Protectorul

Cel mai contemplativ – “catalizator pentru schimbarea cuiva”

Introvertit Intuitiv Afectiv Judecator
(Intuitie Introverta cu Afectivitate Extraverta)

Ca un “PROTECTORUL”, modalitatea dominanta de orientare a atentiei este una interioara, unde judeci lucrurile pe baza intuitiei personale. Secundar iti directionezi atentia si spre lumea exterioara, unde analizezi lucrurile in functie de felul in care simti despre ele sau in functie de prorpriul sistem de valori.

Persoanele “PROTECTORUL” sunt omenoase, atente la nevoile celorlalti dar mai ales foarte intuitive. Artistice si creative, ei traiesc intr-o lume a intelesurilor ascunse ce trebuie descoperite. Doar 1% din populatia generala au un astfel de tip de personalitate, ceea ce il face intr-adevar cel mai rar tip de personalitate.

Cei “PROTECTORUL” acorda mare importanta in a avea lucrurile sistematizate si ordonate. Ei investesc o groaza de energie pentru a gasi cel mai bun sistem de ordonare a lucrurilor si, constant, definesc si redefinesc prioritatile in vietile lor. Pe de alta parte, cei “PROTECTORUL” se analizeaza intr-un mod bazat doar pe intuitie care este prin definitie spontan. Ei stiu despre lucruri pe cale intuitiva, ajungand la concluzii veritabile, foarte bune, dar fara sa poata sa explice cum au reusit sa inteleaga acele lucruri. In mod constant, ei se incred foarte mult in intuitia lor si in instincte. Aceasta este de obicei sursa unor conflicte intre lumea interioara, sinele si lumea exerioara, creand impresia ca persoanele “PROTECTORUL” nu sunt la fel de organizate ca celelalte persoane Judecatori.

Persoanele “PROTECTORUL” au o perceptie profunda a oamenilor si a situatiilor. Ei au “simtaminte”, “emotii” despre lume si in mod instinctiv o inteleg. Se intampla ca persoanele “PROTECTORUL” sa fie aceia care spun ca simt ceva neinregula cu o persoana apropiata si sa afle mai tarziu ca acea persoana a avut un accident de masina. Acestea sunt situatii extreme de experiente de natura psihica pe care un “PROTECTORUL” le poate avea uneori. De aceea, se stie ca le este foarte greu sa isi verbalizeze intuitia sau sa o transmita intr-un mod rational. In consecinta, persoanle “PROTECTORUL” sunt mai interiorizate, alegand sa impartaseasca altora doar anumite lucruri atunci cand aleg totusi sa o faca. Ei sunt profunzi si complexi, interiorizati si greu de inteles uneori.

Dar un “PROTECTORUL” este o persoana prin natura ei pe atat de calda, pe cat sunt de inchisi si complexi. Ei ocupa un loc special in inimile celor apropiati, celor care sunt capabili sa vada darul lor special. Ei sunt foarte grijulii cu simtamintele oamenilor si incearca in permanenta sa nu raneasca pe cineva. Sunt foarte sensibili la conflicte si nu le pot tolera foarte bine. Sub presiunea conflictelor, pot deveni agitati si plini de manie. Ei au tendinta de a interioriza conflictul, de a-l “inghiti” si de aici apar tot felul de probleme de sanatate.

Deoarece un “PROTECTORUL” are abilitati intuitive atat de puternice, ei se incred cel mai mult in instinctele lor. De multe ori ii vedem in postura de a refuza cu incapatanare alte pareri. Ei cred ca au dreptate. Pe de alta parte, o astfel de persoana este un perfectionist care se indoieste ca ar trai la intregul sau potential. Rar ii gasim impacati cu ei insisi, mereu gasesc ceva de imbunatatit la ei sau la lumea inconjuratoare. Ei au un sistem de valori puternic si nu-si inchipuie cum ar putea trai altfel de cum simt. Nu cred in compromisuri sau renuntarea la idealurile lor. Dincolo de toate acestea, ei sunt persoane care pot ierta cu usurinta.

Un “PROTECTORUL” este natural o persoana careia ii place sa se ingrijeasca si sa ii creasca pe ceilalti, este rabdator, devotat si protectiv. Sunt niste parinti foarte iubitori, acorda mult timp si grija cresterii copiilor, dar au asteptari inalte de la acestia.

La locul de munca, un “PROTECTORUL” se remarca in domenii care au de-a face cu creativitatea si sunt cumva independenti. Au o afinitate naturala spre arta, iar unii pot excela chiar in stiinta unde fac uz de intuitia lor. Pot fi gasiti in meserii cu orientare spre servicii. Nu sunt buni la sarcini foarte migaloase, fiind periculos pentru ei sa se lase prinsi in detalii, ajungand mai apoi sa nu poata vedea tabloul cadru. Daca se lasa prinsi in capcana detaliilor pot deveni foarte critici cu ei insisi si mai ales cu cei care nu sunt ca ei.

Cei “PROTECTORUL” sunt talentati intr-un fel in care celelalte tipuri nu sunt. Viata nu este in mod necesar mai usoara pentru ei, dar sunt capabili de o mare profunzime a emotiilor, simtamintelor si pot implini multe in viata in felul acesta.

  1. Purtatorul unei mari de sentimente linistite, interioare, invizibile pentru un privitor din afara. Universul sentimentelor sale e afat de delicat si bogat ca nu are nevoie de dovezi verbale ale dragostei, el vede si fara cuvinte cine pe cine iubeste, cine de cine are nevoie si cine nu are nevoie de persoana respectiva. Trasatura sa cea mai de pret este capacitatea de a se adapteze la afectivitatea celuilalt, sa-l compatimeasca, sa-l calmeze, sa-i inlature tensiunea emotionala, ii place sa mediteze asupra sentimentelor si raporturilor dintre oameni.
  2. Este de obicei un om linistit, sociabil, care in societate mal degraba tace si observa iar intre cunostintele apropiate – invers, nu il poti numi prea timid, fiindca vede excelent cum se raporteaza altii la el si se pricepe sa imbunatateasca aceasta atitudine, cauta sa supuna pe ceilalti felului sau de a intelege ce este moral si imoral, dar niciodata nu iti impune propriile reactii, ci se alatura starii afective a celuilalt, impartasindu-i trairile, aparent pare un om fara emotivitati. E convins ca altii au nevoie de el ca atare, adic calm, egal, fara griji, dorind parca sa fie o “compresa” pe care altii sa si-o puna pe rana.
  3. Nu stie sa spuna “nu”, rareori intra in conflict, daca ceilalti il roaga sa faca ceva nu e in stare sa refuze, de aceea altii adesea profita de el, are nevoie de dualul sau, pentru ca sprijinindu-se pe acesta sa scape de altii, cei de prisos, nu e in stare sa aprecieze calitatea propriei sale munci si timpul cheltuit pentru el, el trebuie oprit, spunandu-i se, ajunge, nu mai trebuie sa slefuiesti, nu stie sa vada ce este un amanunt nesemnificativ si ce este important, stie ce se poate face, dar nu stie ce trebuie facut, nu e in stare sa stea de o parte atunci cand toti trudesc si continua sa munceasca si dupa ce ceilalti au incetat, nu-i place deloc daca i se incredinteaza o alta treaba inainte ca el sa fi terminat prima, i se pare mai interesanta munca insasi decat j pregatirea pentru ea.
  4. Nu-i place genul de munca care necesita contactul cu un numar mare de persoane diferite, retine prost nume, figuri, nu-i place sa oblige pe altii sa faca ceva impotriva vointei lor, elementul sau este un cerc restrans de oameni, legati nu numai prin imprejurari oficiale ci prin legaturi de prietenie.
  5. Dupa temperament este de obicei un melancolic, uneori un flegmatic e foarte sensibil la necazul celuilalt, resimte un sentiment de mila, boala, neplacerile celuilalt ajung sa-l cuprinda pe deintregul, in asemena clipe nu mai e in stare sa se gandeasca la altceva, pretinde si de la ceilalti renuntarea totala la la preocupari colaterale, pentru el nu are importanta faptul ca nu poate ajuta realmente, poseda un grad inalt de stabilitate a sentimentelor, a emotiilor, el dezvaluie foarte rar si numai celor apropiati sentimentele proprii desi are trairi profunde.
  6. Are o atitudine critica fata de propria frumusete, vointa, energie, resimte dureros lipsa de apreciere din partea altora, dar nu crede in sinceritatea complemtentelor ce i se fac in aceasta privinta decat daca ele sunt exprimate intre patru ochi, cu un ton bland, fara emfaza, el are nevoie de o aprobare muta sau cu voce scazuta.
  7. Nu poate sa-si permita neglijenta, nu suporta dezordinea in casa, arunca de indata lucrurile superflue; ordinea din casa trebuie sa fie ireprosabila din punctul sau de vedere, dar criteriile pentru aceasta ordine i le prezinta partenerul, de aceea uneori apar derogari stranii, de exemplu podeaua este spalata curat dar pe rafturi este praf, tine minte unde se afla cutare lucru din casa, suporta greu daca pierde sau i se ia ceva, dar se calmeaza daca i se spune, cutare lucru au mai este, o sa ne descurcam si fara el, pastrarea ordineai in casa si a unui aspect ingrijit al propriei persoane ii solicita mult efort, se gandeste ca ar fi bine daca altul ar lua asupra lui aceste griji, dar cand acest celalalt lipseste ia toate acestea asupra lui. Evita sa imprumute bani.
  8. Considera ca imbracamintea nu trebuie sa sara in ochi, dar in acelasi timp trebuie sa fie de calitate. Respecta proverbul englezesc: “Nu sunt atat de bogat incat sa-mi cumpar lucruri ieftine”.
  9. Senzatiile placute necesare acestui gen de oameni partenerul le asigura prin inteligenta sa, gandirea sa logica, exigenta sa, capacitatea de a-l apara, un asemenea om nu trebuie sa intarzie la intalnire, trebuie sa se tina de cuvant, sa fie politicos, atent, “Dostoievski” nu are nevoie de mai multe dovezi de dragoste sau de asigurari, el se enerveaza daca cineva vrea sa-si manifeste simtamintele calde prin cuvinte, dar un gest concret, daca acopera patut sau se duce pentru cumparaturi il fac sa resimta o recunostinta profunda.
  10. Daca chiar cel mai inteligent partener isi expune gandurile sub forma unor reflectii si nu a unor formulari scurte si categorice aceasta provoaca la “Dostoievski” o senzatie permanenta de nemultumire, el se va simti nefericit. Are un sentiment profund al datoriei, cauta sa fie in aceasta privinta un exemplu si cere acelasi lucru si de la ceilalti, acest lucru devine adesea sursa de conflict cu cei din jur. Principala sa cerinta fata de partener e credinta, infidelitatea nu o iarta.
  11. E in stare sa trudeasca pentru cei apropiati fara sa-si precupeteasca fortele. Dar are nevoie ca si celalalt sa observe si sa recunoasca aceasta, altfel se simte jignit.
  12. Atunci cand se simte jignit, manifesta instrainare fata de aceasta persoana, refuza sal i se adreseze primul, dar ii e suficient ca cel care l-a jignit sa faca dovada de o buna dispozitie si-l va ierta, nu are nevoie de scuze.
  13. Isi face o impresie despre starea sufleteasca a celuilalt dupa mimica, dupa intonatie, atunci cand continutul cuvintelor nu corespunde intonatiei, aude numai intonatia, ii e suficient sa se uite la celalalt si deodata tresare, exclamand: “De ce esti astazi asa. Ce s-a intamplat?”. Nu e in stare sa traiasca fara oameni cu care sa imparta trairile, se simte inutil, atunci cand vede un ora caruia ii este necesar, se invioreaza, devine capabil de munca, in societate isi acorda comportarea cu cel mai napastuit.
  14. In raporturile cu oamenii interesul lui se limiteaza la un cerc restrans de persoane, insa in lumea obiectiva il intereseaza absolut totul, e in stare sa digere tot ce se afla la nivelul inteligentei si capacitatilor sale, ii place sa emita idei si reflectii neasteptate pentru partenerul sau, care privesc esenta problemelor de rezolvat.
  15. Acorda multa atente aspectului moral al culturii, il atrage cinstea, constiinta, demnitatea, cumsecadenia, civilitatea. Van Gogh il considera drept artist adevarat doar pe Iisus Cristos fiindca exercita o influenta asupra sferei spirituale a oamenilor.

Ierarhia jung-iana a functiilor pentru “PROTECTORUL”:

Dominant: Introvertit Intuitiv
Secundar: Extravertit Afectiv
Tertiar: Introvertit Ganditor
Inferior: Extravertit Senzorial

Cariera pentru “PROTECTORUL”

Daca esti tanar si iti cauti drumul in viata sau esti o persoana nu atat de tanara dar care vrea sa stie daca merge pe drumul carierei care i se potriveste cel mai bine, este important sa te cunosti si sa intelegi trasaturile tipului tau de personalitate mai intai de toate. Atunci cand iti vei cunoaste punctele tari si punctele slabe, vei fi constient pe deplin de ceea ce poti face si vei putea alege cariera care te va satisface cel mai mult.

“PROTECTORUL” are, in general, urmatoarele caracteristici:

  • Intelege oamenii si situatiile folosind intuitia personala
  • Idealist
  • Are convingeri, principii inalte
  • Complex si profund
  • Lideri innascuti
  • Sensibili si intelegatori, toleranti fata de cei din jur
  • Orientati spre a oferi ajutor si a face servicii
  • Au planuri de viitor
  • Valorizeaza relatiile autentice, profunde, de incredere
  • Retinuti in a se dezvalui altora, in a-si arata adevaratele simtaminte
  • Nu le place sa lucreze cu detalii, exceptie facand situatiile in care ele sunt necesare pentru promovarea propriilor opinii, planuri
  • Cauta constant un sens sau scop in orice lucru
  • Creativi si cu perspective inalte
  • Se simt repede ofensati si in mod serios
  • Pot lucra folosindu-se de logica, ratiune, dar folosesc intuitia pentru a intelege fata nevazuta a lucrurilor

Peroanele “PROTECTORUL” sunt centrate mai mult pe a avea un traseu profesional complex decat doar un job. Au nevoie sa simta ca orice fac in viata se integreaza in sistemul propriu de valori cu care se simt a fi buni. De aceea, ei trebuie sa isi aleaga acele meserii care le vor permite sa isi pastreze sistemul de valori personale si care sa le ofere un sens vietii. Pentru ca se folosesc de intuitie, isi dau seama de o alta fateta a lucrurilor pe care persoanele obisnuite nu o pot observa usor. Au talent de lideri, dar pot fi subalterini ai persoanelor care militeaza pentru aceeasi cauza ca si a lor.

Urmatoarea lista este o prezentare a posibilelor cariere pe care acest tip le-ar putea alege. Nu avem pretentia ca lista este completa. Ea este o lista orientativa, de plecare si nu avem pretentia ca doar aceste slujbe sunt singurele potrivite pentru acest tip de personalitate.

Posibile cariere pentru “PROTECTORUL”:

  • Preot sau lucrator religios
  • Profesor
  • Doctor / stomatolog
  • Practician al medicinei alternative, reflexolog, kiropractician
  • Psiholog
  • Psihiatru
  • Consilier sau asistent social
  • Muzician, artist, dramaturg, romancier, graficier, arhitect
  • Fotograf
  • Cercetator privind stadiile dezvoltarii umane
  • Mediator negocieri conflicte
  • Consultant programe educative
  • Consultant orientare profesionala

“PROTECTORUL” – Relatii interpersonale

“PROTECTORUL” sunt persoane calde si pozitive care sunt de obicei si profunde si complexe. Este foarte probabil ca ei sa caute si sa promoveze relatii care sunt intense si pline de substanta. Au tendinta sa fie perfectionisti si sa caute de asemenea relatia perfecta. Pentru cei mai multi, aceasta este un lucru pozitiv, dar se poate intoarce impotriva lor mai ales daca cad in capcana de a cauta mereu partenerul perfect, trecand de la o relatie la alta. In general, o persoana “PROTECTORUL” este foarte calda, blanda si protectiva care investeste mult in relatiile cu cei dragi si face mari eforturi pentru a le mentine ca o reusita. Cei apropiati ii apreciaza pentru aceste calitati ale lor. Sunt cautatori neobositi ai relatiei perfecte, de lunga durata, chiar daca nu intotdeauna reusesc sa-si implineasca visul.

“PROTECTORUL” – Puncte tari

  • Calzi si pozitivi din fire
  • Dedicati cautarii relatiei perfecte
  • Sensibili si preocupati de sentimentele celorlalti
  • De obicei au abilitati comunicationale bune, in special in scris
  • Isi iau angajamentele foarte in serios si cauta relatii de lunga durata
  • Au mari asteptari de la ei insisi si de la altii (este un punct tare dar si unul slab)
  • Buni ascultatori
  • Sunt capabili sa mearga mai departe dupa o despartire, odata ce sunt siguri ca nu se mai poate face nimic altceva

“PROTECTORUL” – Puncte slabe

  • Tendinta de a ascunde lucruri despre ei insisi
  • Nu sunt prea priceputi in domeniul financiar si nici cu treburile cotidiene
  • Nu le place sub nicio forma conflictul si critica
  • Au mari asteptari de la ei si de la altii (calitate si defect)
  • Incearca sa salveze o relatie oricat de nereusita pare sa fie, parasind-o cu greu.

“PROTECTORUL” ca Iubiti

“PROTECTORUL” sunt calzi, plini de consideratie si de afectiune pentru partenerii lor. Le place sa isi arate dragostea si sa primeasca pe masura.

Sunt perfectionisti, mereu in cautarea relatiei perfecte, a partenerului perfect. Aceasta poate deveni frustrant pentru partenerii lor care se pot simti coplesiti de cerintele unui “PROTECTORUL”. Totusi ei sunt mai degraba apreciati de parteneri pentru angajamentul deplin, sincer si pentru profunzimea relatiei.

Sexual, “PROTECTORUL” vad intimitatea aproape ca pe o experienta spirituala. Ei cauta sufletul pereche cu care sa devina una. Pentru un “PROTECTORUL” este foarte important sa aduca fericire partenerului, iar intimitatea este o ocazie prin care o persoana “PROTECTORUL” se ofera si ofera dragoste in mod neconditionat.

Pentru un “PROTECTORUL”, partenerii ideali sunt ENTP sau ENFP. Intuitia Introverta a celui “PROTECTORUL” trebuie sa se completeze cu Intuitia Extroverta a tipurilor de personalitate mentionate ca pereche.

“PROTECTORUL” ca Parinti

“PROTECTORUL” este de obicei un parinte foarte grijuliu, bland si cald. Scopul lor este sa-si ajute copiii sa devina persoane adulte care sa faca distinctie intre bine si rau, care sa fie independenti, orientati spre dezvoltare de sine.

In aceasta calatorie a cresterii copiilor spre atingerea scopurilor de mai sus, ei sunt foarte grijulii, blanzi, ofera copiilor ocazia sa isi exprime parerea in familie. Cei “PROTECTORUL” isi doresc copii capabili sa gandeasca critic si sa ia decizia cea mai buna. De asemenea, “PROTECTORUL” ca parinte, poate fi exigent cu copilul in sensul ca are asteptari mari de la el. Ei stiu sa comunice cu copiii, dar pot deveni foarte aspri atunci cand asteptarile le sunt inselate sau cand sunt in situatii de stres foarte mare.

“PROTECTORUL” isi iau rolul de parinte foarte in serios. Ei vor face sacrificii pentru binele copiilor fara o clipa de regret. Isi transmit valorile copiilor, aceasta fiind o prioritate pentru ei ca parinti. Copiii unor “PROTECTORUL” isi amintesc de ei ca fiind parinti foarte calzi, blanzi, rabdatori si plini de idei, de inspiratie.

“PROTECTORUL” ca Prieteni

Desi un “PROTECTORUL” va pune prietenii dupa Dumnezeu si familie, in ceea ce priveste importanta, ei valorizeaza si prietenii. Ca idealisti, au un sistem valoric puternic. Ei cauta autenticitatea, profunzimea relatiilor si prieteni care sa poate sa ii aprecieze asa cum sunt si pentru ceea ce lupta in viata.

“PROTECTORUL” adora timpul petrecut in familie. Daca sunt persoane religioase, este probabil ca ei sa fie foarte sociabili cu persoanele din comunitate. Ei sunt persoane foarte intuitive care nu vor avea rabdare cu cineva pe care il simte necinstit sau corupt. Ei cauta persoane de calitate in preajma carora sa stea.

“PROTECTORUL” sunt destul de populari, cunoscuti, chiar daca nu sunt constienti de asta pentru ca nu acorda prea multa importanta prieteniilor. Ei sunt apreciati pentru valorile pe care le au, pentru felul inedit de a vedea lucrurile, pentru blandete, caldura pe care o aduc in relatii.

“PROTECTORUL” – Dezvoltare personala

Ce inseamna succesul pentru un “PROTECTORUL”?

Oamenii cu tipul de personalitate “PROTECTORUL” sunt vigurosi si perfectionisti. Ei au perspective adanci in multe aspecte ale vietii si in general au standarde foarte inalte atat in privinta propriei intelegeri si realizari, cat si a celorlalti. Acestia sunt orientati spre servicii si sunt empatici altor persoane. Tipul “PROTECTORUL” tintesc catre ideal in fiecare aspect al vietii lor. Sentimentul de succes al unui “PROTECTORUL” este centrat in jurul nivelului sau de intelegere si realizare, utilitatii lui in serviciile pentru ceilalti si al starilor in relatiile interpersonale. “PROTECTORUL” simte ca are succes atunci cand isi pune intelegerea foarte profunda a unui lucru in serviciul unei persoane. De obicei intalnim acest tip de personalitate in consiliere si educatie, sau in domeniul medical si de sanatate.

Caracteristici ale “PROTECTORUL” ce trebuiesc dezvoltate

Ca “PROTECTORUL”, sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si va veti implica mai mult in rolul dumneavoastra.

Majoritatea tipului “PROTECTORUL” se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

  • Sunt foarte perspicace si vad lucruri care nu sunt evidente pentru altii. Aceasta capacitate de a vedea modele si semnificatii in lume poate ajuta un “PROTECTORUL” in diferite moduri. “PROTECTORUL” au de obicei o mare putere de intelegere asupra a diferite persoane si situatii.
  • Cand i se da un scop sau un context, un “PROTECTORUL” este capabil sa genereze toate tipurile de posibilitati. Are abilitatea de a vedea problema din mai multe unghiuri diferite.
  • Inteleg sentimentele celorlalti si sunt cu adevarat concentrati asupra lor. Aceasta empatie naturala si grija lor fata de ceilalti ii ajuta sa fie cu adevarat eficienti in ajutorarea celor din jur. In acest fel isi fac prieteni foarte buni, consilieri, profesori si parteneri.
  • “PROTECTORUL” au o atitudine “lipicioasa”. Nu le este teama de munca asidua si vor face eforturi considerabile pentru ceva in care cred. Aceasta persistenta va ajuta “PROTECTORUL” sa atinga un obiectiv stabilit.
  • Perfectionisti si idealisti, tintesc intotdeauna spre perfectiune.
  • Inteligent si capabil sa se concentreze, “PROTECTORUL” poate intelege de obicei idei si concepte dificile.

“PROTECTORUL” care au o latura Extravertita bine dezvoltata pentru a completa Intuitia dominant Introvertita vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:

  • Pot transforma înţelegerea lor profundă cu privire la o situaţie într-un plan de acţiune de success.
  • “PROTECTORUL” cu o gandire bine dezvoltata vor fi capabili sa inteleaga si sa dezvolte idei care sunt mai presus de ceea ce poate face inteligenta naturala.
  • Pot obtine un nivel de intelegere care sa ii faca sa para inteligenti.
  • Perfectionismul si idealismul unui “PROTECTORUL”, combinate cu empatia si grija naturala pentru ceilalti, le poate ajuta in a fi cu adevarat utili oamenilor in anumite maniere. Acestia pot fi foarte buni medici, ministrii sau consilieri. Daca au achizitionat si o buna experienta de viata, pot deveni o forta de succes.

Potentiale domenii problematice

La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara “rau”, nu ar exista “bine”. Fara “dificil”, nu ar mai fi “usor”. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.

“PROTECTORUL” sunt oameni rari si inteligenti cu multe capacitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale “PROTECTORUL”. Amintiti-va ca aceste slabiciuni sunt naturale. Noi va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.

Majoritatea caracteristicilor slabe gasite la un “PROTECTORUL” se afla in latura lor dominanta (Intuitia Introvertita) ridicand personalitatea lor la punctul in care celelalte caracteristici abia exista pentru a servi scopului Intuitiei Introvertite. In asemenea cazuri un “PROTECTORUL” poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

  • Poate fi ignorant (si cateodata nepasator) asupra modului in care apare in fata celorlalti
  • Poate respinge rapid ideile altora fara a le lua cu adevarat in considerare
  • Isi poate aplica gandirea mai adesea asupra celorlalti decat asupra sa
  • Avand posibilitatea de a vedea o problema din mai multe unghiuri, ar putea intotdeauna sa ii gaseasca vinovati pe altii pentru problemele din vietile lor
  • Poate avea asteptari ireale sau nerezonabile de la ceilalti
  • Poate fi neiertator cu slabiciunile celorlalti
  • Poate avea increderea ca are intotdeauna dreptate
  • Poate fi obsedat si pasionat de detalii care sunt neimportante per ansamblu
  • Poate fi extrem de batjocoritor si sarcastic la adresa celorlalti
  • Poate avea un temperament intens si rapid
  • Poate fi tensionat, poate avea hipertensiune arteriala si se poate relaxa foarte greu
  • Poate fi ranchiunos si poate avea dificultati in iertarea celorlalti
  • Poate fi schimbator si nesigur cum sa reactioneze intr-o situatie in care trebuie sa se ia o decizie rapida
  • Poate intampina dificultati in incercarea de a isi exprima gandurile si sentimentele catre ceilalti
  • Poate vedea atatea distractii peste tot incat i-ar fi imposibil sa ramana atent la imaginea de ansamblu.

Explicatii ale Problemelor

Majoritatea problemelor descrise mai sus sunt rezultatele Intuitiei Introvertite care a preluat personalitatea “PROTECTORUL” si a dus-o pana la punctul in care toate celelalte laturi au devenit supusele Intuitiei Introvertite. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba un echilibru bun intre latura dominanta si cea auxiliara. Pentru un “PROTECTORUL”, dominanta Intuitiei Introvertite trebuie sa fie foarte bine sustinuta de latura auxiliara, Gandirea Extravertita. Daca Gandirea Extravertita exista doar ca sa sustina dorintele Intuitiei Introvertite, atunci nici una din laturi nu este folosita la adevaratul sau potential.

Intuitia Introvertita este o latura a personalitatii care aduna constant informatii si vede totul din mai multe perspective. Ca jucator dominant al personalitatii, are efectul de a bombarda constant psihicul cu noi informatii. Intuitia Introvertita este ca un cadru pentru intelegerea a ceea ce exista in minte. De indata ce este perceput ceva, este asimilat in cadrul existent intuitiv. Daca este perceputa o intreaga piesa de informatie de catre Intuitia Introvertita, acea persoana trebuie sa redefineasca indregul cadru de referinta. Asadar, Intuitia Introvertita aduna constant informatii despre lume care trebuiesc procesate intr-o maniera relativ lenta pentru a fi intelese. Asta reprezinta o adevarata provocare pentru un “PROTECTORUL”. Nu este obisnuit pentru un “PROTECTORUL” sa se simta depasit de toate acele lucruri de care el are nevoie pentru a intelege in totalitate o idee sau o situatie.

Atunci cand Intuitia Introvertita domina tipul “PROTECTORUL” in asa fel incat celelalte functii nu mai pot servi scopurilor proprii, gasim un “PROTECTORUL” deconectat de la informatiile pe care trebuie sa le aiba in vedere. Daca psihicul este imbuibat cu informatii care arata ca ceva ce Intuitia Introvertita a procesat in trecut, foloseste Gandirea Extravertita ca sa respinga rapid informatiile. Psihicul foloseste Gandirea Extravertita pentru a respinge idei mai repede decat ca sa adune informatii pentru cadrul intuitiv, asa ca poate provoca o remodelare si o redefinire a cadrului.

Folosind Gandirea Extravertita in aceasta maniera poate afecta servirea in mod eficient a nevoilor Intuitiei Introvertite, dar nu este ideal. Poate provoca tipului “PROTECTORUL” omiterea unor informatii care ar putea fi folositoare sau decisive in dezvoltarea intelegerii rapide a unei probleme. Poate determina o persoana “PROTECTORUL” sa aiba o opinie prea puternica sau sa devina snob cu ceilalti.

Cea mai buna utilizare a Gandirii Extravertite pentru un “PROTECTORUL” ar fi sa o foloseasca pentru a evalua intuitiile sale bogate si sa le cantareasca impotriva lumii externe. Cand o personalitate “PROTECTORUL” foloseste Gandirea Extravertita ca sa limiteze informatiile ce se aduna din exterior, decat sa judece intuitiile interne, inseamna efectiv ca se inseala singur. Este ca si cum ai da raspunsurile la un test fara sa intelegi exact intrebarile. Este mai usor sa obtii raspunsul imediat decat sa trebuiasca sa il gandesti. Pentru “PROTECTORUL”, care are o extraordinara cantitate de informatii si “studiaza” ce trebuie facut, este foarte tentant sa foloseasca scurtaturi. Majoritatea tipurilor “PROTECTORUL” vor face asta intr-o oarecare masura. Adevaratele probleme apar cand o personalitate “PROTECTORUL” devine atat de impartiala incat este important sa ia in considerare ideile si opiniile altcuiva.

Solutii

Pentru a se dezvolta ca individ, “PROTECTORUL” are nevoie sa se concentreze la aplicarea gandirii lui asupra unor lucruri dupa ce au trecut prin intuitia sa. Cu alte cuvinte, “PROTECTORUL” are nevoie sa incerce in mod constient sa nu isi lase gandirea sa indeparteze ideile in mod prematur. Mai degraba ar trebui sa isi foloseasca gandirea impotriva propriilor idei. Nu pot judeca in mod eficient ceva ce nu inteleg. “PROTECTORUL” are nevoie sa ia lucrurile in intuitia lui pentru a le putea intelege. Ar putea fi necesar sa ii dea intuitiei sale timp suficient pentru a prelucra noua informatie in asa fel incat sa isi poata reconstrui cadrul global al intelegerii. “PROTECTORUL” are nevoie sa se concentreze asupra folosirii gandirii sale in asa fel incat sa nu respinga idei, ci mai degraba sa suporte cadrul lor intuitiv.

Un “PROTECTORUL” preocupat de propria dezvoltare va da o atentie sporita subiectelor gandirii lui si motivatiei de a lua hotarari. Judeca ceva extern sau judeca ceva ce au cernut prin intuitia lor? Este motivatia de a judeca ceva capabil sa inteleaga utilitatea sa in lume sau trebuie destituita? Adesea, un “PROTECTORUL” va judeca ceva fara sa inteleaga exact si cu intentia de a-l destitui. Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.

Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca “PROTECTORUL”

Unii “PROTECTORUL” au dificultati in incadrarea in societate. Problemele lor sunt asociate in general cu nestiinta (sau nepasarea) asupra a cum sa se inteleaga cu ceilalti si cu asteptarile nerezonabile pe care le au in privinta lor. Ambele probleme provin din utilizarea Gandirii Extravertite pentru a respinge idei externe mai degaraba decat pentru a le sorta in intuitia proprie.

Un “PROTECTORUL” care foloseste Gandirea Extravertita in acest mod diminuant poate deveni atat de incapatanat in propriile opinii incat sa formeze asteptari rigide si nerezonabile pentru ceilalti. Poate fi atat de legat de diverse lucruri incat sa devina foarte pasionat si sa se agite foarte tare cand ceva nu merge bine. In aceste cazuri nu este iesit din comun ca un “PROTECTORUL” sa isi exprime neplacerile cu un sarcasm taios. Devin atat de suparati emotional incat de multe ori nu realizeaza cum comportamentul lor ii afecteaza pe ceilalti. Chiar daca li se arata consecintele atitudinii si comportamentului lor, se pot agita pana in punctul in care vor deveni nepasatori. Aceste tipuri de situatii pot fi devastatoare pentru un “PROTECTORUL” din multe puncte de vedere si ar trebui evitate. Nu se mai pot face multe odata ce un “PROTECTORUL” a ajuns in punctul in care este prea suparat ca sa ii mai pese de ceilalti, dar poate preveni asemenea intamplari asigurandu-se ca nu va ajunge niciodata in punctul acela.

Cum poti tu, ca “PROTECTORUL”, sa te asiguri ca nu vei ajunge atat de suparat? Poate ti se pare ca acest gen de suparari sunt cauzate de factori externi. Ei bine, asta nu este adevarat. Este adevarat ca lucrurile se vor intampla si ca nu ai nici un control asupra lor. Dar ai cu siguranta control asupra modului in care privesti aceste lucruri sau, si mai corect, asupra modului in care le judeci.

Sugestii Specifice:

  • Asigura-te ca ai ascultat intreaga idee a cuiva inainte sa o judeci. Pune intrebari daca este necesar. Fa tot ceea ce trebuie ca sa te asiguri ca ai inteles ideea. Incearca sa nu o judeci inainte sa fi sigur ca ai inteles-o in totalitate.
  • Inainte sa incepi sa vorbesti cu o alta persoana, fa o scurta pauza si uita-te la persoana respectiva. Simte atitudinea si sentimentele persoanei din acel moment. Ai grija cu cine vorbesti.
  • Daca devii suparat, indeparteaza-te imediat. NU exprima nervozitate. Cand devii nervos, pierzi. Dupa ce te-ai calmat, cere-ti scuze pentru ca ai plecat si continua ce faceati.
  • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care te intalnesti des. Tine minte ca oamenii cu preferinte senzitive au nevoie sa comunice in mod direct, concis.
  • Incearca sa te intelegi bine cu toata lumea, chiar si cu cei pe care ii consideri mai prejos ca tine. Incearca sa intelegi ca fiecare are ceva de oferit.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un “PROTECTORUL”

  1. Intareste-ti punctele forte! Fa lucruri care iti permit sa iti dezvolti intuitia specifica.
  2. Infrunta-ti slabiciunile! Ia-ti punctele slabe asa cum sunt si cauta sa le invingi. Mai bine lupta sa iti folosesti judecata impotriva ideilor tale si intuitiei, decat sa desconsideri ideile altor oameni.
  3. Vorbeste prin gandurile tale! Ai nevoie sa pasesti prin intuitiile tale ca sa poti sa ti le pui in ordine. Ofera-ti timp sa faci asta si profita discutand cu altii ideile tale. Vei afla ca exteriorizarea intuitiei tale interne este un exercitiu pretios.
  4. Ia in calcul totul. Nu respinge idei prematur doar pentru ca nu respecti persoana de la care vin acestea, sau pentru ca ai senzatia ca deja le stii pe toate. In fond, fiecare are ceva de oferit si nimeni nu stie totul.. Steven Covey a spus bine cand a spus: “Cauta mai intai sa intelegi si abia apoi sa fi inteles”.
  5. Cand devii nervos, pierzi. Pasiunea si intensitatea sunt averile tale, dar te poti rani daca iti permiti sa cazi in “capcana nervilor”. Aminteste-ti ca furia este distructiva in relatiile tale. Lucreaza la furia ta inainte sa ii impresionezi pe altii sau te vei trezii singur. Dezacordurile si dezamagirile pot fi manipulate eficient intr-o metoda cat mai impersonala.
  6. Concentreaza-te asupra imaginii de ansamblu! Fereste-te de tendinta de a devenii obsedat de detalii. Daca te descoperi fiind foarte legat de un mic detaliu fa un pas mare inapoi si asigura-te ca inca mai poti vedea telul tau. Nu ai sa ajungi acolo daca te pierzi in detalii.
  7. Fi responsabil pentru tine. Nu da vina pe altii pentru problemele din viata ta. Cauta solutii in interior. Nimeni nu are mai mult control ca tine asupra vietii tale.
  8. Fi umil. Judeca-te pe tine cel putin la fel de indarjit cum ii judeci pe ceilalti.
  9. Adopta doar ce e mai bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Asa cum exista o parte pozitiva la orice parte negativa, asa este si o parte luminoasa la fiecare parte intunecoasa. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive. Asteapta-te la ce e mai bun si ce este mai bun va iesi in fata.
  10. Relaxeaza-te! Fa-ti o favoare si invata cum sa te deconectezi in mod eficient. Fa exercitii si odihneste-te bine. Ia-ti vacante. Inscrie-te in activitati relaxante. Ai grija de tine si de cei iubiti invatand sa lasi sa treaca pasinile si intensitatile tale pentru un moment de ragaz.

Descarcă programul.