaza pe ei sau pe altii o anumita situatie, ei sunt interesati de a gasi solutii pentru rezolvarea acelei situatii. Orice lucru care ii face sa se simta persoane de valoare sau de succes are legatura cu preocuparea si valorile legate de altii. ” Ofera si ti se va da” acesta este motto-ul dupa care se ghideaza un “GRIJULIUL”. A oferi este un concept atat de larg folosit in familie, in ospitalitate, in invatamant, in spitale, in resurse umane, in asistenta sociala, etc. Partea de Judecator a personalitatii lor ii va face sa fie destul de conventionali, cu un cod moral puternic. Ei sunt sustinatori a tot ceea ce ei cred ca este mai bine pentru altii. Cei “GRIJULIUL” se dezvolta cel mai bine acolo unde pot lua decizii si pot organiza lucrurile conform punctelor lor de vedere. Succesul inseamna a avea grija de altii. Multumirea si fericirea de pe fetele celor in viata carora un “GRIJULIUL” a jucat un rol, sunt indicatorii de succes ai sai.

Caracteristici ale “GRIJULIUL” ce trebuie dezvoltate

  • Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:

Un puternic simtamant a ceea ce este bine si a ce nu este bine

  • Empatic cu nevoile celorlalti
  • Capabil sa impartaseasca simtaminte cu ceilalti
  • Sunt buni in a avea grija de binele celorlalti
  • Deschisi, onesti si siguri pe sine
  • Sensibili la nevoile celorlalti, in special a celor considerati mai putin norocosi
  • Puternic sustinatori ai traditiei si a felului sigur de a vietui.
  • “GRIJULIUL” care si-au dezvoltat si Senzorialitatea Introverta vor avea urmatoarele daruri speciale:
  • Foarte sensibili la felul in care o situatie poate afecta o alta persoana
  • Capabil sa vada un potential in orice mediu uman in vederea stabilirii sigurantei si confortului altora.
  • Talent in a spune povesti si a juca roluri ceea ce ii face excelenti profesori pentru cei tineri
  • Capabil sa ia decizii administrative puternice orientate in jurul binelui altora.
  • Abilitati legate de moda si de decoratii care ii face pe oameni sa se simta bine in preajma lor.
  • Capabili sa vada in afara “cubului” si sa isi ajusteze valorile conform faptelor si situatilor.

Posibile domenii problematice

Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala.

“GRIJULIUL” sunt persoane dragute, amabile, responsabile, cu multe daruri deosebite. Dezvaluirea unor puncte slabe sunt doar pentru a face mai clar domeniile ce trebuie avute in vedere pentru progresare.

Multe caracteristici slabe ale persoanelor “GRIJULIUL” se datoreaza functiei dominante a Afectivitatii Extroverte care pune in umbra celelalte functii ale personalitatii. Cu partea lor de Senzorialitate Introverta nu reusesc sa contrabalanseze simtamantele ascutite de judecator, uitand de partea relativa si neprevazuta a lucrurilor din lumea reala. Aceasta ii duce la multe conflicte cu cei care cred ca este nevoie de o analiza riguroasa a situatiei inainte de implicarea in ea. In al doilea rand, prin felul lor de a crede ca lumea poate fi controlata doar prin sentimente, un “GRIJULIUL” se va simti mereu ciudat atunci cand lumea nu ii raspunde pe aceeasi tonalitate afectiva. Acestea produc un sir de efecte, fiecare ducand la un conflict pentru “GRIJULIUL”, fie cu altii, fie cu propriile sale simtaminte.

Fara o apreciere concreta a lumii in care traiesc, cei “GRIJULIUL” pot prezenta urmatoarele puncte slabe in grade diferite:

  • Pot sa nu fie capabili sa judece ceea ce este mai bine
  • Poate deveni invidios, rautacios si refractar in fata unei judecati clare, logice.
  • Pot sa nu ascunda prea bine faptul ca ei ii considera pe unii oameni ca nefiind “persoane de treaba”.
  • Pot sa nu recunoasca ceea ce este impotriva parerii lor despre ce este corect sau bine.
  • Pot ajunge sa atribuie problemele lor unor notiuni arbitrare despre cum “trebuie” sa se comporte oamenii.
  • Pot ajunge sa piada atunci cand este vorba de situatii care cer evaluari tehnice de baza sau o gandire clara, logica.
  • Pot ajunge sa uite toate celelalte puncte de vedere, mai putin al lor, ceea ce duce la confirmarea motivelor pentru care i-a exclus pe altii.
  • Pot sa nu fie prea bine dotati pentru intelegerea logicii verbale si va curma si explicatiile altora
  • Poate sa se insele uneori chiar cu privire la adevaratele nevoi sau simtaminte ale altora
  • Poate fi foarte vulnerabil la superstitii, religie, culte si manipulari media.
  • Poate reactiona prea repede si prea emotional in situatii care cer mai mult simt pragmatic.

Explicarea Problemei

Aproape toate caracteristicile descrise anterior pot fi atribuite mai mult sau mai putin pe o structurare externa a simtamintelor, pe o viziune despre lume bazata pe sentimente, nefiind prea bine asociata cu o senzorialitate introverta. Fara o balanta interioara, fara dezvoltarea partii introvertite de asemenea, un “GRIJULIUL” isi va baza perceptiile si ideile pe judecati sentimentale care nu sunt intotdeauna un criteriu valid pentru intelegerea lucrurilor.

“GRIJULIUL” sunt de obicei persoane stabile, de incredere, care ofera confort emotional, grijulii. Fara o echilibrare interioara cu partea introverta a personalitatii, ei pot ajunge sa trateze orice punct de vedere diferit de al lor cu o oarecare indiferenta sau cu o atitudine distanta. Acesta este comportamentul natural de supravietuire, dar, pentru un ESTJ care doreste sa se dezvolte, este esential sa invete sa faca fata parerilor diferite de ale lor, daca nu vor sa se trezeasca angrenati continuu intr-un razboi cu toti cei care au opinii diferite. De multe ori aceasta stare de conflictualitate este declarata pe fata, de genul “noi contra lor” sau prin alte modalitati, nu atat de evidente, cum ar fi declarandu-i pe altii foarte superstitiosi sau rigizi, limitati, toate fiind pretexte pentru a-i tine la distanta pentru ca nu nu impartasesc aceleasi opinii ca ale lor. In cel mai rau caz, acest conflict care nu are o legatura directa cu realitatea, il pe face pe un astfel de “GRIJULIUL” sa se retraga in sine intr-un fel de casta psihologica unde, doar cei care stiu sa se poarte pot intra, unde doar judecatile bazate pe simtaminte conteaza, unde, “ofera si ti se va da” se transforma subit in “decapiteaza-l!”

Principalul motor de energie al unei persoane “GRIJULIUL” este tocmai aceasta latura a afectivitatii extraverte, orientate spre exterior, a carei functie este de a interpreta, judeca relativitatea valorica a ideilor umane, a comportamentului, situatiilor pe care le percep. Rezultatul este o lume ordonata, structurata dupa felul si asemanarea sa, dupa perceptia unui “GRIJULIUL” si “toate isi aveau locul lor”. Daca aceasta imagine a lumii este amenintata de factori externi, un “GRIJULIUL” va incerca sa elimine aceste noi informatii. Aceasta reactie este total naturala si functioneaza bine pentru a ajuta individul sa se protejeze psihic pentru a nu fi ranit. Daca un “GRIJULIUL” va recurge des la aceasta metoda, se vor gasi inconjurati doar de cei care nu vor deranja in nici un fel lumea lor ingusta si rigida. Cei “GRIJULIUL” isi vor gasi mereu justificare pentru comportamentul lor si vor aduce acuze doar lumii din exterior pentru orice problema pe care o au in viata. Le va fi foarte dificil sa pastreze o legatura sanatoasa cu lumea exterioara, atat de diversificata si amenintatoare.

Este o tendinta comuna pentru un “GRIJULIUL” sa isi intareasca concluziile despre lume, obtinute pe calea simtamintelor, printr-o selectie a situatiilor si perceptiilor care se potrivesc cel mai bine. Totusi, daca i se da mana libera acestei tendinte, personalitatea unui “GRIJULIUL” va fi mult prea centrata pe sine ca sa mai gaseasca fericirea sau succesul. Functia secundara a unui “GRIJULIUL”, ca personalitate, este latura Senzorial Introverta care trebuie dezvolta nu pentru a sustine concluziile deja culese pe baza simtamintelor, ci pentru a-l ajuta sa vada dincolo de perceptiile personale. Un “GRIJULIUL” nu intelege vastul numar al legaturilor si perceptiilor pe care oamenii le au despre lume. Un “GRIJULIUL” este obisnuit sa selecteze doar ceea ce ii sustine perceptia proprie. Acesti indivizi au deseori idei conventionale, fixiste, ilogice despre lume. Altii ajung sa fie ei insisi surprinsi de simplitatea, ambiguitatea si lipsa suportului ideilor lor.

Solutii

Pentru a se dezvolta, un “GRIJULIUL” are nevoie sa se centreze pe deschiderea perspectivelor sale despre lume, pentru a cuprinde noi modalitati de interpretare a ei. In loc sa intre in panica pentru ca percepe lucruri straine de ceea ce crede si intelege, persoana “GRIJULIUL” are nevoie sa isi repete ca, aceste noi informatii, nu ameninta in nici un fel lumea lor interioara. Ideea alteritatii nu este o amenintare, ca parerile lor se pot incadra intr-un sistem mai larg si la fel de corect ca al lor care se numeste “alta viziune despre lume”.

Un “GRIJULIUL” care doreste sa se dezvolte personal nu trebuie sa se mai gandeasca daca, ceea ce vad sau ce inteleg din comportamentul celor din jur, sustin parerile sale sau nu. Nu felul in care vad ei lumea trebuie sa fie central. Ei trebuie sa incerce sa se puna in locul celorlalti, sa inteleaga si felul in care acestia inteleg lumea, fara a mai face evaluari si judecati personale. Ei trebuie sa foloseasca si partea introverta a senzorialitatii lor pentru a vedea toate fatele unei probleme, si pentru a nu favoriza doar o directie in detrimentul celorlalte pentru ca aceasta inseamna ingustarea capacitatii personale de a relationa cu exteriorul. Un “GRIJULIUL” care reuseste sa vada intregul format din mai multe si variate parti, va fi o forta in vederea schimbarii sale si a altora.

Unii “GRIJULIUL” au dificultati in a se adapta societatii. Problema lor este de obicei fie ca nu inteleg suficient de bine legaturile, relatiile logice specifice unei situatii, fie datorita unor valori conventionale, dogmatice care le limiteaza accesul altora spre a relationa cu ei, fie datorita unui mod nonrealistic, ilogic de a vedea lumea. Toate acestea se datoreaza iarasi unui mod insuficient de abordare a lumii prin prisma senzorialitatii introverte. Ei trebuie sa inteleaga ca lumea nu depinde doar de atasamentul lor fata de valorile sau de purtarea lor de grija. Oamenii functioneaza pe structuri si principii general umane in care bun sau rau, gresit sau corect, meritoriu sau nu isi au locul si se armonizeaza intr-un tot. Acei “GRIJULIUL” care vor intelege aceste nuante, se vor adapta cu succes societatii noastre.

Este dificil sa incepi deodata sa folosesti senzorialitatea introverta pentru a analiza altfel lumea exterioara. Este destul de dificil de inteles exact ce inseamna aceasta. De aceea iti oferim niste sugestii pentru a incepe sa iti exersezi latura introverta a personalitatii tale:

  • Ai grija sa incerci si sa descoperi cum altii inteleg lucrurile. Incearca sa observi legaturile pe care ei le fac intre idei si lucruri. Nu te lasa tentat sa compari imediat parerea ta cu a lor; accepta simplu ca pentru ei lumea se vede altfel intr-un mod la fel de valid, de corect.
  • Gandeste-te la acele situatii din viata in care te-ai simtit respins sau in care nu ai fost aprobat. Acum incearca sa iti imaginezi cum alte persoane s-ar fi simtit daca ar fi fost in locul tau. Se prea poate ca multi altii sa nu fi judecat situatia ca pe o ofensa la adresa valorilor personale, ci, mai degraba, sa o vada ca o oportunitate de a-si largi perspectivele in care noi solutii pot fi gasite. Incearca sa mergi pe acest fir al imaginatiei si sa nu ii evaluezi dupa sistemul tau de valori.
  • Cand ai o discutie cu un prieten sau cunostinta, incearca sa dedici macar jumatate din timp ca sa aflii cat mai multe despre acea persoana, despre felul in care el vede lumea. Concentreaza ca sa intelegi exact felul in care ei descriu lucrurile. Spune-le cum vezi tu lumea si compara-le. Intreaba cat mai multe, afla de ce ei au ajuns sa vada lucrurile in acel mod.
  • Gandeste-te la persoanele care iti sunt apropiate. Asa cum iti imaginezi fiecare persoana, incearca sa iti spui in minte pentru imaginea fiecaruia: “aceasta persoana are propria sa viata si ei sunt mult mai preocupati de propria lor viata decat sunt de a mea”. Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca lor nu le pasa de tine. Acesta este mersul natural al lucrurilor. Incearca sa iti imaginezi si sa vizualizezi ceea ce acea persoana face in clipa aceea, ce gandeste. Nu face evaluari, nu-i judeca, nu te compara cu ea.
  • Incearca sa identifici tipurile de personalitate ale oricarei persoane cu care intri in contact.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “GRIJULIUL”

  1. Hraneste-ti punctele forte! Arata lumii darurile tale. Lasa talentul si purtarea ta de grija sa ofere confort si liniste celor din jur. In familie sau la locul de munca acestea iti vor aduce implinirea si valoare in ochii tai si ai altora. Gaseste-ti un loc de munca sau un hobby care sa iti intareasca aceste daruri.
  2. Confruntati punctele slabe! A te confrunta cu diferite puncte de vedere sau cu dezacorduri nu inseamna ca trebuie sa te schimbi. Inseamna ca ti-ai oferit posibilitatea de a cunoaste mai multe, de a creste.
  3. Descopera lumea celorlalti. Deschide-ti mintea si la perspectivele celor din jur, nu cadea in capcana de a crede ca stii intotdeauna ce este mai bine pentru altii.
  4. Nu te grabi cu concluziile. Incearca sa lasi un ragaz inainte de a face o evaluare, de a face o judecata. Da-le posibilitate si timpul celorlalti sa descopere ce este mai bun pentru ei insisi.
  5. Priveste cu mare atentie lumea. Aminteste-ti ca lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par a fi la suprafata. Nu te grabi sa spui ca le-ai inteles.
  6. Incearca sa ii responsabilizezi si pe altii. Prin a le oferi prilejul de a face singuri aprecieri sau de a gandi sau de a se descurca singuri, nu inseamna ca pierzi controlul, ci, inseamna ca le validezi nevoia de a fi parte din viata ta.
  7. Fii demn de increde pentru altii. Aminteste-ti ca ei au nevoie sa te inteleaga si sa-ti inteleaga nevoile. Exprima-ti neincrederea sau dificultatile ori motivele si lasa-i sa devina parteneri in drumul spre atingerea obiectivelor tale. Nu-i respinge!
  8. Nu te inchide in interiorul lumii tale! Nu sta in zona ta de confort, incearca zilnic sa aflii ceva nou despre altii, sa-ti largesti orizonturile.
  9. Spera la tot ce este mai bun si depune tot efortul pentru aceasta. Nu astepta ca altii sa aiba grija de planurile tale sau chiar sa ti le construiasca. In fiecare persoana exista un potential imens si orice situatie poate sa se intoarca spre binele nostru.
  10. Cand esti confuz, cere ajutorul. Cere ajutorul altora, intreaba-i cum vad ei lucrurile, nu incerca sa rezolvi singur anumite dileme.

Descarcă programul.