Idealistul

“apele linistite sunt adanci”

Introvertit Intuitiv Afectiv Perceptiv
(Afectivitate Introverta cu Intuitie Extroverta)

Ca un “IDEALISTUL”, modul dominant de orientare a atentie este unul spre interior, spre lumea interioara, fiind introvertit, de unde analizezi lucrurile in functie de felul in care simti despre ele sau in functie de felul in care se potrivesc sistemului personal de valori. Modul secundar de focalizare a atentiei este cel extern unde judeci lucrurile folosindu-te de intuitie.

Un “IDEALISTUL”, mai mult decat alte tipuri, sunt centrati pe a face lumea un loc mai bun. Scopul principal pentru ei este sa isi afle rostul in viata, care este scopul existentei lor. Se intreaba mereu cum ar putea sluji umanitatii si progresului acesteia mai bine. Sunt idealisti si perfectionisti care isi ating cu greu obiectivele.

Ei sunt persoane care se folosesc de intuitie in a analiza si cunoaste oamenii. Ei se bazeaza pe intuitie si isi folosesc concluziile pentru a cauta constant valori in viata. Ei sunt constant intr-o misiune de a afla adevarul ascuns sub aparenta lucrurilor. Orice bucatica de informatie este filtrata de “IDEALISTUL” prin sistemul sau de valori si este analizata pentru a vedea daca duce la o redefinire a caii in viata. Scopul major al vietii este mereu acelasi, indiferent de concluziile intermediare: un “IDEALISTUL” trebuie sa ajute oamenii si sa faca lumea un loc mai bun.

In general, fiind plini de consideratie la adresa celorlalti, sunt foarte buni ascultatori. Ei pot fi rezervati in a-si exprima simtamintele, emotiile, dar au un interes natural in a-i intelege pe ceilalti. Este o persoana onesta, devotata, facand din el un prieten valoros, un confident. Un “IDEALISTUL” poate fi chiar foarte calduros si placut cu aceia pe care ii cunoaste bine.

Unui “IDEALISTUL” nu-i plac conflictele si incearca pe toate caile sa le evite. Daca nu le pot evita, ei le vor aborda prin filtrul emotiilor si simtamintelor personale. In situatii de conflict, un “IDEALISTUL” acorda mai putina importanta pe cine are dreptate, ei centrandu-se mai mult pe felul in care conflictul ii face sa se simta si nu le pasa daca au sau nu dreptate. Ei nu vor sa se simta rau. Asta ii face pe ceilalti sa ii vada ca fiind nepasatori, irationali in conflicte. Pe de alta parte, un “IDEALISTUL” este un bun mediator si sunt tipic buni in a gasi solutii la problemele altora pentru ca ei intuitiv inteleg bine punctul de vedere si simtamintele celuilalt, dorind mult sa ii ajute.

Un “IDEALISTUL” este flexibil si lasa de la sine pana ce una dintre valorile sale sunt incalcate. Atunci ei pot deveni aparatori vehementi, pasionati ai cauzei lor. Cand o astfel de persoana se implica intr-un proiect sau intr-o slujba, aceasta devini de obicei o cauza pentru ei. Desi ei nu sunt persoane orientate spre detalii, ei vor avea grija de orice detaliu pentru ca munca sa fie bine facuta.

Cat priveste detaliile din viata curenta, acestea pot trece neobservate pentru mult timp, ca de exemplu o pata pe covor, dar ar sterge cu grija orice greseala minora din proiectul lor pe care il pregatesc.

Unui “IDEALISTUL” nu-i place sa aiba de-a face cu lucruri grele si logice. Atentia orientata spre simtaminte si spre conditia umana, nu mai poate fi incarcata cu lucruri impersonale sau logice. Sub stres, nu este imposibil pentru un “IDEALISTUL” sa faca erori de logica, netinand cont de unele lucruri atunci cand este emotional bulversat.

Persoanel “IDEALISTUL” au standarde foarte inalte si sunt perfectionisti. Deseori ei sunt foarte exigenti cu ei insisi si nu isi acorda prea mult credit. Pot avea probleme atunci cand lucreaza in echipa pentru ca standardele lor sunt foarte ridicate fata de ale celorlalti membri ai grupului. In situatii de acestea ei pot prelua controlul sau vor fi cei care verifica critic la final sarcinile indeplinite. Ei au nevoie sa invete sa echilibreze asteptarile lor inalte cu detalii nesemnificative care trebuiesc facute zilnic. Daca nu vor rezolva acest conflict, ei pot fi paralizati pentru mult timp, nestiind ce sa faca cu vietile lor.

Ei sunt de obicei scriitori talentati. Pot uneori sa se simta stingheri in a se dezvalui, a se comunica, dar au o capacitate extraordinara de a descrie ceea ce simt atunci cand scriu. Cei “IDEALISTUL” sunt gasiti des in arii ale serviciilor sociale, in invatamant sau consiliere. Sunt cei mai satisfacuti atunci cand lucreaza pentru binele celorlalti si unde nu trebuie sa foloseasca logica.

Cei “IDEALISTUL” care se afla la locul pe care si-l doresc, pot implini lucruri extraodinare, dar care nu ii vor multumi niciodata personal, ei cautand sa faca mai mult constant. Unii dintre cei mai mari catalizatori ai schimbarii omenirii au fost “IDEALISTUL”.

 1. Este un romantic putin visator, un om mai degraba inclinat spre meditatie decat spre actiune, modest, uneori timid, destul de emotiv, intelege bine sentimentele celuilalt si nu le ascunde pe cele proprii, dar afectivitatea sa este in mod constant cam incompleta, cu elemente destul de pronuntate de observatie si asteptare, emotiile si le manifesta nu atunci cand celuilalt i “s-a umplut paharul” ci atunci cand o considera el necesar, abordarea de catre el a afectelor este foarte creatoare, de pilda el poate considera mania ca morala, iar stapanirea de sine ca amorala, uneori il caracterizeaza entuziasmul chiar in forme exagerate, tendinta de a considera totul “minunat”.
 2. Indeamna pe ceilalti sa fie naturali, sa se comporte firesc, este un dusman al graficului de fier si al regimului strict, se simte mai in largul lui inconjurat de poezia lipsita de pretentii a campiilor si padurilor decat in geometria dreptunghiulara a cartierelor urbane, e cantaretul fortei vietii si frumusetii tineretii, se manifesta nemijlocit, lipsindu-i rationalismul convingator al argumentarii, poate doar sa se marturiseasca sau sa apeleze la constiinta, el este glasul celui ce propavaduieste in desert, este scufundat in sine, dar aceasta este i doar o manifestare a trairilor interne legate de altii si nu al inchiderii fata de oameni, el considera ca lipsa cunoasterii si intelegerii vietii sufletesti a celorlalti dezbina pe oameni.
 3. Este atasat de cercul sau propriu de prieteni si apropiati, manifesta cfata de ei multa incredere, prezentul il impresioneaza prea putin, nu acorda atentie “maruntisurilor vietii”, se indragosteste usor, atentia sa spre anumite persoane este provocata de forta launtrica, de vointa si energie, de prezenta unui tel, de fortja intelectului, de originalitatea gandirii, fireste daca aceste calitati nu depasesc nivelul intelegerii sale, e foarte tolerant fata de oameni, ii intelege si le iarta slabiciunile, e prietenos, duios, gata de concesii, se mentine in umbra dar se bucura daca este remarcat.
 4. Se apuca de orice cu mare elan, dar daca nu ii reuseste imediat duce la capat cu mare efort, ii place ca altcineva sa implementeze propriile sale idei, e destul de lipsit de simt practic, ingaduie altora aiba grija de treburile lui, sa-l sfatuiasca, ceea ce se poate constata si din faptul ca intotdeauna se gasesc persoane gata sa ia aceasta sarcina asupra lor, in schimb are ce oferi ca rasplata pe plan spiritual, el are nevoie de oameni entuziasti, pasionati care sa-i insufle elan, cu asemenea oameni el colaboreaza in mod productiv.
 5. Evita disonanta emotionala, nu-i place daca cineva recita prost o poezie sau isi manifesta emotiile in mod furtunos sau stangaci, daca cineva canta fals, pasiunea pentru tot de e firesc nu-i permite sa suporte lingusirea, considera ca e mai bine sa lovesti direct decat sa ascuti cu incetul unghiile, nu suporta lipsa de sinceritate, de aceea poate avea uneori faima unui om dur, a unui scandalagiu, simte de indata falsitatea, resimte periodic nevoia unor ciocniri.
 6. Are nevoie in relatiile cu oamenii, de claritate, cuvintele au pentru el o importanta mai mare decat faptele, resimte dusmanie fata cel pe care nu a reusit sa-l cucereasca, nu i se intampla sa resimta repede admiratie pentru cineva si apoi sa fie dezamagit, intr-o masa de oameni selecteaza pe cei mai interesanti, e in stare sa divinizeze pe cineva in taina.
 7. In situatii extreme arma sa este capacitatea de a-si exterioriza atitudinea fata de eveniment, a-i releva partile ridicole, de aici simtul fin al umorului si zambetul foarte caracteristic si expresiv in momente tensionate, acest zambet este cel mai adesea un semn al starii de neliniste, datorita acestui zambet plin de angoasa Gagarin a devenit primul cosmonaut, destinatia acestui zambet este de a potenta spiritul combativ.
 8. Este elegant, are o alura armonioasa si zvelta, ochii larg deschisi aproape ca nu mijesc, sprancene sunt de obicei drepte, eleganta lui este pentru fiecare zi si nu pentru sarbatori, rar poti sa-l vezi intr-o poza lipsita de rafinament, intonatiile lui sunt cautate, miscarile plastice.
 9. In functia de conducator este un liberal, promit e cu usurinta fiecare ia din gruparile adverse ceeace pretinde aceasta, in situatii dificile da dreptul colectivului sa ia o hotarare, evita sa ia asupra-si raspunderea, isi sprijina propria hotarare pe opinia altora, e mai tare in calitate de comisar decat de comandant, de advocat si nu de judecator.
 10. Considera ca in viata noastra nu exista nimic pentru care ar merita sa te grabesti, e in stare sa duca pe oricine la disperare din cauza dispretului sau pentru timp si regulament, aceasta este oarecum legat de imaginea pe care si-o face despre destin, daca nu reusesc sa ajung pana la aceasta spira a spiralei atunci voi ajunge la urmatoarea, orice ar fi ce urmeaza sa se intample se va intampla, de asta nu scapi, e un optimist incurabil, considera ca e destinat spre noroc, incepe sa se pregateasca sa mearga la gara in ultima clipa, uneori aceasta incetinea la il intristeaza, el intelege ca din cauza ei nu poate izbuti ceva in viata, un alt defect al sau este firea nehotarata, daca ar sta langa el un om puternic ar putea sa-l ajute, dar un asemenea om cu o linie ferma, este iritat daca partenerul se prezinta zilnic cu o idee noua.
 11. Este un “mecena”, un luptator pentru emanciparea emotionala a oamenilor, resimte raspunderea pentru starea sufleteasca a celor apropiati, pentru tonusul lor vital, se foloseste de simtul rafinat al umorului pe care il poseda pentru a impresiona oamenii, pentru a-i rascoli, cand se afla intr-o societate observa pe cei prezenti nu pentru a constata cum e imbracat fiecare ci pentru a vedea cum se simte fiecare, si despre aceasta va povesti la randul sau altora, in mare el tinde sa introduca armonia in societatea respectiva. Istoria omenirii este pentru el istoria artei, tendinta spre sublim, ii place poezia, pictura ca si obiectele mici executate cu rafinament, el insusi tinde sa fie rafinat, adora compa nia artistilor, a boemei si in general cu figuri exotice, traieste in atmosfera emotionala a epocii.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “IDEALISTUL”:

Dominant: Introvertit Afectiv
Secundar: Extravertit Intuitiv
Tertiar: Introvertit Senzorial
Inferior: Extravertit Ganditor

Cariera pentru “IDEALISTUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“IDEALISTUL” are, in general, urmatoarele caracteristici:

 • Un sistem puternic de valori
 • Sincer interesati de oameni
 • Orientati spre a face servicii, gesturi, punand de obicei cerintele celorlalti mai presus de cerintele personale
 • Loiali si devotati oamenilor si cauzelor, scopurilor lor
 • Au planuri de viitor
 • Le pasa de dezvoltarea personala, dorind mereu sa creasca in directia cea buna
 • Creativi si cu multa inspiratie
 • Flexibil si tolerant pana ce un principiu de-al lor este incalcat
 • Sensibil si complex
 • Nu le plac detaliile si rutina
 • Originali si individualisti “contra curentului”
 • Au abilitati de comunicare in scris foarte bune
 • Prefera sa lucrezi singuri si pot avea probleme cu lucrul in echipa
 • Valorizeaza relatiile profunde si sincere, autentice
 • Vor sa fie vazuti si apreciati pentru ceea ce sunt

Persoanele “IDEALISTUL” sunt persoane sensibile, deosebite care au nevoie de o meserie care este mai mult decat un job. Ei au nevoie sa simta ca tot ceea ce fac in viata este in concordanta cu sistemul lor de valori si ca ii ajuta sa se dezvolte in directia cea mai buna. Ei sunt foarte motivati sa faca ceva plin de sens, sa isi gaseasca rostul in viata. Le place sa isi dedice viata in scopul umanitatii. Este bine sa mentionam ca cei mai buni scriitori ai omenirii au fost “IDEALISTUL”.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile cariere pentru “IDEALISTUL”:

 • Scriitori
 • Consilieri, lucratori sociali, asistenti sociali
 • Profesori
 • Psihologi
 • Psihiatri
 • Muzicieni
 • Preoti, lucratori religiosi
 • Consilier pentru programe educationale
 • Artisti
 • Editori, redactori artistici

“IDEALISTUL” – Relatii interpersonale

Persoanele “IDEALISTUL” sunt calme, placute, linistite, simple, mai ales in ochii altora. In schimb in interiorul lor, ei simt viata foarte intens. In domeniul relational, ei sunt capabili de o mare putere de a iubi, a avea grija de celalalt, calitati care, la aceasta intensitate, nu sunt asa de usor de gasit la celelalte tipuri de personalitate. Ei nu isi arata intensitatea sentimentelor oricui, in general fiind foarte rezervati in a isi exprima simtamintele interioare. Ei isi pastreaza grija si dragostea cea mai profunda pentru cateva persoane care sunt foarte apropiate. Fiind Afectivi Intuitivi, ei sunt foarte sensibili si simt oamenii foarte bine. “IDEALISTUL” se incred mai greu in altii si sunt precauti la fiecare inceput de relatie, dar ei vor fi foarte loiali odata ce isi iau angajamentul fata de cineva. Ei pretuiesc autenticitatea in relatii si au un sistem valoric puternic pe care il va apara indiferent de persoana, situatie in care, pe cat de blanzi par in rest, pe atat de aspri pot deveni.

“IDEALISTUL” – Puncte tari

 • Sincer interesati si ingrijorati pentru altii
 • Perceptivi fata de sentimentele altora
 • Loiali si implicati, angajati in relatii pe viata
 • Capacitate mare de a iubi si de a se ingriji de cineva
 • Motivati spre indeplinirea nevoilor celorlalti
 • Le plac situatiile “castig-castig” atunci cand se iveste un conflict
 • Stiu sa incurajeze si sa sustina pe altii
 • Posibil sa realizeze nevoia altora de spatiu, de independenta
 • Capabil sa se comunice pe ei insisi foarte bine
 • Flexibili si variati.

“IDEALISTUL” – Puncte slabe

 • Au tendinta de a fi timizi si rezervati
 • Nu le place sa fie invadati
 • Nu le place deloc conflictualitatea
 • Nu le place critica
 • Mare nevoie de a primi laude si aprecieri
 • Pot reactiona foarte emotional in situatii de stres
 • Au dificultati in a parasi o relatie care merge prost
 • Au dificultati in a fi asertivi sau a sanctiona pe altii
 • Sunt rezervati cand e vorba de a vorbi de sentimentele lor
 • Tendinta spre perfectionism poate sa ii duca la a nu-si acorda suficient credit, a nu avea incredere in ei insisi
 • Tendinta de a se acuza pe ei insisi pentru probleme si de a lua totul pe umerii lor.

“IDEALISTUL” ca Iubiti

Persoanele “IDEALISTUL” sunt foarte loiale si implicate, devotate relatiei. Avand central partea Afectiva, armonia este cea cautata in relatii de catre astfel de persoane. Au nevoie sa fie intr-o relatie foarte devotata, autentica, iar daca nu au inca o astfel de relatie, ei fie o cauta, fie isi construiesc una imaginara, in mintea lor.

“IDEALISTUL” au tendinta de a fi idealisti si romantici, imbracand personalitatea persoanei iubite cu caracteristici mai frumoase decat le-ar avea aceasta. De aceea ii este greu sa impace lumea idealista cu cea reala, viziunea romantica asupra vietii cu ceea ce este in realitate. Asftel de multe ori ii gasim nelinistiti, neimpacati cu relatia lor. Totusi, datorita devotamentului profund si al dragostei sincere, ei nu isi parasesc relatiile, displacandu-le conflictul foarte mult. In ciuda tulburarilor lor, isi gasesc linistea interioara in devotament.

Ceea ce este foarte frumos la personalitatea “IDEALISTUL” este lupta lor pentru a mentine partenerul sus pe un piedestal, nedescurajandu-se de unele incongruente cu realitatea. Ei continua sa infrumeseteze imaginea persoanei iubite, iar rezultatul este o relatie care trece testul timpului.

“IDEALISTUL” nu sunt natural interesati in probleme administrative cum ar fi platitul facturilor si curatenia, dar ei sunt foarte buni la a face aceste lucruri atunci cand trebuie. Cand se implica, pot fi buni administratori ai banilor.

Sexual, cei “IDEALISTUL” sunt mai inceti in a se deschide fata de partener. Dar, odata ce increderea creste, ei vor vedea momentele intime ca pe o ocazie de a-si arata dragostea, afectiunea. Ei valorizeaza mai mult atitudinea, cuvintele, decat actul sexual in sine. Avand tendinta de a pune pe ceilalti deasupra dorintelor personale, vor urmari satisfactia partenerilor mai intai.

O problema reala pe care persoanele “IDEALISTUL” o au este puternica dezaprobare a conflictului si a criticii. Ei sunt rapizi in a lua totul personal, indiferent de intentia celuilalt. Ei devin irationali si foarte implicati emotional in astfel de situatii in care orice critica o considera ca fiind la adresa lor. Pot fi probleme atunci cand partenerii lor sunt dominant Ganditori sau Judecatori. “IDEALISTUL” se simt amenintati de atitudinea celor care folosesc logica, argumentarea si tind sa raspunda emotional si negativist.

Cei “IDEALISTUL” care au parte Afectiva foarte bine dezvoltata, ar trebui sa isi dezvolte la fel de mult si latura Intuitiva pentru a putea lua decizii si colecta date despre ceea ce li se intampla. Repulsia lor fata de critica si conflicte poate duce la pierderea unor relatii. “IDEALISTUL” reactioneaza cu foarte mult stres si tulburare emotionala in situatii de conflict. Din moment ce nu au o baza solida a datelor pentru a sti ce dezie sa ia, ei vor face orice sa evite conflictele, aparand de multe ori ca irationali in fata celorlalti. Ei trebuie sa invete sa ia critica mai obiectiv. Trebuie de asemenea sa isi aminteasca ca situatiile de conflict sunt evenimente care fac parte din normalitatea vietii si, mai ales, ca nu sunt mereu din cauza lor si ca nu sunt sfarsitul lumii. Orice problema evitata nu se va rezolva, va deveni si mai mare.

“IDEALISTUL” sunt foarte constienti de spatiul lor si de spatiul ce le revine altora. Pun mare pret pe intimitatea spatiului si a lucrurilor pe care le poseda. Aceasta il va ajuta si pe partener pentru ca “IDEALISTUL” ii va respecta pentru ceea ce sunt, le va respecta stilul lor unic, fara sa fie intruzivi, sa “dea buzna”. Ei nu sunt extrem de gelosi sau posesivi, le place sa respecte nevoia de independenta a celuilalt. Ei isi vor incuraja partenerii in planurile lor personale.

In general, “IDEALISTUL” sunt calzi, pozitivi, iubitori, parteneri care vor face totul pentru ca relatia sa fie una sanatoasa si de lunga durata. Partenerii cei mai potriviti pentru ei sunt cei care au o Afectivitate Extroverta dominanta. Deci, partenerii cu mai multe sanse de reusita vor fi cei ENFJ sau ESFJ.

“IDEALISTUL” ca Parinti

“IDEALISTUL” sunt parinti “naturali”. Ei accepta cu bucurie rolul de parinte, vazandu-l ca pe o extensie fireasca a sistemului lor valoric. Ei considera ca este de datoria lor sa transmita mai departe valorile si experienta copiilor. Isi iau rolul de parinte destul de in serios. Sunt calzi, pozitivi, flexibili, de multe ori, un parinte nu asa de sever.

Pentru ca “IDEALISTUL” dezaproba conflictul, va face tot posibilul sa creeze o atmosfera pozitiva, flexibila in caminul lor. Nu prea practica sanctiunea sau disciplinarea copiilor si de aceea este posibil sa aiba incredere in aceste aspect in parteneri. In absenta partenerului, “IDEALISTUL” trebuie sa faca efort pentru a crea o structura, reguli in cresterea copilului lor.

Totusi, avand un sistem valoric puternic, persoanele “IDEALISTUL” vor sesiza imediat cand copiii au facut ceva rau si, atunci nu vor avea probleme in a-si arata supararea fata de incalcarea unor principii.

Ei isi vor valoriza copilul mai mult ca individ si ii va oferi ocazia sa se exprime in familie. Ii va lasa intimitate sa creasca si sa isi dezvolte personalitatea.

“IDEALISTUL” sunt parinti foarte iubitori si devotati. Ei isi vor proteja si incuraja copiii. Daca se va ivi vreo situatie de genul “de parte cui sa fie”, ei isi vor sustine copiii cu loialitate. Copiii isi amintesc de parintii “IDEALISTUL” ca fiind rabdatori, flexibili, devotati si iubitori.

“IDEALISTUL” ca Prieteni

“IDEALISTUL” sunt persoane care pretuiesc mult autenticitatea in relatiile interpersonale. Ei sunt de obicei foarte perceptivi in ceea ce priveste sentimentele si motivele altora. Ei isi tin ascunse adevaratele simtaminte, mai ales daca nu au totala incredere in cei din jur. Avand un sisitem valoric foarte puternic, este posibil sa se inteleaga mai bine tot cu Afectivi Intuitivi asa cum sunt ei.

Cu puternica lor nevoie de armonie, ei nu se vor putea imprieteni prea bine cu Ganditorii si Judecatorii, ca tipuri de personalitate. Se simt amenintati de logica si argumentari. Profesional pot lucra cu toate tipurile de personalitate, dar la nivel de relatii interpersonale, ei vor fi rezervati fata de anumite tipuri de persoane. Ei au afinitate, in general, pentru tipurile Afective de personalitate.

“IDEALISTUL” vor fi apreciati de altii pentru ca sunt prieteni de incredere, altruisti, profunzi, suportivi, originali.

“IDEALISTUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “IDEALISTUL”?

“IDEALISTUL” sunt creativi si sensibili si isi iau vietile foarte in serios. Ei cauta armonia si autenticitatea in relatiile cu ceilalti. Pun valoare pe creativitate, spiritualitate si pe onoarea propriei persoane mai presus de orice. Sunt foarte porniti impotriva inechitatii si nedreptatii oamenilor si simt o mare satisfactie cand reusesc sa asupreasca asemenea nedreptati. Un “IDEALISTUL” este un perfectionist care rareori isi va permite sa se simta implinit altfel va simti o constienta acuta de esecuri. “IDEALISTUL” se simt satisfacuti daca sunt in legatura cu creativitatea lor. Pentru “IDEALISTUL”, succesul personal depinde de starea relatiilor apropiate, de dezvoltarea abilitatilor creative si de sustinerea continua a umanitatii in ajutorarea oamenilor in nevoie, luptand impotriva injustitiilor sau in orice alt fel, muncind pentru a face lumea un loc mai bun.

Caracteristici ale “IDEALISTUL” ce trebuiesc dezvoltate

Ca “IDEALISTUL” sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor va veti gasi mai usor locul in lume si veti sti cum sa va folositi talentele mai bine pentru a va implini visele.

Majoritatea tipului “IDEALISTUL” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

 • Foarte creativi, artistici si spirituali, pot crea superbe lucrari de arta, muzica si literatura. “IDEALISTUL” sunt artisti innascuti. Vor simti o mare satisfactie daca isi incurajeaza si isi dezvolta abilitatile artistice. Asta nu inseamna ca “IDEALISTUL” trebuie sa fie scriitori faimosi sau mari pictori ca sa poata fi multumiti. Simplul act al “creeri” va fi o sursa multumitoare de reinnoire si reimprospatare a unui “IDEALISTUL”. Un “IDEALISTUL” ar trebui sa isi permita prize artistice, pentru ca vor adauga bogatie si energie pozitiva vietii lor.
 • Sunt mai constienti spiritual decat alti oameni si sunt mai conectati cu sufletele lor. Majoritatea “IDEALISTUL” au Credinta puternica. Aceia care nu au ar putea avea sentimentul ca le lipseste ceva important. Un “IDEALISTUL” trebuie sa isi hraneasca credinta.
 • “IDEALISTUL” sunt foarte constienti de injustitia sociala si empatizeaza cu subindivizii. Empatia lor pentru subindivizi si hiperconstientizarea injustitiei sociale ii face extrem de milosi si nutresc compasiune pentru ceilalti membrii dezavantajati ai societatii noastre. “IDEALISTUL” se simt foarte utili si impliniti cand se lupta sa ajute oameni care nu au fost norocosi in societate. Acestia ar putea fi profesori, ministrii, scriitori, consilieri, psihologi, dar cel mai probabil majoritatea vor petrece timp incercand sa ajute oamenii cu probleme speciale. Un “IDEALISTUL” poate simti o satisfactie imensa dejucand un fel de schimb social ce ar putea ajuta subindivizii.
 • Sunt de obicei foarte buni ascultatori si vor cu adevarat sa afle despre problemele altora ca sa ii poata ajuta. Asta ii face consilieri nemaipomeniti si prieteni de nadejde. Un “IDEALISTUL” poate fi foarte satisfacut de pe urma consilierii volunatare.
 • Ei accepta si pretuiesc oamenii ca indivizi si tin foarte mult la egalitate. Ei considera ca o persoana are dreptul sa fie asa cum este fara sa isi puna atitudinea si perspectivele sub control. In consecinta, au o mare toleranta si acceptabilitate fata de oamenii care au de-a face cu judecatile negative ale societatii, in general. Ei pot vedea ceva pozitiv in fiecare. Ei cred in individualitate. Daca i se da sansa, un “IDEALISTUL” poate deveni o sursa necesara de respect de sine si incredere pentru oamenii care nu si le pot gasi pe ale lor. In acest fel, ei pot transforma un “suflet bolnav” intr-unul sanatos.
 • In general profunzi si inteligenti, sunt capabili sa inteleaga cu usurinta concepte dificile. De obicei sunt foarte buni academicieni si afla ca educarea mintii lor poate hrani nevoia de a gandi profund.

“IDEALISTUL” care au dezvoltat Intuitia Extravertita pana in punctul in care pot percepe lumea in mod obiectiv vor afla ca se pot bucura de urmatoarele caracteristici:

 • Ei vor avea o mare introspectie in caracterele oamenilor. Vor intelege repede si in detaliu de unde vine o persoana evaluand motivele si sentimentele acesteia. Acesti “IDEALISTUL” bine dezvoltati vor fi psihologi de exceptie si consilieri. De asemenea, ar putea fi foarte buni scriitori de romane fictive deoarece sunt capabili sa dezvolte caractere fictive foarte complexe.
 • Vor intelege rapid diverse situatii si noi concepte. Vor afla ca sunt capabili sa faca orice isi pun in minte, altfel nu se vor simti satisfacuti. Lucrurile vor parea simple pentru acesti “IDEALISTUL”. Desi sunt capabili sa rezolve foarte multe situatii diferite, acestia vor fi cei mai fericiti daca vor putea face ceva cu adevarat important pentru ei. Desi ar putea afla ca pot achizitiona usor cunostinte despre succes, cel mai probabil nu isi vor gasi fericirea pe aceasta cale, decat daca isi traiesc vietile in autenticitate si profunzime.
 • “IDEALISTUL” care isi argumenteaza puternicul sistem intern (Simtul Introvertit) cu o foarte bine dezvoltata intuitie de a percepe lumea (Intuitia Extravertita) pot fi o forta puternica in schimabarea sociala. Valorile lor intense si empatia puternica pentru defavorizati, combinate cu o fiabila si profunda intelegere a lumii in care traim, creeaza indivizi cu puterea de a face diferenta (cum ar fi MaicaTeresa – “IDEALISTUL”).

Potentiale Domenii Problematice

La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara “rau”, nu ar exista “bine”. Fara “dificil”, nu ar mai fi “usor”. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.

“IDEALISTUL” sunt oameni rari, inteligenti, creativi cu multe calitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale “IDEALISTUL”. De asemenea, amintiti-va ca slabiciunile asociatie cu faptul ca sunteti un “IDEALISTUL” sunt naturale. Desi ar putea fi deprimant sa cititi despre slabiciunile tipului vostru de personalitate, va rugam sa va amintiti ca va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.

Majoritatea caracteristicilor slabe care se gasesc la “IDEALISTUL” se datoreaza functiei dominante Senzitive care umbreste restul personalitatii. Cand latura dominanta a Senzatiei Introvertite umbreste orice altceva, “IDEALISTUL” nu poate folosi Intuitia Extravertita ca sa ia informatiile intr-o maniera cu adevarat obiectiva. In asemenea cazuri un “IDEALISTUL” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

 • Pot fi extrem de sensibili la orice fel de critica
 • Pot percepe critica acolo unde nimeni nu a intentionat-o
 • Pot avea idei denaturate sau nerealiste despre realitate
 • Pot fi incapabili sa recunoasca sau sa auda orice fel de idee care merge impotriva propriilor idei si opinii
 • Pot da vina pentru problemele lor pe alte persoane, considerandu-se victime care sunt tratate incorect
 • Pot fi foarte maniosi si pot arata asta prin izbucniri de temperament
 • Pot avea in mod inconstient un comportament social neadecvat
 • Pot fi orbiti la adresa aspectului lor personal si se pot imbraca neadecvat
 • Pot parea altora ciudati sau excentrici fara a fi constienti de asta
 • Pot fi incapabili sa vada sau sa inteleaga punctele de vedere ale altor oameni
 • Pot pune o valoare foarte mare pe propriile opinii si sentimente in detrimentul celorlalti
 • Pot fi inconstienti asupra modului in care comportamentul lor ii afecteaza pe ceilalti
 • Pot fi nepasatori in privinta nevoilor celorlalti
 • Se pot simti coplesiti de tensiune si de stres atunci cand cineva isi arata dezacordul sau dezaprobarea fata de ei
 • Pot dezvolta judecati aspre, greu de desfacut, impotriva oamenilor in privinta carora au senzatia ca au fost opresivi sau represivi cu ei
 • In conditii de stres, pot dezvolta o obsesie pentru detalii neimportante per ansamblu
 • In conditii de stres, se pot gandi obsesiv la o problema de care s-au lovit in mod repetat
 • Pot avea asteptari nerezonabile de la ceilalti
 • Pot avea dificultati in mentinerea relatiilor apropiate, din cauza aşteptărilor nerezonabile

Explicatii ale Problemelor

Majoritatea problemelor descrise mai sus pot fi atribuite, intr-o anumita masura, problemei comune a “IDEALISTUL”, aceea de a accepta numai informatii care sa justifice opiniile personale. “IDEALISTUL” sunt, de obicei, oameni foarte intensi si sensibili si simt o serioasa teama de a fi criticati. Sunt dispusi sa trateze orice punct de vedere decat sa se critice singuri. Daca “IDEALISTUL” nu invata cum sa se descurce cu modul in care percepe critica, o sa inceapa sa respinga orice fel de informatie care nu ii convine. Aceasta este o tehnica naturala de supravietuire a personalitatii “IDEALISTUL”. Principalul conducator in personalitatea “IDEALISTUL” este Simtul Introvertit, al carui scop este acela de a mentine si de a onora intens propriul sistem moral si de valori. Daca sistemul de valori personal al unui “IDEALISTUL” este amenintat de influente externe, tipul “IDEALISTUL” respinge informatiile amenintatoare pentru a-si putea pastra si onora propriul sistem de valori. Acest lucru este foarte natural si lucreaza bine in favoarea protectiei psihicului individual.

Oricum, “IDEALISTUL” care practica acest tip de protectie proprie cu regularitate o sa devina din ce in ce mai inconstient asupra perspectivei altor oameni si astfel va fi din ce in ce mai izolat de intelegerea realitatii lumii in care traiesc. Vor gasi mereu justificare pentru comportamentul inadecvat si intotdeauna vor da vina pe lumea externa pentru problemele pe care le au in vietile lor. Va fi dificil pentru ei sa mentina relatii personale apropriate pentru ca vor avea asteptari nerezonabile si nu vor fi capabili sa isi asume raspunderi.

Aceasta tendinta a “IDEALISTUL” de a cauta informatii externe care sa le sustina ideile si valorile proprii nu este iesita din comun. In orice caz, daca aceastei tendinte i se lasa frau liber, personalitatea “IDEALISTUL” va fi prea egocentrica pentru a fi fericita sau inconjurata de succes. Din moment ce latura dominanta a “IDEALISTUL” este Simtul Introvertit, acestia trebuie sa o puna in echilibru cu latura auxiliara, Intuitia Extravertita. “IDEALISTUL” iau in considerare informatiile prin Intuitia Extravertita. Aceasta este, de asemenea, calea primara prin care “IDEALISTUL” are de-a face cu lumea externa. Daca “IDEALISTUL” foloseste Intuitia Extravertita doar ca sa serveasca scopurilor Simtului Introvertit atunci “IDEALISTUL” nu foloseste Intuitia Extravertita deloc.

Ca rezultat, “IDEALISTUL” nu asimileaza destule informatii despre lumea externa ca sa poata avea cu adevarat simtul realitatii. Ei nu vad altceva decat propria lor perspectiva si au de-a face cu lumea in masura in care aceasta le suporta nevoia de sustinere a propriei perspective. Acesti indivizi ajung sa fie egoisti. In functie de cat de grava este problema, acestia pot aparea ca fiind “un pic excentrici” pentru cei “de dinafara”. De multe ori ceilalti oameni vor fi incapabili sa ii inteleaga pe acestia.

Solutii

Pentru a se dezvolta ca individ, “IDEALISTUL” are nevoie sa se concentreze pe deschiderea propriei perspective pentru a include o imagine cu o mai mare acuratete asupra a ceea ce se intampla cu adevarat in lume. Pentru a fi in pozitia in care “IDEALISTUL” este capabil sa perceapa si sa ia in considerare informatii care sunt interzise pentru sistemul lui intern de valori, acesta are nevoie sa stie ca propriu lui sistem de valori nu este amenintat de noile informatii. “IDEALISTUL” trebuie sa isi sugereze in mod constient ca o parere care nu coincide cu a sa nu este o acuzare a intregului sau caracter.

Un “IDEALISTUL” preocupat de propria dezvoltare va da o atentie sporita motivatiei sale de a primi informatii. Iau informatii pentru o mai buna intelegere a situatiei sau conceptului? Sau pentru a-si sustine propriile idei si cauze? In momentul in care ceva este perceput, este grija “IDEALISTUL” sa suceasca acea perceptie ca sa se incadreze in valorile personale? Sau este atent sa absoarba informatiile in mod obiectiv? Ca sa poata obtine o mai buna intelegere a lumii externe, “IDEALISTUL” ar trebui sa incerce sa perceapa informatiile in mod obiectiv inante sa le incadreze in sistemul lor de valori. Ar trebui sa fie constienti de tendinta lor de a indeparta orice idee care nu se muleaza pe valorile lor si sa actioneze in vederea diminuarii acestei tendinte. Ar trebui sa incerce sa vada situatiile din punctele de vedere ale altor oameni, fara a face judecati personale asupra acelor situatii sau acelor oameni. In general, ar trebui sa incerce sa isi exerseze Intuitia intr-un adevarat mod Extravertit.

Cu alte cuvinte, ar trebui sa foloseasca Intuitia ca sa achizitioneze informatii despre lumea inconjuratoare cu scopul de a intelege lumea si nu cu acela de a-si sustine propriile concluzii. “IDEALISTUL” care au succes in a percepe lucrurile in mod obiectiv pot fi o forta puternica pentru schimbarile in bine.

Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca “IDEALISTUL”

Unii “IDEALISTUL” au dificultati in a se incadra in societate. Problemele lor sunt, de obicei, rezultate ale unei inconstiente asupra comportamentului normal social, o inconstienta asupra a cum apar in fata celorlalti, sau ale unor asteptari nerealiste in privinta celorlalti. Oricare din aceste trei probleme provin din folosirea Intuitiei Extravertite intr-o maniera diminuata. Un “IDEALISTUL” care ia informatii in scopul intelegerii lumii inconjuratoare, spre deosebire de unul care le ia doar ca sa isi sustina propriile idei, va avea o intelegere mai clara si mai obiectiva asupra modului in care societatea evalueaza comportamentul social si atitudinea. De asemenea, va fi mai constient asupra modului in care ceilalti il percep si va avea asteptari mai realiste din partea comportamentului celorlalti intr-o relatie. Un “IDEALISTUL” atat de bine ajustat se va incadra fericit in societatea noastra.

Daca nu intelegi cu adevarat Tipurile Psihologice si nuantele variatelor functii de personalitati, va fi o sarcina dificila sa incerci dintr-o data sa folosesti Intuitia intr-o directie Extravertita. Este dificil chiar si sa intelegi ce inseamna asta, ca sa nu mai vorbim de integrarea acesteiai in viata ta. Avand asta in minte, va furnizam cateva sugestii specifice care v-ar putea ajuta sa incepeti sa exersati Intuitia Extravertita mai bine:

 • Aveti grija sa observati cum arata oamenii in diferite situatii sociale. Uitati-va la parul lor, la piele, la machiaj (sau la lipsa acestuia), la hainele lor, la starea in care se afla acestea, la pantofi, la expresiile faciale. Nu ii comparati pe ceilalti cu propriul vostru aspect si nu ii judecati dupa aparente; adunati pur si simplu informatii..
 • Gandeste-te la o situatie din viata ta in care nu stiai exact cum sa te comporti. Acum incearca sa intelegi cum ar vedea altii aceasta situatie. Nu le compara comportamentul cu al tau, de exemplu “ea ar sti mai bine ca mine ce sa faca”, sau “de ce este atat de usor pentru ea si atat de greu pentru mine?”. Mai bine incercati sa intelegeti cum ar vedea situatia. Ar fi ca pe o problema sau ca pe o oportunitate? Ar fi luata in serios sau un pic mai simplu? Incearca sa determini punctul lor de vedere fara a face judecati si fara a le compara cu tine.
 • Cand ai o conversatie cu un prieten sau o ruda, dedica macar jumatate din timpul de discutie pentru a vorbi despre cealalta persoana. Incearca sa intelegi cu adevarat de unde isi aduce persoana respectiva conceptele. Pune intrebari.
 • Gandeste-te la oamenii care iti sunt apropiati. Pe masura ce te gandesti la fiecare persoana, spune-ti “aceasta persoana are propria ei viata si este mai preocupata de viata ei decat de a mea” Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca nu ii pasa de tine. Este doar ordinea naturala a lucrurilor. Incearca sa vizualizezi ce face persoana respectiva in momentul ala. Ce lucruri intampina, ce ganduri are? Nu te apuca sa judeci sau sa compari situatia sa cu a ta.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al fiecarei persoane cu care intrii in contact pentru o anumita perioada de timp.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “IDEALISTUL”

 1. Intareste-ti punctele forte! Incurajeaza-ti abilitatile artistice si creativitatea pe care le ai in mod natural. Hraneste-ti spiritualitatea. Da-ti sansa de a-i ajuta pe cei neajutorati sau neprivilegiati..
 2. Infrunta-ti slabiciunile! Realizeaza si accepta ca ai unele trasaturi puternice si unele slabe. Confruntandu-te si ocupandu-te de slabiciunile tale nu inseamna ca trebuie sa schimbi cine esti, inseamna ca vrei sa fii cat mai bun posibil. Prin confruntarea acestor slabiciuni te onorezi pe tine insuti, in nici un caz nu te ataci.
 3. Exprima-ti sentimentele. Nu lasa emotii neexprimate sa se constituie in interiorul tau. Daca ai sentimente puternice, scoate-le la lumina si exprima-le. Nu le lasa sa se constituie in interiorul tau pana ajung in punctul in care sunt de neatins.
 4. Asculta tot. Incearca sa nu indepartezi nimic imediat. Lasa totul sa se absoarba un timp, apoi judeca.
 5. Zambeste la critici. Aminteste-ti ca oamenii nu vor fi intotdeauna de-acord cu tine si nu te vor intelege mereu chiar daca te considera un om de valoare. Incearca sa vezi dezacordul si critica ca pe o oportunitate de crestere. In fond, exact asta sunt..
 6. Ai grija la ceilalti. Aminteste-ti ca mai sunt inca 15 tipuri de personalitati care vad lucrurile in mod diferit fata de tine. Incearca sa indentifici tipurile celorlalti oameni. Incearca sa le intelegi perspectivele.
 7. Fi responsabil pentru tine. Aminteste-ti ca TU ai cel mai mare control asupra vietii tale.
 8. Fi bland in asteptarile tale. Vei fi mereu dezamagit de ceilalti daca te astepti la prea mult de la ei. A fi dezamagit de o alta persoana este cea mai buna metoda sa o indepartezi. Trateaza-i pe ceilalti cu aceeasi blandete cu care vrei sa te trateze si ei.
 9. Adopta doar ce e mai bun. Nu te necaji adoptand ce-i mai rau. Aminteste-ti ca o atitudine pozitiva creeaza situatii pozitive.
 10. Cand ai indoieli, pune intrebari! Nu iti asuma lipsa feedback-ului ca fiind acelasi lucru cu feedback-ul negativ. Daca ai nevoie de feedback si nu ai, cere!

Descarcă programul.