Initiatorul

Cel mai spontan – “sa trecem la treaba”

Extraverted Senzorial Ganditor Perceptiv
(Senzorialitate Extraverta cu Gandire Introverta)

Ca un “INITIATORUL”, modul dominant de a trai este unul orientat spre exterior, spre lumea din jur, fiind extravertit si analizand lucrurile la modul cel mai concret prin cele cinci simturi. Secundar, esti orientat spre interior unde judeci lucrurile rational si logic.

Persoanele “INITIATORUL” sunt persoane care merg direct la tinta, persoane de tip “sageata”. Entuziasti si usor de a fi provocati, ei sunt promotorii, initiatorii care traiesc intr-o lume activa. Directi, isi asuma riscuri si sunt gata sa se implice direct in valtoarea lucrurilor. Vor sa simta ca au atins, ca au pus mana la rezolvarea lucrurilor. Traiesc in prezent si acorda putina importanta introspectiei, analizei de sine sau teoriei.

Persoanele “INITIATORUL” au un mare talent in a observa motivatia si atitudinea oamenilor. Observa detalii pe care altii nu le pot observa, ca postura si expresiile faciale de exemplu. Tipic, sunt cu cativa pasi inaintea persoanelor cu care interactioneaza. Astfel, persoanele “INITIATORUL” folosesc aceasta abilitate pentru a conduce situatia acolo unde ei isi doresc. Regulile si legile sunt vazute mai degraba ca aspecte dupa care sa se ghideze decat niste imperative sau obligatii. Daca ei au hotarat ca un lucru trebuie facut, atunci ei il vor face si vor termina cu lucrul acela indiferent de ceea ce spun regulile, “trebuie facut si gata”. Ei au totusi credinte personale foarte puternice in ceea ce ei considera ca este bine si ce este rau si vor fi foarte incapatanati cu parerile lor. Legile si preceptele generale pot sa nu cantareasca prea mult in ochii unui “INITIATORUL”, dar ei nu vor trece sub nicio forma peste ceva ce ei simt a fi gresit, potrivit sistemului propriu de valori.

“INITIATORUL” au un fler pentru drama si pentru a avea stil, bun gust. Ei sunt rapizi in miscari, vorbesc energic si apreciaza lucrurile de calitate. Pot juca la jocuri de noroc si pot fi cheltuitori. Sunt de obicei foarte buni la povestit si la improvizat. Prefera sa improvizeze pe loc decat sa isi faca un plan. Le place sa se distreze si sa aiba persoane amuzante in preajma lor. Pot rani pe altii uneori fara sa realizeze, pentru ca de multe ori nu isi pot da seama de efectul pe care il pot avea cuvintele lor. Aceste lucruri nu se intampla pentru ca nu le-ar pasa de oameni, ci doar din cauza faptului ca planurile lor de actiune nu iau in considerare si sentimentele oamenilor. Ei iau decizii bazate pe fapte si pe logica.

Un “INITIATORUL” isi dezvolta cel mai putin partea intuitiva. Vor avea probleme cu teoriile, neintelegandu-le rolul in partea concreta, pragmatica a planurilor lor. Un “INITIATORUL” nu se increde in instinctele sale si este la fel de neincrezator si cu intuitia celorlalti.

“INITIATORUL” au deseori probleme la scoala, in special la parte teoretica a materiilor. Ei pot fi isteti, ingeniosi, inteligenti, dar scoala poate fi o corvoada.

Ei au nevoie sa fie permanent in miscare si de multe ori li se potriveste foarte bine rolul de vanzator sau agent de vanzari. Rutina ii face nefericiti si ii demotiveaza. Persoanele “INITIATORUL” debordeaza natural de multa energie si entuziasm care ii dedica pentru munca de antreprenoriat. Se entuziasmeaza usor si au si abilitatea de a-i molipsi si pe cei din jur cu energia lor motivatoare. Pot vinde orice idee. Ei sunt orientati spre actiune si iau decizii rapid. Toate ca toate, trebuie sa recunoastem ca sunt foarte buni in a initia, a demara actiunea. Nu sunt foarte buni la pasii de dupa, de aceea trebuie sa invete nu doar sa initieze actiunile ci si sa le planifice pentru a le putea duce la bun sfarsit.

Persoanele “INITIATORUL” sunt practice, buni observatori, spontani, amuzanti, iubitori de risc cu o foarte buna abilitate de improvizare rapida, de gasire a unei solutii ingenioase. Sunt niste motivatori extraordinari. Pot crea lucruri intr-adevar unice, deosebite, atunci cand isi cunosc bine talentele.

 1. Este un om plin de vointa ce se concentreaza in vederea unui scop, fiind orientat spre obtinerea unui rezultat final, face totul cu entuziasm, cu pasiune, are caracterul luptatorului neobosit care trebuie cu orice pret sa se afle deasupra oricarui dusman. Principiul sau este: nu trebuie ocolite greutatile, trebuie sa stii sa Ie invingi. Stie sa ia asupra sa raspunderea si sa o poarte cu cinste.
 2. Este lipsit de spirit dogmatic, el porneste de la viata si nu de la dogme, de la realitati si imprejurari, nu de la conceptii si instructiuni, il caracterizeaza flexibilitatea, intelegerea neinfricata a vietii asa cum este ea, viata nu poate fi ingradita de reprezentarile noastre si cu atat mai putin introdusa in patul lui Procrust al dorintelor noastre, el nu intelege incercarea nebuneasca de a sacrifica oameni in numele unor principii imuabile, el considera ca principalal criteriu trebuie sa-l constituie insasi personalitatea umana, el respecta orice colectivitate umana fiindca este o forta organizata, dar o uraste fiindca spiritului ierarhic si disciplinei limiteaza posibilitatile omului.
 3. Este un bun tactician, surpinde repede situatia si raportul dint forte, ia o hotarare si actioneaza, e capabil de manevrare politica, dar nu renunta niciodata la linia sa, poseda o logica puternica dar aceaata logica este subordonata unui tel, slujeste nu pentru speculatia filozofica ci pentru cautarea creatoare a drumului cel mai scurt care sa duca la tinta, ii vine mai usor sa faca concesii pe planul logicii decat pe cel al scopului, intr- discutie in contradictoriu cauta sa gaseasca nu adevarul ci sa obtina victoria, nu incearca sa-l convinga pe adversar, se adreseaza celor ce asista la discutie cu scopul de a-l face ridicol pe adversar, a-l compromite.
 4. Il preocupa problemele generale, profunde de care se ciocneste la tot pasul atunci cand cauta sa rezolve probleme concrete, e preocupat de autoeducatie, de ridicarea nivelului sau spiritual si cultural, consacra mult timp lecturii, viata sa dobandeste cu adevarat continut abia in prezenta unui tel indepartat, elevat , in unele privinte chiar neobisnuit. Este un visator, visele le coreleaza cu lucruri concrete, realiste, ii place sa vorbeasca cu un ton de siguranta despre viitor, considera ca daca omul isi doreste ceva cu adevarat, ei isi va atinge intotdeauna scopul.
 5. Este in mod deschis lipsit de emfaza, nu se preocupa de impresia produsa asupra celorlalti, respecta cu strictete principiul “cauza este mai presus de orice, executa in mod cinstit ce ti s-a incredintat, sa vorbeasca de bine despre tine altii”, nu-i place sa condamne oamenii si arareori vorbeste urat despre ei.
 6. Face apel la actiuni hotarate, la “incordarea muschilor”, lupta impotriva negligentei, ei insusi actioneaza extrem de energic, la o lovitura riposteaza cu alta de doua ori mai puternica, considera ca poezia trebuie sa trezeasca nu numai sentimente generoase ci si nelinistea care sa mobilizeze la actiune, la lupta.
 7. Aproape ca nu cunoaste frica, ura si alte emotii negative, nu se mira si nu invidiaza, cu cat situatia este mai periculoasa cu atat este mai stapan pe sine si mai hotarat, poate manifesta spirit despotic, dusmanie fatade cineva numai fiindca persoana respectiva nu a tinut cont de parerea sa, dar de regula actiunile sale nu sunt determinate de antipatia personala, stie sa se ridice deasupra ei.
 8. Nu-i place sa vorbeasca despre sentimente, acesta nu este domeniul sau, iar daca cumva ii scapa ceva din aceasta sfera i se pare ca s-a tradat pe sine, ii e teama de dragoste ca de o desfatare nemeritata, se teme si de orice alte sentimente, dar are o atitudine cu totul calma si sigura in ce priveste latura trupeasca a iubirii, judeca si pe ceilalti dupa sine, nu are nici o indoiala ca poate fi dorit dar rareori e sigur ca este iubit.
 9. Resimte nevoia de sustinere emotionala din partea partenerului, daca partenerul da dovada de indiferenta, entuziasmul sau se stinge, el sa inchide in sinea lui, e in stare sasse distreze numai in cercul prietenilor si nu-i place sa faca vizite tocmai fiindca altii se asteapta de la el sa fie in centrul atentiei, in actiunile sale nu cauta sa se acomodeze partenerului, ci ii place doar sa dicteze. Ca temperament este cel mai adesea exploziv, coleric, este politicos, dar cand e atins intr-un punct sensibil ii vine greu sa se opreasca, incepe sa clocoteasca in el mania, ea se manifesta foarte limpede in privire, aflandu-se astfel “bagat in priza”, se afla intr-o stare de nervozitate launtrica, cauta in mod insistent o iesire din situatie.
 10. Stie sa mobilizeze oamenii, sa-i atraga la o munca foarte activa, sa-i plaseze si sa-i foloseasca in interesul unei cauze, e un bun organizator, stilul lui de lucru este discutarea colegiala a deciziilor dar executarea lor unipersonala si raspunderea pentru ele, limpezime, organizare, este capabil sa se entuziasmeze si sa umple pe altii de elan, are parerea sa in orice problema si stie sa o argumenteze.
 11. Este adesea un bun sportiv, e sigur de corpul sau, se bizuie pe propria sa putere, sanatate, vointa, ii place riscul si spiritul de intrecere prezente in jocurile sportive, vanatoare, sah.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “INITIATORUL”:

Dominant: Extravertit Senzorial
Secundar: Introvertit Ganditor
Tertiar: Extravertit Afectiv
Inferior: Introvertit Intuitiv

Cariera pentru “INITIATORUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“INITIATORUL” are, in general, urmatoarele caracteristici:

 • Orientat spre actiune
 • Traieste in prezent, realist
 • Nu-i plac lucrurile abstracte fara aplicatii practice
 • Cauta satisfactie imediata pentru eforturile lor
 • Se misca repede, energic
 • Flexibil si adaptabil
 • Plin de resurse
 • Spontan, se inspira la fata locului, nu pregateste nimic dinainte
 • Este distractiv sa il ai in preajma
 • Un bun simt al observatiei
 • O foarte buna memorie a detaliilor
 • Bune abilitati de relationare cu oamenii
 • Bine dotat
 • Buna capacitate de a intrezari imediat o problema si de a schita o solutie
 • Atras spre aventura si risc
 • Poate fi superficial
 • Ii place mai mult sa initieze planuri, nu sa si le implementeze, finalizeze

“INITIATORUL” are niste trasaturi unice a tipului lor de personalitate. Abilitatile lui de bun obervator, il fac foarte bun la analiza cat mai reusita a oamenilor, a motivatiei acestora si a punctelor lor de vedere. Cei “INITIATORUL” isi folosesc acest avantaj atunci cand interactioneaza cu oamenii. Din acest motiv, ei sunt foarte buni comercianti.

Au o alta trasatura deosebita, aceea de a reactiona rapid si eficient la nevoi imediate, situatii critice, urgente. Aceasta este o trasatura valoroasa in multe meserii, ca de exemplu: politie, sistem medical etc. Nu le place inregimentarea, iubesc oamenii si experientele noi. De asemenea, lor le place sa obtina satisfactie imediata din efortul lor. De aceea, ei trebuie sa aleaga meserii care implica relationarea cu oamenii si care nu necesita rutina, orientare pe detalii.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile cariere pentru “INITIATORUL”:

 • Reprezentant vanzari, afacerist
 • Marketing de personal, resurse umane
 • Lucrator in departamentul politie sau detectiv
 • Paramedic / Tehnician medical de prim ajutor, la urgente
 • Tehnician PC sau administrator de retea
 • Suport tehnic IT
 • Antreprenor
 • Reporter
 • Domeniu divertisment
 • Broker

“INITIATORUL” – Relatii interpersonale

Persoanel “INITIATORUL” sunt iubitori de distractie, de amuzament, care doresc sa traiasca clipa la cea mai mare intensitate a ei. Le place actiunea, par ca mereu au ceva de facut. Ofera tot ce este mai bun in relatiile lor. Se plictisesc in schimb repede si pot schimba frecvent partenerii. Angajamentele pe termen lung nu sunt tocmai ceea ce li se potriveste. Pot fi devotati, dar ei doresc sa isi tina promisiunea in fiecare zi, sa o reinnoiasa zilnic, scala de masurare sa fie exprimata in “zi de zi” si nu in ani.

“INITIATORUL” – Puncte tari

 • Pot fi destul de fermecatori
 • Spirituali, isteti, populari
 • Carnali, senzuali
 • Nu se simt amenintati personal de situatii conflictuale sau critici
 • Entuziasti si iubitori de distractie, incearca sa faca orice lucru placut
 • Ei insisi ca niste copii mai mari sunt doritori sa petreaca timp si sa se joace cu copiii lor
 • Posibil sa le placa sa isi arate dragostea fata de cei dragi cu daruri valoroase (fiind si un punct slab in acelasi timp).

“INITIATORUL” – Puncte slabe

 • Nu sunt conectati natural la simtamintele celorlalti
 • Nu sunt natural foarte buni in a-si exprima nici propriile emotii si simtatminte
 • Pot rani pe altii cu cuvinte nepotrivite
 • Pot fi buni in a face bani dar exista risc mare sa ii cheltuiasca la fel de bine
 • Traiesc in prezent, nu sunt buni la a face planuri
 • Pot cadea in obiceiul de a ignora conflictul decat in a se confrunta cu el
 • Nu isi iau angajamente pe termen lung, trateaza totul zilnic
 • Au tendinta de a se plictisi usor
 • Mult mai mult decat alte tipuri de personalitate, ei pot sa abandoneze o relatie atunci cand se plictisesc
 • Pot cumpara daruri celor dragi cheltuind prea mult.

“INITIATORUL” ca Iubiti

“INITIATORUL” sunt entuziasti si prietenosi. Ei pot fi fermecatori mai ales la inceputul relatiei. Sunt de asemenea foarte generosi, cunoscuti pentru disponibilitatea totala fata de partener. Ei sunt senzuali, carnali, care traiesc clipa la mare intensitate, aducand multa energie si amuzament in realtii.

Angajamentul nu este un punct puternic al unui “INITIATORUL”. Traind aproape in intregine in prezent, nu se simt confortabili in a face planuri de viitor. Daca aceasta tendinta nu este reeducata, ei vor cadea usor in capcana de a trece prea repede de la o relatie la alta. Multi oameni ajung sa simta nevoia de a se aseza la casa lor intr-o zi. Cand acest moment vine si pentru un “INITIATORUL”, ei pot sa se hotarasca sa ramana cu cineva atat timp cat nu este greu sa reinnoiasca zilnic angajamentul fata de acea persoana.

Sexual, persoanele “INITIATORUL” considera intimitatea ca pe un moment de destindere, un fel de a profita la maxim de prezent, de clipa. Sunt foarte constienti de senzorialitatea lor si iubesc cu toate cele cinci simturi. Este posibil sa inteleaga intimitate dintr-o perspectiva fizica mai degraba decat ca pe o ocazie de exprimare a afectiunii. Daca au ca partener pe cineva cu puternice tendinte Afective, ei ar trebui sa isi exprime verbal afectiunea in momentele intime.

“INITIATORUL” nu sunt in mod natural conectati la simtamintele celorlalti si pot avea lipsuri in a oferi apreciere si suport partenerului. Ei au tendita sa creada ca actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele si nu inteleg de ce trebuie sa spuna lucruri care sunt evidente. Tipurile Afective cer un feedback pozitiv, pe care un “INITIATORUL” greu il ofera. Cel mai frumos dar pe care un “INITIATORUL” ar trebui sa invete sa il ofere este: exprimarea in cuvinte a iubirii lor.

Cei mai potriviti parteneri pentru “INITIATORUL” sunt cei ISFJ sau ISTJ. Dominanta lor Senzorial Extraverta se potriveste cel mai bine cu o dominanta Senzorial Introverta.

“INITIATORUL” ca Parinti

Exista un copil in fiecare adult “INITIATORUL” caruia chiar ii place sa petreaca timp cu copiii lor. Ei nu au insa scopuri bine organizate pentru copiii lor. Au tendinta de a lua lucrurile asa cum vin, si ii inveta pe copii ce este potrivit in momentul in care apare nevoia. Un parinte “INITIATORUL” este entuziast in a-i invata pe copii din ceea ce stie la fel de mult cum ii place sa afle si de la copii lucruri noi. Ei valorizeaza copiii ca pe indivizi si le permite sa aiba opinii personale in familie.

Parintii “INITIATORUL” nu se cred atotstiutori, ei cred ca multe lucruri in viata nu au un raspuns usor de gasit. Ei sunt indivizi foarte modesti care nu cred ca au vreo autoritate intrinseca si care nu cred ca sunt prin ceva mai buni decat alti oameni. De aceea se intampla sa fie prietenii copiilor lor mai degraba decat un ghid al disciplinei. Totusi un “INITIATORUL” nu va avea probleme daca va fi nevoie de sanctiuni si disciplina atunci cand este necesar. “INITIATORUL” sunt persoane care nu vad necesitatea disciplinei atat de des ca alte tipuri de personalitate. Aceasta poate deveni subiect de contrazicere intre “INITIATORUL” si partener.

Foarte practic si actionand foarte rapid, este bine sa ai in preajma o persoana “INITIATORUL”. Sunt centrati pe necesitatile zilnice, avand grija de lucruri practice ce trebuie facute. Ei nu sunt foarte expresivi in a-si arata simtamintele fata de copiii lor si pot fi stangaci sau nenaturali cand isi exprima dragostea. In general, “INITIATORUL” sunt parinti entuziasti care, de obicei, au legaturi de prietenie puternice cu copiii lor.

“INITIATORUL” ca Prieteni

Persoanele “INITIATORUL” sunt foarte buni in ceea ce prieveste relationarea cu ceilalti. Ei au abilitati deosebite de observator si stiu cum sa actioneze potrivit in diferite situatii si diferite persoane. In consecinta, ei ajung sa se inteleaga destul de bine cu toate tipurile de personalitate.

Totusi, ei nu au prea multa rabdare pentru Ganditorii Intuitivi care par a fi foarte abstracti si teoretici pentru o persoana “INITIATORUL” care pretuieste mult actiunea. Ei au prieteni cu care impart aceleasi interese, care valorizeaza actiunea. A fi cu prietenii inseamna a face, a actiona, mai degraba decat doar a sta prin preajma.

“INITIATORUL” este de obicei foarte popular, pentru ca sunt entuziasti, pritenosi, saritori, comunicativi si stiu cum sa isi petreaca timpul. Unii “INITIATORUL” au tendinta de a trece rapid prin viata si nu pastreaza prea mult timp prieteniile. Majoritatea insa au prieteni pe viata. “INITIATORUL” apreciaza mult pritenii care sunt iubitori de distractii si loiali.

“INITIATORUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “INITIATORUL”?

Avand ca functie dominanta a personalitatii Senzorialitatea Extroverta si, secundar, functia de Ganditor Introvert, persoanele “INITIATORUL” au o mare nevoie de experienta senzoriala, de contact direct cu lumea care ii inconjoara, o experienta tactila cu mediul. Ei se simt cel mai confortabil atunci cand trateaza viata ca pe un mare joc in care ei trebuie sa isi foloseasca cu rapiditate toate abilitatile pentru a castiga. In astfel de scenarii de joc, cei “INITIATORUL” sunt de obicei castigatorii pentru ca niciun alt tip de personalitate nu este la fel de iute ca el.

“INITIATORUL” au o mare capacitate de a ghici oamenii, de a le face o scurta caracterizare la prima vedere. De multe ori isi foloseste acest talent ca sa castige vreun joc sau confruntare. Cei “INITIATORUL” sunt motivati de dorinta de interactiune directa cu mediul inconjurator. Aceasta nevoie se manifesta in multe feluri, cel mai des fiind sublimata sub forma atractiei spre sport si provocari fizice, cat si ca dorinta de a face constant ceva, de a fi permanent in miscare. Ei sunt foarte energici, activi. Daca iti doresti ca un lucru sa se intample repede, sa se rezolve repede, cere-le ajutorul celor “INITIATORUL”. Succesul profesional il obtin de obicei din joburi ca agenti de vanzari sau ca atleti profesionisti. Orice alta activitate legata de lumea fizica, de miscare sau chiar de relatiile cu ceilalti va fi bine implinita daca este facuta de un “INITIATORUL”.

Persoanele “INITIATORUL” se simt cel mai fericite atunci cand dezvolta activitati dinamice, in afara eu-lui, a sinelui. Dar, succesul personal implica si autocunoastere. Acei “INITIATORUL” care acorda atentie atat nevoii constante si reale de experiente senzoriale, tactile, cat si nevoii de a reflecta mai mult asupra impresiilor si simtamintelor sale in urma acestor descoperiri empirice, ei vor gasi implinirea si satisfactia la un nivel mult mai profund.

Totusi, pentru toate categoriile de “INITIATORUL”, succesul inseamna cucerirea de noi provocari, limite ale spatiului lor fizic, ale mediului in care se gasesc. Ei sunt cei care au venit, au vazut, au cucerit. Odata ce au o sarcina intriganta, provocatoare de rezolvat, ei nu se lasa pana nu fac orice ca sa o rezolve, iar implinirea ei, in orice domeniu, reprezinta un succes personal. Succesul pentru un “INITIATORUL” nu este tradus in termeni clari, bine delimitati. Succesul inseamna momentele de impliniri, momentele in care si-au terminat o sarcina, momentele care ii fac sa simta ca au avut o zi buna, cu reusite. Ei sunt supravietuitori ai fiecarei zile in parte.

Caracteristici ale “INITIATORUL” ce trebuie dezvoltate

Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceasta tipologie trebuie sa le dezvolte:

 • Un mare talent de a citi oamenii, de a-si da seama, doar privindu-i, ce fel de educatie au, ce implica comportamentul lor.
 • Abilitatea de a face scheme, schite detaliate, harti, ale mediului fizic in care se afla la un moment dat.
 • Un fler competitiv care ii motiveaza spre a castiga in situatii foarte dificile. Ei adora provocarile, le place sa aiba curenti potrivnici in jur pentru ca succesul este si mai mare atunci cand reusesc in aceste conditii.
 • tarie si rezistenta mentala care ii face imbatabili. In orice concurs, un “INITIATORUL” va fi ultimul care cedeaza.
 • puternica vointa si perseverenta care ii ajuta sa termine ceea ce au inceput.
 • Cei “INITIATORUL” care si-au dezvoltat si partea de Ganditor Introvert in asa fel incat pot discerne intre optiunile existente, mai degraba decat sa se lase dusi de val, se vor bucura de urmatoarele caracteristici:
 • Abilitatea de a recunoaste cand ceilalti se afla in probleme sau sunt confuzi, ingrijorati.
 • Capacitatea de a realiza ca a implini si nevoile altor persoane inseamna o mare valoare umana.
 • Intelegerea faptului ca oamenii au perspective diferite asupra vietii si ca ele pot fi la fel de folositoare si valide.
 • Abilitatea de a folosi capacitatile de castigator pe termen cat mai lung.
 • Un dar special de a arata si altora cum sa foloseasca la maxim un moment, o oportunitate. Astfel de “INITIATORUL” pot fi profesori extraordinari ai unor lectii de abilitati practice, constructive, despre viata.
 • Dexteritatea, abilitatea de a arata nu doar cum anumite lucruri pot fi facute, dar si cum ar putea fi facute intr-un mod cat mai eficient. Astfel de “INITIATORUL” sunt foarte buni in companii de manufacturi.
 • Abilitatea de a intelege comportamentul uman si chiar anticiparea lor. Asta ii face foarte buni detectivi si analisti.

Posibile domenii problematice

Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala.

Este important sa realizam ca punctele slabe sunt doar ca niste puncte pe trasaturile puternice ale personalitatii. Cele mai nedorite lucruri sunt evidente doar la acele persoane ale caror tipologie este puternic exprimata. Deci, citind ce urmeaza, nu trebuie sa uitati ca descrierea urmatoarelor tendinte negative de comportament sunt doar pentru o intelegere a directiei in care trebuie sa aiba loc dezvoltarea personala pozitiva. Orice persoana este unica si aceste caracteristici, asa numite negative, sunt doar lucruri de inteles ale tipologiei careia ii apartinem.

Cele mai multe caracteristici slabe ale unui “INITIATORUL” se datoreaza functiei dominante de Senzorialitate Extroverta dupa cum urmeaza:

 • Pot deveni posomorati sau chiar potrivnici in situatiile in care nu prea li se ofera sansa sa faca ceva, sa actioneze intr-un fel.
 • Pot deveni manipulatori, folosindu-se de slabiciunile altor persoane pentru a castiga ei.
 • Pot fi incapabili sau nedoritori sa planifice dinainte ceva pentru ei insisi sau sa urmeze cu grija planurile altcuiva.
 • Pot fi prea increzatori in abilitatile lor, ignorand problemele care ii vor surprinde in cele din urma prin a-i ataca in punctul orb.
 • Pot gasi foarte dificila respectarea unui pact, a unei intelegeri sau angajament.
 • In relatiile apropiate poate sa fie supra protectiv, creand dependenta, neincurajand exprimarea simtamintelor celuilalt partener.
 • Cand sunt singuri sau in anumite circumstante pot deveni subiectul unor ganduri morbide, pesimiste despre ei insisi.
 • Pot fi incapabili de a mentine o slujba mai mult timp, pierzandu-si credibilitatea uneori in fata clientilor prin nerespectarea promisiunilor.
 • Pot deveni atat de implicati cat este vorba de ceva provocator, antrenant, incat pot pierde simtul masurii, neglijandu-se pe sine si pe cei dragi.
 • Daca nu au provocari pentru ei insisi le pot gasi usor prin centrarea pe comportamentul altora, ca de exemplu a familiei sau angajatilor, insistand ca acestia sa traiasca dupa cum vad ei a fi mai bine, mai satisfactor.

Explicarea Problemei

Pentru ca “INITIATORUL” sunt preocupati sa experimenteze lumea prin senzatii concrete, prin contact direct cu realitatea, isi ordoneaza viata astfel incat sa poata avea provocari de acest gen. De cele mai multe ori ei cauta tot felul de justificari pentru a-si intari nevoia de experiente senzoriale, de actiune motivata de nevoia de moment, de cerintele prezentului, in care se implica fara ezitare. Multe probleme ale unui “INITIATORUL” provin din faptul ca ei se imprietenesc doar cu aceia care le satisface nevoia de experiente noi si de noi cuceriri. Pnetru cei care nu au partea rationala bine dezvoltata, lumea exterioara este un continuu fascinant camp de joaca, in care, schimbarea constanta a regulamentului de joc le aduce cea mai mare provocare.

Fara o functie a Gandirii Introverte bine dezvoltata care sa-i faca sa gandeasca mai mult la consecintele actiunilor lor, cei “INITIATORUL” nu sunt la fel de capabili nici sa inteleaga simtamintele si dorintele celor din jur. De obicei, cei care nu sunt alaturi de ei, runda de runda, sunt persoane fara prea mare perspectiva in ochii unui “INITIATORUL”, sunt doar obiecte ale satisfacerii dorintei lor de joc. Pentru ca Afectivitatea este o functie pe locul trei a personalitatii sale, ei nu dau dovada de prea multa empatie si pot pastra resentimente fata de cei care nu pot tine pasul cu ei, care nu corespund nevoilor lor.

In aceste conditii, cei “INITIATORUL” ajung sa isi foloseasca partea rationala doar ca sa isi intareasca convingerile personale despre nevoile lor, sa isi justifice comportamentul, reducandu-i pe ceilalti la rolul de audienta, de la care se asteapta suport neconditionat. In relatii aceasta poate fi considerat a fi un comportament riscant, pentru ca rar ajung sa cunoasca cu adevart persoana de langa ei si simtamintele acesteia. Ei pot avea multe cunostinte si parteneri de distractie, dar vor fi prea putini cei care le vor fi prieteni de incredere.

In afara spuselor de mai sus, pot exista unii “INITIATORUL” care vor realiza ca sunt cam izolati din cauza parerilor lor despre oameni si lume in general. Ei sunt superstitiosi, pot avea intuitii bizare cu privire la ce s-ar putea intampla. Pot uimi uneori prin ciudatenii pe care le cred sau le intrevad ca intamplandu-se. Stiu foarte bine sa isi sustina aceste puncte de vedere si de aceea pot parea uneori cam ciudati celorlalti.

Dintre toate tipurile de personalitate, un “INITIATORUL” care este mai rigid, va fi cel mai greu de convins dintre toti de faptul ca oamenii gandesc diferit, ca au diferite convingeri la fel de valide ca ale lor. Dar aceste lucruri au nuantele fiecarui individ in parte, acestea fiind tendinte extreme la care se poate ajunge fara o dezvoltare personala in directia cea pozitiva.

Solutii

Pentru a se dezvolta, un “INITIATORUL” are nevoie sa isi elibereze gandirea de controlul functiei Senzorial Extroverte si sa isi incurajeze gandirea logica, rationala, precauta. Aceasta necesita cateva exercitii, dar puterea reusitei nu este departe in adancimea personalitatii, ci chiar aproape de suprafata. Toti “INITIATORUL” trebuie sa invete sa faca diferenta dintre a gandi sub impresia de moment a nevoii de implicare directa in lumea exterioara, de experimentare a noului, sau sa gandeasca avand in minte consecintele actiunii lor. Gandirea Introverta este arma succesului unui “INITIATORUL” care doreste sa isi dezvolte personalitatea.

A intoarce pe dos lumea este mai degraba a intoarce invers interesul fata de lumea externa inspre lumea interioara a sa. Un “INITIATORUL” nu trebuie invatat sa gandeasca, el stie sa o faca si o face foarte bine atunci cand isi sustine punctul de vedere si isi intareste comportamentul sau. El trebuie insa sa invete sa intoarca gandirea inspre sine. Ei au nevoie sa invete sa evalueze cat de utili sunt altora, cat de calitative sunt relatiile lor si in ce fel aduc ei valoare in viata celor din jur.

A raspunde provocarilor este foarte usor. Dar ia-ti timp zilnic si analizeaza ” ce fac?”, “de ce fac acest lucru?”, “cine si ce beneficiaza din aceasta?”. Intreaba-te si raspunde-ti in orice situatie aceste lucruri. Urmareste cum raspunsurile te vor ajuta sa ii intelegi mai bine pe altii si, mai important, sa iti intelegi adevaratele nevoi, sa intri in legatura cu adevaratul tau eu interior. Curand iti vei descoperi emotiile si intuitia mult mai pozitive si mai puternice.

Cei “INITIATORUL” au de obicei un grup mare de sustinatori, atat la locul de munca, cat si in societate. Sunt destul de cunoscuti, populari, avand carisma in a atrage oameni in jurul lor. Ei s-au lasat atrasi de aceasta lume activa a exteriorului, a provocarilor, ignorand persoanele mai profunde, sau ferindu-se de legaturi mai serioase, stabile. Nu au probleme in a atrage iubiti si admiratori, problema este in a-i pastra. Ei trebuie sa invete cum sa isi pastreze relatiile, cum sa ofere profunzime si siguranta relatiei cu partenerul de viata. Ei sunt mai inspaimantati de emotie decat incapabili de a simti; sunt mai ezitanti in fata angajamentelor decat incapabili de a face un angajament. Cei “INITIATORUL” nu ii cunosc pe cei din jur cu adevarat, dar nici pe ei insisi nu se cunosc si nu se incurajeaza in exprimarea asteptarilor si simtamintelor. Oferim in continuare cateva sugestii care pot conduce la imbunatatirea acestor tendinte negative:

Intreaba-te ce anume iti doresti de la o relatie, dar de la o relatie pe termen lung? Acum, uita-te in jur si compara asteptarile tale cu ale celorlalti. Esti suficient de realist? Ai uitat cumva sa incluzi si nevoile celorlalti in modelul tau de relatie ideala? Iti este frica de lucrurile pe care trebuie sa le oferi ori iti este frica de faptul ca, odata oferindu-le pierzi ceva?

Aminteste-ti intotdeauna ca o relatie care aduce ceva nou abilitatilor tale si vietii tale, este o relatie valoroasa. Insa, o relatie care iti limiteaza abilitatea de a fi tu insuti nu o sa functioneze mult timp. Acum, vezi cum anume nevoile si cerintele tale pot adauga unei alte vieti ceva nou si ce anume crezi ca vor lua de la altii, adica la ce ii vor face sa renunte.

Nu-ti fie teama sa iti arati sentimentele, chiar daca trebuie sa iti arati vulnerabilitatea. Mai mult mai des decat mai rar, o astfel de sinceritate, transparenta este inceputul unei relatii mai profunde care te va ajuta sa te dezvolti mai mult.

Incearca sa vorbesti partenerului despre ceea ce gandesti. Descopera-te pe tine insuti prin exprimarea verbala a gandurilor fata de o persoana de incredere si da sansa relatiei tale sa se dezvolte prin a permite partenerului sa intre in lumea ta interioara. Discuta despre limitele si temerile tale si descopera punctele tari ale celuilalt, gata sa te sustina acolo unde ai nevoie de imbunatatiri.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “INITIATORUL”

 1. Hraneste-ti punctele tari! Tu esti acela care stie sa treaca prin situatii dificile, care este perseverent pentru a obtine rezultate.
 2. Confrunta-ti punctele slabe!
 3. Vorbeste despre gandurile tale. A discuta despre ideile si modul tau de a percepe lumea, te face mai uman in fata lor si te ajuta sa te vezi din exterior, obiectiv. De cat de bine iti vei folosi functiile secundare ale personalitatii, oricat de nenatural ar parea, depinde fericirea si implinirea ta.
 4. Nu te teme de a arata ceea ce simti. Toti am ramas un copil pe dinauntru. Alege-i ca prieteni pe cei a caror privire iti spune ca nu esti singur si lasa-i sa asculte si vocea copilului din tine.
 5. Respecta-ti nevoia de actiune. Formeaza-ti un stil de viata activ, dar invata sa il imparti in mod rational si cu alte activitati care tin de familie, de autocunoastere. Viata nu este doar o expeditie fara sfarsit.
 6. Recunoaste diferentele dintre oameni si respecta-le!
 7. Nu se intampla nimic daca vei iesi din zona ta de comoditate. Intelege ca singurul mod de a te dezvolta este prin a iesi din zona de confort. De multe ori ne simtim inconfortabili cu o situatie sau idee noua pentru ca nu stim cum sa ne raportam exact la ea. Asta este normal! Asta este o ocazie sa cresti, sa te dezvolti.
 8. Identifica si exprima-ti simtamintele. Poate iti dai seama mai greu de ceea ce simti exact in legatura cu un lucru. Nu fi ambivalent. Daca un lucru sau o persoana nu-ti sunt indiferente, transmite aceasta si nimic mai mult pana nu esti sigur. Ea se va simti in siguranta si va astepta evolutia, cresterea relatiei. Asa se contruiesc relatiile pe termen lung.
 9. Fii constient si de faptul ca poti si tu rata si asta nu este o catastrofa. Nu orice munte poate fi strabatut, nu orice client va fi multumit. Invata sa renunti atunci cand lupta nu merita. Invata sa distingi repede ceea ce este important si ce nu este important in viata.
 10. Ai asteptari inalte. Nu te lasa impresurat de frica sau imaginatie pesimista. Asteapta-te sa se intample cei mai bun, si asta se va intampla.

Descarcă programul.