Pragmaticul
Cel mai pragmatic – “fac tot ce pot mai bine cu ceea ce am”
Introvertit Senzorial Ganditor Perceptiv
(Gandire Introverta cu Senzorialitate Extraverta)
Fiind un “PRAGMATICUL”, modul dominant de centrare a atentiei este unul interior, spre lumea interioara, unde analizezi lucrurile rational, logic. Secundar, esti orientat spre lumea exterioara, unde judeci lucrurile prin cele cinci simturi, la modul cel mai concret.
Persoanele “PRAGMATICUL” au un mod deosebit de intelegere a felului in care functioneaza lucrurile. Sunt foarte buni la analiza logica a lucrurilor si le place sa o foloseasca pentru preocupari practice. Au de obicei o mare capacitate de rationalizare desi nu sunt interesati in teorii sau conceptualizari, daca nu vad cel putin parte aplicativa, practica a lor. Le place sa ia lucrurile pe segmente, sa le studieze felul in care functioneaza.
Cei “PRAGMATICUL” au spirit de aventura. Sunt atrasi de motociclete, surfing, planoare, avioane. Sunt neinfricati, adorand sa fie in mijlocul actiunii. Ei sunt foarte independenti, luand singuri decizii pentru pasul urmator. Nu cred in reguli si reglementari. Mare dorinta de aventura ii va face sa se simta repede plictisiti.
Persoanele “PRAGMATICUL” sunt credincioase crezurilor si idealurilor lor. Ei cred ca oamenii trebuie tratati in mod egal. Desi nu respecta legile “sistemului”, ei asculta cu loialitate de sistemul lor de valori personal. Ei asculta de legile nescrise ale omeniei si respectului fata de cei care le sunt loiali.
Celor “PRAGMATICUL” le place si chiar au nevoie sa petreaca timp de unii singuri, deoarece in astfel de momente ei isi clarifica gandurile. Ei absorb mari cantitati de fapte impersonale din lumea exterioara, ca observatori, si au nevoie sa fie singuri pentru a aseza acele lucruri in judecati de valoare, concluzii.
“PRAGMATICUL” sunt persoane orientate spre actiune. Le place sa faca tot felul de lucruri, munca de birou nefiind una dintre preferatele lor. Adaptabili si spontani, ei raspund imediat la cerinte. Au de obicei abilitati tehnice deosebite si pot deveni usor lider tehnici. Sunt practici si, desi centrati pe detalii, ei stiu sa le expedieze repede pe cele in plus, luand rapid decizii.
Cei “PRAGMATICUL” evita sa faca judecati bazate pe valori personale pentru ca simt ca deciziile si judecatile trebuie facute impartial, bazate pe fapte obiective. Nu sunt in mod natural centrati pe felul in care ii face sa se simta pe ceilalti. Le este greu sa isi ia in serios propriile simtaminte, incercand chiar sa le ignore, pentru ca au dificultati in a face distinctie intre reactii emotionale si judecati de valoare. Aceasta este una dintre cele mai des intalnite probleme ale “PRAGMATICUL”.
O persoana “PRAGMATICUL” care este coplesita de situatii stresante poate sa aiba explozii de manie, pe de o parte, iar de cealalta parte, poate fi coplesita de emotii si simtaminte pe care va simti nevoia sa le exprime cuiva (lucru nenatural pentru acest tip). “PRAGMATICUL” devin atunci pesimisti, inchizandu-se in ei insisi si facand tot felul de judecati si rationamente.
Persoanele “PRAGMATICUL” sunt foarte bune in situatii de criza. Sunt de obicei buni atleti si au o coordonare mana – ochi foarte buna. Sunt buni in a finaliza un proiect. Nu au probleme mari la scoala, mai ales pentru ca sunt introvertiti care gandesc bine logic. Sunt de obicei calmi, chiar daca, ocazional, mai au manifestari de manie datorate tocmai faptului ca ei isi ignora mult timp propriile simtaminte.
Cei “PRAGMATICUL” au o sumedenie de abilitati care ii face sa fie buni la multe activitati. Totusi, ei sunt cei mai fericiti atunci cand sunt centrati pe activitati care cer analiza detaliata logica care tine de domeniul tehnic. Ei se simt mandri pentru capacitatea lor de a decide bine si corect pasul urmator.
Ei sunt persoane optimiste, loiale egalilor, simpli in dorintele lor, generosi, receptivi mai ales la persoanele care nu vor sa-i ingradeasca in angajamente si juruinte, ei iubind libertatea.
- E o fire incapatanata, rezervata, aproape intotdeauna la fel de rece si misterios, foarte practic si eficient, prefera “micile pietricele ale experientei cotidiene in fata norilor cumulativi ai toriilor abstracte”, stie oriunde sa se aranjeze confortabil, isi cunoaste interesele si le va apara neabatut, nu vrea sa depinda de nimeni.
- Aceasta este fatada iar in spatele ei se ascunde de obicei o fire destul de poetica, usor de ranit si de aceea in mod deosebit de mandra, o inima sensibila, vrea sa fie cel mai iubit, nu sufera sa fie tratati toti la fel, poti sa dobandesti recunoasterea de catre el numai prin sentimente sincere, va veni fara ezitare in ajutor daca ochii si intonatia respectivului arata ca are mare nevoie de acesta, ca el e foarte necesar omului respectiv.
- Miscarile sale sunt calme, precise, foarte retinute, privit din afara s-ar parea ca rezultatul obtinut e intotdeauna mai mare decat eforturile depuse, il caracterizeaza “indarjirea linistita in vederea ducerii la bun sfarsit a tot ce a inceput, o raspundere interioara fata de o cauza si modestia, in atitudinea fata de munca nu face mare valva, dupa cum si sentimentele si le manifesta fara emfaza, la inceput pare ca face totul lent, neglijent, dar cu incetul incepi sa observi ca incetineala lui reflecta ritmul general al vietii. Este o inbinare intre descatusare si armonie.
- Nu este un “Don Quijote”, nu va lucra fara scop, este un inventator innascut, dar nu se grabeste sa-si implementeze ideile, pana nu se vor maturiza imprejurarile in vedere unui profit maxim, se lauda cu capacitatea sa de a nu face nimic fara castig, ii place foarte mult comfortul, daca intreprinde ceva impreuna cu aitul totul se va aranja pe neobservate in asa fel ca sa-i fie avantajos lui, in sfera lui de actiune totul este aranjat pentru conditii ideale de munca si odihna.
- Daca nu este alaturi dualul sau “Tom Sawyer” poate face impresia unui lenes si flecar, vorbeste mult si nu face nimic, parca asteapta ceva, el intr-adevar asteapta – strigatul de ajutor, nu va face nimic fara un scop iar scopuri nu stie sa-si inventeze, numai entuziastul inflacarat “Tom Sawyer” poseda acea cheie care poate declansa mecanismul precis si infailibil al lui “Gabin”, atunci “Gabin” va constata bucuria pe care o produce prin munca sa, in ce priveste dorinta sincera din partea celuilalt el o va intelege pe baza unor intonatii care il mobilizeaza in mod automat, iar dorintele si bucuria le exprima cel mai bine “Tom Sawyer”, care este un mare specialist in a descoperi talente si a se entuziasma pentru ele.
- Porunca ca o forma de adresare pentru el nu exista, nu reactioneaza la comenzi, procedeaza asa cum crede de cuviinta, si de obicei se intampla ceea ce a vrut el, nu prea stie sa ceara, ii vine mai usor sa oblige pe om sa faca ce trebuie.
- In dragoste e foarte neincrezator si precaut, numai “Tom Sawyer” e in stare sa topeasca gheata retinerii sale, si aceasta datorita procedeelor ametitoare de manifestare a simpatiei care uneori depasesc buna cuviinta, istoria dragostei lor se desfasoara prin manifestari furtunoase ale sentimentelor lui “Tom Sawyer” insotite de mormaitul neincrezator al lui “Gabin”, un rol mare il joaca atingerea. “Gabin” e foarte sensibil la aceste asemenea forme de piait, felul in care atinge el pe cineva si cum, cui ii permite sa se atinga de el este prima dovada a atitudinii sale fata de persoana respectiva.
- E importanta si intonatia, expresia fetei in timpul dialogului, nu-i place maniera moale, dezlanata de a vorbi cu el, nu-i plac intonatiile sceptice si expresia acra a fetei.
- Cauta sa atraga atentia persoanei care il intereseaza printr-o gluma sau o observatie temerara, dar nu jignitoare, iar apot se arata perfect indiferent.
- Il caracterizeaza emotivitatea retinuta, tendinta de a masca trairile sufletesti in spatele unei masti de raceala si inaccesibilitate, datorita careia le imprumuta rafinament si expresivitate, e impasibil in orice imprejurari, dar ramane rece si inaccesibil in mod diferentiat, cand iubeste nu se grabeste sa-si manifeste sentimentele fata de dualul sau cam usuratic “Tom Sawyer”, e foarte gelos si neincrezator, are o frica extraordinara ca nu cumva sentimentele sale sa fie luate in deradere, cu cat este mai singuratic cu atat este mai greu accesibil.
- In situatii de pericol cu incapatanare nu se teme de nimic, se apropie calm de focarul pericolului, aceasta este miscarea sa cea mai caraeteristica, sa se indrepte drept spre adversar, rezista acela care este mai tare (aceasta este poza cea mai tipica a actorului Jean Gabin), incapatanarea, refuzul concesiilor, sentimentul adanc al dreptatii care e de partea lui, curajul.
- E greu sa fie convins, poate sa nu continue altercatia dar ramane la parerea sa, dreptatea sa nu demonstreaza prin cuvinte ci continuand imperturbabil sa faca ce a inceput, adeseori face dovada a unei deosebite maiestrii diplomatice, reusind sa evite conflictul, caci stie ca conflictul odata inceput, ii va veni foarte greu sa faca compromisuri.
- E un estet, ii place sa citeasca si sa mediteze la frumusetea lumii dimprejur, ii plac starile sufletesti armoniase, retine in memorie sunetele, culorile, mirosurile, dar retine si mai intens trairile neplacute, se bazeaza cu totul pe gustul sau, dispretuieste moda si considera ca fiecare om trebuie sa aiba ceva propriu, individual, apartamentul tebuie sa fie placut si frumos, acesta este pentru el acelasi lucru, intr-un mediu neplacut se simte prost.
Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “PRAGMATICUL”:
Dominant: Introvertit Ganditor
Secundar: Extravertit Senzorial
Tertiar: Introvertit Intuitiv
Inferior: Extravertit Afectiv
Cariera pentru “PRAGMATICUL”
Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.
“PRAGMATICUL” are urmatoarele caracteristici generale:
- Este o persoana interesata in cum functioneaza lucrurile
- Constant aduna fapte despre mediu, despre tot ce este in jur si le pastreaza
- Are un dar excelent in a aplica o structura logica faptelor si informatiilor acumulate pe care le foloseste in rezolvarea de probleme sau pentru a-si explica cum functioneaza anumite lucruri
- Invata cel mai bine practicand
- Este de obicei capabil de o gandire teoretica, abstracta, dar nu le place sa o foloseasca in sine daca nu vad si aplicabilitatea practica
- Este orientat spre actiune
- Este centrat pe a trai in prezent, mai mult decat in viitor
- Ii place varietatea si experientele noi
- Foarte practic si realist
- Excelent vanator de probleme dar si de solutii
- Ii place sa obtina rapid satisfactie in urma eforturilor lui
- De obicei este tolerant cu oamenii
- Isi asuma riscuri si prospera in ceea ce face
- Independent si hotarat, de obicei nu ii place sa isi ia angajamente
- De obicei este destul de increzator in sine
Persoanele “PRAGMATICUL” sunt norocoase pentru ca au abilitati care ii fac sa fie buni in multe domenii de activitate. Parte introverta, interiorizata si preferinta pentru rationamente logice le da posibilitatea sa se concentreze si sa lucreze la probleme care le deschid multe usi. Totusi, pentru a fi fericit, un “PRAGMATICUL” ar trebui sa aiba un stil de viata care sa ii ofere posibilitatea de a fi autonom, care sa nu includa prea multa contrangere si verificare din exterior.
Ei vor fi foarte buni atunci cand vor lucra pentru ei insisi sau intr-un mediu foarte flexibil. Cel mai mare interes al lor este in a-si aplica puterea de rationare, de gandire logica in descoperirea partii nevazuta a lucrurilor, a felului in care ele sunt alcatuite pentru a le integra apoi in gasirea de strategii rezolutive.
Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.
Posibile cariere pentru “PRAGMATICUL”:
- Lucrator in politie
- In medicina legala, patologie
- Programator IT, specialist IT
- Specialist in telecomunicatii
- Inginer, electronist
- Tamplar, artizant
- Mecanic
- Pilot, Sofer
- Atlet
- Antreprenor
- Analist finaciar, broker la bursa
“PRAGMATICUL” – Relatii interpersonale
“PRAGMATICUL” sunt in general indivizi foarte capbili care sunt buni aproape la orice lucru care le capteaza interesul. Sunt indivizi interesanti, isteti cu foarte multe de oferit. Ei traiesc aproape integral in prezent si nu fac promisiuni care depasesc viitorul predictibil. Un “PRAGMATICUL” citeaza probabil deseori expresia “nimic nu este neconditionat” sau “nu se stie niciodata…”. Ei prefera sa planifice lucrurile de la o zi la alta, cu pasi mici mai degraba decat sa faca planuri mari sau angajamente de lunga durata. Daca o relatie le acapareaza interesul si le satisface dorintele, isi vor indeplini partea zilnic pentru a pastra acea relatie. Daca pierd interesul intr-o relatie, tendinta lor naturala va fi sa mearga mai departe.
“PRAGMATICUL” – Puncte tari
- Buni ascultatori
- De obicei sunt increzatori in sine
- In general sunt optimisti si ii fac pe ceilalti sa se simta bine in compania lor
- Practici si realisti, facand fata cerintelor zilnice
- Nu se simt amenintati de conflict si de critica
- Capabili sa paraseasca o relatie relativ usor
- Sunt capabili sa administreze o sanctiune desi nu sunt direct interesati in a face asta
- Respect pentru nevoia altora de intimitate.
“PRAGMATICUL” – Puncte slabe
- Traiesc total in prezent avand dificultati cu angajamentele pe lunga durata
- Nu sunt natural buni in a-si exprima emotiile si simtamintele
- Nu sunt centrati pe simtamintele altora, uneori sunt insensibili
- Au tendinta de a ascunde lucruri despre ei insisi
- Au nevoie de mult spatiu personal, nu le place sa fie invadati
- Le place actiunea si se entuziasmeaza usor cand este vorba de ceva nou agitand pe toata lumea in jur.
“PRAGMATICUL” ca Iubiti
“PRAGMATICUL” pot fi indizi care traiesc cu multa intensitate si excitare viata. Partea de Ganditor ii face sa para greu accesibili, iar partea de Senzorial Perceptiv ii face senzuali, carnali, pamantesti. Aceste atribuite ii fac atragatori pentru sexul opus. Faptul ca traiesc mereu in prezent ii duce la cautarea permanenta de senzatii noi, in experiente inedite. Nu le place rutina si programul fix si detesta controlul altora. Sunt foarte independenti si au nevoie de spatiu personal intr-o relatie. Daca sunt implicati intr-o relatie care le ofera experiente noi si ii tina mereu in actiune, ei vor face totul pentru a pastra acea relatie. Daca se plictisesc, ei voi incerca sa schimbe ceva la acea relatie sau vor merge mai departe, cautand alta relatie care sa-i satisfaca. Ei isi iau angajamente putin cate putin, zilnic, niciodata pe o perioada mai mare de timp. Totusi, ii putem gasi in relatii de lunga durata pe care le-au construit planuind zilnic, cu pasi mici, fara sa pronunte vreodata “intotdeauna”.
Sexual, cei “PRAGMATICUL” abordeaza intimitatea ca pe un act de apropiere fizica mai degraba decat o exprimare a iubirii si afectiunii. Sunt senzuali si carnali, fiind foarte entuziasti in a experimenta sexualitatea cu toate simturile. Din moment ce estetica, frumosul ii atrage foarte mult, ei apreciaza tot ce tine de seductie: parfumul, lenjeria, atmosfera camerei, etc.
Celor “PRAGMATICUL” le place sa repare si pot crea chiar probleme in relatii doar pentru a se distra reparandu-le.
Ei au tendinta sa pastreze pentru sine felul lor de a vedea lucrurile. Le place sa asculte punctele de vedere a altora. Au o arta in a da raspunsuri evazive intreband mai mult partenerii despre lucruri care i-ar interesa. Aceasta poate deveni foarte frustrant pentru tovarasii lor de viata mai ales daca acestia cauta un raspuns direct. Procesul decizional al celor “PRAGMATICUL” este total interior, de aceea ei nu vad prea importanta discutarea problemelor cu ceilalti. Cand interactioneaza cu altii, ei sunt setati pe colectare de informatii, de aceea tind sa intrebe mai mult decat sa imparta puncte de vedere cu celalalt. Si in relatii foarte apropiate ei tot simt nevoia sa se protejeze, sa nu imparta prea multe cu partenerul de viata. Multi “PRAGMATICUL” se tem sa se confrunte direct cu simtamintele lor profunde. Partea lor afectiva este cel mai putin dezvoltata. De aceea ei sunt foarte vulnerabili cand este vorba de emotiile lor. Obiceiul lor cel mai de pret este sa tina un zid cat mai inalt in jurul inimii.
Desi ei nu au parte afectiva bine dezvoltata, ei au simtaminte puternice fata de oameni. Ei pot fi foarte grijulii fata de cei apropiati sau foarte indragostiti chiar daca nu o exprima. Se intampla ca intr-o zi sa fie foarte indragostiti de partenerii lor si, la fel de bine, in alta zi sa fie total dezinteresati sau, poate chiar sa se mute. Este foarte dificil sa fie intelesi de altii. Sunt total nestatornici. Se lasa prea mult purtati de val, traind clipa. Cei mai intelepti vor descoperi ca se poate impaca o relatie de lunga durata cu nevoia lor de a trai foarte intens clipa.
Tipurile de personalitate care se potrivesc natural cu persoanele “PRAGMATICUL” sunt cele care au functia de Ganditor Extrovert dominanta. Astfel cei ESTJ si cei ENTJ sunt partenerii naturali ai tipului “PRAGMATICUL”.
“PRAGMATICUL” ca Parinti
“PRAGMATICUL” sunt flexibili, toleranti ca parinti carora le place sa ia lucrurile asa cum vin, cum se intampla. Pentru ca nici lor nu le place sa fie controlati, nici ei nu isi controleaza copiii si, in consecinta, le ofera multa intimitate si independenta. Totusi disciplina isi are un rol important in educarea copiilor. Ei sunt capabili sa o aplice daca va trebui, chiar daca nu este o trasatura naturala a lor ca parinti “PRAGMATICUL”.
“PRAGMATICUL”, ca parinti, este posibil sa mentina o oarecare distanta intre ei si copii. Ei nu simt o dorinta imperativa sa isi transmita valorile personale si copiilor sau sa le influenteze deciziile in viata. Ei se incred mai degraba in partenerii de viata in ceea ce priveste educarea copiilor. Ei vor depune un efort constient, planificat pentru a fi alaturi de nevoile zilnice ale familiei.
“PRAGMATICUL” adora sa petreaca timp in afara casei cu copiii, luandu-i la pescuit, vanatoare, etc. In astfel de momente ei vor ajunge sa isi cunoasca cel mai bine copiii, afland despre interesele lor si ce perspective au.
“PRAGMATICUL” ca Prieteni
“PRAGMATICUL” sunt interesati in a trai viata cu multa intensitate, lucru care este foarte molipsitor pentru cei din jur. Pentru ca sunt Ganditori Introverti au totusi ceva intrinsec care ii previne de la o viata total hedonista si frivola. Fiind foarte toleranti si flexibili, ei se simt bine in preajma multor persoane cu comportamente diferite, ceea ce-i face foarte buni prieteni in ochii altora.
“PRAGMATICUL” sunt foarte selectivi de obicei cu prietenii, mai ales cu aceia cu care isi impart hobby-urile si interesele. Ei pot avea cate un prieten pentru ski, altul pentru pescuit, etc. Nu au rabdare cu persoanele prea diferite de ei. Nu ii inteleg prea bine pe cei intuitivi si nu vor petrece timp personal cu acestia. Le place sa isi petreaca timpul cu persoane extroverte care au aceeasi dorinta de a trai in prezent si acelasi optimism. Interesele comune ii pot apropia de multe tipuri de personalitate, dar vor petrece timp doar cu acelea care impart aceeasi energie si entuziasm pentru viata.
“PRAGMATICUL” – Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un “PRAGMATICUL”?
Oamenii cu tipul de personalitate “PRAGMATICUL” sunt ganditori orientati spre actiune. Sunt foarte legati de mediul inconjurator apropiat si sunt porniti sa interactioneze cu el intr-o maniera “hands-on”.
Ei experimenteaza si inteleg viata lucrand in mod direct cu lucrurile din mediul inconjurator. Lucrand psihic cu acest mediu, au o intelegere naturala si imediata asupra modului in care merg lucrurile si cum sa isi atinga mai repede telurile. Desi folosesc logica in mod constant ca sa determine cum sa manipuleze mai bine obiectele intr-o anumita situatie, ei nu sunt in mod natural analitici in sens obiectiv. Cand dau inapoi pentru a analiza metodic relatia dintre obiectele din lumea lor pierd deseori legatura cu propria intelegere.Înţelegerea lor este strans legată de experienţa lor fizică cu realitatea. Aceasta este imediata si holistica.
Sunt sincronizati in mod natural cu lumea lor psihica si valoareaza viaţa în mare măsură în ceea ce priveşte capacitatea lor de a cuceri şi debitul provocărilor fizice care le sunt prezentate. Desi pretuiesc experientele din trecut, ei traiesc integral in prezent. “PRAGMATICUL” sunt in mod natural mecanici, atleti, muzicieni, tehnicieni si ingineri. Ei exceleaza la sarcini care necesita o foarte buna pregatire tactila, precum si rapiditate si actiuni bazate pe logica.
“PRAGMATICUL” se simt confortabil atunci cand isi utilizeaza atuurile cunoscute mai degraba decat atunci cand sunt aruncati in situatii in care nu au experienta personala. Diferitele nuante ale fiecarei situatii individuale vor aduce ceva nou unui “PRAGMATICUL”. “PRAGMATICUL” rezista de multe ori in situatii rebele si care sunt in intregime noi, sau care necesita o buna planificare si o gandire structurata. Acest mod de gandire este interzis pentru “PRAGMATICUL” si, prin urmare, incomod.
Cand cineva incearca sa impinga sau sa controleze “PRAGMATICUL” in aceste situatii, cel mai probabil acesta ii va intoarce spatele acelei persoane fara a privi inapoi. Posibilitatea si rezistenta lor de a structura ii poate impinge sa renunte la scoala timpuriu, la locul de munca pentru ca au senzatia ca ii sufoca, sau sa renunte la relatii pentru ca au prea multe asteptari.
“PRAGMATICUL” sunt adesea placuti, au multi prieteni si interactioneaza social mai mult decat este normal pentru Introvertiti. “PRAGMATICUL” se bucura cu adevarat de compania prietenilor lor si de nevoia pe care acestia o au ca ei sa intre in lumea lor fizica pentru a-si mentine intelegerea asupra propriului lor loc in lume. Sentimentul de succes al unui “PRAGMATICUL” depinde in primul rand de modul in care isi stapanesc propria lume, dar si de existenta unor relatii interpersonale puternice si de incredere. Fara aceste relatii, “PRAGMATICUL” va evita probabil relatiile, se va izola si se va simtii foarte vulnerabil la respingeri si raniri.
Caracteristici ale “PRAGMATICUL” ce trebuiesc dezvoltate
Ca “PRAGMATICUL” sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti fi mai multumiti de rolul dumneavoastra.
Majoritatea tipului “PRAGMATICUL” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratiseze si sa dezvolte aceste caracteristici:
- Au o abilitate naturala de a se concentra si de a deveni una cu mediul inconjurator apropiat. Aceasta abilitate le permite sa fie foarte buni atleti, dansatori si muzicieni. Au o conexiune gratioasa innascuta cu lumea lor psihica.
- Sunt foarte legati de imprejurimile fizice si, prin urmare, au foarte bine dezvoltata aprecierea estetica. Apreciaza frumosul. Daca au astfel de inclinatii, isi pot dezolta capacitatea de a controla lumea fizica intr-o forma artistica si pot deveni artisti.
- Sunt depanatori exceptionali in situatii de urgenta. Pot absorbi rapid situatia si pot aplica logica imediat pentru a controla problema. Deoarece utilizarea logicii “PRAGMATICUL” se bazeaza pe experienta lor personala, abilitatea de a rezolva situatii complicate va deveni mai buna pe masura ce vor capata mai multa experienta. Din acest motiv, “PRAGMATICUL” care sunt mecanici, tehnicieni si analisti pc (de exemplu), ating adesea un status de “guru” dupa ce lucreaza un timp indelungat in domeniu.
- Sunt oameni foarte senzuali si pamantesti. Au, de obicei, un sex-appeal foarte bun si o senzualitate atractiva.
“PRAGMATICUL” care si-au dezvoltat Simtul Extravertit in masura in care acesta sa ia in mod regulat informatii in mod obiectiv, mai degraba decat pentru a sprijini modul lor de viata, se vor bucura de aceste daruri foarte speciale:
- Au personalitati atractive si convingatoare si sunt placuti si acceptati de majoritatea oamenilor.
- Sunt de obicei destul de inteligenti si pot rezolva probleme dificile.
- Inteleg beneficiile unor relatii apropiate si stiu cum sa sprijine si sa sporeasca aceste relatii.
- Se pot ocupa cu succes de orice activitate care le este prezentata.
Potentiale Domenii Problematice
La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara “rau”, nu ar exista “bine”. Fara “dificil”, nu ar mai fi “usor”. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.
Majoritatea caracteristicilor slabe ce se gasesc la “PRAGMATICUL” se datoreaza functiei lor dominante, Gandirea Introvertita, care preia personalitatea pana in punctul in care toate celelalte functii exista doar pentru a servi scopului Gandirii Introvertite. In asemenea cazuri un “PRAGMATICUL” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:
- “PRAGMATICUL” se “blocheaza in sant” si face doar acele lucruri care sunt cunoscute si confortabile pentru el.
- “PRAGMATICUL” respinge ceva ce nu sustine propia lui intelegere experientiala a lumii. Daca exista un conflict intre modul lui de viata si ceva cu care se confrunta, nu percepe acel “ceva” intr-un mod obiectiv. Mai degraba respinge aceasta pentru a evita conflictul si pentru a pastra sfintenia lumii sale interioare.
- Alege sa se inconjoare de oameni care sustin modul sau de viata si ii respinge pe cei care traiesc sau gandesc diferit.
- Poate deveni paranoic in privinta institutiilor si organizatiilor sociale si poate crede ca acestea incearca sa il controleze.
- Poate rani sentimentele oamenilor din inconstienta sau nepasare.
- Poate fi complet inconstient in privinta modului in care sa isi exprime lumea interioara in fata celorlalti intr-un mod semnificativ.
- Poate fi complet inconstient in privinta modului de comunicare care este adesea dorit si (intr-o oarecare masura) de asteptat, intr-o relatie intima. In cazul in care stie ce lucruri trebuiesc spuse si facute pentru a favoriza legatura emotionala, poate fi in imposibilitatea de a aprecia astfel de actiuni. Se poate simti prea vulnerabil daca se exprima in acest mod si poate respinge astfel intreaga idee.
- Daca este impins dincolo de nivelul sau de confort pentru a forma legaturi emotionale sau angajamente s-ar putea sa respinga o relatie in intregime.
- In conditii de stres poate afisa emotii intense ce pot parea inadecvate situatiei respective.
Explicatii Ale Problemelor
Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite, in anumita masura, problemei comune a “PRAGMATICUL”, aceea de a aduna informatii care au legatura sau sustin propria lor experienta de viata. “PRAGMATICUL” lucreaza la intelegerea lumii sale prin aplicarea marcii sale speciale de logica (o logica imediata, spatiala si “pufoasa”) experientelor sale psihice. Ei nu au neaparat in minte un scop de a castiga ceva din acest proces – procesul in sine reprezinta o recompensa pentru “PRAGMATICUL”. In zelul satisfactiei lor care vine din faptul ca isi stapanesc mediul psihic atat de bine, “PRAGMATICUL” aleg in mod selectiv sa se puna in situatii in care au sansa sa isi exerseze aceste abilitati. Asta cu siguranta nu este o problema. Majoritatea tipurilor de personalitati aleg cel mai des sa faca lucruri la care se pricep. Aceasta este natura de valorificare a punctelor noastre forte. Problema apare atunci cand scopul unui “PRAGMATICUL” este acela de a capata satisfactia personala cu orice pret.
Este bine sa iti alegi caile si telurile in viata in asa fel incat ele sa coincida cu ceea ce tu consideri satisfacator. Oricum, se intampla uneori sa luam aceasta abordare un pic prea in serios si sa sacrificam o intelegere clara si obiectiva a lumii in schimbul unei viziuni mai la indemana care este mai usoara si mai confortabila de priceput. “PRAGMATICUL” afecteaza aceasta problema cand inceteaza sa mai preia informatiile intr-un mod cu adevarat obiectiv si le ia, in schimb, numai pe acelea care ii sustin propriul mod de viata.
Functia dominanta a “PRAGMATICUL”, Gandirea Introvertita. Aceasta functie este importanta si este sustinuta indeaproape de functia auxiliara, Simtul Extravertit. Simtul Extravertit percepe lumea si trimite informatii psihicului, unde ele sunt procesate de Gandirea Introvertita. Un “PRAGMATICUL” care isi foloseste Simtul Extravertit intr-un mod diminuat este unul care alege sa isi limiteze mediul inconjurator la oameni si locuri care ii sustin activitatile favorite. In asemenea cazuri “PRAGMATICUL” isi protejeaza psihicul si il fereste de un posibil moment in care ar fi nevoit sa ia in considerare date din puncte de vedere si moduri de viata diferite de ale sale si promoveaza un stil de viata care ii permite sa isi exerseze frecvent cunoscutele atuuri tactile. Serveste nevoilor sale imediate, lucru ce reprezinta interesul primar al unui “PRAGMATICUL”. Cu toate acestea, promoveaza, de asemenea, un stil de viata care este centrat pe sine si ingustat in concentrare. Rezolva problemele pe termen scurt si le creeaza pe cele pe termen lung.
Functia inferioara (a patra) a “PRAGMATICUL” este Simtul Extravertit. Acest lucru inseamna ca “PRAGMATICUL” nu este in mod natural in ton cu modul in care se simt celelalte persoane sau cu asteptarile sociale ale acestora. De fapt, este posibil ca “PRAGMATICUL” sa respinga importanta ritualurilor si asteptarilor sociale sau a regulilor. Acesta este un punct slab natural al “PRAGMATICUL”, care fara indoaiala provoaca certuri intre “PRAGMATICUL” si partenerul lor de viata. Aceasta slabiciune poate fi depasita prin dezvoltarea Simtului Extravertit pana in punctul in care sa poata percepe tipurile de asteptari ale lumii exterioare. Ei nu trebuie sa foloseasca Simtul Extravertit pentru a intelege cum sa actioneze in diferite situatii. Ei pot percepe comportamentul asteptat cu ajutorul functiei Simtului Extravertit.
In orice caz, daca “PRAGMATICUL” restrictioneaza informatiile primite numai la acele lucruri care accepta modul lor de viata existent, atunci nu invata de la Simtul Extravertit deloc. Ei nu isi dezvolta intelegerea comportamentului social si intim – mai degraba reduc importanta acestui tip de intelegere la viata lor. In aceste situatii, “PRAGMATICUL” stau timizi departe de relatiile personale foarte apropiate si se simt mai vulnerabili si mai putin siguri de sine in situatii ce implica exprimarea propriilor emotii.
Solutii
Pentru a se dezvolta ca indivizi, “PRAGMATICUL” trebuie sa se concentreze sa adune cat mai multe informatii posibile prin Simtul Extravertit. Ei trebuie sa isi permita sa intre in situatii in care nu se simt neaparat confortabil, sau care sunt diferite de situatiile pe care le-ar alege in mod normal in viata. “PRAGMATICUL” invata din experienta asa ca cea mai buna cale ca “PRAGMATICUL” sa se dezvolte ca persoana este sa fie deschis la noi experiente. Fiti constienti de tendinta de a da buzna afara si de a face ceva “nou” care este doar o oportunitate diferita de a exercita o deprindere cunoscuta. Sarcina ta, ca persoana interesata de dezvoltarea personala, este de a intelege lumea intr-un mod cu adevarat obiectiv mai degraba decat a intelege cum se potriveste lumea in modul tau de viata.
Cum Sa Traiesti Fericit In Lumea Noastra Ca “PRAGMATICUL”
“PRAGMATICUL” are de obicei un grup loial de prieteni cu care se potriveste si se simte confortabil. Problemele pe care le are in ceea ce priveste integrarea in lumea noastra nu sunt de obicei legate de prietenia platonica. De obicei, “PRAGMATICUL” are probleme în a găsi şi a menţine o relaţie de dragoste. “PRAGMATICUL” are nevoi si asteptari simple din partea partenerului sau si este surprins si confuz sa afle ca acesta are nevoi mai complexe. Se simte inadecvat pentru a satisface nevoile partenerului sau si incepe sa se simta inconfortabil in situatia in care se asteapta sa faca ceva ce este necunoscut pentru el. Se indeparteaza de relatie. In afara unei relatii se simte neiubit si neapreciat, dar se teme sa se implice in relatii pentru a nu fi respins si ranit.
Sugestii specifice:
- Nu te astepta sa fi maestru in jocurile gen “atingeri sensibile”. Fi tu insuti, dar nu uita ca exista o ipoteza de baza a decentei umane care trebuie respectata in relatii. Daca nu esti sigur ce inseamna asta, acorda o grija deosebita pentru a observa cum oamenii implicati in relatii “bune” se comporta fata de ceilalti, astfel incat sa poti determina unde sunt trase liniile.
- Imperechiati-va cu Ganditori Extravertiti (ESTJ sau ENTJ) care sunt mai putin probabili sa inteleaga ca lipsa feedbackului este acelasi lucru cu feedbackul negativ.
- Extinderea lumii si experientelor tale vor extinde propria intelegere a asteptarilor umane. Incearca sa ghicesti tipul de personalitate al oamenilor pe care ii cunoasti si cu care ai de-a face in viata ta.
- Nu te teme de necunoscut. Ii poti face fata.
Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “PRAGMATICUL”
- Intareste-ti Punctele Forte! Constientizeaza-ti darul de a stapani mediul fizic si da-ti o multime de oportunitati de a-ti exercita abilitatile. Calareste, joaca-te, picteaza. O mare parte din sentimentul de bine va veni din aceste experiente.
- Infrunta-ti Slabiciunile! Infrunta-ti teama de necunoscut si implica-te in situatii noi. Experimenteaza activitati noi si cunoaste oameni cu noi perspective. Nu te izola intr-o existenta ingusta si singuratica.
- Vorbeste Despre Gandurile Tale. Discutand ideile si perceptiile tale cu ceilalti te va ajuta sa iti dezvolti Simtul Extravertit si, astfel, intelegerea ta asupra lumii. O buna utilizare a functiei auxiliare este foarte importanta pentru starea ta generala de sanatate si fericire.
- Nu Te Teme Sa Iubesti. Aceasta este doar vechea functie inferioara care incearca sa te convinga ca esti imposibil de iubit. Nu este adevarat. Doar pentru ca nu esti sigur ce sa faci cu tine nu inseamna ca nu poti invata! Hai…sari! Apa e calda.
- Respecta-ti Nevoia De Actiune. Intelege ca ai nevoie sa fi activ in lucrul cu mediul pentru a fi “in pas” cu viata ta. Intelege ca ai nevoie sa lucrezi intr-un mod activ cu mediul inconjurator pentru a te incadra pe “canelurile” vietii tale. Nu te tortura ca nu esti genul care sa stea sa citeasca o carte sau sa vizioneze un film. Alege-ti parteneri si tovarasi care sa puna valoare pe un stil de viata activ.
- Recunoaste Principiile Sociale. Realizeaza ca societatea noastra functioneaza in jurul unor principii de baza si ca ar ceda daca aceste principii nu ar fi recunoscute si sustinute. Intr-o democratie, oamenii voteaza. La culoarea rosie a semaforului, se opresc. Daca acestia nu ar mai vota pentru ca nu are nici o importanta in propriile lor vieti, cine ar mai fi la putere? Daca nu ar mai opri la culoarea rosie a semaforului pentru ca acest principiu nu se incadreaza in modul lor de viata, cum am mai putea conduce in siguranta? Prioritatile si convingerile tale sunt importante, dar trebuie sa recunosti ca si agenda lumii externe este la fel de importanta. Nu respinge importanta principiilor care nu iti afecteaza viata in mod direct.
- Este OK Sa Iesi Din Zona Ta De Confort. Intelege ca singura metoda sa te dezvolti este sa iesi din zona ta de confort. Daca te simti incomod cu o idee sau situatie pentru ca nu sti cum sa reactionezi, este bine! Este o oportunitate sa te dezvolti.
- Indentifica-ti Si Exprima-ti Sentimentele. Este posibil sa intampini greutati in incercarea de a-ti da seama exact ce simti pentru cineva cu care esti implicat intr-o relatie. Este important sa realizezi asta. Nu conduce pe cineva cu ambivalenta ta. Daca ajungi la concluzia ca pretuiesti persoana respectiva, spune-i asta de fiecare data cand o gandesti. Este cea mai buna cale sa o faci sa se simta in siguranta in privinta afectiunii tale si sa dezvolti o relatie de lunga durata.
- Ai Grija La Ceilalti. Incearca sa intelegi cu adevarat de unde vin oamenii. Ideile, gandurile si prioritatile lor sunt diferite de ale tale. Au ceva sa iti ofere. Incearca sa le indentifici tipul de personalitate.
- Asuma-ti Ce Este Mai Bun. Nu te lasa stresat de teama si imagini intunecate. Asteapta-te la ce este mai bun si ce este mai bun va veni.