Omul de stiinta
Cel mai independent – “competenta + independenta=perfectiune”
Introvertit Intuitiv Ganditor Judecator
(Intuitie Introverta cu Gandire Extraverta)
Ca un “OMUL DE STIINTA”, modul tau dominant de orientare a atentiei este unul intern, spre lumea interioara, unde analizezi lucrurile in mod principal prin intuitia personala. Modul secundar de orientare a atentiei este extern, unde analizezi lucrurile logic, rational.
Persoanele “OMUL DE STIINTA” traiesc intr-o lume a ideilor si a planificarilor strategice. Ei valorifica inteligenta, competenta, cunoasterea si, tipic, au standarde foarte inalte in aceste privinte, standarde pe care se straduiesc sa le atinga. De la ceilalti se asteapta cumva sa fie tot ca ei.
Cu o Intuitie Introverta dominand personalitatea lor, persoanle “OMUL DE STIINTA” isi centreaza energia spre a observa lumea generand idei si posibilitati. Mintea lor aduna constant informatii si fac tot felul de asocieri, de legaturi. Ei sunt foarte perspicace si inteleg noile idei imediat. Totusi prioritatea lor nu este intelegerea conceptelor, ci aplicabilitatea practica a lor. Ei isi doresc sa se implice activ in tot ceea ce descopera.
Cei “OMUL DE STIINTA” au mare nevoie de ordine si sistematizare, iar aceasta, combinata cu o patrunzatoare intelegere a lucrurilor, fac din ei excelenti oameni de stiinta. Un “OMUL DE STIINTA” ca om de stiinta stie sa ofere un dar societatii prin faptul ca transforma ideile intr-o forma folositoare pentru ca ceilalti sa inteleaga si sa o foloseasca si ei. Nu este un lucru usor pentru “OMUL DE STIINTA” sa isi exprime ideile interioare, imaginare si abstracte. Un “OMUL DE STIINTA” este o persoana puternic conceptualista si, cu toate acestea, face eforturi mari sa transpuna ideile intr-un sistem de notiuni deja folosit, pe intelesul altora.
Persoanele “OMUL DE STIINTA” sunt lideri innascuti, dar aleg sa ramana persoanele de dupa cortina, exceptie facand situatiile in care chiar este nevoie sa preia ei conducerea. Cand sunt in frunte, ei sunt destul de eficienti pentru ca stiu sa observe partea obiectiva a lucrurilor si le place sa gaseasca solutii la lucrurile care nu functioneaza cum trebuie. Ei sunt strategi prin definitie, scanand constant idei si concepte care se vehiculeaza, adaptandu-si strategiile sau pastrandu-le pentru situatii in care sigur va fi nevoie de noi date.
Cei “OMUL DE STIINTA” petrec foarte mult timp in interiorul mintii lor, avand prea putin timp si interes pentru gandurile si simtamintele celorlalti. Daca partea Afectiva nu le este prea bine dezvoltata, pot avea probleme in a oferi altora gradul de intimitate necesar. Cand partea Senzoriala nu este prea bine dezvoltata, ei pot ajunge sa ignore detalii care sunt necesare de altfel pentru implementarea ideilor lor.
Persoanele “OMUL DE STIINTA” manifesta interes pentru lume in masura in care trebuie sa ia decizii, sa exprime judecati sau sa ordoneze ceea ce intalnesc intr-un sistem rational si de inteles. De obicei au o intuitie ascutita si sunt convinsi ca au dreptate, emitand concluzii si judecati rapide la adresa celorlalti. Daca nu stiu sa comunice cu tact concluziile la care ajung pe baza intuitiei, vor fi de multe ori gresit intelesi. In acest caz, persoanele “OMUL DE STIINTA” vor blama pe ceilalti pentru ca au inteles gresit si nu se vor acuza pe ei insisi de lipsa de tact sau de exprimare confuza. Aceasta ii conduce des la a deveni aroganti si elitisti, neavand rabdare sa asculte si parerile celorlalti.
Cei “OMUL DE STIINTA” sunt ambitiosi, au incredere in sine, prudenti, buni ganditori. Multi “OMUL DE STIINTA” iau calea meseriilor din domeniul stiintific sau tehnic, iar altii pot fi gasiti in medii de afaceri ca foarte buni strategi. Nu le place dezordinea si ineficacitatea, ca si orice lucru confuz, ambiguu. Ei pretuiesc mult eficienta, ordinea, un bun rationament si vor investi multa energie in a-si intari sistemul de gandire.
Ceilalti oameni pot avea dificultati in a intelege un “OMUL DE STIINTA”. Ceilalti ii pot percepe ca fiind distanti si rezervati. Intr-adevar, un “OMUL DE STIINTA” nu va face demonstratii ale afectuozitatii lui si nici nu va acorda prea multe incurajari sau suport asa cum cei din preajma sa si-ar dori. Aceasta nu inseamna ca ei nu tin cu adevarat la cei apropiati, ci simplu, nu simt nevoia sa o exprime. Ei nu sunt inflexibili. Pot discuta ideile altora si vor face totul pentru a-i ajuta sa implementeze o strategie pentru ca oamenii sa isi atinga obiectivele. “OMUL DE STIINTA” sunt destul de deschisi la idei alternative atunci cand au ceva de lucrat in echipa.
Cand se afla sub imperiul stresului, cei “OMUL DE STIINTA” pot deveni obsedati de o idee, de detalii care de obicei nici ei nu le-ar considera importante pentru ceea ce au de facut. Exista riscul ca sub stres sa devina alcoolici.
Persoanele “OMUL DE STIINTA” au nevoie sa isi aminteasca permanent sa comunice suficient cu ceilalti pentru a evita confuziile, neintelegerile de idei. In absenta comunicarii, ei pot fi foarte directi si aspri cu oamenii, ajungand izolati.
Cei “OMUL DE STIINTA” au multe abilitati pentru a implini o sumedenie de lucruri deosebite. Pot converti conceptiile lor, ideile lor, adesea foarte pretioase, in planuri concrete, fezabile. De obicei ii gasim printre cei mai competenti oameni si nu vor avea nici o problema in a-si atinge scopurile, a-si urma cariera dorita. Pentru cei care invata sa comunice cu ceilalti si care practica toleranta la adresa oamenilor, le este rezervata o viata deosebita, atat ca impliniri profesionale cat si relationale.
- Este un om cu o logica dezvoltata, cu capacitatea de analiza, stie sa ajunga prin judecata la miezul lucrurilor, sa dezvaluie structura lor interioara, “gandesc – deci exist”, este convins ca ceea ce e rational nu poate fi rau, se inclina in fata lumii fasinante si misterioase a cunostintelor, este un luptator pentru o lume dreapta, logic construita; uraste violenta si samovolnicia, este un adversar innascut al tiraniei si dictatului, vede in spiritualitate garantia existentei unei societati civilizate.
- Cauta deseori sa se refugieze printre cartile sale chiar si in prezenia prietenilor, rneditand asupra realitatii nu cauta sa o reconstruiasca in imaginatie, ci sa parvina la o ideie clara si bine articulata, e specializat nu in largirea cunostintelor omenesti ci in aprofundarea lor, isi alege o problema ingust, si sapa tot mai adanc, pentru aceasta are nevoie sa se sprijine pe un sistem de gandire consecvent.
- Nu-i plac vizitatorii neasteptati, nu stie ce sa faca cu ei, i se pare ca ei numai il distrag, suporta cu greu necesitatea de a se afla mereu printre oameni, e retinut, nu-i place sa expuna rezultatul temporar discutiei publice, niciodata nu-ti dai seama ce ganduri are, prefera singuratatea, e preocupat in mintea sa mai mult de idei decat de oameni, e sobru, sigur de el, de neclintit in judecatile sale, are o baza puternica pentru a se simti in largul lui in societate – logica este pentru el o arma de apararea pe care o stapaneste, de obicei isi deminstreaza dreptatea in loc sa presuadeze si cu atat mai putin sa recurga la rugaminti.
- Problemele raporturilor interumane, a sentimentelor si emotiilor constituie obiectul meditatilor sale indelungate, dureroase si pasive in momente de singuratate – isi ascunde cu grija amorul propriu foarte pronuntat – fiind lipsit de trufie – simte ca energia sa vitala, sanatatea si chiar aspectul sau fizic depind de sentimentele celor din jur pe care nu le pricepe, in contactul cu oamenii joaca adesea rolul unui om politicos, amabil, cauta sa-si puna masca politetii, care insa se afla in contrast cu esenta sa si il oboseste, alteori e considerat in cercurile largi ca neobrazat, un om ce tinde sa te contrazica, chia ca un om inrait si plin de prejudecati.
- Orice incercare de a constrange sa face ceva duce la ciocniri, niciodata nu cedeaza la presiunea brutala, prefera sa moara, de fapt tendinta de a se manifesta ca un personaj certaret intolerant si care pe (…) la el este un mijloc preventive impotriva unor atari incercari.
- In general nu arareori isi sacrifica pe cei apropiati de dragul unui scop – dreptatea, adevarul, propriile sale convingeri foarte precise despre cei din jur, despre familie si este destul de intolerant fata de ce nu se incadreaza in aceste limite, manifesta uneori cruzime fata de familia sa, ca de altfel si fata de el insusi; dualul sau “Hugo” care este bland si prietenos in dezarmeaza; el se supune cu usurinta lui “Hugo” in probleme de imbracaminte, gust, raiul de fiecre zi, necesitatea de a se ocupa de acestea il irita; simtul dreptatii care ii este innascut il obliga, chiar daca este un om ocupat, sa se integreze in treburile gospodaresti: e cel mai mare specialist in spalatul vaselor.
- Traieste parca in viitor, jignirile actuale din familie i se par lucruri nesemnificative, ele nu merita atentia lui, din cand in cand tinde sa verifice emotiile celor apropiati prin iesiri grele de inteles, daca partenerul reactioneaza cum treb ie, deci contactul exista, deci totul este in ordine; condamnarea comportarilor sale nejuste i se pare necesara pentru a se putea orienta cu privire la opinia publica.
- Creand un sistem bine structurat din punct de vedere logic, stie ce trebuie facut, dar nu stie, cum, el intelege structura interioara ea propriei sale gandiri, dar nu stie, cand si unde o va implementa, incearca deci sa-si expuna conceptia partenerului, lucrul cel mai prost pe care acesta poate sa-l faca este acela de a-i spune: “Ei bine, actioneaza”; de fapt tocmai partenerul trebuie sa actioneze, insa nici “Hugo” si nici “Dumas” daca intr-adevar s-au patruns de logica lui “Robespierre” n-o sa procedeze asa.
- Daca “Hugo” vrea sa-l mobilizeze pe “Robespierre”, n-o sa-i spuna “Fa asta” (desi uneori o v-a spune daca are cei sapte ani de acasa); “Hugo” se va agita, va face multe miscari de prisos, pana “Robespierre” va intra in actiune si dupa aceea munca va decurge logic si bine; in activitate in caracterizeaza o finalitate foarte consecventa: “sacrifica lucrurile minore de dragul unui mare scop”, de aici ascetismul, jertfa de sine pana la masochism in vederea unui scop major: este precaut, prevazator, scump la vorba.
- “Robespierre” este una din tipurile de personalitate cele mai sistematice, mai consecvente si mai darze, tine neaparat sa duca pana la capat lucrul inceput, nu suporta sa faca mai multe lucruri in paralel, daca totusi va trebui sa o faca va respecta cu strictete un grafic precis, chiar daca de multe ori el nu e nicaieri fixat in scris; in munca il ajuta foarte mult renuntarea la ocupatii ce i-ar rapi din timp sau la obligatii sociale impovaratoare.
- Cu toata dragostea pentru singura ate el este de multe ori un bun organizator, cauta sa-i educe pe subalterni, sa descopere talentele lor, analizeaza cu grija caracteristicile obiective ale oamelor: nivelul pregatirii, capacitatea de munca, stagiul si experienta in munca, studiile, toate acestea pentru a putea integra pe fiecare in mod corespunzator capacitatilor sale in activitatea colectivului. Daca scopul general al activitatii sale este crearea unui sistem inchegat si desavarsit atunci in conditiile muncii in colectiv acest ideal sa realizeaza perfect prin crearea uneui sistem inchegat si desavarsit de munca pentru toti, de aceea talentul nu este un scop in sine, ci doar un mijloc, uneori e destul de sever si exigent, nu-si impune parerea, nu dicteaza cand si ce trebuie facut, controleaza rezultatele.
- Nu are ambitii personale, dar are simtul dreptatii, nu suporta daca eocolit atunci cand se fac avansari, il vine foarte greu daca primeste un sef pe care nu-l respecta, si nu respecta pe aceea care folosesc metode brutale pentru a se impune, e incapatinat, insistent si nu poate fi influentat.
- Nu tipa la oameni, nu linguseste pe sefi, cautand sa le intre in voie, atunci cand altii ridica vocea in fata lui parca e absent, nu reactioneaza la cuvintele furioase ce ii sunt adresate, ignora in mod demonstrativ, sfaturile si morala insistenta ce i se face, il irita daca cineva vrea sa-i dea sfaturi, sa-l “lamureasca” sau sa-l dascaleasca.
Ierarhia jung-iana a funciilor pentru “OMUL DE STIINTA”:
Dominant: Introvertit Intuitiv
Secundar: Extravertit Ganditor
Tertiar: Introvertit Afectiv
Inferior: Extravertit Senzorial
Cariera pentru “OMUL DE STIINTA”
Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.
“OMUL DE STIINTA” are urmatoarele caracteristic generale:
- Capabil sa asimileze un material abstract si foarte complex
- Motivat sa creeze oridine si sa organizeze lucrurile de la abstract la concret
- Excelent strateg
- Are planuri de viitor
- Vede tabloul de ansamblu al lucrurilor
- Are o intelegere patrunzatoare a lucrurilor si o puternica intuitie in care se increde de altfel
- Valorizeaza opiniile personale mai mult decat pe ale celorlalti
- Ii plac provocarile teoretice, dificile
- Se plictiseste repede cand are de-a face cu rutina cotidiana
- Pune pret pe cunoastere si pe eficienta
- Nu are rabdare cu ineficienta si confuziile, ambiguitatea
- Are standarde de performanta foarte ridicate, pe care le aplica de altfel in primul rand lor insile
- Rezervat si detasat de altii
- Calm, analitic si sigur pe el
- Foarte rational si logic
- Original si independent
- Lider innascut, dar ii poate urma pe cei pe care ii sustin
- Creativ, ingenios, plin de resurse
- Lucreaza cel mai bine singur si prefera sa fie singur.
Mai mult decat orice alta tipologie, reprezentantii “OMUL DE STIINTA” sunt straluciti cand vine vorba de teorii complexe si aplicabilitatea lor la gasirea de strategii rezolutive. A-si dori ceva nu este o problema pentru “OMUL DE STIINTA” pentru ca el stie cum sa gaseasca strategia cea mai eficienta care sa duca la implinirea acelui lucru. Le plac meseriile care le permit sa fie autonomi, inovativi.
Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.
Posibile cariere pentru “OMUL DE STIINTA”:
- Cercetatori, oameni de stiinta
- Ingineri
- Profesori
- Doctori
- Strategi organizationali
- Administratori de firme, de afaceri, manageri
- Lideri militari
- Avocati
- Judecatori
- Programatori IT, analisti de sistem si baze de date, specialisti IT
- Arhitect
- Psihiatru
- Scriitor
“OMUL DE STIINTA” – Relatii interpersonale
“OMUL DE STIINTA” sunt persoane care cred intr-o crestere constanta a relatiilor si sunt pentru pastrarea independentei lor si a partenerilor lor. Ei sunt mereu implicati in proiecte de imbunatatire relationala. Isi iau angajamentul in serios, dar sunt deschisi la a-l reanaliza care seamana pentru ei a imbunatatire fata de situatia existenta. Nu prea sunt emotionali si pot parea uneori chiar insensibili. Ei sunt indivizi foarte capabili, inteligenti care vor sa se indrepte mereu inspre o directie pozitiva si sa ofere ceea ce pot mai bine. Daca vor aplica aceste caracteristici si in interiorul relatiilor, este posibil sa se bucure de relatii fericite si de interactiuni sanatoase cu prietenii si familia.
“OMUL DE STIINTA” – Puncte tari
- Nu se simt amenintati de situatiile conflictuale si de critici
- De obicei au incredere in sine
- Isi iau in serios relatiile si angajamentele
- In general sunt foarte inteligenti si capabili
- Capabil sa paraseasca o relatie care ar trebui sa se incheie, chiar daca mai insista asupra ei in minte o vreme dupa aceea
- Interesati constant in optimizari, in imbunatari relationale
- Buni ascultatori.
“OMUL DE STIINTA” – Puncte slabe
- Nu sunt in mod natural pe aceeasi lungime de unda cu sentimentele altora, uneori chiar insensibili
- Au tendinta sa raspunda la conflicte cu logica si ratiune mai degraba decat cu suport emotional
- Nu sunt natural buni in a-si exprima sentimentele si afectiunea
- Tendinta de a crede ca ei au mereu dreptate
- Tendinta de a nu-si recunoaste vina
- Nevoia lor constanta de imbunatatire poate sa ii coste pierderea relatiilor
- Tendinta de a ascunde parti despre sine.
“OMUL DE STIINTA” ca Iubiti
“OMUL DE STIINTA” isi traiesc marea parte a vietii lor in interiorul mintii. Ei scaneaza mereu mediul inconjurator pentru a gasi idei noi si teorii pe care sa le transforme in planuri, strategii. Uneori, ceea ce vad si inteleg intuitiv este mai clar, mai bun decat realitatea unei relatii. Ei pot avea o problema in ceea ce priveste reconcilierea imaginatiei cu realitatea.
“OMUL DE STIINTA” nu sunt natural focalizati pe emotii, nici ale lor, nici ale altora. Au de asemenea tendinta de a crede ca ei au dreptate mereu. In timp ce increderea de sine si stima de sine sunt atragatoare, de apreciat, lipsa sensibilitatii poate rani usor simtamintele partenerului. Mai ales in conflicte, ei ar trebuie sa isi aminteasca ca este mult mai important sa fie un suport emotional fata de partener decat sa aduca prea multe argumente sau sa analizeze situatia prea mult.
Sexual, celor “OMUL DE STIINTA” le place sa se gandeasca la intimitate si la modalitati de a o imbunatati. In relatii reusite, pozitive, creativitatea si intensitatea implicarii sunt vizibile in aceste domenii. In relatii nereusite, le place mai mult sa se gandeasca la actul sexual decat sa-l practice. Este posibil sa abordeze intimitatea dintr-o perspectiva mai degraba teoretica, creativa, decat o modalitate de exprimare a afectivitatii. Totusi, cei care au invatat importanta exprimarii afectiunii, vor fi atenti la verbalizarea ei in astfel de momente.
“OMUL DE STIINTA” sunt capabili sa paraseasca o relatie care nu mai poate fi salvata, potrivit parerii lor. Ei cred ca acesta este cel mai bun lucru. Au mai multe dificultati in a implini ceea ce trebuie facut decat o arata sau se lauda altora.
“OMUL DE STIINTA” sunt persoane foarte inteligente, care aduc iluminare si profunzime in multe domenii ale vietii. In relatii, cea mai mare capcana este faptul ca ei gandesc mai mult decat pun in aplicare si le este greu sa concilieze fantezia cu realitatea. Ii gasim in relatii pozitive, reusite de obicei pentru ca au fost capabili sa le paraseasca pe cele care nu functionau (doar daca alte circumstante nu le-ar fi permis asta).
Desi se inteleg cu majoritatea tipurilor de personalitate, natural s-ar intelege bine cu Intuitivii Extroverti ca ENFP sau ENTP.
“OMUL DE STIINTA” ca Parinti
Ca parinti, “OMUL DE STIINTA” isi doresc foarte mult sa isi creasca copilul ca pe o persoana independenta, inteligenta, autonoma. Ei isi doresc copii care sa aiba simt critic si de aceea ii provoaca de multe ori la tot felul de dezbateri.
Cei “OMUL DE STIINTA” nu sunt natural parinti foarte ingaduitori sau nu se potrivesc imaginii populare de parinti iubitori. Din moment ce nevoia lor de afectivitate este redusa, ei nu pot intelege aceasta nevoie la copii, mai ales daca acestia sunt Afectivi ca dominanta a personalitatii. Daca nu recunosc si inteleg importanta acesteia, ei pot fi parinti distanti, reci. Ar trebui sa imbunatateasca aceasta latura a personalitatii lor, afectivitatea.
“OMUL DE STIINTA” ca Prieteni
Este dificil sa ajungi sa cunosti prea bine un “OMUL DE STIINTA” si este la fel de dificil sa fii un apropiat de el. Cei care le sunt aproape ca prieteni ii apreciaza de cele mai multe ori pentru ideile si cunostintele pe care le au. “OMUL DE STIINTA” sunt de obicei foarte seriosi si cu greu reusesc altii sa ii atraga la distractii. Ei pot fi buni la spusul glumelor si la a fi sarcastici fara sa li se miste un muschi pe fata.
Cei “OMUL DE STIINTA” nu prea isi petrec timpul cu persoanele care par ca nu au nimic de oferit. Le place sa petreac timpul cu alti Ganditori Intuitivi pentru a face speculatii pe marginea unor idei, pentru a teoretiza.
Multi “OMUL DE STIINTA” cred ca au mereu dreptate. La anumite persoane din acest tip, aceasta convingere este foarte evidenta, in timp ce la altii este mai subtila. Ei nu pot accepta atitudinea superioara a unora. Prietenii ii mai considera snobi, poate doar pentru ca nu au aceleasi preferinte teoretice ca ei.
“OMUL DE STIINTA” – Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un “OMUL DE STIINTA”?
Oamenii cu personalitate “OMUL DE STIINTA” sunt seriosi, analitici si perfectionisti. Ei privesc o problema sau o idee din mai multe perspective si o analizeaza sistematic cu obiectiv logic, indepartand aspectele care par a fi problematice si implicand propria lor intelegere a unui lucru cand o noua informatie pare a fi utila. Nu exista nici un alt tip de personalitate care sa faca asta intr-un mod atat de natural precum un “OMUL DE STIINTA”. Sunt adevarati oameni de stiinta si matematicieni. Odata ce le dai o idee incearca sa o inteleaga cat mai bine posibil. De obicei au standarde foarte inalte pentru propria intelegere si implinire si, in general, vor valora si vor lua in considerare doar indivizii care au aratat ca aplica o intelegere asemanatoare cu a unui “OMUL DE STIINTA” intr-o probelma data. Un “OMUL DE STIINTA” pune mare pret pe claritate si concizie si respecta foarte putin atitudinile si comportamentele pur sociale. “Dragalaseniile” sociale i se par de cele mai multe ori inutile si, probabil, nesincere pentru ca el cauta mereu sa isi imbunatateasca intelegerea de fond. Un “OMUL DE STIINTA” pune valoare pe interactiunea sociala care este centrata pe schimbul de idei semnificative, dar de obicei respinge importanta faptului de a fi prietenos sau de a se face placut pentru ceilalti in alte contexte sociale si cel mai probabil se simte inconfortabil in interactiunile de tip emotional, preferandu-le pe cele logice. Un “OMUL DE STIINTA” pretuieste structura, ordinea, cunostintele, competenta si logica.Mai presus de toate, el pretuieste propriile lui idei si intuitii despre lume. Senzatia de succes a unui “OMUL DE STIINTA” depinde in primul rand de propriul lui nivel de intelegere si implinire, dar si de nivelul de structura al vietii sale si de abilitatea de a respecta inteligenta si compententa celor cu care isi imparte viata.
Caracteristici ale unui “OMUL DE STIINTA” ce trebuiesc dezvoltate
Ca “OMUL DE STIINTA” sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si va veti implica mai mult in rolul dumneavoastra.
Majoritatea tipului “OMUL DE STIINTA” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:
- Mintea unui “OMUL DE STIINTA” este inzestrata in mod natural cu analiza sistematica a informatiei din mai multe perspective contextuale si cu posibilitatea de a retine sau de a respinge informatii pe masura ce devin constienti de necesitatea sau validitatea acestora. Probabil ca se descurca foarte bine la scoala si in orice activitate ce necesita o gandire analitica serioasa.
- Sunt extrem de perspicace si vad lucruri care nu sunt evidente pentru ceilalti. Aceasta abilitate de a vedea modele si sensuri in lume poate ajuta un “OMUL DE STIINTA” in multe feluri.
- Cand i se da un scop sau un context, un “OMUL DE STIINTA” este capabil sa genereze tot felul de posibilitati. El poate vedea problemele din mai multe unghiuri diferite si poate veni cu solutii care sa se potriveasca nevoilor situatiei respective.
- Nu ia critica in mod personal si este deschis la schimbari de opinii cand i se arata idei mai bune.
- Un “OMUL DE STIINTA” are o atitudine “lipicioasa”. El nu se teme de munca asidua si va face eforturi considerabile pentru lucrurile care il intereseaza foarte mult. Aceasta persistenta il va ajuta sa reuseasca sa isi atinga scopurile propuse.
- In general inteligent si capabil sa se concentreze, un “OMUL DE STIINTA” poate intelege idei si concepte dificile.
“OMUL DE STIINTA” care au o latura Senzitiva Extravertita bine dezvoltata pentru a completa latura dominanta, Intuitia Introvertita, se vor bucura de urmatoarele calitati:
- Pot face foarte bine distinctii intre propriile lor intuitii si pot construi sisteme ingenioase care sa ii ajute sa isi atinga obiectivele stabilite, sau pot determina un plan de actiune de succes pentru a-si satisface nevoile stabilite. In acest fel ei pot fi oameni de stiinta extraordinari, doctori, matematicieni sau strategi in diverse corporatii.
- Intelegerea lor profunda, abilitatile logice si persistenta le pot permite sa faca descoperiri ale unor noi cai de a privi diverse lucruri. In acest mod ei pot indeplini diverse servicii pentru societate. De exemplu un “OMUL DE STIINTA” este cea mai favorabila personalitate pentru a descoperi leacul pentru cancer.
- Gandirea bine dezvoltata a unui “OMUL DE STIINTA” va fi capabila sa inteleaga si sa proceseze concepte care sunt mai presus de inteligenta lui naturala.
- Daca a acumulat destula experienta de viata, un “OMUL DE STIINTA” poate deveni o forta puternica in politica.
Potentiale Domenii Problematice
La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara “rau”, nu ar exista “bine”. Fara “dificil”, nu ar mai fi “usor”. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.
“OMUL DE STIINTA” sunt oameni rari si inteligenti cu multe capacitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale “OMUL DE STIINTA”. Amintiti-va ca aceste slabiciuni sunt naturale. Noi va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.
Majoritatea caracteristicilor slabe gasite la “OMUL DE STIINTA” se datoreaza functiei lor dominante (Intuitia Introvertita) care ridica personalitatea lor la punctul in care celelalte caracteristici abia exista pentru a servi scopului Intuitiei Introvertite. In asemenea cazuri un “OMUL DE STIINTA” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:
- Poate fi ignorant (si cateodata nepasator) asupra modului in care apare in fata celorlalti
- Poate respinge rapid ideile altora fara a le lua cu adevarat in considerare
- Isi poate aplica gandirea mai adesea asupra celorlalti decat asupra sa
- Avand posibilitatea de a vedea o problema din mai multe unghiuri, ar putea intotdeauna sa ii gaseasca vinovati pe altii pentru problemele din vietile lor
- Poate privi ideile externe si oamenii cu scopul de a gasi un vinovat
- Poate deveni prea mandru de abilitatea lui de a critica si poate incepe sa invinuiasca oameni si lucruri
- Poate avea asteptari nerealiste sau nerezonabile de la ceilalti
- Poate fi neiertator cu slabiciunile celorlalti
- Poate avea increderea ca are intotdeauna dreptate
- Poate fi extrem de batjocoritor si sarcastic la adresa celorlalti
- Poate avea un temperament intens si rapid
- Poate fi ranchiunos si poate avea dificultati in iertarea celorlalti
- Poate fi schimbator si nesigur cum sa reactioneze intr-o situatie in care trebuie sa se ia o decizie rapida
- Poate intampina dificultati in incercarea de a-si exprima gandurile si sentimentele catre ceilalti
- Poate vedea atatea distractii peste tot incat i-ar fi imposibil sa ramana atent la imaginea de ansamblu
Explicatii ale Problemelor
Majoritatea problemelor descrise mai sus sunt rezultatele Intuitiei Introvertite care a preluat personalitatea “OMUL DE STIINTA” si a dus-o pana la punctul in care toate celelalte laturi au devenit supusele Intuitiei Introvertite. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba un echilibru bun intre latura dominanta si cea auxiliara. Pentru un “OMUL DE STIINTA”, dominanta Intuitiei Introvertite trebuie sa fie foarte bine sustinuta de latura auxiliara, Gandirea Extravertita. Daca Gandirea Extravertita exista doar ca sa sustina dorintele Intuitiei Introvertite, atunci nici una din laturi nu este folosita la adevaratul sau potential.
Intuitia Introvertita este o latura a personalitatii care aduna constant informatii si vede totul din mai multe perspective. Ca jucator dominant al personalitatii, are efectul de a bombarda constant psihicul cu noi informatii. Intuitia Introvertita este ca un cadru pentru intelegerea a ceea ce exista in minte. De indata ce este perceput ceva, este asimilat in cadrul existent intuitiv. Daca este perceputa o intreaga piesa de informatie de catre Intuitia Introvertita, acea persoana trebuie sa redefineasca indregul cadru de referinta. Asadar, Intuitia Introvertita aduna constant informatii despre lume care trebuiesc procesate intr-o maniera relativ lenta pentru a fi intelese. Asta reprezinta o adevarata provocare pentru un “OMUL DE STIINTA”. Nu este obisnuit pentru un “OMUL DE STIINTA” sa se simta depasit de toate acele lucruri de care el are nevoie pentru a intelege in totalitate o idee sau o situatie.
Atunci cand Intuitia Introvertita domina tipul “OMUL DE STIINTA” in asa fel incat celelalte functii nu mai pot servi scopurilor proprii, gasim un “OMUL DE STIINTA” deconectat de la informatii pe care trebuie sa le aiba in vedere. Daca psihicul este imbuibat cu informatii care arata ca ceva ce Intuitia Introvertita a procesat in trecut, foloseste Gandirea Extravertita ca sa respinga rapid informatiile. Psihicul foloseste Gandirea Extravertita pentru a respinge idei mai repede decat ca sa adune informatii pentru cadrul intuitiv, asa ca poate provoca o remodelare si o redefinire a cadrului.
Folosirea Gandirii Extravertite in aceasta maniera poate ajuta phisicul unui “OMUL DE STIINTA” in doua moduri: 1) ii salveaza energia de care are nevoie pentru a lua in considerare noi informatii si 2) protejeaza sacra lume interioara a “OMUL DE STIINTA”. In orice caz, nu este ideal. Poate provoca tipului “OMUL DE STIINTA” omiterea unor informatii care ar putea fi folositoare sau decisive in dezvoltarea intelegerii rapide a unei probleme. Poate determina o persoana “OMUL DE STIINTA” sa aiba o opinie prea puternica sau sa devina snob cu ceilalti.
Cea mai buna utilizare a Gandirii Extravertite pentru un “OMUL DE STIINTA” ar fi sa o foloseasca pentru a evalua intuitiile sale bogate si sa le cantareasca impotriva lumii externe. Cand o personalitate “OMUL DE STIINTA” foloseste Gandirea Extravertita ca sa limiteze informatiile ce se aduna din exterior, decat sa judece intuitiile interne, inseamna efectiv ca se inseala singur. Este ca si cum ai da raspunsurile la un test fara sa intelegi exact intrebarile. Este mai usor sa obtii raspunsul imediat decat sa trebuiasca sa il gandesti. Pentru “OMUL DE STIINTA”, care are o extraordinara cantitate de informatii si “studiaza” ce trebuie facut, este foarte tentant sa foloseasca scurtaturi. Majoritatea tipurilor “OMUL DE STIINTA” vor face asta intr-o oarecare masura. Adevaratele probleme apar cand o personalitate “OMUL DE STIINTA” devine atat de impartiala incat este important sa ia in considerare ideile si opiniile altcuiva.
Solutii
Pentru a se dezvolta ca individ, “OMUL DE STIINTA” are nevoie sa se concentreze la aplicarea gandirii lui asupra unor lucruri dupa ce au trecut prin intuitia sa. Cu alte cuvinte, “OMUL DE STIINTA” are nevoie sa incerce in mod constient sa nu isi lase gandirea sa indeparteze ideile in mod prematur. Mai degraba ar trebui sa isi foloseasca gandirea impotriva propriilor idei. Nu pot judeca in mod eficient ceva ce nu inteleg. “OMUL DE STIINTA” are nevoie sa ia lucrurile in intuitia lui pentru a le putea intelege. Ar putea fi necesar sa ii dea intuitiei sale timp suficient pentru a prelucra noua informatie in asa fel incat sa isi poata reconstrui cadrul global al intelegerii. “OMUL DE STIINTA” are nevoie sa se concentreze asupra folosirii gandirii sale in asa fel incat sa nu respinga idei, ci mai degraba sa suporte cadrul lor intuitiv.
Un “OMUL DE STIINTA” preocupat de propria dezvoltare va da o atentie sporita subiectelor gandirii lui si motivatiei de a lua hotarari. Judeca ceva extern sau judeca ceva ce au cernut prin intuitia lor? Este motivatia de a judeca ceva capabila sa inteleaga utilitatea sa in lume sau trebuie destituita? Adesea, un “OMUL DE STIINTA” va judeca ceva fara sa inteleaga exact si cu intentia de a-l destitui. Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.
Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca “OMUL DE STIINTA”
Unii “OMUL DE STIINTA” au probleme in a se incadra in societatea noastra. Aceste probleme sunt asociate in general cu nestiinta (sau nepasarea) lor asupra a cum sa se inteleaga cu ceilalti, cu asteptarile nerezonabile in privinta comportamentului celorlalti si cu acordarea unui efort minim nevoilor emotionale ale acestora. Aceste probleme provin din obisnuinta unui “OMUL DE STIINTA” de a folosi Gandirea Extravertita pentru a gasi un vinovat extern mai degraba decat intern si in acest mod diminueaza importanta lumii externe si creste importanta celei interne. Un “OMUL DE STIINTA” care isi recunoaste cunostintele si puterea de intelegere (si simte implicit sentimentul de fericire si succes) se poate imbogati prin sinergia cunostintelor si intelegerilor altor persoane si poate afla ca poate fi dedicat bogatei sale lumi interioare si poate avea relatii satisfacatoare cu ceilalti in acelasi timp. Ca sa poate implini asta, un “OMUL DE STIINTA” are nevoie sa recunoasca importanta extraversiei si sa isi dezvolte cea mai inalta functie extraverta, Gandirea Extravertita.
Un “OMUL DE STIINTA” care foloseste Gandirea Extravertita pentru a gasi o vina externa si nu una interna poate avea opinii atat de puternice incat pot dezvolta asteptari rigide si nerezonabile in privinta celorlalti. Gandirea lor hiper-vigilenta asupra rationamentului si competentei celorlalti poate fi o cale foarte eficienta de a se mentine la o anumita distanta emotionala de ceilalti. Acest lucru va conserva sfintenia lumii interioare a unui “OMUL DE STIINTA”, dar ii va reduce cu mult contributiile valoroase, va impiendica dezvoltarea caracterului lui social si va stagna dezvoltarea bogatului sau cadru structural de intelegere. In cazuri extreme, un “OMUL DE STIINTA” se poate simti destul de singuratic.
Cel mai des, problemele interpersonale ale unui “OMUL DE STIINTA” vor aparea cand isi vor exprima neplacerile fata de ceilalti in moduri foarte taioase. Toata lumea are nevoie de o anumita distanta emotionala din cand in cand, iar un “OMUL DE STIINTA” vrea asta mai mult decat celelalte tipuri. Poate ca din aceasta cauza tipurile “OMUL DE STIINTA” sunt cunoscute pentru cel mai taios sarcasm. Lumea interioara a unui “OMUL DE STIINTA” este foarte importanta pentru el. In scopul protejarii acesteia poate folosi sarcasmul pentru a ii tine pe ceilalti la distanta emotionala dorita, sau pot folosi sarcasmul pentru ca, pe de o parte, considera ca au o intelegere logica a problemelor mult mai evoluata si cauta sa respinga intrarile false pe care le primesc. Aceasta distintie este foarte importanta in recunoasterea unui “OMUL DE STIINTA”. Un “OMUL DE STIINTA” care cauta un ragaz emotional poate gasi diferite moduri de a fi retras care sa nu necesite ranirea sentimentelor celorlalti si destramarea relatiilor existente. Cand are nevoie de distanta, un “OMUL DE STIINTA” ar trebui doar sa “plece”. Daca este necesara o explicatie, un “OMUL DE STIINTA” ar trebui sa isi foloseasca Gandirea Extravertita ca sa isi exprime nevoile in mod rational obiectiv si nu ca sa insulte celelalte persoane, indepartandu-le.
Sugestii Specifice:
- Asigura-te ca ai ascultat intreaga idee a cuiva inainte sa o judeci. Pune intrebari daca este necesar. Fa tot ceea ce trebuie ca sa te asiguri ca ai inteles ideea. Incearca sa nu o judeci inainte sa fi sigur ca ai inteles-o in totalitate
- Inainte sa incepi sa vorbesti cu o alta persoana, fa o scurta pauza si uita-te la persoana respectiva. Simte atitudinea si sentimentele persoanei din acel moment. Ai grija cu cine vorbesti.
- Daca devii suparat, indeparteaza-te imediat. NU exprima nervozitate. Cand devii nervos, pierzi. Dupa ce te-ai calmat, cere-ti scuze pentru ca ai plecat si continua ce faceati.
- Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care te intalnesti des. Tine minte ca oamenii cu preferinte senzitive au nevoie sa comunice in mod direct, concis.
- Incearca sa te intelegi bine cu toata lumea, chiar si cu cei pe care ii consideri mai prejos ca tine. Incearca sa intelegi ca fiecare are ceva de oferit.
- Cand judeci ceva sau iei decizii, incearca sa ai grija la motivatia cu care faci acea judecata. Esti mai interesat sa gasesti un vinovat extern sau sa iti dezvolti propria intelegere? Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa judeci.
Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “OMUL DE STIINTA”
- Intareste-ti punctele forte! Fa lucruri prin care permiti logicii si intuitiei tale extraordinare sa se dezvolte. Explora fascinantele lumi ale stiintei, matematicii, legii si medicinei. Da-i mintii tale substante pentru abilitatile analitice exceptionale pe care le are si privestele cum infloresc.
- Infrunta-ti slabiciunile! Ia-ti punctele slabe asa cum sunt si cauta sa le invingi. In mod special, lupta sa iti folosesti judecata impotriva ideilor tale si intuitiei, decat sa desconsideri ideile altor oameni.
- Vorbeste prin gandurile tale. Ai nevoie sa pasesti prin intuitiile tale ca sa poti sa ti le pui in ordine. Ofera-ti timp sa faci asta si profita discutand cu altii ideile tale. Vei afla ca exteriorizarea intuitiei tale interne este un exercitiu pretios. Daca nu ai cu cine sa iti discuti ideile, incearca sa ti le exprimi clar in scris.
- Ia in calcul totul. Nu respinge idei prematur doar pentru ca nu respecti persoana de la care vin acestea, sau pentru ca ai senzatia ca deja le stii pe toate. In fond, fiecare are ceva de oferit si nimeni nu stie totul.. Steven Covey a spus bine cand a spus: “Cauta mai intai sa intelegi si abia apoi sa fi inteles”.
- Cand devii nervos, pierzi. Pasiunea si intensitatea sunt averile tale, dar te poti rani daca iti permiti sa cazi in “capcana nervilor”. Aminteste-ti ca furia este distructiva in relatiile tale. Lucreaza la furia ta inainte sa ii impresionezi pe altii sau te vei trezii singur. Dezacordurile si dezamagirile pot fi manipulate eficient intr-o metoda cat mai impersonala.
- Respecta-ti nevoia pentru compatibilitate intelectuala. Nu te astepta sa fi o persoana care transmite senzatii si caldura. Realizeaza ca cele mai arzatoare legaturi cu ceilalti vor incepe mai degraba cu mintea si nu cu sufletul. Fi atent la nevoile emotionale ale celorlalti si exprima-ti dragostea innascuta si respectul pentru termenii care chiar te definesc. Fi tu insuti.
- Fi responsabil pentru tine. Nu da vina pe altii pentru problemele din viata ta. Cauta solutii in interior. Nimeni nu are mai mult control ca tine asupra vietii tale.
- Fi umil. Judeca-te pe tine cel putin la fel de indarjit cum ii judeci pe ceilalti.
- Adopta doar ce e mai bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Asa cum exista o parte pozitiva la orice parte negativa, asa este si o parte luminoasa la fiecare parte intunecoasa. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive. Asteapta-te la ce e mai bun si ce este mai bun va iesi in fata.
- Nu te izola! Recunoaste valoarea pe care o are lumea exterioara pentru tine si interactioneaza cu ea in stilul tau natural. Inscrie-te in diferite cluburi si liste de e-mail care discuta despre subiecte ce te intereseaza. Cauta sa iti faci prietenii cu ceilalti care au competenta si capacitate de intelegere. Socializeaza in stilul tau.