Performerul

Cel mai generos – “traieste clipa

Extravertit Senzorial Afectiv Perceptiv
(Senzorialitate Extraverta cu Afectivitate Introverta)

Fiind o persoana “PERFORMERUL”, modul dominant de orientare este unul extrovertit, spre lumea exterioara, unde analizezi lucrurile prin cele 5 simturi, la modul cel mai concret posibil. Secundar esti orientat spre lumea interioara unde analizezi lucrurile in functie de simtaminte sau in functie de felul in care se potrivesc cu sistemul tau de valori.

O persoana “PERFORMERUL” traieste intr-o lume a posibilitatilor. Ei iubesc oamenii si experientele noi. Sunt simpatici, placuti si amuzanti, gasind mare placere in a fi in mijlocul atentiei. Ei traiesc ici si colo cautand aventura si drama in vietile lor.

Persoanele “PERFORMERUL” au abilitati inter-personale foarte bune, aflandu-se de multe ori in rolul moderatorului sau al celui care face pace. Deoarece iau decizii folosind sistemul personal de valori, aceste persoane sunt de obicei foarte empatici si ingrijorati de starea de bine a celorlalti. De obicei sunt foarte generosi si calzi. Observa destul de bine ceea ce se intampla cu celelalte persoane si realizeaza inaintea altora daca este ceva neinregula cu o persoana, gasind solutii practice pentru nevoile acestuia. Pot sa nu fie cei mai buni sfatuitori din lume pentru ca nu le place teoria si planificarea viitorului, dar sunt foarte buni in a oferi ajutor practic.

“PERFORMERUL” este cu siguranta o persoana optimista si spontana. Le place distractia. Daca un “PERFORMERUL” nu si-a dezvoltat partea de Ganditor dand atentie considerentelor rationale, logice ale unei situatii, probleme, el poate deveni prea indulgent, acordand importanta satisfactiei imediate mai mult decat indatoririlor si obligatiilor. De asemenea, ei pot sa omita analiza consecintelor actiunilor lor pe termen lung.

Persoanele “PERFORMERUL” iubesc oamenii si toata lumea ii iubeste. Unul dintre marile lor daruri este acceptarea celorlalti. Ei sunt entuziasti, cu chef de viata si natural iubesc compania celorlalti. Un “PERFORMERUL” este generos cu prietenii si, in mod general, ei chiar ii trateaza pe toti ca pe niste prieteni. Totusi, odata ce i-ai suparat sau ai intrecut limita, un “PERFORMERUL” va judeca fara mila acea persoana. Sunt capabil de puternice antipatii, in astfel de situatii.

Persoanele “PERFORMERUL”, sub stres puternic devin supraincarcate si au ganduri negativiste. Ca efort de combatere a acestor ganduri, ei reusesc in cele din urma sa vina cu explicatii si rationamente simple care, in ciuda simplitatii, ii ajuta totusi sa depaseasca momentele grele chiar daca nu rezolva problema din radacina.

Un “PERFORMERUL” este destul de practic desi uraste rutina si sistematizarea. Le place sa lase lucrurile sa mearga de la sine, avand incredera in puterea lor de a improviza in situatiile limita. Ei invata cel mai bine la fata locului, prin experimentare directa, mai mult decat prin studiu teoretic. Nu le place teoria. Daca un “PERFORMERUL” nu si-a dezvoltat partea Intuitiva a personalitatii lui, vor avea tendinta sa evite situatiile in care este nevoie de o gandire teoretica, abstracta sau care sunt complexe si ambigue. Din aceste motiv ei pot avea dificultati la scoala. Pe de alta parte, ei sunt foarte buni in situatiile in care pot invata prin interactiune cu ceilalti sau in situatii in care invata practicand.

Un “PERFORMERUL” are un simt dezvoltat pentru estetica si frumos cat si pentru spatiu si functionalitate. Daca au posibilitatea, ei vor avea multe posesii, avuturi deosebit de frumoase, mobilandu-si foarte artistic casa. In general, gasesc mare placere in a avea obiecte alese cu un dezvoltat simt estetic. Au, de asemenea, un bun simt pentru mancaruri fine si vinuri nobile.

Persoana “PERFORMERUL” este un bun coechipier. Nu va crea probleme sau discutii, creand cel mai amuzant context pentru a duce la bun sfarsit sarcinilie. Se vor descurca in meseriile in care trebuie sa interrelationeze cu oamenii. Din moment ce sunt impaciuitori si iubitori de experiente noi, ei ar trebui sa aleaga cariere care le ofera sau care le cer multa diversitate, varietate, la fel de mult cat abilitatile de relationare.

“PERFORMERUL” le place sa se simta strans legati de alte persoane si au o legatura aparte cu animalele si cu copiii, lucru neintalnit in asa masura la celelalte tipuri. Ei au si o atractie deosebita pentru frumusetea naturii.

Persoanele “PERFORMERUL” iubesc in mod deosebit viata si stiu sa se distreze. Stiu sa ii capteze si pe ceilalti in caruselul distractiilor lor. Sunt flexibili, adaptabili, natural interesati de oameni si sunt generosi. Au capacitatea sa stoarca de la viata tot ce este mai distractiv si mai placut, asociindu-se cu motto-ul “traieste clipa”.

  1. Se mandreste, cu influenta pe care o exercita asupra oamenilor, cu dragostea si respectul lor, cu popularitatea sa, ii duce dupa sine cu placere, e curajos si categoric pe plan erotic, dar precaut in raporturile cu lumea obiectiva, e neincrezator fata de idei stiintifice noi si in general fata de tot ce e obiectiv. Idealul sau este frumusetea vointei frumos manifestate, e inclinat spre voluntarism, nu e in stare sa explice motivul pentru care refuza sa faca ceva – “nu vreau” si atata, talentul lui e nsta in capacitatea de a obtine succesul cu toate mijloacele posibile si imposibile.
  2. Il caracterizeaza spiritul activ, plin de neliniste, nu se intereseaza de idei abstracte, se indreapta spre scopuri practice, vizibile; este omul actiunii, atentia sa se reorienteaza adesea de la un taram de activitate spre altul, daca nu reuseste sa rezolve o problema de indata, nu se mai intoarce intotdeauna la ea, dar are, de regula un vis drag, pentru care merita sa te lupti.
  3. E capabil sa manifeste o gama larga de sentimente-de la drafoste pana la ura, stie sa le stapaneasca de minune, in viata este un mare actor, de dragul atingerii unui scop e gata sa joace rolul “mieluselului bland”, uneori este sentimental, nu-si ascunde sentimentele, ba mai mult se faleste cu ele, isi exprima entuziasmul prin cuvinte si privire relativ cu usurinta, daca aceasta corespunde cu starea sa sufleteasca, este intotdeauna adeptul iubirii desavarsite, fizice si psihice, daca are nevoie de aceasta, chiar daca sentimentul este efemer, stie foarte bine ce vrea sa obtina de la obiectul iubirii sale, nu cauta sa se adapteze ci doar sa dicteze.
  4. Ii place si stie sa comande, dar puterea lui se bazeaza de regula pe dragoste, incredere, admiratie, comenzile sale se executa cu drag, mijlocul de a influenta oamenii sunt distinctiile, cadourile iar daca nu are prin ce recompensa atunci – zambetul, se sprijina mai mult pe stimulare decat pe pedeapsa, i se pare ridicol sa incerci sa obligi pe oameni sa faca ceva cu ajutorul unor argumente si expuneri logice, el apeleaza mai degraba la perspective precum gloria, avantaje materiale, mai rar, puterea. O alta particularitate a stilului sau de conducere este aceasta: dand un ordin clar si usor de priceput el nu-l limiteaza pe executant cu indicatii meschine, de amanunt.
  5. E increzut, optimist, nu se pierde in fata unei situatii complicate, ci cauta sa o rezolve pe loc, incepand un lucru cauta sa atinga scopul cat mai repede printr-un atac fulger, printr-o lovitura – doua distrugatoare, stie intotdeauna ce vrea, tinde mereu spre ceva, e activ acolo unde altii sunt pasivi, e plin de initiativa, dar nu are simtul masurii in ce a obtinut, se indoieste mereu daca a facut tot ce putea, e mobil, nu-i place sa stea locului, cauta impresii noi, parteneri noi.
  6. E foarte sociabil, in raporturile cu oamenii se lasa condus nu numai de simpatie ci si de interese practice, aflandu-se intr-o societate manipuleaza in mod vadit cu sentimentele celorlalti, cautand sa se afle mereu in centrul atentiei, daca e prost dispus, se simt toti prost, daca e bine dispus poate sa faca ce-i trece prin minte.
  7. Acorda multa atentie aspectului estetic al exteriorului, ordinei, are de obicei un simt estetic innascut, stie sa se imbrace bine si cere acelasi lucru de la cei din jur, adeseori ii face placere insusi procesul de alcatuire al aspectului sau exterior, isi organizeaza cu pricepere viata si o face cu gust, e atent la datele fizice ale partenerului.
  8. Idealul sau este adesea autoperfectionarea si vede in aceasta nu fara motiv armonia personalitatii, tinde spre o stare de echilibru launtric, de comfort psihic, dar nu e in stare sa ramana mult timp in aceasta dispozitie, daca alaturi nu se afla dualul, are tendinta sa aiba chinuri sufletesti, sa cerceteze esenta lumii obiective, despre aceasta sta marturie privirea sa cam neatenta, absenta.
  9. Cei apropiati ii otravesc viata atunci cand il indeamna sa reflecteze asupra actiunilor sale, cerintele lor ca sa se comporte rational, lucid, nu suporta asta si acest lucru il scoate din sarite si atunci intr-adevar inceteaza sa ia in consideratie logica, el actioneaza inteligent si logic numai pana in clipa cand incepe sa i se pretinda aceasta, numai pana este “respectat” si “luat in serios”, poti sa-l influentezi numai punandu-i in fata alte scopuri mai nobile care sunt mai greu de atins.
  10. Nu-i plac hartiile, instructiunile, normele si cu placere le incalca macar si pentru a-i necaji pe cei care le-au nascocit – daca are sansa sa fie prins – ii este indiferent modul in care este etichetat de altii.
  11. E plin de initiativa si spirit practic in asa masura, incat nici o critica, nici macar mormaitul nemultumit al dualului sau “Balzac” care condamna aproape fiecare avant al sau nu-i poate strica buna dispozitie, din contra, il va critica la randul sau el pe partener si-l va linisti aratand ce a obtinut si ce doreste sa obtina, ca activitatea sa se bucura de atentia celorlalti.
  12. Adeseori e dezamagit de obiectele sentimentelor sale datorata spiritului sau de initiativa si exigentei sale, i se pare ca acestia nu inteleg suficient avanturile sufletului sau, adevarul insa este ca are nevoie de un om cu care te poti acomoda fara sa te acomodezi de fapt, daca nu e langa el dualul sau se rasfata ca sa il atraga.
  13. Ii place sa reflecteze despre calitatile volitive ale oamenilor, despre capacitatea lor de a invinge greutatile fiindca el insusi are aceasta capacitate, ii priveste pe toti de sus ca pe un material care trebuia dirijat, e foarte curajos in manifestarea sentimentelor, e in stare sa arate in mod deschis simpatiile si antipatiile sale, critica mai des decat lauda.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “PERFORMERUL”:

Dominant: Extravertit Senzorial
Secundar: Introvertit Afectiv
Tertiar: Extravertit Ganditor
Inferior: Introvertit Intuitiv

Cariera pentru “PERFORMERUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“PERFORMERUL” are, in general, urmatoarele trasaturi:

  • Traieste in prezent
  • Este stimulat de experiente noi
  • Practic si realist
  • Sociabil, cald fata de oameni
  • Stie sa se distreze si sa ii distreze si pe altii
  • Independent si plin de resurse
  • Spontan – se descurca la fata locului
  • Uraste structura si rutina
  • Ii displace teoria si explicatii lungi, prescriptiile
  • Are o legatura deosebita cu animalele si copiii
  • Are un puternic simt estetic al lucrurilor
  • Bune abilitati relationale

“PERFORMERUL” sunt buni la multe lucruri si nu vor fi multumiti pana nu for fi contactat cat mai multi oameni. De asemenea le place o multime de experiente noi. Trebuie sa aiba joburi care sa le permita contacte sociale cat mai numeroase si provocari constante pentru a nu se plictisi.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile cariere pentru “PERFORMERUL”:

  • Artisti, Performeri si Actori
  • Reprezentant de vanzari
  • Consilier / Asistent social
  • Baby sitter
  • Designer vestimentar
  • Designer de interioare
  • Instructor zbor
  • Fotograf
  • Dresor, veterinar
  • Psihopedagog
  • Medic

“PERFORMERUL” – relatii interpersonale

Este foarte placut sa fii in compania unei persoane “PERFORMERUL”. Acestia sunt persoane care traiesc clipa si stiu sa pretuiasca fiecare moment la adevarata lui valoare. Ei sunt in mod natural calzi si deschisi relatiilor cu ceilalti, placandu-le sa-i faca pe ceilalti fericiti. Ei sunt darnici, inima larga. Sunt onesti, directi, iar afectiunea lor este simpla dar sincera. Nu le place teoria si complexitatea. Nu pot forma relatii in care li se cere sa fie foarte intuitivi sau prea ganditori. Lor le plac lucrurile transparente, usor de inteles, chiar daca sentimentele lor sunt profunde. Tendinta lor generala este sa traiasca pentru moment si de aceea nu sunt contienti uneori de directia relatiilor lor, fiind usor de distras de la anumite angajamente si promisiuni.

“PERFORMERUL”- Puncte tari

  • Sunt plini de entuziasm si iubitori de distractie, fac orice sa fie un lucru placut
  • Isteti, plini de umor, directi si populari, atrag oameni in jurul lor
  • Sunt senzuali si carnali
  • Sunt pragmatici, capabili sa aiba grija de indatoririle zilnice
  • Artistici si creativi, se prea poate sa aiba un ambient atractiv in casele lor
  • Sunt flexibili, se lasa in voia valurilor si se adapteaza usor
  • Pot parasi relatii care nu merg asa de bine, dar nu le este prea usor sa o faca
  • Profita la maxim de tot ce se poate dintr-o ocazie
  • Sunt generosi si blanzi, calzi

“PERFORMERUL”- Puncte slabe

  • Pot fi frivoli si sa riste cu banii
  • Au tendinta sa fie materialisti
  • Nu le place sub nicio forma criticismul, pentru ca este posibil sa ia totul foarte personal
  • Este posibil sa ignore sau sa evite conflictul mai degraba decat sa-i faca fata
  • Angajamentele pe viata pot fi o continua lupta pentru ei pentru ca ei iau lucrurile unul cate unul, zi de zi
  • Nu acorda prea multa atentie nevoilor lor personale
  • Tendinta de a neglija sanatatea proprie si chiar sa abuzeze de corpurile lor
  • Mereu se entuziasmeaza de ceva nou, pot schimba parteneri frecvent

“PERFORMERUL” ca Iubiti

“PERFORMERUL” sunt persoane care acorda importanta deosebita relatiei lor de dragoste, tot asa cum percep si viata in general. Le place sa fie indragostiti, incearca sa faca tot ce se poate din fiecare clipa. Nu se simt prea confortabili gandindu-se la viitor pentru ca ei vad viata nu in planuri ci intr-o insiruire de zile, una cate una. Din acest motiv, ei nu sunt persoane care sa garanteze o relatie de lunga durata. Ei se pot angaja in promisiuni zi de zi, dar nu pot promite nimic in legatura cu planurile de viitor.

Acest subiect al angajamentului, al devotamentului, poate fi o posibila capcana pentru persoanele “PERFORMERUL”. Multe persoane de acest tip, reusesc insa sa depaseasca aceasta slabiciune si sa devina persoane de incredere, implicate in relatii sincere de lunga durata. Altii insa nu reusesc sa treaca peste aceasta slabiciune si au mai multe relatii, fara a angaja intr-una anume, convinsi fiind ca asta este ceea ce vor cu adevarat.

Sexual, cei “PERFORMERUL” sunt senzuali, carnali, care cauta si se bucura de prezenta intima a partenerilor lor. Traind aici si acum, ei se bucura de acele momente cu toate cele cinci simturi. Sunt generosi si calzi si foarte interesati in a-si face partenerii fericiti.

“PERFORMERUL” au tendinta de a deveni materialisiti si, cumva prinsi in “ceea ce cred altii”. Ei ar trebui sa aiba grija ca aceasta sa nu interfereze cu relatiile lor, mai ales ca altii, de alte tipuri de personalitate, nu-i vor intelege prea bine in toate aspectele.

“PERFORMERUL” nu fac fata conflictelor deloc. Ei iau orice critica foarte personal, considerand-o ca pe o acuza generala a caracterului lor. Ei pot reactiona cu manie si cu cuvinte aspre pe care, tare mult, ar vrea sa le retraga mai apoi. Ei si-ar face singuri o mare favoare daca ar intelege ca o critia poate fi si constructiva, nu doar distructiva. Daca ajung sa inteleaga conflictele si sa nu ia totul personal, persoanele “PERFORMERUL” vor face un mare pas spre relatii stabile si sanatoase.

Cei “PERFORMERUL” sunt foarte concreti in comunicare. Spun lucruri direct, fara prea multe menajamente, parand uneori chiar aspri. Le place sa li se vorbeasca la fel. Nu le place teoria si abstractizarea si, se prea poate, sa nu inteleaga foarte bine mesajele care nu sunt practice, faptice, concrete sau sa devina imediat dezinteresati.

“PERFORMERUL” sunt in general foarte calzi si darnici cand este vorba de nevoi simple si cereri directe ale partenerilor lor. Ei vor doar sa fie fericiti si sa aduca fericire si celorlalti. Ei sunt energici si sociabili si vor adue in viata de cuplu experiente noi.

Partenerii care se potrivesc natural celor “PERFORMERUL” sunt ISTJ sau ISFJ. Latura dominanta de Senzorial Extravert se potriveste cu latura dominanta de Senzorial Introvert.

“PERFORMERUL” ca Parinti

Cei “PERFORMERUL” fiind persoane care se lasa purtate de val, dornici de lucruri distractive vor avea aceeasi atitudine si cand este vorba sa fie parinti. Ei sunt calzi, afectuosi si sunt foarte buni in a oferi toate ingrijirea de care un copil are nevoie. Le place sa faca lucrurile in stil mare si adora familiile numeroase.

Cei “PERFORMERUL” vor oferi dragoste si grija copiilor neconditionat, dar ei vor avea o problema in a structura, ordona mediul fizic sau educational pentru copii. In cele din urma ei vor ajunge sa creada ca prea multa ordine nu este un lucru sanatos sau potrivit pentru oricine si, de aceea, nu vor crea o disciplina prea serioasa pentru copii lor. Daca nu sunt ajutati de parteneri, parintii “PERFORMERUL” vor cadea in capcana. Pentru ca este nevoie si de disciplina si ordine pentru copii, ei au nevoie de asa ceva.

“PERFORMERUL” sunt foarte practici si concreti in implinirea nevoilor zilnice ale copiilor. Ei sunt buni in a face mai multe lucruri deodata pentru ca stiu sa foloseasca momentul la maxim. Ei fac fata cerintelor unei familii numeroase.

“PERFORMERUL” au probleme cu adoptarea unui rol autoritar, preferind sa fie prietenii copiilor lor. Totusi ei se asteapta sa fie respectati si ascultati atunci cand o cer copiilor, daca nu vor adopta usor rolul de parinte autoritar. Asta poate fi foarte frustrant pentru copii mai ales pentru cei cu tendinte de Judecator si nu vor sti la ce sa se astepte de la un astfel de parinte.

Copii isi amintesc de parintii “PERFORMERUL” ca fiind foarte afectuosi, distractivi, devotati dar totusi cumva imprastiati.

“PERFORMERUL” ca Prieteni

“PERFORMERUL” sunt entuziasti si efervescenti. Sunt de obicei sociabili, populari, adunand oameni in jurul lor. Le place sa se distreze si sa aiba persoane in preajma. Ei sunt pretuiti pentru felul in care stiu sa creeze atmosfera atunci cand sunt cu prietenii. Sunt foarte concretrati pe cele cinci simturi si de aceea se poate sa exagereze cu mancarea, alcoolul sau drogurile. Se inteleg bine cu toti oamenii, desi nu sunt interesati in a petrece timp cu aceia care par plictisitori sau care asteapta sa se comunice cu ei in maniera intuitiva sau prea abstracta. Unii ii pot condamna pentru stilul de viata orientat spre distractii, altii vor suferi din cauza vorbei prea directe a celor “PERFORMERUL”. Ei se inteleg insa destul de bine cu toti oamenii, mai ales cu extravertitii cu parte Afectiva dominanta.

“PERFORMERUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “PERFORMERUL”?

“PERFORMERUL” sunt persoane care cauta in permanenta o noua senzatie, o noua experienta. Insa, in timp ce persoanele “PERFORMERUL” par altora ca fiind doar vanatori de senzatii noi, ei au de fapt o relatie cu viata si cu lumea mult mai subtila. Intr-adevar prin ciudata combinatie a senzorialitatii extroverte cu afectivitatea introverta duce la o complexitate a lor care nu este usor de banuit din exterior. Un “PERFORMERUL” nu se va multumi sa vada succesul ca orice alta persoana. Implinirea nu inseamna doar satisfactii si experiente de calitate, succesul inseamna putere si rafinament a functiilor lor dominante – senzoriala si afectiva. Un “PERFORMERUL” de succes va fi gasit inconjurat intotdeauna de multi prieteni, de oameni cu care se simt liber sa isi impartaseasca talentul, sa traiasca din plin clipa si sa se bucure de tot ceea ce viata le poate oferi.

Caracteristici ale “PERFORMERUL” ce trebuie dezvoltate

Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceasta tipologie trebuie sa le dezvolte:

  • Abilitatea de a intelege lumea in mod obiectiv
  • Talentul de a se face placut altora prin cuvinte si actiuni, care ii bine dispun pe toti.
  • Aptitudinea de a folosi la maxim orice situatie sau loc
  • Foarte talentat in a gasi solutiile cele mai bune pentru ei si pentru ceilalti
  • atitudine calda si generoasa atat in rolul celui care ofera cat si in rolul celui care primeste
  • Abilitati naturale in domeniul muzicii si al actoriei
  • apreciere detaliata si nuantata a lumii exterioare
  • Talentul de a invata sa faca practic aproape orice daca asista si repeta
  • Simt pragmatic si sunt reasigurarea suportului pentru ceilalti.

“PERFORMERUL” care si-au dezvoltat partea Afectiva Introverta in acea masura incat ei pot integra perceptia lor concreta despre lume intr-un sistem de valori personale, vor avea urmatoarele talente speciale:

  • Gustul lor rafinat va fi o placere pentru cei care le sunt parteneri de viata
  • Ablitatea lor de a da valoare propriilor actiuni confera si mai multa putere talentului lor de a intretine atmosfera pentru oameni cu diferite gusturi.
  • Stiu sa faca rapid diferenta dintre acele lucruri care au o mare importanta sau care nu trebuie luate in seama
  • Ei nu vor cauta doar distractie de dragul ei, ci vor cauta acea distractie care merita cel mai mult in ochii lor si a celor in jurul lor
  • Vor avea mult succes la persoanele de sex opus
  • Vor sti sa recunoasca si sa promoveze talentul altora
  • Ei vor fi promotorii si aparatorii aspectelor umane ale lumii.

Posibile domenii problematice

Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala

Cei “PERFORMERUL” sunt persoane dragute si creative, inzestrate cu multe daruri speciale. As vrea ca persoane “PERFORMERUL” sa aiba in minte calitatile sale, sa nu le uite si sa inteleaga ca partile slabe sunt la fel de naturale si proprii fiecarui tip de personalitate. Aceste informatii sunt doar pentru a va ajuta sa cresteti si sa va dezvoltati asa cum va doriti mai bine, pentru a avea o viata plina de succes.

Cele mai multe puncte slabe ale unui “PERFORMERUL” sunt datorate partii dominate de Senzorial Extrovert care pune in umbra restul caracteriticilor personalitatii sale. De aceea ei nu pot folosi la adevarta valoare latura afectivitatii introverte. Urmatoare puncte slabe deriva din aceasta problematica:

  • Poate sa nu fie capabil sa valorizeze sau chiar sa ignore preferintele si nevoile altora
  • Poate percepe si cea mai grijulie critica ca pe o cauza a schimbarii starii de bine
  • Pot avea pareri nu prea realiste despre ideile si simtamintele altora
  • Pot sa nu admita sau nici chiar sa asculte orice cuvant care ar duce la ganduri secundare sau la vreo apreciere mai atenta a planurilor lor
  • Pot sa-i acuze pe altii de problemele lor, vazandu-se ca niste eroi in lupta cu dusmanii
  • Pot deveni prea mult centrati pe sine
  • Pot recurge la comportamente total nepotrivite social doar pentru a-si sustine punctul de vedere
  • Pot fi suparatori in aprecierile lor legate de gusturile si hainele altora
  • Pot deveni laudarosi sau aspri in atitudinea lor fata de potrivnici
  • Pot rationaliza problematicile lumii intr-un mod simplistic, lipsit de continut
  • Pot crede cele mai curioase lucruri legate de obiecte fara viata si despre ciudateniile lor
  • Pot ajunge sa fie depasiti de stres si de tensiuni atunci cand au de-a face cu situatii care cer multa atentie si consideratie
  • Sub stres simt lumea din jur intunecata, cu intentii ascunse, influente invizibile, mistice.

O alta dificultate a lor este faptul ca, si atunci cand sunt plini de viata, ei pot fi perceputi ca fiind reci, centrati pe sine, uitand de simtamintele celorlalti, chiar si atunci cand nu este neapart cazul. Nu ar strica ca din cand in cand, un “PERFORMERUL” sa invete sa isi exprime emotiile si aprecierile pentru ca altii sa stie cum sa il interpreteze.

Explicarea Problemei

Aproape toate problemele expuse anterior se datoreaza mai mult sau mai putin faptului ca persoanele “PERFORMERUL” sunt atrase si absorbite de senzatiile si aparenta faptelor lumii exterioare. Cei “PERFORMERUL” sunt de obicei persoane foarte spontane si tolerante care nu-si dau mult timp anumitor analize a complexitatii care exista dincolo de lumea pe care o vedem. Au tendinta de a analiza superficial orice punct de vedere diferit sau nou, considerandu-le, cu cat mai abstracte cu atat mai irelevante, mai lipsite de importanta. Daca “PERFORMERUL” nu va gasi un mod de a impaca tensiunea existenta intre felul in care li se pare lor a fi modul cel mai satisfacator si mai evident de a trai si unele perspective mai complexe asupra lumii, el va incepe sa elimine orice informatie noua care va produce aceasta tensiune. Aceasta este o modalitate naturala de protectie a sinelui pentru un “PERFORMERUL”. Senzorialitatea Extroverta ii motiveaza sa caute in exterior doar acele lucruri care le fac placere si ii atrag. Daca perspectiva asupra lumii a unui “PERFORMERUL” este amenintata de cerinte pentru o mai mare grija si analiza rationala, el va inabusi, va respinge aceste imperative pentru a-si pastra integra sa viziune. In astfel de situatii ei isi vor justifica comportamentul in cele mai uimitoare si mai simple moduri si mereu ii va gasi pe altii vinovati de complicarea a ceea ce inseamna sa traiesti simplu si clar. Le va fi dificil sa pastreze relatiile apropiate, nu doar pentru ca au asteptari simple si foarte concrete ci, si pentru ca nu inteleg de ce altora nu le este la fel de usor sa le aiba si sa se potriveasca cu el.

Nu este ceva neobisnuit pentru un “PERFORMERUL” sa se uite in interiorul lumii lor si sa cauta acele simtaminte care sa-i justifice dorintele si felul de a vedea lucrurile. Daca acestei tendinte i se va da prea multa libertate, rezultatul este ca, un “PERFORMERUL” va fi prea centrat pe sine ca sa fie feritcit sau sa gaseasca succesul. Din moment ce functia dominanta a personaltatii sale este cea Senzorial-Extroverta, ei trebuie sa isi dezvolte functia secundara de Afectiv Introvert care este destul de rafinata pentru a face evaluari mai profunde, mai obiective despre lumea din jur. Un “PERFORMERUL” face evaluari prin intuitia sa care ii intareste de fapt modul subiectiv de analiza a exteriorului. Ei nu vad nimic altceva decat bucurie, satisfactii si o lume care ii ofera senzatii, experiente noi. Satisfacerea propriilor dorinte este punctul central al existentei lor.

La acest punct as vrea sa reamintesc cititorului ca astfel de probleme mai serioase apar la aceia din cadrul tipologiilor ai caror functie dominanta este neobisnuit de puternic exprimata. Desigur, situatiile de aici pot fi intalnite rar, dar intr-o oarecare masura, ele pot fi simtite sau gandite de toti “PERFORMERUL” fara sa le puna insa in practica. Oamenii isi gasesc echilibrul, chiar daca au tendinta de a fi centrati pe sine, un echilibru intre satisfacerea propriilor dorinte, a confortului personal si dragostea pentru cei din jur, care schimba cel mai mult tendintele noastre spre anumite extreme.

Solutii

A creste ca individ pentru un “PERFORMERUL” inseamna a se focaliza pe intelegerea de sine si pe acordarea atentiei si motivelor rationale si obiective inainte de a face ceva. Inainte ca un “PERFORMERUL” sa analizeze din nou validitatea dorintelor lor, actiunilor sau lucrurilor pe care le perimite sa fie parte a vietii, el trebuie sa inteleaga ca perspectiva lui asupra lumii nu este amenintata ci intarita si prin participarea judecatilor mai obiective, mai vertebrale. El trebuie sa inteleaga de asemenea ca un simtamant care apare razlet si nu se incadreaza printre sustinatorii dorintelor lui, nu este ceva acuzator, incriminatoriu ci, este o portita spre o intelegere mai profunda a lucrurilor.

Aceia care sunt interesati de dezvoltarea personala vor acorda mai multa atentie motivatiilor lor care ii indeamna la anumite actiuni si intereselor lor. Se armonizeaza dorintele mele cu valori si principii puternice si satisfac ele si nevoile altora? Iata o intrebare care ii poate ajuta sa discearna mai bine inainte de a recurge la ceva. Ei trebuie sa devina foarte constienti de dorintele lor, de emotiile si simtamintele lor pentru ca altfel nu le pot analiza, nu le pot exprima si prin urmare nu le pot opri cursul nefast uneori. Pentru a nu recurge la anumite actiuni care inseamna doar sarisfacerea dorintelor proprii, ei trebuie sa stie sa ii exprime, sa comunice ceea ce simt si sa gaseasca astfel mai multa putere de autocontrol. Ei trebuie sa fie foarte constienti de tendinta lor de a discredita tot ceea ce sta impotriva implinirii dorintelor lor. Trebuie sa incerce sa vada lucrurile si prin ochii celorlalti. Altfel spus, trebuie sa isi exerseze partea Afectiv Introverta care le va focaliza atentia si pe altii nu doar pe sine. Un “PERFORMERUL” care isi va dezvolta un sistem valoric bun poate fi o adevarata forta a schimbarii.

Unii “PERFORMERUL” au dificultati in a se adapta vietii sociale. Problema lor este de multe ori rezultatul unei atitudini lipsita de orice alta grija cu exceptia momentului, trairii clipei, a lipsei de constientizare a nevoilor altora sau a modului prea simplist in care si-a construit asteptarile. Toate acestea provin, dupa cum mai aminteam, dintr-o maniera precara de folosire a laturii secundare a personalitatii, adica a Afectivitatii Introverte. Un “PERFORMERUL” care isi foloseste simtamintele pentru a judeca valoarea actiunilor lor si a dorintelor lor va fi avea o apreciere mult mai clara asupra lumii, decat daca isi foloseste simtamintele ca sa isi intareasca propriile dorinte. Simtamintele exista nu doar pentru noi insine ci si pentru a le oferi sau a intelege mai bine pe altii prin analogie. Deci un “PERFORMERUL” care le va folosi pentru intelegerea altora, va ajunge sa se simta bine in societate.

Trebuie stiut ca afectivitatea, simtamintele nu se refera la senzatiile pe care le avem si care ne produc placere. Cand spunem “imi place sau se simte bine” inseamna senzatii placute, analizatorii nostri transmit senzatia de placere. Afectivitatea este mult mai complexa, ea are de-a face cu acordul sau dezacordul chiar rational asupra unor evenimente, situatii, lucruri. Avand acestea in minte, oferim astfel niste sugestii concrete care te vor ajuta sa iti exersezi partea secundara a personalitatii tale, Afectivitatea Introverta:

  • Cand o noua perspectiva intra in viata ta si iti deranjeaza starea de spirit, ia-ti un moment si inceaca sa analizezi inainte de a respinge. Imagineaza-ti ca auzi acele lucruri de pe buzele altcuiva, poate chiar ale lui Dumnezeu. Asta te va ajuta sa le iei mai obiectiv si sa nu iti mai fie frica de ele si sa poti analiza mai la rece.
  • Gandeste-te la o situatie din viata ta in care imparti bucuria cu altii. Probabil te vezi sufletul petrecerii. Priveste cu ochii imaginatiei privirile si limbajul corpului celorlalti atunci cand tu vorbesti sau cand actionezi. Observa ca nu toti iti ofera acelasi raspuns emotional, fiecare te simte si de evalueaza in moduri diferite. Incearca sa te imaginezi si tu printre spectatori, cum te judeci, cum te vezi pe tine insuti?
  • Atunci cand conversezi cu un prieten sau ruda, ia-ti timp si intreaba-l despre cum vede acesta lumea, afla-i valorile si motivatiile. Gandeste-te la persoanele care iti sunt apropiate. Asa cum iti imaginezi fiecare persoana, incearca sa iti spui in minte pentru imaginea fiecaruia: “aceasta persoana are propria sa viata si ei sunt mult mai preocupati de propria lor viata decat sunt de a mea”. Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca lor nu le pasa de tine. Acesta este mersul natural al lucrurilor. Incearca sa iti imaginezi si sa vizualizezi ceea ce acea persoana face in clipa aceea, ce gandeste. Nu face evaluari, nu-i judeca, nu te compara cu ei, incearca sa-ti imaginezi cum te-ai simti tu in locul lor.
  • Incearca sa identifici in jur tipurile de personalitate a celorlalti cu care intri in contact, nu conteaza pentru cat timp.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “PERFORMERUL”

  1. Hraneste-ti punctele forte!
  2. Confrunta-ti punctele slabe! Prin acesta iti vei descoperi adevaratul sine si vei deveni mai puternic.
  3. Exprima-ti sentimentele, emotiile! Nu lasa ingrijorarile sa creasca in interiorul mintii tale. Cauta ajutor, parerile celorlalti te vor ajuta sa vezi lucrurile altfel atunci cand esti inconjurat de temeri sau de confuzie.
  4. Ia-ti timp ca sa asculti pe indelete. Incearca sa nu accepti orice pare a fi o valoare. Lasa totul la macerat si ascultati ratiunea.
  5. Zambeste cand te simti criticat! Nu toti vad lucrurile ca noi. Ia critica ca o ocazie de a-ti largi orizontul.
  6. Fii constient de ceilalti! Aminteste-ti ca exita alte 15 tipuri de personalitate care vad fiecare lumea altfel decat tine. Incearca sa le intelegi punctu de vedere.
  7. Fii o persoana de incredere! Aminteste-ti ca actiunile tale pot afecta pe cei din jur, fii responsabil pentru tine si pentru ei.
  8. Fii bland cu asteptarile tale! Vei fi mereu dezamagit de altii daca astepti prea mult de la ei. A fi dezamagit este cel mai usor lucru si cel mai rapid mod de a-i indeparta. Poarta-te cu ei cu aceeasi blandete cu care ti-ar placea sa fii tratat.
  9. Spera la tot ce este mai bun! O atitudine pozitiva creeaza situatii pozitive.
  10. Cand nu esti sigur pe tine, pune intrebari! Cere ajutorul, poate felul de intelegere a lucrurilor al altcuiva te va ajuta sa pui punctul pe “i”.

Descarcă programul.