O echipă nu este o mulțime de oameni cu având fiecare un job, ci o adunare de persoane, fiecare dintre ele având un rol bine înțeles de către ceilalți membri. Cele mai de succes echipe au fost formate dintr-un amestec divers de comportamente individuale.
Există nouă grupuri de comportament specifice fiecărui rol al membrilor echipei.
Fiecare echipă trebuie să conțină fiecare dintre cele nouă comportamente ale echipei pentru a deveni o echipă performantă. Totuși, acest lucru nu înseamnă că fiecare echipă necesită nouă persoane! Majoritatea oamenilor vor avea două sau trei roluri cu care se simt confortabili, iar acest lucru se poate schimba în timp. Fiecare rol are puncte forte și puncte slabe și fiecare rol al echipei are o importanță egală.
Cu toate acestea, nu toate rolurile sunt întotdeauna necesare în același timp; este important să ne uităm mai întâi la obiectivele echipei și să stabilim ce sarcini trebuie întreprinse. După ce s-a făcut acest lucru, pot avea loc discuții cu privire despre cum și când ar trebui utilizat fiecare rol al echipei.
Folosind chestionarul, indivizii au o mai bună înțelegere de sine a punctelor lor forte, ceea ce duce la o comunicare mai eficientă între colegi și manageri. Echipe mari pot fi reunite, echipele existente pot fi înțelese și îmbunătățite și toată lumea poate simți că participă activ, eficient și contribuie la locul de muncă.
Nimic din toate acestea nu este posibil fără ca o persoană să completeze un inventar de auto-percepție și să solicite feedback de la colegii lor.