Loialul

Cel mai loial “imi asum responsabilitatea”

Introvertit Senzorial Afectiv Judecator
(Senzorialitate Introverta cu Afectivitate Extraverta)

Ca un “LOIALUL”, modul dominant de centrare a atentiei este cel interior, spre lumea interioara unde analizezi lucrurile prin filtrul celor cinci simturi. Secundar, esti orientat spre lumea exterioara unde judeci lucrurile in functie de felul in care simti sau potrivit modului in care ele se potrivesc cu sistemul tau de valori.

Persoanele “LOIALUL” traiesc intr-o lume care este practica, concreta si primitoare. Ei sunt intr-adevar foarte calzi si afectuosi si le place sa creada numai lucrurile bune despre oameni. Valorizeaza armonia si cooperarea si sunt foarte receptivi la emotiile, simtamintele celor din jur. Oamenii ii iubesc pe “LOIALUL” pentru consideratia si respectul pe care ei il au fata de ceilalti, pentru pozitivizmul lor in felul de a privi oamenii.

“LOIALUL” au o lume interioara bogata care nu este usor de observat. Ei iau constant in considerare informatii despre oameni si despre situatii care au importanta personala si o pastreaza. Acest volum impresionant de informatii este pastrat cu acuratete si destul de mult timp pentru ca “LOIALUL” au o memorie foarte buna a lucrurilor care sunt importante pentru sistemul lor de valori. Este ceva obisnuit pentru un “LOIALUL” sa isi aminteasca o anume expresie faciala sau o conversatie cu detaliile ei dupa ani de zile, mai ales daca evenimentul a avut un anumit impact asupra lor.

“LOIALUL” au o idee foarte clara despre cum trebuie sa fie lucrurile. Ei valorizeaza securitatea, stabilitatea, bunatatea, respecta traditia si legile. Au tendinta de a crede ca lucrurile merg asa pentru ca ei lucreaza, se implica si nu cred in noi teorii sau in metode noi decat daca li se arata concret de ce este mai bine altfel decat modul vechi de a lucra.

“LOIALUL” invata cel mai bine practicand, mai bine decat citind despre ceva din carti. De aceea, este greu probabil sa ii intalnim in arii care necesita analiza teoretica, conceptualizare. Ei apreciaza aplicatiile practice. Odata ce le-a fost aratat practic cum trebuie procedat intr-un anumit lucru, ei vor fi constiinciosi si neobositi vor indeplini acea sarcina. Un “LOIALUL” este o persoana foarte demna de incredere.

Persoanele “LOIALUL” au dezvoltat foarte bine simtamantul spatiului, al functionabilitatii si al esteticului. De aceea, este foarte probabil ca ei sa aiba case foarte frumos mobilate si functionale. Simtul estetic si empatia ii face sa fie foarte buni in a face cadouri, gasind cadoul potrivit, foarte dorit de altfel de destinatar.

Mai mult decat alte tipuri, “LOIALUL” sunt foarte constienti de sentimentele lor interioare, la fel si de sentimentele altora. De obicei nu isi exprima propriile simtaminte, interiorizandu-le foarte mult. Daca sunt simtaminte negative, acestea cresc in interior pana ce devin convingeri si judecati serioase la adresa oamenilor, idei care sunt dificil de schimbat odata ce au crescut in sufletul sau. Mule persoane “LOIALUL” invata sa isi exprime emotiile creand astfel supape pentru prea plinul emotional.

Ei sunt persoane foarte confidente, de incredere, loiale care, intocmai cum nu vorbesc cu usurinta despre ceea ce ei simt, tot asa nu vorbesc nici despre simtamintele altora. Totusi, cand simt ca o persoana are nevoie de ajutor, ei intervin, de multe ori ajutand persoana in cauza sa isi lamureasca propriile simtaminte.

Persoanele “LOIALUL” au un puternic simtamant al responsabilitatii si al datoriei. Ei isi iau datoria in serios si o duc la capat. De aceea oamenii conteaza mult pe implicarea lor si au incredere in ei. Celor “LOIALUL” le este foarte greu sa invete sa spuna “nu” atunci cand sunt rugati ceva pot deveni coplesiti de sarcini. Ei nu stiu sa isi exprime dificultatile in fata celorlalti sau sa refuze. Nu le place conflictul, avand tendinta de a pune nevoile celorlalti pe primul loc. Persoanele “LOIALUL” trebuie sa invete sa isi identifice, valorizeze si sa isi exprime propriile nevoi, daca ei isi doresc sa nu ajunga depasiti de sarcini.

“LOIALUL” au nevoie de un feedback pozitiv din partea celorlalti. In absenta acestuia sau in fata criticilor, un “LOIALUL” se descurajeaza si poate sa devina depresiv. Cand sunt sub imperiul stresului, ei au tendinta de a-si imagina si de a exagera cu toate lucrurile care merg rau in viata lor. Au tendinta sa absolutizeze, sa generalizeze ca “toate lucrurile merg prost” si “nimic nu pot face cum trebuie”.

Un “LOIALUL” este cald, generos si foarte de incredere. Ei au multe daruri speciale pe care le place sa le puna in slujba altora, ca de exemplu sensibilitatea, empatia, constiinciozitatea, tactul. Au nevoie sa isi aminteasca constant sa nu fie prea critici cu ei insisi si sa isi ofere si lor ceva din caldura si dragostea pe care natural ei le ofera celorlalti.

 1. Oamenii au de regula incredere in el si nu fara motiv, nu-i place sa profite de relatiile amicale pentru treburi: prietenia conteaza la el mai mult decat orice altceva. Este politicos, are tact, un simt artistic subtil si stie sa-l aplice, stie fara gres cine pe cine nu iubeste, cine spre ce tinde, cine pe cine influenteaza si cece, el nu are sentimente incomplete, el sau iubeste si atunci e gata sa faca orice pentru omul respectiv, sau uraste si atunci e greu sa-l convingi.
 2. Celor care nu-l cunosc li se pare o fire retinuta chiar ursuza si un om sec, el de regula manifesta raceala si impartialitatea, nu stie sa se distreze singur, ii plac oamenii cu o fire vesela, care stiu sa glumeasca, care sunt in stare de o pacaleala grozava, in tovarasia lor parca se simte si el mai vesel, isi subordoneaza propriile emotii starilor sufletesti ale altora, intre cei veseli este vesel, intre cei suparati e suparat.
 3. Arareori discuta problemele importante, dirijeaza raporturile cu ceilalti nu atat prin cuvinte cat cu ajutorul intonatiei si privirii, nu-l priveste pe interlocutor drept in fata de parca i-ar fi teama sa-l parjoleasca cu privirea.
 4. Il caracterizeaza in prea mica masura trufia si cu atat mai putin ambitia, nu se lauda, nu se faleste, adesea cariera ii este indiferent a, nu-l intereseaza ce parere au despre el oamenii straini, dar este de cele mai multe uri un truditor constiincios si de nadejde, are un simt dezvoltat al datoriei si pretinde altora acelasi lucru, stie sa supuna pe oameni propriei sale vointe, daca aceasta o cer interesele familiei, ale cauzei, firea lui poate fi adesea caracterizata ca severa, stie sa concentreze eforturile sale si ale altor oameni pentru atingerea scopului comun, si sa duca la bun sfarsit printr-un efort sustinut tot ce si-a propus.
 5. Compara mereu realitatea cu idealul si adesea prefera pe acesta din urma, critica oamenii, moravurile societatea, adesea se caracterizeaza prim judecatile sale aspre, discuta cu accente critice actiunile oamenilor intr-un cerc restrans, de obicei tine minte si binele si raul, considera necesar sa exprime aceste aprecieri, pretuieste prietenia si nu iarta tradarea.
 6. Este precaut, ii vine greu sa se decida la schimbari radicale in viata sa: sa-si schimbe domiciliul, sa-si apropie un nou prieten, sa se ocupe cu o treaba noua; e foarte ingrijit si pretentios.
 7. Cand se afla intr-un anturaj nou este un om linistit si modest, asculta si observa daca exista vreo posibilitate de a castiga bunavointa celor prezenti, de a-i determina sa accepte idealul sau propriu al raporturilor dintre oameni, daca aceasta posibilitate nu exista va continua sa taca, sau poate chiar pleaca. Cind se afla printre oamenii sai este activ, vorbaret , “ai lui” sunt cei care au acceptat normele lui etice.
 8. Atunci cand este vorba despre familie, despre o colectivitate cauta sa creeze in primul rand un spirit de ajutor reciproc, un colectiv de oameni ce gandesc la fel, care se inteleg reciproc prin jumatati de cuvant, considera ca increderea reciproca este conditia esentiala a succesului, de aceea acorda o importanta colosala problemelor morale, chiar si in maruntisuri, fiindca o minciuna mica genereaza o mare lipsa de incredere, adesea proclama idealurile raporturilor umane, vorbeste cu entuziasm despre aceea cum ar trebui sa fie oamenii, despre familia unita reusifa, despre fericirea care se sprijina pe dragoste si increderea unuia fata de celalalt.
 9. Considera ca omul are dreptul asupra sentimentelor sale, asupra propriilor dorinte si simpatii si antipatii, se pronunta impotriva prefacatoriei, a tendintei de a trece peste raporturi neplacute, propavaduieste respectul fata de sine, e revoltat de tot ce este tulbure, lipsit de armonie, nedefinit, e impotriva nesigurantei si a lipsei de vointa.
 10. Ii este straina libertatea sexuala, pastreaza fidelitatea conjugala din respect pentru sine, o femeie apartinand acestui tip nu poate suporta ideia ca exista undeva un barbat care a “posedat-o”, in dragostea dinainte de casatorie e schimbator, caci nu poate sa continue raporturi care au devenit intolerabile, nu-i plac cei care nu sunt in stare sa iubeasca, primul se decide sa se desparta, desi nu manifesta initiativa in apopierea de celalalt, e in stare sa se duca pana la celalalt capat al lumii dupa iubire.
 11. E un rafinat, se imbraca foarte elegant si original, principalul este sa-si placa sie insusi, fiecare lucru al sau trebuie sa se apropie de perfectiune, un lucru cat de cat zgariat sau rupt pierde in ochii lui orice valoare, e usor sa-l acuzi de atasament exagerat fata de obiecte, suporta greu saracia, e foarte pretentios in ce priveste corectitudinea limbajului, femeile de acest tip se imbraca destul de extravagant si chiar provocator, ii place sa daruiasca lucruri utile si nu e zgarcit in aceasta privinta, dar numai din proprie initiativa, cand celalalt incepe sa-i ceara cu insistenta un obiect se desparte de el cu greu, fixeaza termenul de inapoiere si nu se rusineaza sa aminteasca despre aceasta.
 12. Adesea e retinut, asociabii, necomunicativ, are o atitudine independenta, banuitoare, e foarte susceptibil, traieste intr-o lume de sentimente puternice si adanci, a unei mari iubiri fata de bine si o mare ura fata de ce considera ca e rau si nu ascunde aceasta.
 13. E sensibil la suferinta celuilalt, are tendinta de compasiune, boala, neplacerile celuilalt il domina cu totul si in acele momente nu e in stare sa se gandeasca la altceva si cere si de la altii un devotament similar, nu importa faptul ca nu e in stare sa ofere un ajutor real.
 14. Nu exteriorizeaza niciodata mania sau ura, se va comporta deosebit de politicos si mandru, numai un prieten bun il poate surprinde ciufulit sau neglijent, e intotdeauna “incheiat la toti nasturii”, mobilizat sufleteste, e extrem de intolerant fata de neglijenta, dezordine.
 15. Acasa pastreaza o curatenie si o ordine ideala, face adesea curat, traieste dupa principiul “casa mea e castelul meu”, cand vine acasa trebuie sa gaseasca asemenea conditii incat sa dispara oboseala, ne distinge ordinea de frumusete, considera ca lucrurile trebuie asezate frumos nu oricum, considera drept una din calitatile principale ale partenerului sa fie pus la punct in ce priveste imbracamintea si aspectul exterior, il invata sa fie ordonat dar nu bruscandu-l ci prin exigenta treptata.
 16. Ii vine greu sa determine talentele, capacitatile reale ale oamenilor de aceea are o abordare egalizatoare a acestora, pretinde de la toti acelasi lucru, uneori subapreciaza pe cei din jur, alteori ii supraapreciaza, uraste pe cei care impart oamenii in caste, il supara daca cineva vrea sa afle priceperea lui, talentele sale potentiale sau se lauda fata de altii cu propriile sale talente.
 17. Il bucura daca altii au o atitudine pozitiva fata de el, un zambet poate sa faca sa-i dispara jignirea, uita de ce a fost daca celalalt manifesta bunavointa fata el, poti destul de mult timp sa-l apropii sau sa-l indepartezi, nu poti sa-l refuzi, asa procedeaza dualul sau: promite, mai minte, mai rasuceste, ocupand intotdeauna o pozitie avantajoasa pentru el.
 18. Poate sa-si planifice munca pe puncte, dar adesea nu reuseste sa-o indeplineasca deoarece planul nu e realist. Il caracterizeaza cuvantul “datorie”: e in stare sa spele podeaua avand febra, fiindca trebuie sa fie curat in casa, nu e intotdeauna clar fata de cine si-a asumat aceasta obligatie, el insusi crede ca fata de cei apropiati. Curatenia inceputa sumbata poate dara pana duminica dimineata, el are o anunuta tendinta de a se sacrifica.
 19. Este muncitor, constiincios, plin de straduinta si darzenie, prefer munca pe care o poti face repede si de ale carei rezultate-te poti bucura, are mereu impresia ca ramane in urma desi ceilalti il consider punctual, necesitatea de a executa o lucrare intr-un termen dat il enerveaza.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “LOIALUL”:

Dominant: Introvertit Senzorial
Secundar: Extravertit Afectiv
Tertiar: Introvertit Ganditor
Inferior: Extravertit Intuitiv

Cariera pentru “LOIALUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“LOIALUL” are urmatoarele caracteristici generale:

 • Vast depozit interior de informatii despre oameni
 • Observator fin si foarte constient de sentimentele si reactiile oamenilor
 • O foarte buna memorie care este deosebit de importanta pentru ei
 • Bun simt al spatiului si al functionalitatii
 • Pot fi dependenti de anumite lucruri pentru a termina ceea ce au inceput
 • Lucreaza mult si cu daruire pentru a-si vedea sarcinile indeplinite
 • Stabili, practici, realisti, le displace sa lucreze cu teorii si ganduri abstracte
 • Nu le place sa faca lucruri care nu au sens pentru ei
 • Valorizeaza siguranta, traditia si traiul pasnic
 • Sunt orientati pe a face servicii si pe ceea ce oamenii isi doresc
 • Amabili si respectuosi
 • Este posibil sa aseze cerintele altora mai presus de nevoile lor
 • Invata cel mai bine practicand
 • Le place sa ordoneze lucrurile si sa creeze reguli, structuri
 • Isi iau responsabilitatile in serios
 • Se simt inconfortabili in situatii de conflict si confruntari.

Persoanele “LOIALUL” au doua trasaturi de baza care ii ajuta sa isi defineasca directia in cariera:
1) sunt foarte interesati si centrati pe ceea ce simt ceilalti
2) le place sa creeze structuri, sa ordoneze si sunt foarte buni la acesta. In mod ideal, ei isi vor alege o meserie in care isi vor folosi talentul de buni observatori ai celorlalti pentru a hotari ceea ce ei isi doresc sau ceea ce ei au nevoie. Apoi, ei isi vor folosi darul de a organiza un plan pentru a obtine ceea ce oamenii vor.

Pentru ca au si simt artistic, estetic, ei pot fi gasiti printre artisti sau designeri.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile meserii pentru “LOIALUL”:

 • Decorator de interioare
 • Designer
 • Baby sitter, Ingrijitor
 • Administrator, Manager
 • Consilier programe de dezvoltare personala sau programe pentru educatie
 • Asistent social
 • Legisti
 • Preoti sau lucratori religiosi
 • Manager de resurse umane
 • Bibliotecar
 • Economist, contabil
 • Medic, asistent medical

“LOIALUL” – Relatii interpersonale

“LOIALUL” acorda o mare importanta relatiilor sale interpersonale. Ei sunt in general persoane foarte darnice si iubitoare care dau prioritatea nevoilor celorlalti in detrimentul dorintelor personanle. Au o problema devenind deseori prea emotionali si ascunzand cu greu adevaratele simtaminte fata de altii. Iau in serios angajamentul relational si cauta relatii de lunga durata. “LOIALUL” sunt persoane pe care se poate conta, de incredere, care stiu sa actioneze cu tact. Au dificultati uneori in a spune “Nu” atunci cand li se cere sa faca ceva si de aceea au impresia ca se profita de ei.

“LOIALUL” – Puncte tari

 • Calzi, prietenosi, pozitivi din fire
 • Doresc sa ii multumeasca pe cei din jur
 • Buni ascultatori
 • Investesc mult efort in a implini obligatiile si datoriile
 • Au capacitati organizatorice foart bune
 • Sunt buni in a avea grija la nevoile cotidiene, practice
 • Stiu sa economiseasca bani
 • Iau in serios angajamentul relational, cauta relatii de lunga durata.

“LOIALUL” – Puncte slabe

 • Nu acorda suficienta atentie nevoilor personale
 • Pot avea dificultati cu integrarea in locurile noi
 • Nu le place sub nicio forma conflictul si critica
 • Pentru ca nu isi exprima nevoile pot acumula frustrari interioare
 • Au probleme in a parasi o relatie care nu functioneaza
 • Au dificultati in a-si continua normal viata dupa o despartire.

“LOIALUL” ca Iubiti

“LOIALUL” sunt devotati relatiei lor. Au simtaminte foarte intense care nu transpar imediat altora pentru ca au tendinta de a fi rezervati, inexpresivi cu ceea ce simt, cu exceptia existentei unui bun motiv pentru a face altfel. Sentimentele lor intense face ca relatia sa fie considerata pe primul loc in viata lor, cu exceptia lui Dumnezeu poate. Ei cauta relatii de lunga durata, monogame, fiind foarte loiali si de incredere la randul lor.

“LOIALUL” au probleme in a se retrage dintr-o relatie care nu merge bine sau in a accepta ca o relatie s-a sfarsit. Au tendinta sa ia asupra lor toata vina si se intreaba ce au facut gresit si ce ar fi putut repara. Pentru ca au fost loiali si si-au implinit datoriile, ei nu inteleg de ce trebuie sa se termine o relatie si unde au gresit. Aceasta poate sa-i debusoleze foarte mult. Ei sunt capabili sa ramana credinciosi chiar dupa decesul prematur al partenerului.

“LOIALUL” sunt persoane altruiste care dau prioritate cerintelor altora fata de cele personale. Daca apare o situatie in care ei simt ca se profita de pe urma bunatatii lor, ei strang frustrari si resentimente impotriva acelora, consumandu-se mult in interior, iar uneori fiindu-le foarte greu sa isi stapaneasca emotiile. Persoanele “LOIALUL” trebuie sa isi reprioritizeze viata, nevoile personale, pentru ca, in cele din urma, daca nu poti avea grija de nevoile proprii, cum poti avea grija de ale altora?

Sexual, cei “LOIALUL” vad intimitatea ca o modalitate concreta de a intari legatura relationala. Unii o pot vedea mai mult ca pe o datorie fata de partener, dorind mai mult satisfactia lui decat a lor proprie. Desi o astfel de persoana nu isi prea exprima iubirea prin cuvinte, este mai probabil sa si-o arate prin fapte si vor aprecia foarte mult raspunsul pozitiv al partenerului la gesturile facute.

Cei “LOIALUL” sunt foarte calzi si altruisti. Ei vor investi mult efort in a face ceea ce trebuie. Ceea ce ii face sa se simta foarte bine este aprecierea pe care ceilalti le-o transmite. Prin urmare, cel mai frumos cadou pe care un “LOIALUL” si-l doreste este iubirea si aprecierea din parte partenerului.

“LOIALUL” au dificultati in situatiile de conflict si de aceea prefera sa le evite, sa le ignore. Ei trebuie sa realizeze ca rezolvarea inseamna confruntare cu situatia neplacuta, ca lumea nu se va prabusi atunci si nimic rau nu se poate intampla daca exprima ceea ce simt. O situatie tensionanta nu inseamna neaparat o problema care a aparut din vina lor. Poate fi o neintelegere din partea ambelor parti. O alta problema des intalnita la “LOIALUL” este neexprimarea simtamintelor care se acumuleaza si rabufnesc intr-o explozie de cuvinte pe care le regreta ulterior. Este evident ca o comunicare a simtamintelor fata de partener va reduce numarul acceselor de manie si frustrare.

In general, cei “LOIALUL” sunt traditionalisti, orientati spre familie, care plaseaza confortul partenerului si a familiei pe primul loc in viata. Sunt foarte buni in a administra si rezolva cerintele zilnice si au o profunzime a grijii pe care o poarta fata de cei dragi, rar intalnita la celelalte tipuri. Investesc mult in sanatatea relatiei si isi doresc mult ca lucrurile sa mearga asa cum trebuie, fara conflicte. Ei sunt iubiti foarte afectuosi si de incredere.

Tipurile de personalitate care se potrivesc natural cu un “LOIALUL” sunt ESTP sau ESFP, cei cu dominanta de Senzorial Extrovert.

“LOIALUL” ca Parinti

A fi parinte este considerat a fi o datorie fireasa pentru “LOIALUL”. Ei se simt foarte responsabili pentru ca nevoile copiilor sa fie implinite si incearca sa ii invete regulile si obiceiurile societatii in care se afla. Ei isi doresc copii responsabili si care sa fie viitori adulti independenti si descurcareti.

“LOIALUL” pot avea dificultati in a administra sanctiuni sau in a-si disciplina copiii, totusi multi fiind capabili sa depaseasca aceasta caracteristica. Ca indivizi care valorizeaza ordinea si structura, ei vor pune limite bine stabilite si roluri clare pentru copii, lucru care va folosi educatiei acestora.

“LOIALUL” ca parinti au mari probleme atunci cand copiii se confrunta cu dificultati sau intra in anumite probleme. Cei “LOIALUL” au tendinta sa creada ca toate se intampla din vina lor, ca era responsabilitatea lor sa ii previna sau ca nu au facut tot ce trebuia pentru a isi creste copiii bine. De multe ori nu au incredere in ceea ce fac, desi rar se intampla ca un “LOIALUL” sa nu fie un parinte bun, responsabil.

In multe feluri, un “LOIALUL” poate fi parintele ideal. Copii lor nu vor duce lipsa de structura, directie in educatia lor, dar nici de afectiune. Copiii lor isi vor aminti de parintii “LOIALUL” ca fiind persoane foarte calde si devotate.

“LOIALUL” ca Prieteni

Desi “LOIALUL” va plasa pe Dumnezeu si familie pe primul loc, le place sa petreaca timp si cu prietenii sau colegii. De fapt ei chiar simt o mare nevoie de a discuta cu altii inainte de a lua unele decizii sau diferite probleme si idei. Unii pot discuta mai bine cu prietenii decat uc familia, dar tot dintr-un considerent altruist, pentru a proteja familia de ingrijorari.

“LOIALUL” isi petrec timpul uneori observandu-i pe altii, reactiile si emotiile lor in diferite situatii si le place sa fie in preajma diferitelor tipuri de personalitate. Ei nu se deschid totusi foarte mult prietenilor. Totusi ei au nevoie si de un confident apropiat, care de multe ori este un alt Senzorial Afectiv.

Prietenii unui “LOIALUL” ii valorizeaza pentru caldura lor, pentru faptul ca sunt persoane de incredere, pentru constiinta lor de sine, pentru emotiile profunde si pentru intelegere.

“LOIALUL” – Dezvoltare personala

Ce Inseamna Succesul Pentru Un “LOIALUL”?

“LOIALUL” sunt persoane orientate spre construirea unei familii si a unei cariere. Simtul puternic al datoriei, tendinta de a munci mult si abilitatea de a gasi repede solutia potrivita intr-o anumita situatie sunt punctele lor forte.

Cu o functie dominanta care intelege rapid calitatile inerente in cadrul lumii externe si o functie secundara care cantareste astfel de perceptii fata de valoarea lor in lume, “LOIALUL” are un talent grozav de a descoperi calitatile estetice si esentiale compatibile si relevante intr-o situatie din lumea reala. Asta inseamna ca, nu numai in lumea obiectelor, ci si in relatiile cu oamenii, “LOIALUL” au abilitatea de a recunoaste si de a intelege confortul si imprejurarile potrivite pentru o existenta sigura si placuta. Si pot face asta cu o naturalete care ii poate face pe ceilalti sa se intrebe daca “LOIALUL” nu primeste raspunsurile dintr-o forma de intelegere intuitiva mai degraba decat din ceea ce este defapt o librarie de imagini vizuale si hotarari valoroase bine pastrate.

Un “LOIALUL” se va simti intotdeauna cel mai bine cand lumea sa va fi un loc de calitate si reasigurare, ambele atat pentru el insusi cat si pentru ceilalti. Succesul pentru un “LOIALUL” inseamna sa fie capabil sa implineasca un rol in furnizarea de valori pentru altii si sa le poata ordona acestora lumea in asa fel incat siguranta sa fie in echilibru cu respectul pentru estetica si calitatile pozitive ale vietii.

Caracteristici Ale “LOIALUL” Ce Trebuiesc Dezvoltate

Ca “LOIALUL”, sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti sti cum sa va puteti folosi mai bine talentele pentru a va implini visele.

Majoritatea “LOIALUL” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

Sunteti adeptii gasirii echilibrului, a metodei in care lumea poate fi mai buna. Acest talent va permite sa reflectati in lumea exterioara propria voastra lume interioara si sa deveniti un loc sigur in care ceilalti sa se simta in largul lor.

Aveti darul de a sti ce face o anumita persoana sa se simta mai bine in lume si cu sine. Astfel de interventii valoroase se intorc la voi sub diferite forme ce ajuta la dezvoltarea proprie.

Vedeti clar ce este bine si ce este rau, ce va deranjeaza pe voi sau pe ceilalti, ce functioneaza pentru armonie si ce nu. Recunoasterea clara a acestor lucruri va aduce increderea si respectul celorlalti.

Aveti o memorie extraordinara asupra lucrurilor, locurilor si intamplarilor, asupra detaliilor si a relatiilor dintre acestea. Mai mult decat atat, va puteti aminti si ce este bine si ce nu la aceste lucruri. Aceste abilitati va ajuta sa dati sfaturi utile celorlalti.

Voi stiti, chiar daca ceilalti nu realizeaza asta, ca atata timp cat cineva face tot posibilul sa dea tot ce are mai bun, veti fi alaturi de el pana la final. Voi vedeti asta ca facand pur si simplu ceea ce este corect, dar defapt este o virtute speciala care va face cei mai buni prieteni si parteneri atunci cand lucrurile o iau in jos.

Munciti din greu pentru a duce o sarcina la capat si se poate conta pe voi ca veti face asta pana la final.

“LOIALUL” care si-au exprimat cu tarie functia Simtului Extravertit vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:

 • Munca nu este o corvoada pentru voi, ci mai degraba un cadou pe care il oferiti lumii.
 • In relatii, sunteti capabili sa le aratati celorlalti foarte usor ce simtiti pentru ei.
 • Cei din jur se vor simti mereu in largul lor in casele voastre si in prezenta voastra.
 • Eforturile voastre sunt mereu apreciate de ceilalti.

Veti incerca mereu sa gasiti cai placute prin care sa rezolvati diferente si sa gasiti cele mai satisfacatoare solutii pentru dificultati, atat ale voastre cat si ale celorlalti.

De cele mai multe ori, veti sti exact ce este cel mai bine de facut, de zis, de cumparat sau de creat pentru a face lururile mai bune sau pentru a le impinge catre a fi o solutie umana a unei probleme

Faptul ca vedeti mereu in mod clar conditiile care stau la baza unei situatii si efectele lor asupra persoanelor implicate, va permite sa vedeti diferite moduri in care sa schimbati lucrurile in bine. In acest sens, ati putea fi agenti puternici in justitia sociala.

Potentiale Domenii Problematice

La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Exprimarea clara a oricarei functii le poate umbri pe celelalte si, in acelasi timp, propriile functii interioare asociate si neexprimate pot mina inconstientul si pot arunca rezistente enervante si stari de neliniste. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.

“LOIALUL” sunt fiinte blande, constante si responsabile cu multe atuuri speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale “LOIALUL”. Amintiti-va ca aceste slabiciuni sunt naturale. Desi poate fi deprimant sa cititi despre slabiciunile tipului vostru, amintiti-va ca va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.

Majoritatea caracteristicilor slabe care se gasesc la “LOIALUL” se datoreaza partii lor dominante, Simtul Introvertit, care umbreste restul personalitatii lor. Acesta are in general doua rezultate notabile: Simtul Extravertit nu este in stare sa faca un echilibru intre perceptiile interioare, in timp ce aceste perceptii tintesc des in asocieri stranii si consecinte care par mereu sa planeze misterios in fundalul lumii.

In asemenea cazuri, un “LOIALUL” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

 • Poate intampina dificultati in exprimarea sentimentelor fara de ceilalti.
 • Poate fi incapabil sa judece corect ceea ce este cel mai bine.
 • Ii poate suspecta in mod eronat pe ceilalti ca ar avea motive ascunse.
 • Poate fi incapabil sa nutreasca sentimente ce pot evita un dezastru
 • Poate fi incapabil sa ia la cunoastinta sau sa auda orice lucru care merge impotriva certitudinii sale asupra a ceea ce este “corect”
 • Poate avea tendinta de a da vina pe diverse persoane pentru ca perturba sau supara “lumea lor” prin simplul fapt ca sunt asa cum sunt
 • Poate deveni rece si insensibil cu cei care nu sustin propria lui gandire
 • Poate deveni fara motiv aspru sau strict in privinta comportamentului social adecvat.
 • Poate fi indiferent in privinta modului in care il vad ceilalti
 • Poate avea o aparenta rigida, inflexibila sau chiar rece si nepasatoare fara a fi constient de asta
 • Poate fi incapabil sa inteleaga logica verbala si poate respinge repede explicatiile celorlalti
 • Poate valora certitudinile lui in privinta lumii si isi poate pune problemele proprii mai presus de ale celorlalti
 • Poate fi destul de nedrept in influenta si intelegerea sa asupra celorlalti
 • Poate fi extrem de vulnerabil la trucuri, excrocherii, sperante false, culturi religioase si teorii ale conspiratiilor
 • Poate reactiona cu manie sau mahnire cand cineva isi exprima dezaprobarea in privinta modului in care el vede lumea sau nu este de acord cu gandirea sa
 • Isi poate favoriza gandirea pana in punctul in care devine incapabil sa sesizeze durerea sau dificultatea pe care asemenea judecati le provoaca celorlalti.
 • In conditii de stres poate lua decizii revoltator de dure si nepasatoare, orientate catre propria sa supravietuire

Explicatii Ale Problemelor

Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite in anumita masura vederii interne si abstracte asupra lumii pe care o are un “LOIALUL” si faptului ca acesta nu a cuplat-o cu succes cu un nivel potrivit al Simtului Extravertit. Fara acest echilibru extern rational, functiile opuse inconstiente pot face ravagii in ordinea si in sensurile modului in care acesta percepe ideile. “LOIALUL” sunt de obicei stabili, siguri, de nadejde si indemanatici in modul in care abordeaza viata. Dar, daca sunt in dezechilibru, trateaza orice punct de vedere inafara de al lor cu o rece descurajare si, daca sunt presati, vor avea tendinta de a nega existenta problemelor provocate de atitudinile si opiniile diferite ale celorlalti. Daca “LOIALUL” nu invata cum sa se comporte cu o gama mai larga de viziuni diferite asupra lumii cu care intra in contact, se vor regasi inchisi intr-un colt singuratic al lumii in care se vor mentine doar propriile lor certitudini si sentimente. Aceasta este o tehnica de supravietuire naturala pentru personalitatea extrema “LOIALUL”.

Principala functie a personalitatii “LOIALUL” este Simtul Introvertit, care defineste proprietatile, localizeaza si recunoaste calitatile uneori abstracte si innascute ale obiectelor lumii exterioare. Daca imaginea unui “LOIALUL” asupra lumii este amenintata de influente externe, in general “LOIALUL” incearca sa indeparteze aceste noi informatii din viata lor. Acest lucru este total natural si functioneaza bine pentru a proteja psihicul individual impotriva ranirii. Cu toate acestea, “LOIALUL” care exercita acest tip de auto-protectie in mod regulat va deveni inchis intr-un cerc mic si tot mai mic format din familie si prieteni care nu perturba in mod activ punctul lor de vedere tot mai ingust si rigid asupra lumii. Ei vor gasi intotdeauna o justificare pentru propriile lor comportamente neadecvate si vor gasi intotdeauna vinovati in lumea din afara pentru problemele pe care le au in viata lor. Aceasta va face dificila pentru ei mentinerea relatiilor stranse cu caracter personal, deoarece acestea vor avea o abilitate polarizata negativ si, prin urmare, limitata in incercarea de a comunica nevoile lor de securitate proprii.

Nu este o tendinta neobisnuita pentru “LOIALUL” sa isi sprijine ideile si valorile folosind doar judecati de valoare asupra lumii si comportamentului altor oameni. Cu toate acestea, in cazul in care acestei tendinte ii este dat frau liber, rezulta o personalitate “LOIALUL” prea egoista pentru a fi fericita sau de succes. Deoarece functia dominanta “LOIALUL” este Simtul Introverti, el trebuie sa echilibreze acest lucru cu o functie auxiliara de Simt Extravertit. in cazul in care utilizeaza Simtul Extravertit numai pentru a servi scopului Simtului Introvertit, atunci “LOIALUL” nu utilizeaza Extravertia in mod eficient. Ca rezultat, “LOIALUL” nu recunoaste suficient si nu simpatizeaza cu efect asupra modului in care sentimentele afecteaza comportamentul altora in lume pentru a avea un bun simt de ce lucrurile se intampla asa cum se intampla. Ei nu vad nimic inafara de perspectiva lor si au de-a face cu lumea numai in masura in care au nevoie in scopul de a sprijini perspectiva lor. Aceste persoane apar de obicei ca facand judecati fixe si, adesea, destul de ambiguu polarizate, despre lume. Ceilalti sunt deseori surprinsi de vehementa ideilor lor si sunt, de obicei, in imposibilitatea de a intelege modul in care au aparut acestea.

Solutii

Pentru a creste ca individ, “LOIALUL” trebuie sa se concentreze asupra deschiderii punctului sau de vedere pentru a include o imagine mai exacta a sentimentelor si judecatilor de valoare a altora. Pentru a putea fi in pozitia in care sa fie capabil de a percepe si de a lua in considerare datele care sunt straine de sistemul sau intern de valori, “LOIALUL” trebuie sa recunoasca faptul ca punctul sau de vedere asupra lumii nu este amenintat de noile informatii. “LOIALUL” trebuie sa constientizeze ca legaturile emotionale cu ceilalti nu afecteaza realitatea; ca sentimentele celorlalti sunt, de asemenea,valabile doar intr-o viziune mai larga si mai putin riguroasa a lumii.

“LOIALUL” care sunt preocupati de cresterea personala vor acorda o atentie sporita motivatiei lor de a decide ceea ce este bine si rau, corect si incorect. Incearca sa gaseasca valoarea sentimentelor altora intr-o situatie? Sau au valoare numai acele sentimente care sustin o idee sau cauza personala? in momentul in care simte ceva, este “LOIALUL” preocupat numai de sentimentul de a accepta ceva care le recunoaste ideile ca fiind corecte? Sau este preocupat sa devina cu adevarat empatic? Pentru a realiza o mai buna intelegere a altora si a lumii in care traiesc, “LOIALUL” ar trebui sa incerce sa se puna in mintea altora, pentru a localiza si a recunoaste modul in care acestia au ajuns sa se simta felul in care o fac, inainte de a face judecati. Ei trebuie sa fie constienti de tendinta lor de a se debarasa de ceva care nu este de acord cu conceptele lor atent ordonate si sa munceasca pentru a slabi aceasta tendinta. Ei trebuie sa incerce sa se simta la fel ca altii, sa se puna in situatii, fara a face judecati personale despre situatiile reale. in general, acestia ar trebui sa lucreze la exercitarea Simtului lor intr-un sens cu adevarat extravertit. Cu alte cuvinte, acestia ar trebui sa foloseasca Simtul pentru a localiza adevaratele lor conexiuni si relatii pe care le au cu ceilalti de dragul de a obtine o perspectiva mai larga, mai degraba decat doar sa permita acestor valori sentimentale sa sprijine propriile concluzii. “LOIALUL” care vede cu succes lucrurile in mod obiectiv poate fi o forta destul de puternica pentru o schimbare pozitiva.

Cum Sa Traiesti Fericit In Lumea Noastra Ca “LOIALUL”

Unii “LOIALUL” au dificultati in integrarea in societatea noastra. Problemele lor rezulta adesea din incapacitatea de a accepta ceea ce sunt, dintr-o atitudine prea negativa, din corectarea celorlalti incontinuu sau din idealuri si idei nerealiste despre lume. Aceste probleme provin in cea mai mare parte din utilizarea Simtului Extravertit intr-o maniera diminuata: lipsa unui sistem de valori puternic concentrat extern care sa permita viziunii asupra unei lumi ambigue si totusi ferme, care are legatura mica cu realitatea concreta, sa ii controleze personalitatea.

Un “LOIALUL” care incearca sa simta si sa puna valoare pe sentimentele celorlalti, de dragul de a intelege lumea din jurul lui, mai degraba decat pentru a se gandi repede la cum este el si daca se simte singur, va avea o imagine mai clara, o intelegere mai obiectiva asupra modului in care societatea depinde nu numai de o structura si un comportament corect, dar, de asemenea, si de modul in care valorile umane sunt asa cum sunt. El se va simti mult mai confortabil si va fi mai putin probabil sa ceara ca lumea si comportamentul altora sa fie conforme cu un anumit cod abstract de a fi.

Un “LOIALUL” atat de bine ajustat se va potrivi fericit in societatea noastra. Exceptie fac cazurile in care ati inteles cu adevarat Tipurile Psihologice si nuantele functiilor diferite ale personalitatilor; este o sarcina dificila aceea de a incepe brusc sa utilizezi Simtul Extravertit intr-o directie total lipsita de ambiguitate. Este dificil chiar si de inteles ce inseamna, cu atat mai putin de inclus aceasta directiva in viata ta. Tinand cont de acestea, noi va oferim unele sugestii specifice, care va pot ajuta pentru sa incepeti sa va exercitati Simtul Extravertit mai bine:

 • Aveti grija sa incercati sa descoperiti de ce ceilalti se simt asa cum se simt. incercati sa observati legaturile dintre sentimentele lor si modul in care acestia vad lumea. Nu comparati imediat propria judecata cu a lor; pur si simplu acceptati ca pentru ei acesta este un mod de a reactiona real si perfect valabil.
 • Ganditi-va la acele timpuri si situatii din viata voastra cand v-ati simtit intelesi gresit sau desconsiderati de catre altii. Acum, incercati sa intelegeti modul in care unul sau doi oameni ar vedea situatia. Nu incercati sa presupuneti ca ar judeca la fel ca voi: “s-ar fi simtit la fel daca i s-ar fi intamplat ei asta”, sau “si-ar schimba tonul daca ar vedea lucrurile din punctul meu de vedere”. Mai degraba, incercati sa intelegeti modul in care acestia ar vedea cu adevarat situatia. Ar fi ca pe o problema, sau ca o oportunitate? Ar fi luata in serios sau usor? incercati sa determinati punctul lor de vedere fara a-l judeca si fara a-l compara cu al vostru.
 • Atunci cand ai o conversatie cu un prieten sau o ruda, dedica cel putin jumatate din timp pentru a afla modul in care cealalta persoana se simte in privinta a ceea ce descrie. Concentreaza-te sa simti cu adevarat starea lor emotionala. Spune-le cum te simti si comparati. Pune intrebari despre ceea ce simt.
 • Gandeste-te la oamenii care sunt cel mai aproape de tine. Spune-ti: “aceasta persoana are propria ei viata si este mult mai preocupata de viata ei decat de a mea.” Aminteste-ti ca acest lucru nu inseamna ca nu ii pasa de tine. Este ordinea naturala a lucrurilor. incerca sa vizualizezi ce simte persoana in momentul respectiv. Ce emotiile are, ce ganduri? Nu te grabi sa faci judecati sau sa compari situatia sa cu a ta.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care intrii in contact.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “LOIALUL”

 1. Intareste-ti Punctele Forte! Lasa-ti talentul de a recunoaste armonia si echilibrul sa se reverse in lumea din jurul tau, arata-ti darurile lumii. Permite-ti sa profiti de oportunitatea de a proiecta, reorganiza si reechilibra lucrurile in asa fel incat sa faci mediile de la serviciu si de acasa sa fie mai bune atat pentru tine cat si pentru ceilalti. Gaseste-ti un loc de munca sau un hobby care sa iti permita sa iti folosesti aceste puncte forte.
 2. Infrunta-ti Slabiciunile! Realizeaza si accepta ca unele lucruri nu vor fi niciodata asa cum ti le doresti. Intelege ca sentimentele celorlalti sunt uneori foarte importante indiferent ca sunt corecte sau gresite. Confruntand si acceptand diferentele celorlalti nu inseamna ca trebuie sa te schimbi; inseamna ca iti dai sansa sa te dezvolti. Infruntandu-ti slabiciunile te onorezi pe tine insuti si pe cei din jurul tau.
 3. Descopera Lumea Celorlalti. Nu te lasa sa cazi in capcana ce te face sa crezi ca stii intotdeauna ce e bine pentru ceilalti. Deschide-ti inima posibilitatii de a intelege ca nevoile lor adevarate trebuiesc descoperite prin relatii si de a recunoaste ca posibilitatea ca lumea lor sa fie diferita de a ta poate fi foarte adevarata.
 4. Nu Fi Prea Grabit. Lasa lucrurile sa se aseze inainte de a judeca, permite celorlalti sa descopere ce este mai bine pentru ei in timp ce tu iti faci ordine in modul in care vezi lucrurile.
 5. Priveste Lumea Cu Atentie. Aminteste-ti ca lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par la suprafata. S-ar putea sa trebuiasca sa privesti mai adanc ca sa poti sa descoperi adevarul, mai ales atunci cand ti se pare totul simplu de la prima vedere. Exista straturi de intelegere si adevar in spatele oricarui lucru.
 6. Incearca Sa Ii Lasi Si Pe Ceilalti Sa Preia O Parte Din Greutati.Prin a-i lasa pe ceilalti sa te ajute nu inseamna ca pierzi lucrurile de sub control. Ci doar ca le validezi nevoia de a face parte din viata ta. Aminteste-ti ca este mai bine sa ii ghidezi pe ceilalti in asa fel incat sa iti inteleaga punctul de vedere decat sa ii tii la distanta.
 7. Fii Responsabil Cu Ceilalti. Aminteste-ti ca au nevoie sa iti inteleaga nevoile si gandirea. Exprima-ti sentimentele si motivele si lasa-i sa iti devina parteneri la diferite scopuri.
 8. Nu Te Inchide In Tine. Sa stai in zona ta de confort poate insemna sa te infrangi singur intr-un final. Incearca sa faci din fiecare zi una in care sa iesi in exterior si sa descoperi cate ceva diferit in lume si in ceilalti. Asta iti va extinde orizonturile si iti va aduce noi idei si oportunitati asupra carora sa te concentrezi.
 9. Asuma-ti Si Cauta Tot Ce Este Mai Bun.Nu astepta ca ceilalti sa se ridice la asteptarile tale. Fiecare persoana are o valoare de aur inauntru asa ca din fiecare situatie in parte poate iesi ceva bun. Daca iti permiti sa crezi asta, vei gasi cai prin care sa faci sa devina realitate.
 10. Cand Ai Dubii, Cere Ajutor! Nu lasa sentimentul de suficienta de sine sa te duca pe culmile dilemelor sau sa provoace dezastre. Daca esti nesigur de ceva sau de cineva cere ajutorul celor in care ai incredere.

Descarcă programul.